Leefstijl en voeding als medicijn

Leefstijl en voeding hebben een grote invloed op de onze mentale en lichamelijke gezondheid. Voeding en leefstijl zijn dus niet alleen bepalende factoren voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Andersom klopt het ook, wie zich prettig voelt kan makkelijker gezonder leven, dus meer bewegen en gezonder eten. Dus we gaan in de nabije toekomst de medicijnen afbouwen en gebruiken leefstijl en voeding voortaan als medicijn, want dat is iets wat echt werkt, dus geen symptoombestrijding en is ook nog eens zonder bijwerkingen.

Wanneer je gezond leeft, zit je beter in je vel. Daar hoort onder meer goede voeding en voldoende beweging bij. Een gezonde leefstijl zorgt voor meer energie en je kunt beter met stress omgaan. Door een gezonde leefstijl en voeding voorkom je welvaartsziektes zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Gezonde leefstijl en voeding, is dat wel nodig?

Kijk eens om je heen, we worden wel steeds ouder maar eigenlijk steeds ongezonder en dat heeft alles te maken met hoe wij leven en wat we eten. Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en 15% daarvan heeft obesitas, de ziekelijke vorm. In 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen, dat is 58% van de Nederlandse bevolking. We worden dan misschien wel ouder, maar hebben ook steeds meer gebreken, zo heeft ruim 95% van de mensen van 75 jaar en ouder ten minste één chronische aandoening, dat is dus bijna iedereen!

Leefstijl en voeding als medicijn, dus naast goede voeding betekent dat meer bewegen, voldoende slaap en het voorkomen van stress.

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen, zijn aandoeningen die zowel lichamelijk als geestelijk kunnen zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing, uitgaande van medicijngebruik, je slikt dus eigenlijk je hele leven medicijnen maar je wordt nooit beter. De ziekteduur is meestal lang en heeft een wisselend verloop. De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en COPD. Maar er zijn ook nog reuma, astma, eczeem, migraine, allergieën en chronische vermoeidheid.

We weten eigenlijk allemaal wel hoe dat komt: we eten ongezond, we bewegen te weinig en we hebben te veel stress. De meeste van deze chronische aandoeningen zijn leefstijl gerelateerde ziektes, zijn omkeerbaar en vaak te genezen.

  • bij 60% van alle ziektes spelen leefstijl en voeding een grote rol. Astma, eczeem, hoge bloeddruk, migraine, diabetes type 2, verhoogt cholesterol. Al die klachten zijn te verlichten of zelfs om te keren met een gezondere leefstijl.
  • 40% van alle gevallen van kanker door middel van voeding en leefstijl voorkomen worden. Dat zijn in Nederland meer dan 44.000 mensen per jaar

Leefstijlgeneeskunde is leefstijl en voeding

Nu heb je als arts in je de studie geneeskunde tijdens je zesjarige studie gemiddeld nog geen 30 uur onderwijs over voeding gehad. Maar je weet wel precies hoe medicijnen werken, is dat niet de omgedraaide wereld? Er moet dus meer aandacht komen voor voeding en leefstijl. Het gekke is dat uit onderzoek blijkt dat patiënten wel veel vertrouwen in de arts hebben als het gaat om gezond eten, maar die weet er vaak veel te weinig van. Dat moet dus anders, te beginnen in de opleiding, want voedingsadvies vormt een steeds belangrijker onderdeel van hun werk. Artsen krijgen in hun spreekkamer steeds meer vragen over voeding en leefstijl, maar geven aan onvoldoende kennis te bezitten om de patiënt goed te adviseren of door te verwijzen. Leefstijlgeneeskunde in basispakket voor iedereen gratis toegankelijk is een eerste stap.

Voeding als behandeling binnen de reguliere geneeskunde, is nog ff wennen, maar we komen er wel!

Leefstijlgeneeskunde bestrijd de problemen, niet de symptomen zoals bij medicijnen. Medicijnen worden maar zelden gemaakt voor het bestrijden of voorkomen van een ziekte, maar eigenlijk bestrijden medicijnen altijd de symptomen, dus zijn geen echte oplossing, dat is leefstijlgeneeskunde wel. Dat zijn zeg maar de dokters 2.0, deze kunnen niet alleen maar medicijnen uitschrijven maar kijken veel meer naar hoe je leeft en wat je eet, zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Leefstijlgeneeskunde is het voorkomen en behandelen van leefstijlgerelateerde aandoeningen met behulp van een gezonde leefstijl en goede voeding.

Ons lichaam werkt nog hetzelfde als dat van onze voorouders uit de oertijd zeg maar. Het kan goed omgaan met schaarste, omdat we dat gewend waren, maar niet met overvloed, wat we nu hebben. Ongezond eten is overal, ik heb wel eens gehoord dat 85% van de voeding in een supermarkt ongezond is. Bovendien zitten we veel meer en bewegen dus te weinig, slapen minder en slechter en hebben we meer chronische stress. Ons lichaam kan hier niet mee omgaan en wordt ziek, welvaartsziektes.

