Leefstijl en obesitas beïnvloeden uitkomst COVID-19

Juist nu, tijdens deze COVID-19 pandemie, is het belangrijk dat wij gezonder gaan leven en het belang van een gezonde leefstijl leren kennen, een gezonde leefstijl helpt je immuunsysteem te versterken. En je immuunsysteem is het meest krachtige middel tegen indringers, zoals virussen en andere ziekten.

Dit blijkt nu ook uit onderzoek van een aantal Nederlandse onderzoeksgroepen van het ErasmusMC, het LUMC en het VUMC, ze publiceerden onlangs hun overzichtsartikel over obesitas en leefstijl in relatie tot COVID-19. Ze concludeerden dat er een grote noodzaak is om een gezonde leefstijl na te leven. Er is een duidelijke link tussen obesitas, chronische aandoeningen, leefstijl en het immuunsysteem.

Bovendien stellen ze maatschappelijke interventies voor om de algemene immuniteit te versterken. Dus meer aandacht naar preventie, hoor ik overigens weinig van in het huidige beleid, dat lijkt alleen gericht op afzondering en vaccinatie, en dat is vreemd want een gezond lichaam is heel goed in staat zichzelf te beschermen tegen indringers, veel beter dan wat dan ook.

Obesitas en chronische ziekten verslechteren de prognose van COVID-19. En op verschillende niveaus is obesitas nadelig voor het functioneren van het immuunsysteem. Ook is er dus een duidelijk verband tussen leefstijl en het immuunsysteem. Overmatige voeding, gebrek aan lichamelijke activiteit, roken, alcohol, slecht slapen en stress hebben een aantoonbaar remmende invloed op het immuunsysteem.

 • Obesitas en chronische ziekten tasten het immuunsysteem aan en maken deze personen gevoelig voor infecties. Ze pleiten ervoor om een gezonde leefstijl meer onder de aandacht te brengen en te ondersteunen.
 • Meer gezondheidseducatie voor individuen, zorgverleners, instituten en zeker onze overheid.
 • Aanpassen van de omgeving om dit te faciliteren, ongezonde voeding belasten. Gratis beweging voor iedereen en wettelijke regulering via belastingen, prijsverhogingen (of juiste verlagingen), verbod en beperking van advertentiemogelijkheden.

Immuunsysteem

Dus bij deze een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om de kennis van de Nederlanders te vergroten over het positieve effect van een gezonde leefstijl op het immuunsysteem. Dit blijkt van groot belang in de actuele strijd tegen COVID-19 of tegen welke ander virus of indringer dan ook.

Verreweg de meerderheid van de mensen die met COVID-19 opgenomen wordt in een ziekenhuis, heeft last van overgewicht of ernstig overgewicht. Overgewicht leidt tot een ernstiger verloop van COVID-19, met name door een chronisch verstoord immuunsysteem.

Welke leefstijlfactoren beïnvloeden ons immuunsysteem?

Er zijn een heleboel leefstijlfactoren of interventies die ons immuunsysteem versterken. Een gezonde leefstijl is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar zorg je ook voor een verbetering van je hele gezondheid, je zit gewoon lekkerder in je vel en hebt veel meer energie.

Het begint met gewichtsverlies, vooral bij mensen met obesitas. Wie te zwaar is, kan zijn immuunsysteem versterken door te beginnen met afvallen. En niet door extreem te gaan lijnen, calorieën te gaan tellen of  ongezonde drankjes te gaan drinken, gewoon gezond gaan leven en boven alles gezonde voeding tot je nemen. Niet zozeer hoeveel maar het is meer wat je eet, wat van belang is.

Voldoende, zo veel mogelijk biologische (zoals de natuur het bedoeld heeft) groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis en gezonde vetten, niet of weinig vlees, verminderen van je koolhydraten (en als je ze eet volkoren) draagt bij aan een gezonde leefstijl. Supermarktvoeding is rommel en ronduit slecht voor je lichaam, zo af en toe is niet erg maar gezonde voeding moet je basis zijn. Ik denk zelf dat de verhouding 75% gezond en 25% wat minder gezond goed te doen is en makkelijker vol te houden.

