Verzadigde vetten en cholesterol geen schadelijk effect bloedvaten en hart.

De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde voeding. Maar ook gezond leven zoals niet roken, een gezond gewicht en voldoende beweging. Gezonde voeding wil onder meer zeggen, veel minder suiker en ook minder koolhydraten en juist meer eiwitten en vetten.

De natuurlijke onbewerkte vetten houden ons gezond of deze nu verzadigd of onverzadigd zijn. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van cholesterol geen impact heeft op het cholesterolgehalte in het bloed of op eventuele hartziektes. Daarnaast is er nooit link aangetoond tussen de consumptie van verzadigd vet en hart- en vaatziekten. (1)

Wel is het zo dat transvetten in bijvoorbeeld margarine negatieve gezondheidseffecten hebben.

Wat is cholesterol?

Bij een cholesterolmeting wordt het totaal cholesterolgehalte gemeten. Het totaal cholesterol is een optelling van LDL plus HDL plus triglyceriden.

De lever kan zelf cholesterol aanmaken en daardoor de hoeveelheid in het bloed reguleren, ook als je te veel binnenkrijgt. Ook is het zo dat het lichaam helemaal niet veel cholesterol opneemt.
HDL-LDL-VLDL-Totaal-Cholesterol

Het ongezonde LDL cholesterol

Als de waardes van LDL cholesterol te hoog zijn kan dat lijden tot schadelijk effect in bloedvaten, hart en diabetes type2. LDL cholesterol hecht zich aan beschadigde bloedvaten en daardoor zullen deze sneller verstoppen

Het gezonde HDL cholesterolgehalte

Hoe hoger de waarde van HDL cholesterol hoe beter. HDL cholesterol is de schoonmaker van de bloedbaan, deze ruimt het ongezonde LDL cholesterol op.

Triglyceridengehalte

Triglyceriden behoren tot de lipiden, oftewel vetten in ons lichaam, deze moeten ook zo laag mogelijk zijn. (3)

Cholesterol natuurlijk verlagen

Een natuurlijke manier om het cholesterol in je bloed te verlagen zijn zaden en noten. Met name sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenzaad hebben de stof fytosterinen in zich en die verlaagd het cholesterolgehalte in ons bloed.

Ook haver heeft een verlagende werking van cholesterolgehalte in ons bloed. Dat komt door de stof Bètaglucan. Deze stof wordt ook aangetroffen in lijnzaad en vlozaad. Tot slot is het belangrijk om uien en knoflook te eten. (2)

Conclusie
suiker-ongezond-grote-boosdoenerWe worden eigenlijk al 30 jaar misleid dat cholesterol en verzadigde vetten slecht voor je zijn en dat is niet waar. Zou dit een verzinsel zijn van de farmaceutische industrie om misschien meer medicijnen te verkopen?!

Verzadigde vetten zijn juist gezond en nu is er juist een hele hype van vetvrij eten ontstaan. En juist deze vetvrije producten zijn het meest ongezond van allemaal omdat ze daar meer suiker in stoppen. Terwijl niet de vetten maar suiker is de grote boosdoener.

Gelukkig wordt het bewustzijn onder de mensen steeds groter en laten ze zich steeds minder voor de gek houden. Voelen is belangrijker dan weten, voel wat goed voor je is, probeer dingen uit.

Je kunt zelf heel veel doen om je hart en bloedvaten gezond en vitaal te houden door de juiste voeding en gezond te leven en misschien heb je dan minder of helemaal geen medicijnen meer nodig.

Afbeelding

7 gedachten over “Verzadigde vetten en cholesterol geen schadelijk effect bloedvaten en hart.”

 1. LDL hecht zich aan beschadigde BLOEDvATEN……. EN die dreigen dan te verstoppen ……….. BESCHADIGing van bloedvaten …door ontsteking ….vindt plaats als gevolg van de VERZURING van het lichaam… …… Beperk de verzuring …….check je ph ,… en voorkom hartproblemen ………….

  Beantwoorden
 2. Hoe is de relatie LDL en verzuring van het lichaam …?? ……zijn er studies die aantonen dat er een toename is van LDL als er meer verzuring van het lichaam plaatsvindt??

  Beantwoorden
  • Paul,

   Verzuring is een belangrijke oorzaak van ziekte, ook in het geval van verhoogd cholesterol. Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat verzuring de echte oorzaak is.

   Beantwoorden
 3. Welke wetenschappelijke literatuur heeft u gebruikt voor de statements die u doet? En dan bedoel ik met name deze: ‘Daarnaast is er nooit link aangetoond tussen de consumptie van verzadigd vet en hart- en vaatziekten. (1)’ De link waar u naar verwijst doet het niet

  Beantwoorden
 4. Mooi geschreven artikel Robert, ben het volkomen met je eens.
  Ik heb zelf bijna alle boeken gelezen van Gabor Lenkei en Gert Schuitemaker en heel veel geleerd over hoe het echt zit. Wat is jouw mening trouwens over Gabor Lenkei ? Vrijwel iedereen die ik spreek en filmpjes van hem laat zien, vindt hem een kwakzalver. Beetje frustrerend vind ik dat, want diezelfde mensen laten zich totaal niet overtuigen en blijven alles voor waarheid aannemen wat het voedingscentrum zegt.

  Beantwoorden
  • Ik krijg de nieuwsbrief van Gabor Lenkei, hij is in mijn ogen geen kwakzalver, maar is wel vrij stellig in zijn boodschap. Ik persoonlijk houd daar wel wel van, ik trek me niet zoveel aan van wat andere mensen vinden. Ik probeer zelf te ondervinden of dingen wel of niet goed voor me zijn. En de meeste mensen zijn nogal naïef, als het hun gezondheid betreft, moet eens kijken hoeveel mensen medicijnen slikken of zich fysiek niet helemaal lekker voelen. Ik zeg altijd eet gezond en voel je gezond.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This