Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk

Lage niveaus straling, zoals WiFi en mobiele telefoons gevaarlijkZelfs lage niveaus van straling zoals bij WiFi, mobiele telefoons en de zogenaamde intelligente elektriciteitsmeters of slimme meters zijn gevaarlijk en de oorzaak van lekken van de bloed-hersenbarrière.

Dit is de conclusie van onderzoekers. Studies over radiofrequentie straling en de effecten op de hersenen tonen dit aan. Ze noemen de resultaten van een aantal onderzoeken “angstaanjagend”.

Het meest zorgwekkend is de conclusies dat zelfs de zwakste blootstelling aan straling het grootste effect veroorzaakt waardoor de bloed-hersenbarrière gaat lekken. Deze bloed-hersenbarrière is de laag van verdediging om onze hersenen tegen infecties en giftige chemicaliën.

Onderzoekers van 13 laboratoria in 6 verschillende landen hebben dezelfde conclusie getrokken. Al na 6 weken blootstelling van proefdieren aan een mobiele telefoon, waren tot twee procent van de neuronen in alle hersengebieden gekrompen en gedegenereerd. En ze nemen aan dat dit het zelfde effect heeft op mensen.

Er wordt vaak als argument gebruikt dat de straling van deze apparaten op zo’n laag niveau is dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Nu blijkt uit onderzoek dat juist deze lage dosering aan straling het meest schadelijk effect heeft.

Lage niveaus straling, zoals WiFi en mobiele telefoons gevaarlijk

Dr Devra Davis, auteur van “Disconnect”, legt dit uit op logische en begrijpelijke manier. Ze toont foto’s van twee cellen, een waarvan DNA is beschadigd door “gamma”-straling (dat is wat werd uitgezonden in Hiroshima na de ontploffing van een Atoombom ) en een andere cel beschadigd door lage pulseren niet-ioniserende straling (die van een mobiele telefoon). Beide cellen zien er erg beschadigd uit in vergelijking met een normale cel, maar ze gaat zelfs verder met te zeggen dat de DNA van de cel blootgesteld aan de gsm-straling ernstiger beschadigd is dan deze die beschadigd is door de Atoombom.

Ook verteld ze dat wetenschappers die dit bekend maakte bedreigd zijn en hun het werken onmogelijk gemaakt wordt. Zijn er misschien mensen en organisaties die dit liever in de openbaarheid zien. Omdat in hun ogen het geld voor de gezondheid van mensen zoals u en ik gaat.

Bekijk onderstaande video over ‘Lage niveaus straling’ en trek je eigen conclusie.

Over wat de industrie heeft gedaan om het te verbergen, en hoe je je gezin kunt beschermen.

Plaatsen intelligente elektriciteitsmeters of slimme meters gevaarlijk.

Ze worden al geprezen in de reclamespots voor wat een gemak deze intelligente elektriciteitsmeters ons zullen brengen. In mei van 2011, is officieel door de World Health Organization erkend dat draadloze straling, zoals uitgezonden door ondermeer “slimme meters” gevaarlijk is en mogelijk carcinogeen (kankerverwekkend). We zijn lang door de grote industrie gefinancierde onderzoeken voor de gek gehouden en nooit van eerlijke informatie voorzien.

Nu toont onafhankelijk onderzoek aan dat deze slimme meters een duidelijke gezondheidsrisico met zich meenemen. Inmiddels zijn er, met name in het buitenland, al tienduizenden “slimme meters” geïnstalleerd. En bij mensen waar dat gebeurd is zijn ziekte gecontracteerd, ondermeer slapeloosheid, huiduitslag, hoofdpijn, of soms nog erger. En velen zijn al gedwongen om hun huis te verlaten als gevolg van effecten op de gezondheid.

In flatgebouwen waar 30 + van deze “slimme meters” werden geïnstalleerd zijn de gevaren nog hoger.

Update: ik las een artikel op Webwereld wat weer een andere potentieel gevaarlijke kan t belicht:
Vijf domme dingen van slimme meters

Bescherm jezelf tegen intelligente elektriciteitsmeters of slimme meters

Ondanks dat de bedrijven inmiddels weten dat deze slimme meters gevaar opleveren gaat het plaatsen hiervan gewoon door. Deze slimme meters geven veel meer door dan alleen maar de eenvoudige meterstand, zie onderstaande video.

Wat kunnen wij zelf doen

Ik denk dat het tijd wordt dat wij in opstand komen, zeker als het op onze gezondheid aankomt, en dit niet langer laten afhangen van de grote industriëlen. Die maar een doel hebben en dat is macht en nog meer geld.

Laten we beginnen met het verspreiden van eerlijk nieuws en het weigeren van deze slimme meters. Verder zullen wij zoveel mogelijk informatie verzamelen over het tegengaan of neutraliseren van de elektromagnetische straling.

Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik een slimme meter weigeren?

Ja, dit dient u bij uw netbeheerder aan te geven zodra u bericht krijgt dat uw reguliere meter vervangen wordt door een slimme meter.

Ik heb al een slimme meter. Kan ik het uitlezen blokkeren?

Ja. Als u al een slimme meter heeft kunt u voorkomen dat deze wordt uitgelezen door bij uw netbeheerder de slimme meter “UIT” te laten zetten. U kunt het uitlezen van uw slimme meter door je energie provider ook laten blokkeren door dit telefonisch kenbaar te maken. In dit laatste geval kan uw netbeheerder of eventuele toekomstige leveranciers nog steeds uw slimme meter uitlezen.

Bron onder meer: Preventdisease.com

76 gedachten over “Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk”

  • Wanneer je de slimme meter wijgert, krijg je dan een digitale meter? Maar wanneer ik ook geen digitale wil maar een analoge wil ik.
   Dit, omdat de opgewekte energie gesaldeerd wordt op de meter (een analoge meter kan n.l. terugdraaien, een digitale kan dat niet).
   Bi een digitale of een slimmer meter wordt je gepakt door vadertje staat zoals zo vaak. Je krijgt n.l. het bedrag niet terug van de kosten netwerk (nu wel want het wordt op de meter gesaldeerd). en de stroom die jij levert aan het netwerk worden weer wel in kosten gebracht bij de consument. Dus men (de staat) krijgt voor jouw opgewekte energie twee maal het netwerkbedrag vergoed. Dieven, ja dieven zijn het. De overheid doet nooit een grote operatie (verandering) wanneer zij er niet beter van worden en de burger maar betalen.

   Beantwoorden
   • Ad,

    Ik heb de nieuwe meter geweigerd en ze hebben gewoon de oude analoge laten zitten. Ik denk even goed overleggen voor ze komen.

