Flow en/of meditatie?

Flow en meditatie zijn twee verschillende dingen die wel met elkaar te maken hebben. Jezelf even vergeten/kwijt zijn. Flow is wanneer je met iets bezig bent en het gaat zo lekker dat je alles en iedereen om je heen vergeet. Als je een lange dag hebt gehad en je wilt lekker ontspannen en tot jezelf komen, kies dan voor een activiteit waarvan je weet dat die je gemakkelijk in een flow brengt.

Bij mediteren stuur je je aandacht omdat je juist in contact wilt komen met het hier en nu. Je wil meer inzicht krijgen in waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet, je wilt je loskomen van de automatische piloot of je wilt gewoon rust in je hoofd

Wij, als nuchtere Hollanders, hebben het er steeds meer over. Mensen die dit soort zaken beoefenen hebben er baat bij en ook de wetenschap kan nu deels aantonen dat het echt werkt, al vind ik dat zelf niet zo belangrijk. Als het werkt, werkt het, of je nu kunt aantonen of niet. Zaken als mediteren, mindfulness, flow, yoga en lief zijn voor jezelf en andere zijn steeds harder nodig in een maatschappij die steeds gekker lijkt te worden. Ik beoefen zelf al best lang yoga en meditatie, flow beoefen ik niet actief, maar ik merk wel dat ik er soms in zit, bijvoorbeeld bij het sporten.

Wat is mediteren?

Mediteren is in mijn ogen net zo belangrijk als sporten en gezonde voeding. Mediteren is de snelste en meest eenvoudige manier om rust te creëren in je hoofd en in de rest van je lichaam. Mediteren lijkt niet eenvoudig, want ons hoofd staat de hele dag aan en met mediteren moet dat uit, rust in je hoofd voelt ingewikkeld. Maar de aanhouder wint, het is een kwestie van lange adem en kleine stapjes voorwaarts maken. Als je eenmaal gaat ervaren dat het werkt, wordt het alleen maar eenvoudiger.

Klinkt goed, maar hoe begin ik met mediteren?

Het begint met een goede houding, dat is belangrijk omdat je voor langere tijd in dezelfde houding moet zitten. Veel mensen doen dat in de lotushouding, een soort van kleermakerszit, maar dat is niet noodzakelijk. Als je maar voor langere tijd ontspannen kunt blijven zitten. Ik zit zelf altijd op een meditatie­kussen, net onder mijn stuitje. Ga recht zitten in een stabiele houding en leg je handen op je bovenbenen. Dan komt het bewust worden, voel bewust hoe je billen het kussen raken en hoe je handen op je benen liggen. Probeer tot rust te komen en het allerbelangrijkste, ontspan!

Probeer je focussen op je ademhaling , die in en uit je neus gaat, voel, wordt bewust van je ademhaling. Bij iedere ademhaling, adem je de spanning uit je lichaam, doe dat bewust. Bij iedereen komen er allerlei gedachten voorbij. Die neem je waar en laat ze gaan, doe er niets mee, blijf je focussen op je adem. Tussen al die gedachten zit altijd een gaatje, een gaatje met stilte, zonder gedachte, dat is waar je heen moet. De gaatjes zullen steeds groter worden. Mediteren is je bewust worden van die gedachtes. Ze opmerken, en er verder niets mee doen, ze drijven zeg maar voorbij, als wolken aan de lucht.

Bijna iedereen dwaalt af en sommige vallen zelf is slaap, maar dat maakt niet uit, want met mediteren kun je eigenlijk geen fouten maken.

Prima het gaat lekker, maar hoelang en hoe vaak moet ik nu mediteren?

Het is beter om iedere dag een korte tijd te mediteren dan 1 x in de week een lange tijd. Korte blokken zijn eenvoudiger vol te houden voor je lichaam en je mind, je kunt dit later altijd nog uitbouwen. Door het vaker te doen ontwikkel je een gewoonte, probeer op een vast moment je meditatie te doen, ik doe het altijd als eerste als ik uit bed ben gekomen. Ik heb ook een vaste plek waar mijn kussen ligt en een dekentje, voor als het koud is.

Meditatieoefeningen

Er is niets zweverig aan je hoofd wat rust gunnen. Dat kan door een lange wandeling te maken, of te gaan sporten, zoals ik dat doe. Ik hoor het ook van mensen die vissen, dat het net is als mediteren. Maar als je niet echt weet hoe je moet beginnen met je meditatie oefeningen thuis en het zelf doen te ingewikkeld vindt, gebruik dan een Youtube video of een app, die je verder kan helpen met meditatie voor beginners.

