Octrooi op voedsel blijft toegestaan, bedrijven belangrijker dan burgers.

Afgelopen week heeft de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau zich uitgesproken over octrooien op klassiek veredelde gewassen, in dit geval broccoli en tomaat. Dit type octrooi blijft toegestaan. Wat in het Europees Octrooi Verdrag staat over het verbod op het octrooieren van essentieel biologische processen (klassieke veredeling) is volgens de Hoge Kamer niet van toepassing op de producten die daaruit voortkomen, zoals zaden, planten en vruchten.

Europa is/wordt een bedrijf en is niet opgericht voor ons, de burgers!

Dit betekend wederom dat Europa een bedrijf is en niet gemaakt voor zijn burgers. Want hiermee komt de weg vrij voor voor bedrijven als Monsanto en Syngenta om nog meer controle te krijgen over ons dagelijks voedsel. Door deze uitspraak hebben deze bedrijven een manier gevonden om het verbod op octrooi aanvraag te omzeilen, het enige wat ze nu moeten doen is hun claim op het proces omzetten in een claim op het eindproduct en klaar is kees.

Patentaanvragen op voedsel in Europa

Deze bedrijven zullen nu steeds meer groenten van vastleggen via het octrooirecht, en ze zijn al volop bezig:
Patentaanvragen op voedsel in Europa, de top drie:

  1. Monsanto: 65
  2. Syngenta: 30
  3. Rijkszwaan: 28

Maar wat is een octrooi op groenten en wat zijn de gevolgen?

Syngenta heeft inmiddels de eigendomsrechten over alle paprika- (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg. Zij hebben een kruising gemaakt tussen een commerciële paprika en een wilde paprika, die van nature de witte vlieg tegengaat.

Dus andere veredelaars hebben nu een licentie nodig om deze natuurlijke manier te gaan gebruiken, dat is toch van de zotte, of niet?

Dus gewoon uit de natuur gehaald en schijnbaar kun je de natuur vastleggen in rechten.

Veredelaars hebben geen vrije toegang meer tot het basismateriaal van de plantenveredeling: plantenrassen en wilde planten. Het octrooi beperkt de rassenkeuze en remt de duurzame ontwikkeling

Wat kan ik doen?

  • Weiger Monsanto producten, met name de onkruidverdelger Roundup.
  • Kies gentechvrij voedsel, non GMO; daarmee raakt u in 90% van de gevallen Monsanto.
  • Verspreid dit nieuws maak mensen bewust van wat er gaande is, voor het te laat is.

Alleen biologisch eten is gegarandeerd non GMO. Veel vee in Nederland wordt gevoerd met voer waarin GMO soja zit, die afkomstig is van Monsanto.
Lees meer: De macht van Monsanto

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This