    Beantwoorden
 1. Ik ben inmiddels, ook door het lezen van dit artikel, wel overtuigd.
  Als je zoveel negatieve verhalen hoort over dit onderwerp moet er wel iets van waar zijn.
  Waar rook is, is vuur.

  Maar als het echt zo is wat is dan de oplossing want alles en iedereen werkt met draadloos?!

  Groetje en bedankt voor de informatie,
  Jolien

  Beantwoorden
 2. Op YouTube uitgebreide informatie van een top-expert: Barrie Trower, militair expert tijdens de koude oorlog. Microgolftechniek is een zeer grote bedreiging voor de algehele volksgezondheid. Reden dat het toch is ingevoerd: voor geheime diensten “een geschenk uit de hemel”, overal kan meegeluisterd worden, tegenstanders kunnen fysiek worden uitgeschakeld. Voor kinderen, vrouwen in verwachting en foetussen bestaat geen veilige dosis.
  De derde generatie zal grote tumoren ontwikkelen (laboratoriumproeven wijzen dit uit). Direct gevolg van UMTS/Wifi/draadloze telefoon: ADHD/ ontwikkeling langzaamgroeiende tumoren, zware aantasting van het ecosysteem. Qui Bono? geheime diensten et cetera, elk gesprek kan worden afgeluisterd, zelfs mensen opzettelijk ziekmaken, hetzij psychisch, hetzij lichamelijk behoort tot de mogelijkheden. Barrie Trower legt alles zeer begrijpelijk uit (is ook nog goed voor je Engels).
  Alles is zeer alarmerend. Politiebonden staan machteloos (met name het personeel van politie, defensie, hulpdiensten, ook geheime diensten worden gedwongen met deze kankerverwekkende apparatuur te werken, er wordt een politiek van “active denial” gevolgd). De regeringen die verantwoordelijk zijn voor het tóch toelaten van deze techniek, hebben hier altijd van geweten. Of hierbij chantage ook in het spel is, wordt aannemelijk geacht.

  Beantwoorden
  • Ik heb helaas inmiddels zo’n z.g. smartmeter. Wel heb ik de mogelijkheid gebruikt om deze niet meer op afstand uit te laten lezen.
   Weet jij of misschien wel iemand anders of het mogelijk is om met gebruik van lood de straling van deze meter af te schermen?

   Beantwoorden
   • Hoi Petra,

    Misschien wat laat voor jou maar je kunt zo’n meter dus weigeren, zie ik net.
    Wellicht iets voor mensen die er nog geen hebben.

    Ook kun je de reeds geïnstalleerde meter uit laten zetten!

    Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik een slimme meter weigeren?

    Ja, dit dient u bij uw netbeheerder aan te geven zodra u bericht krijgt dat uw reguliere meter vervangen wordt door een slimme meter.

    Ik heb al een slimme meter. Kan ik het uitlezen blokkeren?

    Ja. Als u al een slimme meter heeft kunt u voorkomen dat deze wordt uitgelezen door bij uw netbeheerder de slimme meter “UIT” te laten zetten. U kunt het uitlezen van uw slimme meter door energieleverancier ook laten blokkeren door dit telefonisch of via uw online dossier aan ons kenbaar te maken. In dit laatste geval kan uw netbeheerder of eventuele toekomstige leveranciers nog steeds uw slimme meter uitlezen.

    Beantwoorden
   • Petra,

    Ook als je het op afstand uitlezen laat blokkeren, heeft de netbeheerder nog contact met je meter. Ze zetten de tijdklok voor hoog en laag tarief gelijk en ze sturen UPDATES voor je meter. Ik heb de elektrameter laten blokkeren en kreeg een brief van Enexis waarin dat staat.
    Bij mij en de buren heeft de netbeheerder tijdens groot onderhoud zowel een slimme gas als elektrameter geinstallleerd, dat alles zonder vooraankondiging. Ze proberen het gewoon.
    Een slimme gasmeter werkt trouwens niet als er geen slimme elektrameter in je huis zit want het signaal gaat via die slimme elektrameter. En het verhaal gaat nog veel verder dan dit.
    Enfin, ik wil nu dat ze het hele ding weghalen. Waarschijnlijk krijg ik dan een gewone digitale elektrameter. Dat de slimme meter draadloos kan communiceren was me ook al niet verteld.
    Over afschermen van de meter weet ik helaas niets.

    Beantwoorden
    • Ik heb gisteren contact gehad met mijn netwerkbeheerder en heb ze de vraag gesteld:
     of de GPRS in de slimme meter constant aan staat.
     Het antwoord van Enexis is:
     De GPRS schakelt alleen in zodra wij contact met de slimme meter maken.

     Nu is het wel zo dat als alle huishoudens in Nederland zo’n slimme meter hebben er heel wat extra straling vrijkomt in Nederland.
     Ik zou zeggen wil je weten wat voor stroom je verbruikt koop een stroommeter bij de Hema of BCC voor 10 a 15 euro en ga meten, dit is overkill in mijn ogen en echt niet nodig.

     Beantwoorden
 3. Ik ben er bij toeval achter gekomen dat ik in mijn nieuwbouwhuurwoning (jaar oud) een slimme meter blijk te hebben, toen ik mijn meterstanden wilde doorgeven en deze al bij mijn energieleverancier bekend bleken… Ik ben me gaan inlezen in de conseqenties van een dergelijke meter, en naast de gevaren voor je privacy (en criminelen die het systeem kunnen hacken), maak ik me ook grote zorgen voor de elektromagnetische velden die deze meter uitzendt (ik heb dan ook geen wifi of dect-telefoon en gebruik gsm sporadisch). Ik wil dus af van deze meter, en deze laten vervangen door een gewone digitale meter. Dat gaat echter zo maar niet.
  Het is wel mogelijk – en dat heb ik gelijk door mijn energieleverancier laten doen – dat je aangeeft dat gegevens niet meer kunnen worden uitgelezen (“uitzetten ” of “blokkeren”) maar dan blijft de meter evengoed elektromagnetische straling uitzenden! Enige oplossing is het vervangen van de meter.
  Liander, mijn netwerkbeheerder speelt eerst de bal door naar mijn verhuurder. Die geeft echter terecht aan dat de meter eigendom is van Liander, dus dat zij daar geen zeggenschap over heeft; zij heeft ook nooit opdracht gegeven tot het plaatsen van een slimme meter, maar wel dat er een meter moest komen in de nieuwbouwwoningen. Vervolgens Liander weer gebeld: slimme meters worden tegenwoordig standaard geplaatst in nieuwbouwwoningen en bij renovatie ook, maar in dat laatste geval krijgt de bewoner tenminste nog de keuze en kan hij/zij de slimme meter nog weigeren…. In mijn geval, bewoner van een nieuwbouwwoning, kan ik de meter uiteindelijk wel laten vervangen, mits ik een medische verklaring kan overhandigen van een arts…. Dat ga ik dan maar doen (daar gaat je privacy opnieuw) maar ik ga wel dit voorval voorleggen aan de consumentenbond. En anders zijn de kosten van vervanging voor rekening van de bewoner (rond de 80 euro). Wordt vervolgd….