Deze apps zou je kunnen proberen:

Headspace:

een van de populairste meditatie-apps in de Play Store. De app zit vol meditatieoefeningen voor zowel beginnende als gevorderde. Headspace biedt honderden verschillende programma’s om uit te kiezen.

Voor wie: iedereen
Kosten: gratis proefperiode, daarna abonnement
Downloaden: Android en iOS

Sattva

Sattva is a mindfulness app that draws its mediations from ancient Vedic principles. In addition to 6-minute-plus guided meditations, the app features “sacred sounds, chants, mantras and music by Sanskrit scholars.”

Voor wie: mensen die willen ontspannen
Kosten: gratis, met in-app aankopen
Downloaden: IOS en Android

Calm:

een van de duurdere meditatie-apps in de Play Store, maar hij heeft dan ook veel te bieden. Natuurlijk kun je individuele meditaties doen, die in deze app tussen de drie en 25 minuten duren. Er is echter ook een dagelijks programma van 10 minuten, een programma van zeven dagen en zelfs een programma van drie weken.

Voor wie: mensen die willen ontspannen
Kosten: gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Insight Timer:

de meest uitgebreide meditatie-app die er is. Het programma zit boordevol cursussen, meditaties, lezingen, gesprekken en podcasts. Een unieke feature is de aanwezigheid van Nederlandse mindfulness-trainers, zoals Suzan van der Goes, Juul Godschalk en Wouter de Jong.

Voor wie: voor doorgewinterde meditatieliefhebbers
Kosten: Gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Flow Meditatie: Creëer Flow en Stroming in je Leven

Visualisatie waarbij je innerlijke reis maakt om meer flow en stroming te creëren in je leven.

Wat is flow?

Flow betekend in het Nederlands stromen. En go with the flow is zoiets als met de stroom meegaan. De grondlegger van positieve psychologie, waar flow een onderdeel van is, is de Hongaarse, Amerikaans psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, ja spreek die maar eens uit. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je bent zo druk met iets bezig, dat je er volledig in opgaat, zonder dat je er erg in hebt, dat is flow. Maar flow is meer, een voorbeeld voor mij is Ajax, ja de voetbalclub die vorig zover gekomen is in de Champions league. In mijn ogen komt dat omdat het team in flow was, dan kun je dingen doen die je normaal gesproken niet kunt. Ik vind dit ook een hele belangrijke taak voor de begeleiders om een team in flow te krijgen, boven jezelf uitstijgen.

De Flow theorie

Iemand is het meest gelukkig als zijn vaardigheden tijdens het uitvoeren van een taak of activiteit op hoog niveau worden aangesproken. Anders gezegd: iemand voelt zich uitgedaagd, verbonden, verantwoordelijk of is erg geïnteresseerd. Het tegenovergestelde van flow is passiviteit, iemand voelt zich niet uitgedaagd, verbonden, verantwoordelijk en/of is niet geïnteresseerd.

Zie onderstaande uitleg van Mihaly Csikszentmihalyi

Hoe herken je flow?

 • Sterke concentratie en je bent doelgerichtheid
 • Je hebt een duidelijk doel
 • Verlies van zelfbewustzijn, je bent alleen bezig met je activiteit, je vergeet jezelf
 • De activiteit is belonend, hij is bijvoorbeeld leuk of plezierig
 • Een duidelijk gevoel van controle over de situatie en/of activiteit
 • Een gevoel van uitdaging die haalbaar is, niet te moeilijk, niet te makkelijk
 • Succes en falen zijn direct duidelijk, zodat je gaandeweg kunt bijsturen
 • Verlies van tijdsbesef waardoor de tijd voorbij vliegt

Flow en/of meditatie?

Zo nu weet je alles over flow en meditatie en heb je eigenlijk geen excuus meer om er niets mee te gaan doen. Het helpt mij om mijn hoofd rustig te houden en deze roerige tijden. En ook om de wereld klein te houden door focus, me niet te veel laten meenemen in alles om me heen. Sport is denk ik mijn belangrijkste manier van flow en ik mediteer zeker 3 x in de week in de ochtend, als onderdeel van mijn ochtendritueel, meditatie, ademhalingsoefeningen en een klein blokje yoga. Ik ben benieuwd of dit verhaal je aanzet om er mee te beginnen en hoor graag van je via onderstaande reacties!

 

2 gedachten over “Flow en/of meditatie?”

 1. Flow zit ik soms in als ik niets doe en gewoon op de bank zit, of is dat dan geen flow. Ik ben dat super ontspannen en ben ff weg, niet echt aanwezig, heerlijk gevoel.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This