Motie aangenomen om BPA in verpakkingsmaterialen te verbieden

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om Bisphenol A (BPA) in verpakkingsmaterialen te verbieden. En dat is prettig want BPA is een gevaarlijke stof die onze hormoonhuishouding en immuunsysteem beschadigd en dat is een kwalijke zaak, want dat zo’n beetje de basis van onze gezondheid.

Je zou dan ook denken dat alle politieke partijen instemmen met deze motie van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Maar dat is niet het geval zo stemde de VVD, CDA en D66 tegen. Welke belangen zouden daar mee gemoeid zijn? Hoe kun je toch in hemelsnaam tegen deze motie stemmen, dat zegt toch veel over deze partijen en waar hun belangen liggen, in ieder geval niet bij onze gezondheid.

Nederlandse parlementariërs hebben BPA en ftalaten in hun lichaam die bewezen schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit is bewezen door urine van de parlementariërs af te nemen om te bewijzen dat deze stoffen in iedereen zitten, of je nu bewust eet of niet. Bij bijna iedereen in de westerse wereld wordt Bisphenol A in het lichaam  aangetroffen. BPA en ftalaten staan op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen. De stoffen zijn afkomstig uit plastic en hebben een negatief effect op vruchtbaarheid en ontwikkeling van organen van het ongeboren kind, jonge kinderen en pubers. TV programma Radar besteedde aandacht aan het onderzoek. Eerder dit jaar publiceerde het RIVM een rapport over hormoonverstorende stoffen en deed aanbevelingen voor extra maatregelen. Nu de motie is aangenomen kan deze omgezet worden in een verbod op deze stoffen.

Bisphenol A, BPA is een gevaarlijk stof

BPA is een stof die gebruikt wordt om plastics hard te maken en komt veel voor onder meer in bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Het is al langer bekend dat BPA gevaarlijk is maar de EFSA (een Europese voedselautoriteit) zag/ziet geen reden om deze stoffen aan te pakken

BPA heeft een negatief effect op de voortplanting omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen het is zeg maar een synthetisch hormoon. Het kan mede daardoor onze hormoonhuishouding en immuunsysteem beschadigen en ook hart- en vaatziektes, diabetes en leverschade veroorzaken. En BPA kan zowel de aanmaak als de groei van vetcellen versnellen. Deze motie is een eerste stap want er zijn momenteel meer dan 200 stoffen met hormoonverstorende effecten bekend, zoals Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten.

Wat me nog het meest verontrust en aangeeft hoe wij over onze gezondheid denken is het volgende:

Bij te vroeg geboren baby’s en jonge kinderen die langdurig medische behandeling ondergaan ligt BPA soms wel boven deze norm

Te vroeg geboren baby’s en jonge kinderen, dat zijn de allerkwetsbaarste, hoe kan het zijn dat juist zij in aanraking komen met deze stoffen? Je zou toch denken dat producenten van artikelen voor ziekenhuizen maar ook zeker de ziekenhuizen zelf op de hoogte zijn van dit gevaar en dit maximaal proberen te vermijden! Maar nee, juist daar loop je gevaar, geeft weer aan hoe het systeem in elkaar zit, een ziekenhuis de plaats waar je beter zou moeten worden! Maar dat is niet echt het geval kijk bijvoorbeeld naar de ongezonde voeding in ziekenhuizen die ze uitdelen. Het ziekenhuissysteem is bedoelt om geld te verdienen en dat is triest.

Motie aangenomen tegen BPA is hoopvol

Een deel van de politiek ziet inmiddels in dat dit soort stoffen niet in ons lichaam of onze voeding thuishoren. En er worden gelukkig maatregelen getroffen om de blootstelling aan BPA terug te dringen. Zo was de stof door het European Chemicals Agency (ECHA) al toegevoegd aan de lijst van zeer zorgwekkende stoffen en is er in Frankrijk al een verbod op alle voedselverpakkingsmaterialen. In Duitsland en Oostenrijk zijn glazen babyflessen standaard en drinken kinderen op school uit aluminium bekers. Daarnaast heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen met de oproep voor een verbod. Nederland gaat daar bij de Europese Commissie en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ook op aandringen.

Maar we zijn er nog niet, dit is wel een goede eerste stap. Er zijn namelijk nog 200 stoffen bekend met hormoonverstorende effecten. Ik denk dat het nu de tijd is om het toevoegen van chemicaliën aan plastics die de gezondheid schaden te gaan verbieden, want wij komen hiermee dagelijks in aanraking. En het kan allemaal wel, zo zijn al onze waterfilters vrij van PBA en ftalaten.

5 gedachten over “Motie aangenomen om BPA in verpakkingsmaterialen te verbieden”

 1. BPA zit ook in kassabonnen. Als ik het goed begrijp wordt dat niet verboden? Jammer voor mensen die veel met kassabonnen in aanraking komen.

  Voor de duidelijkheid, het gaat om thermo-papier, die kassabonnen waar je als je er met je nagel op krast een streep op zet. Er zijn natuurlijk ook kassabonnen die van gewoon papier gemaakt zijn, deze bevatten geen BPA. Het is voor mij onbegrijpelijk waarom niet iedereen overstapt op normaal papier.

  Beantwoorden
  • Laat je menig horen! Dat snap ik wel. ALs we allemaal stijf staan van de hormoonverstorende middelen, minder vruchtbaar worden en ziek, zijn we gemakkelijker te manipuleren. En íedereen (!) komt in aanraking met kassabonnen. Toch maar weigeren de volgende keer…

   Beantwoorden
 2. Heb een paar maanden geleden dat vervangende stoffen van BPA net zo giftig, zo niet giftiger zijn, dus tja….
  We moeten concluderen dat er geen veilig plastic bestaat. Het veiligst is álle plastic zoveel mogelijk vermijden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This