  Beantwoorden
  • Hoi Inge,

   Ja dat zal natuurlijk steeds meer het geval zijn in nieuwe woningen. Een oplossing is misschien dat je het ‘op afstand lezen’ laat uitzetten, dat heb geen last meer van de straling en hoef je ook geen geld te betalen aan Liander.

   Robert van Boxtel

   Beantwoorden
    • ……dus Liander vraagt ten onrechte een medische verklaring aan Inge, denk je?
     Ik dacht dat het hier bij ons een zooitje was met werkelijk geen enkele partij (woningbouw, Enexis en installateur) die zich aan de regels houdt.
     Nieuwtje: installateurs gebruiken het woord ‘slimme’ meter al niet meer. Immers, de oude meter wordt niet meer geinstalleerd en dus wordt de ‘slimme’ meter in de branche weer gewoon ‘meter’ genoemd, aldus een installatiebureau in mijn omgeving.

     Beantwoorden
   • Hoi Charles,

    Of het in de wet staat weet ik niet, maar Liander (mijn netbeheerder) heeft dit mij telefonisch medegedeeld. Maar eigenlijk hebben ze met mijn gezondheid niets te maken, dus uit privacy-overwegingen vind ik dit geen goed idee. Ik had vanmorgen contact met Consuwijzer en zij gaan uitzoeken of er mogelijk een gat in de wet zit dat de consument niet vooraf gevraagd wordt om toestemming van het geregeld (6 x p/jr meen ik) uitlezen van de meter. En als dit er wel in staat, had ik dus om toestemming gevraagd moeten worden, wat niet is gebeurd. Dus dan kan ik alsnog kostenloze vervanging claimen. Wordt vervolgd….

    Beantwoorden
    • Nee, ik zou dat maar niet zonder meer doen.
     Wat zegt ConsuWijzer over die medische verklaring, of zoeken ze dat ook uit?
     Het verbaast me dat ConsuWijzer nu pas gaat nadenken over een eventueel gat in de wet, zoals je zegt. Volgens mij staat overal geschreven dat er vooraf contact wordt gelegd met de bewoners.
     Een andere vraag is of bij nieuwe bewoners (in jouw geval) opnieuw toestemming gevraagd moet worden voor die slimme meters. Daar heb ik nog niets over gelezen.

     Beantwoorden
    • Dreig ze eens met soeverein zijn , en noem jezelf eens juridisch adviseur ( vrije titel ) , je kostenschema ( ik heb er 1 opgemaakt , bij mijn gemeente gedeponeerd , en on line staan ) , en je zult zien dat ze stukken voorzichtiger met je gaan omspringen , en je vaker gedaan krijgt wat je wilt

     Beantwoorden
 4. Nabericht van Inge,

  Dank voor je reactie. Ik had juist van Liander begrepen dat het “uitzetten van het op afstand lezen” geen effect heeft op de straling, dat de enige oplossing is, het vervangen van de meter….

  Beantwoorden
  • Iedereen mag daar mee omgaan zoals die wil. Maar ik heb voor mezelf gekozen ‘Verbeter de wereld begin bij jezelf’. Ik doe dus alles wat mogelijk, en in mijn ogen logisch, om een zo gezond mogelijk leven te leiden. Ik voel me daar goed bij en ben in goede conditie en gezondheid. Als ik merk dat zaken ongezond zijn probeer ik ze te laten. En ik denk als steeds meer mensen er zo over denken we in een steeds gezondere en ook betere wereld zullen leven.

   Beantwoorden
 5. Als je bij Enexis de meter er weer uit wilt hebben, proberen ze je te overreden om hem toch te houden, zeggen monteurs van Enexis. Hoe dat verhaal verder afloopt weet ik niet. Ik moet ze nog bellen om hem er weer uit te laten slopen. Maar dan nog, de slimme Gasmeter moet
  geactiveerd worden en dat gaat langs/door de slimme elektrameter heen. Zonder slimme elektrameter heb je dus ook geen gas (als je een slimme gasmeter hebt althans). Dit zegt de installateur. Volgens hem hebben we (binnenkort) geen keus meer. Om de 12 uur wordt er ‘gepraat’ met de gasmeter en wordt er gekeken of je nog wel recht op gas hebt, dacht de installateur.

  Dan hebben we nog de ‘geone’ digitale meter, of die ook contact houdt met de netbeheerder weet ik niet. Ik denk van wel want anders functoneert de slimme gasmeter immers weer niet, hij kan dan niet geactiveerd worden.

  O ja, de slimme Watermeter komt er ook al aan.

  Ergens in mij buurt staat een station om van max 300 woningen de data te verzamelen die mijn ongewenste sim kaart uitspugt. De technologie voor dat draadloze gedoe komt overigens van de Amerikaanse defensie industrie. Dan weet je het wel. it’s just the beginning!

  We zitten dus met twee problemen: ze lezen de meterstand af en bij te laat betalen gaat
  de kraan dicht of krijgt je zoveel dat je net niet niet dood vriest. Bij te weinig stroom bepaalt de netbeheerder in de toekomst of jouw airo mag draaien. Nieuwe consumentenproducten worden allemaal slimme apparaten waarover de netbeheerder het beleid voert.
  Daarnaast pakken ze ons helemaal in met straling. En als je zelf niet meedoet doen de buren dat wel.