Naast gezond eten is voldoende bewegen essentieel voor het versterken van je immuunsysteem. En gezond bewegen is eigenlijk al wandelen, vooral in het bos of de natuur, ga vanaf vandaag elke dag een half uur wandelen, begin rustig en voer langzaam je tempo en misschien ook afstand op. Ga dit maar eens proberen en kijk maar eens hoe je je voelt in het komende voorjaar.

Roken en veel alcohol zijn gewoon slecht voor je gezondheid en daarmee voor je immuunsysteem. Stress maakt cortisol aan, dat is een hormoon dat van belang is bij het regelen van hoe wij reageren op stress, maar ook bij ontstekingen en het immuunsysteem. Bij te veel en langdurige stress stapelen de stresshormonen zich op en dat is slecht voor je gezondheid het zorgt met name voor virale infecties van de luchtwegen, zoals COVID-19. Door te leren omgaan met stress en de stress te verminderen, kan het immuunsysteem opnieuw versterkt worden. Ga mediteren of buiten wandelen om stress te verminderen.

Door langdurige stress gaan veel mensen ook ongezonder eten en slechter slapen. Goed slapen is heel belangrijk, dat ‘ontstrest’ je lichaam en helpt je zaken te verwerken die je overdag meegemaakt hebt en geeft je ook lichamelijk rust, ff niks zeg maar. Slecht slapen heeft een negatief effect hebben op het immuunsysteem.

Preventieve gezondheid

Werken aan een gezonde leefstijl dus juist nu erg belangrijk, het is het belangrijkste wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen indringers die je lichaam ziek maken. Door zelf maatregelen zoal hierboven beschreven te nemen op het gebied van leefstijl kun je voor bescherming zorgen. Al dan niet om minder snel besmet te raken, maar juist ook om te zorgen dat als je een keer ziek wordt, de ziekte een minder ernstig verloop heeft en de rest van de tijd fitter en energieker door het leven gaat.

ben blij

Gewoon blij zijn

Een belangrijke voorwaarde om blij en gelukkig te zijn is jezelf gezond, fit en energiek voelen. Ook gezond bewegen maakt je gelukkig. Het is ook prettig om een goede conditie te hebben. Met een goede conditie heb je meer energie en kan je lichamelijk meer aan.

Maar ook wat je eet ook invloed heeft op hoe je je voelt? Je kunt jezelf dus gelukkig eten door te kiezen voor voeding die je geluksgevoel beïnvloedt. Dat is bij iedereen verschillend maar chocolade schijnt het bij iedereen wel goed te doen, zo puur mogelijk dan wel.

Een gezond en aantrekkelijk lichaam is belangrijk voor je zelfvertrouwen en je geluksgevoel. Maar zeker ook wat je denkt bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Dus denk zo vaak mogelijk aan fijne dingen – dingen waarvoor je dankbaar bent – dan ben je als snel blij. Gewoon 1 of meerdere keren per dag stil staan bij wat je blij maakt, maakt je….blij, hoe makkelijk kan het zijn.

Wat werkt nog meer om je blij te maken?

 • Dankbaarheid, ben dankbaar, het liefst iedere dag, voor wat je hebt. Je kinderen of wat dan ook
 • Speel, volwassen zijn betekend niet dat je niet meer mag spelen, dat is aangeleerd gedrag, spelen maakt je blij dus doe dat
 • Volg minimaal het nieuws, nieuws lijkt tegenwoordig steeds meer negatief te zijn, dus vermijd het gewoon

4 gedachten over “Leefstijl en obesitas beïnvloeden uitkomst COVID-19”

 1. Ik vind het ook vreemd dat er zo weinig aandacht gaat naar preventie en het versterken van ons immuunsysteem, terwijl dat hetgene is wat ons echt kan helpen, geen pilletjes of vaccine.

  Beantwoorden
  • Ben ik met je eens Louise, ik gebruik zelf extra vitamine D, zink en vitamine C.

   Ik ben eigenlijk nooit ziek, voel me sterk en zeker niet bang dat ik dit virus ga krijgen. Gewoon gezond en verstandig leven geeft je genoeg weerstand.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This