Draadloos gemak en een stralende toekomst”, Feit of Fabel?

Straling en dan met name elektromagnetische straling, is dat nu gevaarlijk of niet? De meningen verschillen nogal, daarom even wat aandacht aan feiten en fabels over straling.

Wat is elektromagnetische straling?

Straling is de uitzending van energie door golven of deeltjes. Er zijn verschillende soorten straling, bijvoorbeeld radioactieve straling, röntgenstraling, de straling van mobiele telefoons en magnetrons. Of straling schadelijk is voor je gezondheid, hangt af van het soort straling en natuurlijk de hoeveelheid straling.

Is elektromagnetische straling ongezond?

Uit medische en wetenschappelijke onderzoeken en experimenten blijkt dat het lichaam reageert en wordt beïnvloed door  elektromagnetische straling. Er zijn onder meer veranderingen  geconstateerd in het DNA, in bloedcellen gaan klonteren (zie het blokje hieronder), cellen worden aangetast door omdat de doorlaatbaarheid van het celmembraan vermindert, in je hersenen zijn er verandering van de hersengolven te zien, je cortisolwaarden gaan omhoog dat is een hormoon dat vrijkomt bij stress.

Wat veroorzaakt elektromagnetische straling

Bekende veroorzakers zijn de mobiele en DECT telefoon of bijvoorbeeld uw wekkerradio op uw nachtkastje of de bedrading in je huis of de veelgebruikte spaarlampen. Maar ook  de  babyfoon, WiFi, magnetron, GSM/UMTS of hoogspanningsmasten. Maar ook de slimme meter geeft elektromagnetische straling

straling-infographic

En die zendmasten van de mobiele telefoon worden alleen maar sterker, denk aan G3, G4 en het toekomstige G5. Overal is ook gratis WiFi te vinden, eigenlijk ben je de hele dag omgeven door straling

Enkele veelvoorkomende aan elektromagnetische straling gerelateerde klachten:

  • Migraine
  • Hormonale problemen
  • Slapeloosheid
  • Depressies
  • Vermoeidheid

Wat is Wifi?

Wifi is draadloos internet, het is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Wifi heeft een groter bereik en een grotere bandbreedte dan bijvoorbeeld bluetooth. Wifi werkt op de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0GHz-band. Lees hier Wat is WiFi.

Je bloed verandert door elektromagnetische straling

Deze vrouw bekijkt haar bloed voor en na het blootstellen aan elektromagnetische straling. Je ziet duidelijk dat haar bloed meer samenklonterd en dat is een ongezond teken voor bloed.

Je krijgt hierdoor een slechte doorbloeding, minder zuurstof in je bloed en je afvalstoffen worden minder goed afgevoerd

Feit of Fabel? Over elektromagnetische straling.

“Draadloos gemak en een stralende toekomst”, dat is wat providers ons beloven. ”
Dagelijks zien we beelden van lachende mensen die mobiel bellen, van laptops die je ook in je campingstoel kunt gebruiken en een klantenservice die dag en nacht open is om ons maar eindeloos te kunnen laten genieten van al dat moois.

En waarom ook niet? Consumenten hebben zich en masse op het draadloos gemak gestort, waardoor nu het overgrote deel van de bevolking beschikt over een mobiele telefoon, een DECT telefoon en een, veelal draadloos, modem.

Officiële instanties vertellen dat er, voor de zekerheid, veel onderzoek wordt gedaan naar straling en dat het niet bewezen is dat er schadelijke effecten zijn. En verder liggen de gemeten waarden van antennemasten ver onder de blootstellingslimieten, dus alles is in orde, toch?

Nee, helaas is dat niet zo. Als voorbeeld volgen hieronder 8 misverstanden over straling;

Stelling 1. “De blootstellingslimieten zijn betrouwbaar en veilig.”

NIET WAAR
elektromagentische-stralingVoor de bepaling van de limieten is er maar 1 criterium gebruikt. Namelijk of er een temperatuursverhoging in het lichaam wordt waargenomen of niet.

Dit kunt u vergelijken met een arts die stelt dat er alleen sprake van ziekte kan zijn als er koorts te meten is, daarmee voorbijgaand aan vele aandoeningen zoals allergieën, autisme, dementie en kanker.

Verder is de duur van de test 6 minuten geweest. Terwijl men in de praktijk 24 uur per dag blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld een draadloos modem of DECT telefoon.

Stelling 2. “Overal gelden dezelfde limieten.”

NIET WAAR
Nergens in de wereld worden mensen zo intensief blootgesteld aan straling als in Nederland doordat hier de hoogste limieten ter wereld worden gebruikt. In enkele Europese landen zijn de limieten veel lager.

Nieuw Zeeland heeft naar aanleiding van onderzoeken de limiet vastgesteld op 100 microwatt per vierkante meter. In Nederland is dat 20.000.000 microwatt per vierkante meter!