  Beantwoorden
 6. Hoi Petra,

  Orgonite dat werkt ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en heb deze in mijn huis neer gezet om de negatieve straling op te vangen en om te buigen in positieve straling.
  https://www.gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/elektrosmog-orgono-energie-en-organiet-helpen/

  Ik heb pas een artikel geschreven over Shungit een nieuwe steensoort die echt het krachtigst is van alle edelstenen om negatieve straling te absorberen.

  https://www.gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/is-elektromagnetische-straling-het-nieuwe-asbest-shungit-beschermt/

  Beantwoorden
  • Hoi Robert,
   Hoi Robert,
   Ik ben me aan het verdiepen in hoe ik het beste de straling in mijn huis om kan zetten in positieve energie.
   Ik las jouw artikelen over shungite.
   Nou begrijp ik, dat er gewoon shungite is en edel shungite.
   Edel shungite is veel duurder. Is dat dan ook beter om te gebruiken tegen straling?
   Hartelijke groeten,
   Joke Ouwerling

   Beantwoorden
   • Beste Joke,

    Ik had hier zelf nog nooit van gehoord maar ik kreeg vandaag een reactie van Johanna Ouwerling en die zegt:
    Edel shungiet is een shungiet met veel meer fullerenen dan de normale shungiet. Het is glimmend en een stuk duurder. Het heeft iets van 98% fullerenen, terwijl een normaal stuk maar iets van 0,5 % fullerenen heeft. Je hebt dus van het normale shungiet veel meer nodig om het goed te laten werken. Google maar eens op Edel shungite of Elite shungite. Ik ben in ieder geval van plan om Edel shungite te gaan gebruiken om de straling tegen te gaan.

    Beantwoorden
 7. “Als u al een slimme meter heeft kunt u voorkomen dat deze wordt uitgelezen door bij uw netbeheerder de slimme meter “UIT” te laten zetten. U kunt het uitlezen van uw slimme meter door je energie provider ook laten blokkeren door dit telefonisch kenbaar te maken. In dit laatste geval kan uw netbeheerder of eventuele toekomstige leveranciers nog steeds uw slimme meter uitlezen.”
  Niet de verhuurder of de energieleverancier maar de netbeheerder dient dus de opdracht tot “uitzetten” te ontvangen en verwerken.
  De vraag blijft echter bestaan of de slimme meter daarna geen straling meer verspreidt.
  Slimme meters communiceren ook met elkaar en kunnen andere data dan meterstanden verzenden.
  In Nederland schijnt de frequentie van het uitlezen van meterstanden vooralsnog beperkt te zijn tot zesmaal per jaar, wat relatief gesproken meevalt.
  Ik ben benieuwd naar ervaringen van mensen die de straling afkomstig van slimme meters gedurende een langere periode regelmatig gemeten en in kaart gebracht hebben.
  Er bestaan overigens ook slimme meters die de informatie via het elektriciteitsnet doorgeven met de zogeheten PLC-technologie, welke bij mijn weten onder meer in Frankrijk, Spanje en Italië wordt toegepast en wellicht door het Nederlandse Enexis ( lid van de G3-PLC-alliantie, in 2011 tenminste nog, mijn informatie laat te wensen over ).
  De “Power Line Communications”-technologie brengt weliswaar geen directe straling door de slimme meter met zich mee maar leidt op zijn beurt weer tot net-vervuiling ofwel “dirty electricity” hetgeen electromagnetische velden ( in Frankrijk van ongeveer 70 kHz, dat ter indicatie ) vanuit electriciteitsbedrading de omgeving in slingert.
  Het voordeel van dit systeem is dat men accu’s van een eigen gelijkstroom-electriciteitsnet op één punt zonodig kan bij-/op-laden m.b.v. reguliere stroom, terwijl de stralings-overlast van de buren eerder binnen de perken valt.
  Voor het uitzetten van een slimme meter, zie desgewenst : http://wijvertrouwenslimmemetersniet.nl/voorbeeldbrieven.html
  De eerste zin in de derde brief zou men wel eens mogen corrigeren …
  De site is lijkt het een verwaarloosde actie van vrijbit.nl , een vereniging die vanuit een geheel andere hoek tegen slimme meters aankijkt.
  Ze heeft ook stickers met de woorden : “verboden “slimme” meter te plaatsen” om op de meterkast te plakken.
  Voorkomen is beter dan genezen, wanneer de emmer overloopt wordt het dweilen, en liefst niet met de kraan open.

  Beantwoorden
 8. Aflezen inmiddels bij Enexis geblokkeerd, voor wat het waard is. De vraag is inderdaad of die nog staat te zenden. 250 meter verderop staat een grote mast op een gebouw (over het hoofd gezien toen ik hier 2 jaar terug kwam wonen). Volgens mij is er een weer tonnetje aan vastgeknoopt. Misschien het ding dat alle data uit de wijk moet opvangen. Ik ken de facilitair manager van dat gebouw (verzorgingstehuis) dus zal eens vragen of dat inderdaad zo is. 75 meter verderop staat trouwens een kinderdagverblijf. Is in buitenland not done.

  Hoor zojuist van cv monteurs dat de slimme meter er momenteel alleen al doorheen gejaagd wordt vanwege het toenmende aantal huishoudens dat de rekening niet meer kan betalen en dus afgesloten of afgeknepen kan worden..
  We gaan het sowieso verliezen want het hele spul, incl. waarschijnlijk een slimme watermeter, lijkt vanaf 2020 verplicht te worden. Wat een wereld!

  Beantwoorden
  • “We gaan het sowieso verliezen want het hele spul, incl. waarschijnlijk een slimme watermeter, lijkt vanaf 2020 verplicht te worden. Wat een wereld!”
   Uiteraard, het kunnen weigeren is een zoethoudertje, daar iedereen vroeg of laat verhuist, en als een slimme meter er al zit ( uitgezonderd in een nieuwbouwwoning dan ), kun je hem alleen nog laten uitzetten ( als ik het goed begrijp ), zonder dat dit overigens te controleren valt want allerlei dataverkeer gaat ook dan gewoon door.
   Dus over een tijdje heeft 99 % van de huizen en bedrijfsruimtes slimme meters en je weet hoe het in een democratie toegaat, de domme manipuleerbare meerderheid mag het schijnbaar zeggen, over het individu zonder ruime achterban wordt zonder pardon heen gewalsd ( wat trouwens onder andere staatsvormen ook wel gebeurt natuurlijk …, mensen zijn in de regel kudde-dieren ).
   Een alternatief blijft mogelijkerwijs een zelfvoorzienend systeem, op enige afstand van bio-industrie-achtige onderkomens voor het gemene volk, of emigratie naar een land dat meer oog heeft voor ( beperking van ) elektromagnetische vervuiling of waar deze narigheid simpelweg minder voorkomt.
   Ik wil echter eerst een duidelijker idee krijgen in welke mate en op welke wijze ( via grps of plc ) slimme meters nu en in de toekomst in de verschillende netwerkbeheerder-gebieden binnen Nederland voor elektrosmog ( zullen ) zorgen, alvorens daarop in te spelen.
   Een uitgezette slimme gprs- meter kan men wellicht met metaal-folie omwikkelen ( na de achterkant even wat los te halen ) en het resultaat in alle richtingen met een emf-meter controleren.

   Beantwoorden
   • Ik kom in mijn directe omgeving geen ‘hond’ tegen die zich voor deze materie interesseert. Makkelijker kan de overheid het niet krijgen (en dat weten ze ook).