Leefstijlgeneeskunde is een opkomend beroep. Steeds meer mensen willen weten of ze ook hun leefstijl als medicijn kunnen gebruiken in plaats van hun leven lang medicijnen te slikken, die vaak veel bijwerkingen hebben.

Wat zijn dan de basisprincipes van een gezonde leefstijl?

  • Gezonde voeding, daar ben ik al heel lang mee bezig en kun je overal terug vinden op gezondheidenvoeding.nl
  • Stop met roken, dit is misschien wel de beste stap in je gezondheid die je kunt maken
  • Verminder je alcohol, hooguit 1 glaasje, het liefst rode wijn, per dag
  • Voldoende beweging. Ga wandelen, iedere dag minimaal 30 minuten of meer.
  • Voorkom stress en doe ontspanningsoefening, zorg voor flow en mediteer en/of doe aan yoga.
  • Zonlicht, ga naar buiten ook in de winter. Vitamine D is heel belangrijk voor je gezondheid en immuunsysteem. Dat maak je aan door zonlicht op je huid te laten schijnen.

Leefstijlziekten zijn te voorkomen en te genezen

Het blijkt uit steeds meer studies; leefstijlziekten zijn omkeerbaar door tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. Mensen met leefstijlziekten kunnen veel hinder van hun ziekte hebben. En het kost de maatschappij veel geld. Voorbeeld: iemand met diabetes type 2 kost in totaal meer dan 130.000 euro, 50% daarvan zijn zorgkosten. De andere 50 is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk. Als je diabetes type 2 dus weghaalt door gezond te gaan leven, ben je niet alleen gezond maar bespaar je de maatschappij ook nog eens veel geld. waarom doen we dit niet allemaal, met alle welvaartsziektes?

Leefstijlgeneeskunde: nodig voor fundamentele omslag in de zorg

Zorgverleners worden nu betaald voor ziekte en medicatie, maar niet voor genezing en advies over een gezonde leefstijl.  Dat moet anders, praat met je zorgverlener over leefstijl, geef aan dat je die wilt aanpassen i.p.v. medicijnen. Het grote probleem is dat er heel veel geld verdient wordt in de zorg met name aan medicijnen. Er kan ontzettend veel bespaard worden als we het systeem zouden omgooien. Alleen al voor diabetes type 2 kun je zo’n 2,7 miljard euro besparen in 5 jaar tijd. Zo ga je van zorg naar genezing en gezondheid. Het wil niet zeggen dat we het huidige systeem moeten opdoeken, maar dit kan en moet bestaan naast leefstijlgeneeskunde. Het huidige systeem kan prime overweg met spoedeisende hulp en trauma, voor de rest moet leefstijlgeneeskunde de doorslag geven.

Nu wordt er veel geld verdient door de farmaceutische industrie, de zorgverleners en de verzekeraars. Binnenkort zijn dat de leefstijlcoaches (of artsen die daarvoor zijn omgeschoold), de ontwikkelaars van online cursussen voor gezondheid en de biologische boer. Het is de missie van Arts en Leefstijl om leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig te hebben geïmplementeerd in de gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken tussen medicijnen of een gezonde leefstijl, ik sta daar volledig achter, jij ook?

Leefstijl en corona

Ja ik weet het, het is een gevoelig onderwerp. Maar ik blijf me verbazen over het feit dat bij alle maatregelen die bedacht zijn door onze overheid geen zaken als gezonde voeding en leefstijl zitten, die zijn namelijk de basis van onze gezondheid, geen medicijnen of vaccinaties. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen onder meer het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.

Vraag en antwoord via de tweede kamer

In een vragenrondje kwam het onderwerp corona aan de orde, uit deze vragen en antwoord blijkt dat ongezonde mensen veel sneller corona krijgen.