In Frankrijk mogen kinderen tot 14 jaar om gezondheidsredenen op school geen mobiele telefoon gebruiken en in Israël moeten mobiele telefoons een verplichte waarschuwingstekst vermelden waarin gewaarschuwd wordt voor een vergroting van het risico op kanker, vooral bij kinderen.

Stelling 3. “Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen straling en gezondheidsschade.”

NIET WAAR
Er zijn meerdere grootschalige onderzoeken geweest die juist wel aanwijzingen gaven voor schade, bijvoorbeeld:
Ecolog rapport (2000)
Reflex rapport (2004)
Bioinitiative rapport (2007/2012)
Interphone rapport (2011)

Stelling 4. “Het COFAM 2 onderzoek dat in Zwitserland werd uitgevoerd en waar de gezondheidsraad naar verwijst bewijst dat straling niet schadelijk is.”

NIET WAAR
Er is alleen maar een groep gezonde volwassenen drie kwartier blootgesteld aan straling. Je kunt ook niet in drie kwartier het verband aantonen tussen roken en longkanker. Kinderen, zieken, ouderen, zwangere vrouwen zijn allemaal buiten beschouwing gelaten in het onderzoek. Het is volkomen onwetenschappelijk om deze uitslag te vergelijken met de werkelijkheid waarin mensen met een DECT telefoon en/of Wifi 365 dagen per jaar blootgesteld worden aan deze straling.

Stelling 5. “De overheid zou het nooit toestaan als het gevaarlijk was voor de volksgezondheid.”

NIET WAAR
Hoe groter de economische belangen hoe trager de bescherming van de bevolking geregeld wordt. Al in 1918 was duidelijk dat asbest gezondheidsrisico’s opleverde. In 1936 werd asbestose als beroepsziekte erkend. In 1951 erkende de Nederlandse overheid dat het kankerverwekkend was en pas in 1993 werd het gebruik ervan verboden. Dus 75 jaar nadat de informatie beschikbaar was werd de bescherming van de volksgezondheid bij wet geregeld.

De telecombedrijven maken miljoenenwinsten en de overheid heeft al bijna 10 miljard euro verdiend aan de veiling van de benodigde frequenties. Met deze enorme belangen kunt u de bescherming van de volksgezondheid wel vergeten.

Stelling 6. “Mensen die zeggen dat ze last hebben van straling moeten naar een psycholoog of psychiater.”

NIET WAAR
Net zoals je een allergie kunt hebben of opbouwen voor de meest uiteenlopende dingen kun je ook gevoelig zijn (of worden) voor straling. Het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden heeft hierover in juni 2012 een Kennisbericht gepubliceerd.

Stelling 7. “Straling is veilig, want ik heb nergens last van.”

NIET WAAR
Als er een röntgenfoto gemaakt wordt heb je ook nergens last van, maar de medewerker stapt niet voor niets weg. Hoewel in eerste instantie wel werd beweerd: ‘Het is niet bewezen dat röntgenstraling schadelijk is’.

Stelling 8. “Dan moeten we zeker terug naar de Middeleeuwen!”

NIET WAAR
Veel toepassingen zijn prima te gebruiken met kabels die geen stralingsrisico’s opleveren. Als de miljoenenwinsten van de telecombedrijven geïnvesteerd zouden worden in het vinden van een veilig alternatief zouden we er waarschijnlijk niet lang op hoeven te wachten. Dat is een keuze. Momenteel kiest men echter voor Maatschappelijk Onverantwoord Ondernemen.

En in een tijdperk waarin duurzaam ondernemen de trend is, hoort bewust omgaan met straling natuurlijk ook thuis! Wij nodigen de industrie daarom uit om met veiligere en gezondere alternatieven te komen. Duurzaam en bewust omgaan met straling hoeft immers niet ten koste te gaan van de economie: het kan de economie juist een enorme boost geven!” Feit of Fabel is geschreven door Sylvia Slegers.

Conclusie
Elektromagnetische straling is gevaarlijk. Het lijkt het er wederom op dat de industrie samen met zijn grote geld bepaald, gevolgd door de politiek. Hetzelfde als bij onze voeding geld dat de economische belangen zwaarder wegen dan onze gezondheid. En niets, maar dan ook werkelijk niets is belangrijker dan je gezondheid.

Ik heb het geval dat de tijd is aangebroken dat wij als gewone mensen nu gaan bepalen. Dat we rekening gaan houden met de gezondheid van Moeder Aarde en die van onszelf.

De belangen van bedrijven en zeker ook die van de politiek worden minder belangrijk en hun macht neemt af. Wij zijn aan zet, wij bepalen altijd!

4 gedachten over “Draadloos gemak en een stralende toekomst”, Feit of Fabel?”

  1. Heb op de bovenverdieping een stralingsniveau van zo’n 2000 uW/m2 wat je behoorlijk uit je normale slaap duur houdt.
    Afschermen en werken met de koolstofsteen Shungite ben ik aan het uitproberen !

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This