    Beantwoorden
    • Ja heeft alles met bewustzijn te maken en het feit dat mensen de overheid nog vertrouwen, terwijl die maar 1 belang heeft en dat is de bedrijven tevreden houden zodat ze de volgende keer weer mogen regeren…

     Beantwoorden
     • Macht ligt dus eigenlijk bij het bedrijfsleven, zoals in Amerika onder meer bij het Militair Industrieel Complex (waar de techniek van het draadloos verzenden van ons gas/elektra-data trouwens ook vandaan komt, als ik me niet vergis).

 9. In reactie op Charles: je kunt het aflezen dan wel laten blokkeren, maar de meter blijft communiceren (dwz uitzenden), dit is dus geen oplossing als je echt van de elektromagnetische straling af wilt. Dit heeft Liander mij ook gemeld.

  Ik heb drie weken geleden een klachtenbrief naar Liander op de bus gedaan, evenals een uitgebreide brief gericht aan de Tweede Kamer en het Directoraat-Generaal Energie van het min. van EZ, als reactie op de kleinschalige uitrol slimme meters (mijn bezwaren tegen het plaatsen, m.n. bij nieuwbouwwoning geen keuzemogelijkheid en dat er voor achteraf vervangen kosten aan verbonden zijn dan wel een medische verklaring nodig is). Kort daarna werd ik gebeld door de klantenservice van Liander om met mij een afspraak te maken voor kostenloze vervanging van zowel de slimme elektriciteitsmeter als de slimme gasmeter.
  De medewerker wist niets af van een benodigde medische verklaring en blijkbaar had een collega mij dus verkeerd voorgelicht! Twee dagen later zijn beide meters vervangen door digitale “domme” meters. Ik heb Liander via de website gemeld dat ze mij nu naar tevredenheid hebben geholpen. Op mijn brief kreeg ik overigens een standaardreactie terug dat als ik ooit wel een slimme meter zou willen hebben, de kosten dan voor mij zijn. Op de brief aan de Tweede Kamer heb ik een ontvangsbevestiging gehad. De brief zal in de desbetreffende commissie worden besproken,ook ivm evaluatie kleinschalige uitrol.
  Het blijft m.i. een manco in de wet dat er voor nieuwbouwwoningen geen keuze is, de slimme meter wordt standaard geplaatst. Hierover wordt niet gecommuniceerd. In mijn geval kwam ik er dus pas een jaar na datum achter bij het doorgeven van de meterstanden. Dus communicatie van netbeheerder naar bewoner moet ook worden verbeterd. Ik zal tzt de reactie van de Tweede Kamer hier wel doorgeven.
  Let wel: zowel de gas- als elektriciteitsmeters zijn dus slim!
  Ik ben dus nu gelukkig van de slimme meters af, maar het heeft me wel veel gedoe en opwinding bezorgd.

  Beantwoorden
  • Wij zijn een huis aan het bouwen en willen geen straling van deze slimme meters. Na wat getouwtrek is de gasmeter ‘dom’. Nu twijfelen we of de electriciteitsmeter ‘slim’ of ‘dom’ is. Er is geen antenne te zien, maar voor de rest ziet hij er wel uit als een slimme meter. Inge, Hoe ziet jouw digitale domme meter eruit?

   Beantwoorden
 10. Inge, complimenten dat je dat voor elkaar gekregen hebt.
  Weet je toevallig ook wat en hoe frequent hij staat te zenden? Enexis schreef mij alleen
  dat ze nog wel updates (!) bleven sturen en dat ze de gasmeter via de elektrameter gingen activeren.

  Je bedoelt letterlijk dat de keuzemogelijkheid ontbreekt in de wet voor de testperiode die van 2012 tot 2014 loopt? Op basis waarvan heb je dan nu de meters kunnen omruilen? Is dat alleen weggelegd voor de slimme burger die durft te klagen?

  Ik zou in principe dus ook twee digitale “domme” meters van Enexis kunnen eisen. We hebben hier in de straat net ‘groot onderhoud’ achter de rug en de monteurs stonden onverwachts voor de deur. De meters waren gemonteerd voor ik er erg in had. De buren weten nog steeds niet dat het slimme meters zijn.

  Beantwoorden
 11. Beste Charles,
  Nee, ik weet helaas niet wat en hoe frequent hij uitzendt. Ze mogen maar 6 x per jaar de gegevens ophalen, maar het zou zo maar kunnen dat er wel continu verbinding is. Dat zou toch een netbeheerder moeten kunnen vertellen.
  Punt is dat alles rond communicatie draait: als je meldt dat ze zelfs bij renovatie (zoals in jouw straat) niet aangeven dat de meters vervangen worden door slimme, dan is dat een laakbare zaak. Dan hebben de bewoners hier dus ook geen keuzevrijheid, terwijl dat toch echt in de uitrol verplicht is gesteld. Ik stuur je nog even de link naar deze brief: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/18/kamerbrief-stand-van-zaken-uitrol-slimme-meters.html. Hierin kun je alles lezen over de uitrol e.d. Ik heb dus in reactie hierop gemeld dat er een manco ligt mbt nieuwbouwwoningen. Ik zal jou en Robert van Boxtel mijn brief wel even via de mail sturen. Moet ik wel jullie adressen hebben…
  In het geval van nieuwbouw is het misschien lastiger om dit met de toekomstige bewoners te regelen, maar in jouw geval zijn de bewoners bekend, dus had jullie om toestemming gevraagd moeten worden.
  Het verbaast mij ook dat de slimme meter voor veel mensen totaal geen issue is. Ik ken verschillende mensen die onlangs zijn verhuisd of gaan verhuizen, en het interesseert ze niet, noch dat ze begrijpen waarom ik me er hier als een terriër in vastgebeten had…

  Beantwoorden
  • Dag Inge,
   Bedankt voor de link. Ik ga het lezen.
   Buiten de eigen ‘vakkennis’ om is het grote publiek maar matig geinteresseerd in allerlei zaken, is mijn ervaring. En nadenken (associëren) wordt als vak niet gedoceerd op school. Je kunt mij prive bereiken via: info(apenstaartje)ctv.nl

   Beantwoorden
 12. Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit de vele reacties ik zal binnenkort een update maken met jullie bevindingen over de slimme meter.

