De EU stopt met het verlenen van octrooien op groenten en fruit. De EU-landen hebben vandaag unaniem besloten dat het Europees Octrooibureau een eind moet maken aan deze praktijk. Tot nu toe was het toegestaan om octrooi aan te vragen voor groenten en fruit, maar dat is vanaf nu dus afgelopen met octrooien op groenten en fruit.
De Nederlandse regering was daar al langer op tegen het patenteren van van groenten en fruit. Wij Nederlanders zijn wereldwijd namelijk toonaangevend op het gebied van veredeling. Veredelaars spelen een belangrijke rol in de voedselproductie door steeds nieuwe, sterkere gewassen te ontwikkelen, waardoor deze bijvoorbeeld op natuurlijke wijze resistent zijn tegen bepaalde ziekten of schimmels.
En nu zij vrij kunnen beschikken over alle groenten en fruit helpt dat de veredelaars sterk om nog sterkere groenten en fruit te telen, waardoor Nederland zijn concurrentiepositie niet verliest aan bedrijven die alleen aan geld denken zoals Monsanto en Syngenta.
Kwekersrecht en octrooien op groenten en fruit
Afgelopen week heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau zich uitgesproken over octrooien op klassiek veredelde gewassen, in dit geval broccoli en tomaat. Multinationals als het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta hebben dat sindsdien met succes gedaan. Zo werd er een octrooi verleend voor een minder waterige tomaat en broccoli met extra veel antioxidanten.
Patentaanvragen op voedsel in Europa sinds 2015, de top drie:
- Monsanto: 65
- Syngenta: 30
- Rijkszwaan: 28
Dit doorkruiste het bestaande kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars groenten steeds verder kunnen doorontwikkelen. Het kwekersrecht bepaalt dat iedereen elkaars groenten kan gebruiken om een nieuwe variant te kweken die mooier, smaakvoller of beter bestand is tegen bepaalde ziekten of klimaatomstandigheden.
Een bedrijf dat een nieuwe variant kweekt, heeft vervolgens het alleenrecht op die variant. Wel kan die plant als basis worden gebruikt door andere bedrijven om verder te kruisen.
Minder macht aan de grote bedrijven
Gelukkig is dat nu voorbij en heeft de EU een verstandige keuze gemaakt. De EU stopt namelijk met het verlenen van octrooien op varianten van groenten en fruit en haalt daarmee de macht weg van de grote bedrijven, die anders alles hadden kunnen vastleggen. Ten koste van de kleine boer of veredelaar. Mooi dat de EU deze niet kiest voor de grote bedrijven en hiermee laten ze zien dat ze soms ook keuzes maken in het het belang van heer burgers. Als ze dat belang nu eens zouden uitbouwen zou er zeker meer steun zijn vanuit de gewone burgers voor de EU.
Ik ben overigens wel benieuwd wat er nu met de bestaande octrooien gebeurd, zouden deze als niet geldig verklaart worden? Of blijven de octrooien op groenten en fruit gewoon bestaan?