Mineralen, spoorelementen en vitaminen

Mensen, dieren en planten gebruiken ongeveer 60 mineralen als bouwstoffen en voor allerlei andere lichaamsprocessen. Sommige van deze mineralen zijn slechts nodig in zeer kleine hoeveelheden, dat zijn dan spoorelementen. Ook voor de aanmaak van vitamines zijn mineralen nodig. Mineralen, spoorelementen en vitaminen krijgen wij binnen via onze voeding. En planten nemen deze weer op uit de bodem. Mineralen en spoorelementen moeten dus in voldoende mate aanwezig zijn in de bodem.

Uit verschillende onderzoeken van over de hele wereld blijkt dat de hoeveelheid mineralen en vitaminen in voeding met 25 tot 75% is afgenomen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de manier hoe met de bodem omgaan en de eenzijdige kunstmest die wij gebruiken.

Dus ondanks dat je voldoende gezonde fruit en groenten eet kan het zo zijn dat je niet je dagelijkse hoeveelheid aan mineralen, spoorelementen en vitaminen binnenkrijgt. Uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van volksgezondheid, blijkt dat bijna niemand in Nederland voor bepaalde mineralen en vitaminen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) haalt.

Ook zijn er 226 voedingsmiddelen opnieuw geanalyseerd. Daaruit bleek dat veel voedingstoffen behoorlijk afwijken van de gehanteerde voedingsmiddelen tabellen. Met dit onderzoek is vreemd genoeg nooit wat gedaan. Zelfs het voedingscentrum geeft aan dat de richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, zink, selenium, foliumzuur, vitamine A en vitamine D door veel Nederlanders niet gehaald wordt ( zie rapport).

Mineralen, spoorelementen en vitaminen tekorten

Uit vergelijkingen van gehaltes van mineralen, spoorelementen en vitaminen van groenten en fruit uit de jaren ’60 en nu blijkt dat deze drastisch gedaald zijn. Zo bevatte honderd gram spinazie in 1958 nog 158 milligram ijzer. In 1967 was het ijzergehalte al gedaald naar 27 milligram en in 1973 bevatte spinazie nog maar 2.2 milligram ijzer, lees hier het hele rapport. Het is simpel wat er niet in de bodem zit kan er ook niet uitgehaald worden.

De opbrengsten zijn groter maar er zitten steeds minder mineralen, spoorelementen en vitaminen in onze voeding

Eigenlijk zijn alle moderne groeimethodes van groenten en fruit ongezond te noemen, deze zijn met name gericht op een grote productie met grote vooral ook mooie producten, terwijl en er bijna geen voeding meer in zit. Bij groenten die op met kunstmest gevoede grond of bijvoorbeeld substraat zitten dus bijna geen mineralen, spoorelementen en vitaminen en dat is toch essentieel voor onze gezondheid.

Mensen vullen deze tekorten vaak aan met synthetische mineralen, spoorelementen en vitaminen. Maar die voegen eigenlijk niets toe dat doen alleen de supplementen met natuurlijke mineralen, spoorelementen en vitaminen. Het is dus belangrijk dat deze mineralen, spoorelementen en vitaminen in de grond zitten. Ik probeer deze toe te voegen door het gebruik van Keltisch zeezout, dat onder meer 84 mineralen bevat. Een goed opgezette composthoop en andere natuurlijke toevoegingen die de mineralen, spoorelementen en vitaminen verhogen en die ik daardoor binnenkrijg via mijn groenten en fruit.

Bron: http://natuurlijkvoedsel.nl/Mineralen_Vitaminen/

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This