  Robert van Boxtel

  Beantwoorden
 13. een paar links :
  http://www.bioinitiative.org/
  http://www.youtube.com/watch?v=PktaaxPl7RI ( tweede helft ) ( Klinghardt + smart meters + youtube )
  https://maisonsaine.ca/sante-et-securite/electrosmog/smart-meters-correcting-gross-misinformation.html
  http://www.electricsense.com/2431/

  Slimme meters die draadloos opereren veroorzaken benevens directe straling ook vervuiling van het relatief harmonieuze 50Hz-elektriciteitsnet ( zoals die nare led-lampen en kwik-houdende spaarlampen ook doen, behalve volslagen onnatuurlijk licht te geven ; energiebesparing lijkt prima, bevolkingsgroeibeperking ook, de manier waarop beide dienen te geschieden is echter een ander verhaal … )

  “The other little know fact about smart meters is that typically they use switched mode power supply (SMPS). SMPS is supposed to offer better efficiency and reduced cost in conversion of electrical power. Unfortunately it is also responsible for creating ‘noise’ on house wiring, otherwise known as dirty electricity.”

  De stralingssterkte wordt vaak ondeugdelijk gemeten.

  “Power companies seem to be unable to give consistent, believable answers about either how frequently Smart Meter radiation is emitted—or what the peak power is of the radiation signal at certain distances. Some representative say the meters transmit RF six times a day; others, once an hour. Independent RF specialists have measured them every 45 seconds, or even twice in a minute.
  As for peak power of Smart Meter radiation signals, there is even more confusion. Power companies maintain that the RF transmissions are well within FCC standards, that they transmit data for only a fraction of a second and are far weaker than other everyday radio frequency emitters, such as cell phones, cell towers and Wi-Fi.
  Putting aside for a moment the debate over the safety of even these “everyday” RF emitters, there’s reason to doubt these assurances from power companies that Smart Meters are safer than these other devices. Independent environmental EMF consultants have found that peak pulses are far greater in intensity than the “average pulse” that many utility companies claim—sometimes up to 1000 times more powerful than a cell phone.(1) Because of the skewed and inaccurate way in which they figure the number of pulses per minutes, their figures of an “average” pulse is greatly reduced. ”

  “Wireless smart meters typically produce atypical, relatively potent and very short pulsed RF/microwaves whose biological effects have never been fully tested. They emit these millisecond-long RF bursts on average 9,600 times a day with a maximum of 190,000 daily transmissions and a peak level emission two and a half times higher than the stated safety signal (…) ”

  Dect-telefoons en wifi heeft niemand nodig, slimme meters kan men weigeren en verhuizen is wellicht op korte termijn niet nodig, maar wat de buurtbewoners nu doen en wat op de langere termijn gebeurt is ook relevant.
  Afschermen schijnt een hele kunst te zijn, aluminium-folie wordt afgeraden, aarding van afscherm-materiaal kan elektro-smog juist naar binnen halen, straling weerkaatst op onverwachte wijze, enzovoorts.
  Er is ook een theorie die stelt dat de niet meetbare “longitudinale” golven, die een bestanddeel van elektromagnetishe velden zouden vormen, de boosdoener zijn.
  Hoe dan ook, het staat nagenoeg buiten kijf dat de door de mens veroorzaakte straling ( om over de rest van de zogeheten beschaving nog maar te zwijgen ) niet gezond mag heten voor het leven op aarde, een regel welke bevestigd wordt door de uitzondering van paddestoelen ;).

  Beantwoorden
 14. Opmerkelijk is dat het ook de installatiebedrijven zijn die last hebben van de slimme meters. Het komt te vaak voor dat de netbeheerder door fouten of achterstand in administratie meters niet op tijd heeft vrijgegeven.
  Meters die onbedoeld geblokkeerd of nog niet geactiveerd zijn bij nieuwbouw of wisseling van bewoner is het gevolg. Werd vroeger door de monteur het slot dan maar losgeknipt dat voorkwam dat iemand een gaskraan opendraaide terwijl er nog geen cv installatie of kookplaat geïnstalleerd was, nu stuit de monteur alsnog op een slimme geblokkeerde meter waar hij niet omheen kan in zijn streven een bewoner voor de nacht van elektra of warm water te voorzien. Het aantal overuren (en het gemopper) na vijf uur neemt toe bij de monteurs.
  Door de digitalisering van nutsvoorzieningen is er weer een administratie- en managementlaag bijgekomen in Nederland. Hoe meer partijen meedoen hoe meer kans op communicatiefouten. De flexibiliteit bij netbeheerders is tijdens problemen nul komma nul, volgens de monteurs, die onderweg vastlopen in hun werk. Even snel wat regelen in de ict-wereld is er niet bij.

  Beantwoorden
 15. Zou het door kruismodulatie van de vele routers in de buurt ( ik kan er 12 ontvangen ) het nivo van de electrosmog kunnen toenemen?

  Beantwoorden
 16. De digitale meter zendt altijd uit, ook nog als die administratief uit staat. Meet het en zie zelf zou ik zeggen.
  De energiebedrijven liegen er op dat vlak lustig op los.

  Beantwoorden
 17. Robert zegt: Op websites van de overheid staat dat je altijd de meter mag weigeren: Slimme meter niet verplicht.
  Dat mag kloppen, maar de meter zit al achter de deur voordat de bewoner wat wordt gevraagd. En in mijn complex werd ze helemaal niets gevraagd; niet voor en niet na het monteren.
  Het beleid van de directie van Enexis is ook anders dan de mensen van communicatie van hetzelfde bedrijf.

  Op 1-10-2013 zegt Robert: Enexis zegt dat de GPRS alleen werkt als ze data aflezen. Niettemin menen velen hier dat het ding constant aanstaat. Het is een van beiden……

  Beantwoorden
  • Beste Charles,

   Ja ik denk in het geval van dat de meter niet verplicht is dat diegene die het zonder overleg, volgens de richtlijnen van de overheid, fout zitten.
   Maar dan is de vraag wat doe je er aan?!

   GPRS werkt misschien altijd, dat kun je dus eigenlijk alleen bepalen als iemand dit kan/wil meten, een partij als Enexis is volgens mij niet echt te vertrouwen, wat wel jammer is.

   Beantwoorden
 18. Er zijn Europese normen voor de smart meters, als ze niet voldoen aan de normen mogen ze niet geplaatst worden en ook niet verkocht. De normen zijn bv. onder 12 mW, ik weet niet zeker…Volgens mensen die de smart meters ontwikkelen, hebben ze minder straling dan de wifi. En de meter is meestal in de kelder bij ons, zo kunnen wij niet bestraald zijn. Kan iemand bevestigen als de meters in de kelder zijn of als nog altijd gevaar is?

  Beantwoorden
  • Er zijn ook Europese normen voor E-nummers, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Omdat er in Brussel meer vertegenwoordigers van de industrie rondlopen dat bewindslieden is de macht van deze groep erg groot op alle besluitvorming van de Europese unie. Het is daarmee eerder een bedrijf te noemen dan voornamelijk kijkt naar economische belangen.

