Biologisch vlees biologische melk en groenten zijn gezonder

Biologische zuivel en vlees zijn gezonder, dan de gangbare, niet biologische varianten. Dat is iets wat volgens mij heel logisch is maar de wetenschap heeft het nu ook kunnen bewijzen. Ik zou zeggen dat is gewoon een kwestie van logisch nadenken maar wij leven in een maatschappij waar de wetenschap deels bepalend is.

Het onderzoek komt uit het Verenigd Koninkrijk, Polen, Noorwegen, Italië, Denemarken, Zwitserland, Griekenland en Turkije. En volgens dit onderzoek zitten er duidelijke verschillen in samenstelling van vetten en het aantal mineralen en antioxidanten van biologische zuivel en vlees.

Waarom kiezen voor biologische zuivel en vlees?

Ik vindt dat melk en vlees de belangrijkste dingen zijn die je biologisch kunt eten. Dus als ik perse zou moeten kiezen, zou ik voor deze 2 gaan. De meeste mensen kiezen voor biologische melk en vlees om 3 belangrijke redenen:

  • verbeterd het welzijn van de dieren
  • de positieve effecten van de biologische landbouw op de omliggende wereld
  • waargenomen voordelen voor de gezondheid, zoals dit onderzoek ook aantoont

Deze verschillen zitten met name in hoe de biologische veehouderij omgaat met hun dieren en de verschillen in de productie intensiteit, met veelal buiten levende, gras gevoede dieren die een betere en vooral ook meer natuurlijke kwaliteit melk en vlees leveren. Die ook aantoonbaar betere en 50% meer omega-3- vetzuren leveren, en minder kwaadwillende vetzuren die onder meer hartkwalen kunnen veroorzaken. De ratio tussen omega 6 en omega 3 is natuurlijker/gezonder, dat komt met name omdat koeien uit de conventionele industrie meer granen en soja als voer krijgen.

Over het algemeen eten wij te weinig omega-3 vetzuren en te veel omega-6, dat veel ontstekingen en daardoor veel westerse ziekten veroorzaakt. Omega-3 vetzuren geven een vermindering van hart- en vaatziekten en een verbeterde neurologische ontwikkeling en immuunsysteem. Om je omega-3 te verhogen is het dus zinvol om over te stappen op biologische zuivel en vlees.

Jodium en melk

Biologische melk bevat 74% minder jodium en iets minder selenium dan gangbare melk. Het is gebruikelijk dat veevoer, zowel voor biologisch als gangbaar gehouden dieren, wordt verrijkt met jodium. Let op jodium wordt dus kunstmatig toegevoegd en volgens mij kun je jodium beter op een natuurlijke manier binnenkrijgen zoals via zeegroenten en vis, zie jodium en brood.

Ook biologische voedsel is gezonder

Uit onderzoek, onder leiding van Leifert in 2014, bleek dat de biologische gewassen en het voedsel wat je daarmee bereid tot 60% meer anti-oxidanten heeft, en minder giftige stoffen zoals het giftige metaal cadmium bevatten, dan conventioneel geproduceerde gewassen.

Zij hebben met zekerheid aangetoond dat er verschillen zijn in de  samenstelling van biologisch en conventioneel voedsel. Samengevat, de drie studies op het gebied van gewassen, vlees en melk geven aan dat een omschakeling naar biologisch fruit, groenten, vlees en zuivelproducten aanzienlijk meer antioxidanten en omega-3 vetzuren opleveren.

Maar dat lijkt mij ook allemaal heel logisch dat biologische zuivel en vlees gezonder zijn dat de gangbare conventionele zuivel en vlees. En is nog beter voor de dieren en de omgeving ook met minder vervuiling en vooral dichter bij de natuur.

1 gedachte over “Biologisch vlees biologische melk en groenten zijn gezonder”

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This