  • Vraag: is het aannemelijk dat er een relatie is tussen overgewicht en de ernst van het verloop van de COVID-19 infectie?
    Antwoord
    Ja. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde en de Vereniging Arts en Leefstijl hebben namens bijna 2000 zorgprofessionals op 19 mei een brief en notitie aangeboden waarin de relatie tussen overgewicht en de ernst van het verloop van de ziekte beschreven staat.
  • Vraag: lijkt het aannemelijk dat als mensen een gezonder gewicht hebben en daardoor een sterker immuunsysteem hebben, het beloop van de infectie milder zal kunnen zijn?
    Antwoord
    Ja. Het is al bekend dat mensen met ernstig overgewicht en obesitas een hoger risico hebben op verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressie en kanker. Recent onderzoek van het Erasmus MC1 leert dat mensen met ernstig overgewicht veel vaker ook een ernstig beloop van COVID-19 hebben. Er zijn aanwijzingen dat dit te maken heeft met veranderingen in het immuunsysteem. Hierdoor kan door het lichaam niet meer goed op binnendringende virussen worden gereageerd.
  • Vraag: bent u het ook met de mening eens dat nu extra inzet op een gezond gewicht altijd van waarde is en hoe dan ook voordelig zal zijn, ook in het licht van corona
    Antwoord
    Ja, hier ben ik het mee eens. Met het preventief tegengaan van overgewicht kan veel ziektelast worden voorkomen. Het door wetenschappers beschreven ongunstiger ziekteverloop van CoVID-19 bij mensen met overgewicht onderstreept dit nog eens. Lees hier de hele vragenlijst over leefstijl en corona

Conclusie en zo

Als je dit zo leest, weet je al hoe ik over leefstijl en voeding denk, ik doe er zelf ook veel aan om gezond te blijven. Ik eet gezond, beweeg genoeg en zorg dat er rust is in mijn lichaam en geest. Wil jij dat ook en wil je je vicieuze cirkel doorbreken? Neem dan het heft in eigen hand. Ga anders eten, beweeg en ontspan meer, zowel geestelijk als lichamelijk.

Nu alleen nog even doen. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een lijstje met tips die ik vaak geef om anders en gezonder te eten en te leven. Pas deze langzaam maar zeker toe en niet allemaal tegelijk, want dat werkt meestal niet. Pak er 1 of 2 uit en verdiep je daarin, maak je leven beter!

Mijn tips voor jou leefstijl en gezondheid te verbeteren

Leefstijl:

  • Eet vooral verse, biologische, producten en zo min mogelijk industrieel bewerkte producten
  • Zorg voor rust in je lichaam en geest, verminder je stress
  • Werk aan je weerstand, verbeter je immuunsysteem
  • Zorg voor een goede nachtrust, slaap goed
  • Lach & geniet
  • Stel haalbare doelen
  • Beweeg, ga wandelen

Voeding

  • Eet veel groente, 500 gram per dag, en 2 a 3 stuks fruit per dag
  • Eet zo min mogelijk suiker,fruitsuiker is geen probleem
  • Doe rustig aan met koolhydraten en als je het eet, kies altijd de volkorenvariant
  • Gebruik extra vierge olijfolie of kokosolie
  • Gebruik noten, pitten en zaden, ik heb die altijd in huis en gooi dat in mijn salade
  • Drink veel schoon water

Succes met jou leefstijl en voeding, en heb je vragen of wil je iets kwijt, doe dat dan hieronder!

 

2 gedachten over “Leefstijl en voeding als medicijn”

  1. Ik zou het heel prettig vinden als we wat meer naar het geheel gaan kijken, preventie, voeding en leefstijl. Want dat zijn de zaken waar het eigenlijk om gaat, niet over medicijnen enz. Hoe kan het toch dat we met zijn allen die kant op gegaan zijn?

    Beantwoorden
  2. hallo ik ben het ermee eens dat het om een totaal plaatje gaat en bij de mens zelf begint om die verandering door te zetten qua voeding beweging en over het geheel gezondere keuzes te maken alleen vind ik het lastig om bijvb qua voeding verder te komen en te leren gezien r zoveeeeeeel verschillende tegenstellende berichten komen over wat nu goed is .en ja ik vind het dan lastig dat mijn ziekenverzekering die betrouwbaar behoort te zij in het verwijzen mij daar niet mee kan helpen .zelf heb ik een pittig hartstilstand gehad en slik daarom op verwijzing van docter best veel verschillende medicatie maar deze hebben natuurlijk ook allemaal tegenwerkende bijwerkingen en ik wil graag naar vermindering van med door voeding maar waar moet ik zijn voor de juiste hulp ??? de verandering naar meer beweging en is r al en naar stoppen met roken bijvb ook alleen die voeding daar loopt het op stuk en ja natuurlijk kom ik wel achter het 1 en ander als antioxydanten en minder koolhydraten maar als ik wil minderen met medicatie door middel van voeding ( cholesterol, bloedverdunners , maagbeschermers , hartspierversterkers etc etc zal ik wel ergens terecht moeten kunnen waar ik geen lening voor hoef af te sluiten voor de kosten die het meebrengt om te leren welke voeding de juiste mineralen en vitaminen etc aan mijn licaam geeft .
    en dat vind ik persoonlijk het lastige vanuit het internet gezien r ook zoveel tegenstrijdige adviezen zijn . hoe heet bijvb een voedingsdeskundige die gespecialiseerd is in het begeleiden van voeding ipv medicatie ???
    vind het lastig dat geef ik toe

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This