   Straling gaat door muren en deuren en het gaat er ook om dat niet allen jou meter uitstraling heeft maar dadelijk van ieder Nederlands gezin, een optelsom zeg maar.

   Beantwoorden
 19. Naar aanleiding van de berichten op deze site vandaag contact opgenomen met Liander. Zij hebben ruim een jaar geleden ons hele blok voorzien van slimme meters. Wij zijn daar als bewoners niet over ingelicht. Liander kwam bij ons omdat bij onze gasleidingen lekkage was geconstateerd. Na de werkzaamheden aan de leidingen hadden we ook opeens een nieuwe meter. Heb vandaag te horen gekregen dat ze kosteloos vervangen konden worden omdat het zonder overleg is gebeurd, echter een medische verklaring was wel nodig omdat ik heb aangegeven dat ik gezondheidsklachten heb gekregen na het plaatsen van de meter. Daar heb ik tegen geprotesteerd omdat het volgens o.a de reactie van Inge helemaal niet waar is dat het nodig is. Ze zouden dit vervolgens voor me gaan uitzoeken en ik word maandag hierover teruggebeld. Mochten ze blijven volhouden dat het noodzakelijk is dan ben ik niet te beroerd om een papiertje bij mijn huisarts te gaan halen hoor, als dat onding maar uit mijn woning verdwijnt.

  Beantwoorden
  • Jose,

   Volgens de wetgever mag je weigeren zonder reden. Ze waren verplicht om jou op de hoogte te brengen dat er een nieuwe meter in zou komen.

   Ze kwamen bij mij aan de deur en ik heb gezegd dat ik geen slimme meter wil en ze gingen weer weg, dus als ze willen kunnen ze heel soepel zijn.

   Beantwoorden
 20. Dat leek mij dus ook en daarom heb ik ook geprotesteerd. Er wordt mij eerst verteld dat ze verplicht zijn om hem kosteloos te verwijderen omdat er geen toestemming is gevraagd en vervolgens beginnen ze over een medische verklaring. Volgens mij is de eerste reden voldoende, PUNT. Bij nader inzien ga ik dus ook geen verklaring bij mijn huisarts halen. Allemaal extra gedoe en niet nodig. Ik wacht het telefoontje af en zal laten weten hoe het verder verloopt.

  Beantwoorden
  • Jose,

   Prima je staat in je recht. Laat ons even weten hoe het afloopt, is weer interessant voor andere mensen in een soortgelijke situatie.

   Beantwoorden
 21. Vandaag nogmaals gesproken met Liander. Er wordt binnenkort een afspraak gemaakt om de meter kosteloos te vervangen. Geen woord meer over een doktersverklaring of andere onzin. Ik zou mensen in soortgelijke situatie wel aanraden om stappen te ondernemen voor het einde van dit jaar. De proefperiode is van 2012 ™ 2014. Hoe de regels er in 2015 uit komen te zien is nog maar de vraag, dus wacht niet te lang!

  Beantwoorden
  • Jose,

   Ik denk dat ze zelf ook wel beseffen dat je in je recht staat.

   Ik zie de busjes hier af en aan-rijden om zogenaamde slimme meters te installeren, ik ben benieuwd hoeveel mensen hier bewust over nadenken.

   Beantwoorden
 22. Gezien de reacties uit mijn omgeving wordt er niet zoveel over nagedacht. De informatie (officiële) gaat alleen over het gemak voor de consument e.d. Er wordt met geen woord gerept over de nadelen en wat de privacy betreft, “ik heb niets te verbergen” is nog altijd de meest gehoorde kreet. Mensen weten vaak nog niet eens wat een slimme meter nou eigenlijk doet en kan doen. Zodra ze het wel weten laten ze zich in slaap sussen door de overheidsbeloften dat ze echt al die mogelijkheden van die meters niet zullen gaan gebruiken. Right, ik ga toch ook geen dure smartphone kopen als ik mijn telefoon alleen maar wil gebruiken om te bellen.

  Beantwoorden
  • Ja je ziet dat Nederlanders over het algemeen een goedgelovig en tam volkje zijn. Dat was in de jaren 60 en 70 wel anders, we hebben het te goed, denken we…

   Beantwoorden
 23. Dan loop je heel de dag rokend te bellen met je hoofd in de magnetron en dan ga je lopen klagen over straling uit een slimme meter die in je gangkast hangt…

  Beantwoorden
 24. Ik kreeg laatst een inspecteur over de vloer om de meterkast te controleren, dat doen netbeheerders eenmaal in de drie jaar. Zouden ze niet kunnen zien dat alles vorig jaar net vernieuwd is, inclusief ongevraagd plaatsing van slimme gas en elektra meter. Na wat heen en weer gepraat bleek de keurmeester wel gevoelig voor de bezwaren. Hij ging zelfs zo ver dat hij ongevraagd wat rammelde aan het gele kabeltje tussen gasmeter en elektrameter. “Zo mijnheer, nu kunnen ze echt niets meer op afstand doen”, zei hij. Ik heb het opmerkelijke incident toch maar even in mijn agenda genoteerd, je weet maar nooit waar je later ten onrechte van beticht gaat worden.

  Een maand eerder, bij het via internet invullen van de meterstanden, verscheen er een waarschuwing in beeld. “Uw meterstanden zijn aan de lage kant”, stond er te lezen. Of ik het nog maar eens wilde controleren! Doe je eindelijk duurzaam, en dan is het ook weer niet goed. Kost alleen maar geld als er wantrouwige keurmeesters op energie zuinige burgers moeten worden afgestuurd. Voor de verandering ditmaal wel met een verrassend resultaat trouwens.

  Beantwoorden
 25. Anna,

  De link werkt. Het gaat overigens denk ik niet om de ‘vragen en antwoorden’ waarmee onze overheid ons blij probeert te maken. Het gaat om de praktijk. Netbeheerders hebben schijt aan wat de politiek beslist.
  In de afgelopen 2 jaar hebben Netbeheerders te pas en te onpas de slimme meters achter voordeuren proberen te plaatsen. Waar onderhoud en renovatie plaatsvond werd zonder een woord communicatie over de slimme meter die dingen geplaatst. Standard praktijk voor een bedrijf als Enexis.

  Slimme meters worden aangeprezen onder het mom van dat de bewoner zuiniger met energie kan leren omgaan. Ik denk zelf dat dit alleen lukt als er vrijwel continu feedback plaatsvindt. Omwille hiervan zal in de toekomst de bewoner om toestemming worden gevraagd om de meters veel vaker uit te mogen lezen. Dan wordt duidelijk dat van privacy geen sprake kan zijn als het om slimme meters gaat die “in detail het privé-leven van burgers in kaart kunnen brengen op een manier waarvan marketeers en andere partijen tot nu toe slechts konden dromen, zo waarschuwt de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS)”. https://www.security.nl/posting/36801/

  Arme gezinnen kunnen hoogstens enkele euro verdienen door op hun stookgedrag te letten. Ze zijn echter meer geld kwijt aan het uitrollen van de meters waaraan iedereen meebetaald.

  Het gaat overigens niet alleen om slimme meters maar meer nog om slimme consumenten apparatuur die de markt aan het veroveren is en waar de slimme meter straks mee gaat communiceren.

  Zet de verwarming nog maar eens wat hoger, want straks wordt die op afstand dichtgeschroefd door de netbeheerder als we te weinig energie hebben doordat Poetin de kraan dichtdraait omdat de Westerse politiek hem weer eens niet bevalt.

  Beantwoorden
 26. Een door Stedin geïnstalleerde “slimme meter” bij buren 2 huizen verder veroorzaakt zoveel storing met een sterkte van S9 tot S9+, dat ik als luisteramateur op de midden en kortegolf géén goede ontvangst meer heb. Ook kan ik als zendamateur géén verbindingen meer maken op de kortegolfbanden welke voor radioamateurs zijn vrijgegeven.

  Klacht is inmiddels ingediend bij het Agentschap Telecom, afwachten dus…. Overigens is het éénmaal per jaar ontvangen van de meterstand(en) voor mij voldoende om er energiebewust mee om te gaan.

  Slimme meter is voor mij dus alleen maar een bijdrage aan de Elektrosmog! Een Gotspe dus!!

  Beantwoorden
  • Enerzijds verheugd, anderzijds wat teleurgesteld meld ik nu dat de storing, toegeschreven aan de slimme meter, niet meer aanwezig is. Het lukte mij echter met een peilontvanger toch de werkelijke storingsbron te lokaliseren.
   1. Het betreft een “Efficient Intelligence Charger van de fabrikaat Honorprod type RS-4805A” van de Elektrische Scooter van de buurman. Deze lader, voorzien van CE-keurmerk, levert bij 48Vdc een 5 Ampère laadstroom. Zo’n 100meter rondom mijn huis was het hierdoor veroorzaakte storingsniveau onacceptable! Bij het loshalen van de netspanningsverbinding was de storing ook verdwenen. Het Korte Golf spectrum ziet er nu weer normaal uit .
   2. Ook de originele lader type Tisong model TSC48-5 van deze elektrische scooter geeft ook een brede storing.
   3. Met de Sony ICF-SW7600GR voor de “slimme meter” in de Meterkast was wel op circa 300 kHz een sterke ruistoename te constateren, maar dat gaf géén merkbare verstoring van het spectrum op de KG.
   Al met al een storm in een glas water. Het overblijvende probleem is om nu de lader te (kunnen) ontstoren. De buurman heeft zich bereid verklaard om na lading de lader uit het stopcontact te halen en wil, als ik hem daarom vraag, bij “radiocondities” het laden uitstellen.
   Met radiogroet, pa0wjg

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je update en je bereidheid bent om verder te kijken naar het probleem. En gelukkig is niet alles de schuld van de slimme meter 😉

    Beantwoorden
 27. het lijkt me mogelijk de uitwerking van de straling van deze ‘ondingen’ in elk geval te reduceren door de meterkast te isoleren met glaswol. ( ik heb het nog niet geprobeerd, maar ga het proberen). Iemand ook ervaring met vlasvezel en electrosmog?

  Beantwoorden
 28. Is een telemetrie meter ook gevaarlijk voor de mens, wat straling en kanker verwekkend is.
  Graag een uitgebreide verklaring wat een telemetrie meter inhoud.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Pigmans.

  Beantwoorden
 29. Niet alle slimme meters zijn hetzelfde. Je kunt dus de gezondheidseffecten van slimme meters in Amerika dus niet extrapoleren naar slimme meters in Nederland.

  In Nederland maken de meters gebruik van het mobiele netwerk. Momenteel meestal 2G/GSM/GPRS maar in de toekomst 4G LTE_IoT (een speciale energiezuinige 4G/LTE variant voor apparaten voor telemetrie en Internet-Of-Things). In feite is een Nederlandse Slimme meter dus gewoon een mobiele telefoon die periodiek SMSjes verzendt. Aangezien heel Nederland verslaafd is aan 4G, WiFi en Whatsapp is het dus de vraag in hoeverre zo’n slimme meter bijdraagt aan de al aanwezige elektromagnetische soep omdat het om een vergelijkbaar apparaat gaat.

  Als je 4G en WiFi hebt zou ik me eerder daar druk om maken dan om die slimme meter. De grootste reductie op het gebied van straling kun je bereiken door je smartphone en WiFi zoveel mogelijk uit te zetten (vliegtuigstand) en zoveel mogelijk bedraad te doen.

  Amerikaanse en Zuid Afrikaanse slimme meters daarentegen maken gebruik van Mesh technologie. In tegenstelling tot de Nederlandse slimme meters communiceren deze niet direct met een mast/basisstation maar voornamelijk met elkaar. Elke meter is naast een Client apparaat ook een Repeater en zend in het ergste geval de meterstanden van de halve woonwijk door. Maar deze techniek wordt in Nederland voor slimme meters niet gebruikt. Mesh is het beste te vergelijken met een opgevoerde aangepaste bluetooth variant.

  WiFi Repeaters zorgen voor een verdubbeling van de WiFi straling. Ze moeten immers het signaal van je modem ontvangen en opnieuw doorsturen naar je smartphone/tablet/laptop en visa-versa. Het beste is het WiFi op je modem uitschakelen en zelf één of meer accesspoints kopen en deze bedraad aansluiten op je modem.

  In Frankrijk maken slimme meters gebruik van PowerLineCommunication. Dit is dezelfde techniek als bij TV/internet via het stopcontact. Het probleem is dat het elektriciteitsnet geoptimaliseerd is voor het transporteren van energie d.m.v. lage frequenties. Voor hoge frequenties is het elektriciteitsnet totaal niet geschikt. Anders hadden ze in de jaren 30 wel telefoon via het elektriciteitsnet ingevoerd en zo kilometers koper per gebruiker bespaart. Het elektriciteitsnet is namelijk ongebalanceerd en onafgeschermd. Dit heeft tot gevolg dat >90% van het signaal afstraalt van alle elektriciteitskabels. PLC is dan ook geen beter alternatief dan WiFi.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This