De slimme meter weigeren om zijn nadelen

De slimme meter weigeren om zijn nadelenEen slimme meter is een nieuw soort energiemeter. Deze energiemeter is digitaal. Uw netbeheerder kan via deze digitale meter uw meterstanden op afstand lezen. Ik heb er al eerder een artikel over geschreven en ik kreeg daarin een reactie met de vraag of je de slimme meter ook kunt uitzetten of weigeren?

En het antwoord daarop is ‘ja je kunt de slimme meter weigeren of uit laten zetten’. Nu is het niet mijn doel om iedereen te vertellen om deze slimme meter te weigeren, dat moet ieder voor zich weten. Maar ik wil wel zoveel mogelijk informatie verzamelen, zodat ieder voor zich een bewuste keuze kan maken.

Over het algemeen zijn mensen zich (nog)niet bewust van de schadelijkheid van elektrosmog belasting. Dit komt mede omdat deze elektrische- en elektromagnetische velden niet direct door onze zintuigen kunnen worden waargenomen; ze zijn onzichtbaar, reukloos en niet tastbaar.

Wat zegt Loesje over de slimme meter:
“Mijn broertje gaat langer douchen in de hoop dat de controleurs denken dat hij een vriendinnetje heeft.”

Het excuus is vaak dat de straling heel laag is. Nu is er wetenschappelijk aangetoond dat vooral lage stralingsniveaus van bijvoorbeeld WiFi, mobiele telefoons en de zogenaamde intelligente elektriciteitsmeters of slimme meters gevaarlijk zijn en de oorzaak van lekken van de bloed-hersenbarrière.

Wat zijn de problemen in de praktijk, nu de slimme meters er een tijdje hangen

Update 03-03-2017 | Sommige elektronische energiemeters geven onjuiste metingen die tot 582% hoger zijn dan het werkelijke energieverbruik

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Twente (UT) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Professor Frank Leferink schat dat er potentieel onnauwkeurige meters zijn in de meterkasten van ten minste 750.000 Nederlandse huishoudens geïnstalleerd. Het is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘IEEE elektromagnetische compatibiliteit Magazine’.

In Nederland, traditionele energiemeters (kWh) – de bekende energiemeter met een roterende schijf – worden steeds vaker vervangen door elektronische varianten. Een bekende variant van de laatste is de ‘slimme meter’. De Nederlandse overheid wil slimme meters in elk huishouden in 2020.

De geruchten deden al een tijdje de ronde maar nu is het dus bewezen, in de langdurige test gaven 5 van de 9 meters een hoger energieverbruik weer dan de werkelijkheid. Het grootste onjuistheden werden gezien toen er dimmers in combinatie met spaarlampen en LED lampen zijn aangesloten op het systeem. En alle geteste energiemeters voldoen aan alle wettelijke eisen en zijn gecertificeerd. Daar komt nog bij dat het moeilijk te bewijzen is dat de meter meer aangeeft dan de werkelijkheid, dus wordt het een welles, nietes spelletje en ik denk dat ik weet wie dat gaat verliezen. Weer een reden om bij de oude, niet slimme, niet elektronische meter, te blijven. (bron)

Aanvulling uit de reacties

Slimme energiemeters zijn niet altijd betrouwbaar waardoor consumenten mogelijk te veel betalen. De netbeheerders hebben nu een lijst opgesteld met typenummers van de meters die mogelijk afwijken.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat ruim 850.000 huishoudens in ons land een elektronische meter hebben die het energieverbruik mogelijk niet goed meet. Vijf van de negen meters gaven hogere standen door dan het feitelijke verbruik. Het verschil liep tijdens de tests op tot 582 procent, zes keer zo veel als het echte verbruik.

De netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de meters, onderkennen dat 850.000 meters problemen kunnen geven. Het gaat om de volgende type meters, melden ze na vragen van RTL Nieuws:

Echelon 83331-1IMAD KAP4
Enermet E420-n(t)(s) P8KM
Iskra MT371-D1A52 ZBEP
Iskra ​ MT171-D2A52 RBEN
Iskra MT382-D2A52 ZBBD
Iskra MT171-D2A52 ZBER
Iskra MT382-D2A52 ZBEV
Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
Landis + Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
Landis + Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
Landis + Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX

Consumenten die een ‘onverklaarbaar hoog’ energieverbruik hebben,…”
mogen zich melden en de ijk kosten zijn voor de consument!
hallo!

Update 02-03-2017 | Slimme meter onthult intieme details privéleven

In Amerika, waar het uitrollen van de slimme meter al een tijdje aan de gang is, komen de echte redenen, van het installeren van de slimme meter, steeds meer boven water. Het gaat om het verzamelen van gegevens, van wat jij wanneer doet, ik denk dat dit de belangrijkste reden is voor het uitrollen van de slimme meter en ook handig, ze kunnen je van afstand afsluiten.

Waar analoge meters alleen een maandelijkse meting over het energieverbruik afgeven, meten slimme meters het energiegebruik in veel kortere intervallen. Hier wordt er elke 15 minuten informatie verzameld en verzonden. Niet alleen hoeveel energie er is verbruikt, maar ook wanneer. Een slimme meter geeft daarom een veel gedetailleerder overzicht van iemands privéleven. “Met elke 15 minuten een meting, kan iemand zien wanneer mensen naar bed gaan, in de ochtend opstaan, naar werk of naar school gaan. Iemand kan werkdag- en weekendpatronen zien en ga maar door.

Slimme meters kunnen ook onthullen welke apparaten je op welk moment hebt aanstaan, waardoor kan worden afgeleid wanneer mensen aan het eten zijn, een douche nemen, tv kijken of fitnessapparatuur gebruiken.

En in Europa is dit niet veel anders. De EU wil dat 80% van de huishoudens in 2020 over een slimme meter beschikt. De Europese Databeschermingsautoriteit waarschuwde eerder al dat slimme meters het massaal verzamelen van persoonlijke informatie mogelijk maken en adviseerde lidstaten om voldoende beveiligingsmaatregelen te implementeren. (bron) Met andere woorden de slimme meter is niet gemaakt voor ons als klant, voor het verbeteren van gebruiksgemak en privacy, maar de energie-leverancier en iedereen waar ze vervolgens onze gegevens aan verkopen. En als je slim bent neem je ook geen slimme thermostaat die met internet verbonden is, want die doen precies het zelfde als de slimme meter. Zogenaamd allemaal voor ons gemak maar alleen bedoelt voor het doorspelen van onze gegevens.

Update 12-10-2016

Veel woningen hebben nu een slimme meter en nu kan er daadwerkelijk getest worden. Er zijn nu wetenschappelijke onderzoeken en de ervaringen van de gebruikers in de praktijk. Er komt steeds meer naar buiten dat er best mensen last hebben van de meters en ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de bewijslast groter wordt dat de meter niet zo gezond zijn als in het begin werd aangenomen. Ik heb hier onder wat feiten op een rij gezet van onderzoeken en ervaringen van de afgelopen tijd.

De frequenties van de slimme meter verstoren ons zenuwstelsel

Iedereen weet dat de draadloze ” slimme ‘meters communiceren met de thuisbasis om gegevens door te geven. Wat tot nu toe onbekend is dat dit gebeurd in de frequenties van 2 tot 50 kilohertz. Dat zijn de zelfde frequenties waarin ons zenuwstelsel werkt, toeval? In onderzoek wordt zelfs gesproken over zenuwblokkade!

Deze studies zijn verricht door gerenommeerde wetenschappers. Zenuwblokkade door frequenties de 2 tot 50 kilohertz frequenties is een vaststaand feit.  Voor meer informatie over hoe frequenties ons zenuwstelsel beïnvloeden zie deze video: (bron) en (bron).

Een collectie ervaringsverhalen van gebruikers die last hebben van de slimme meter uit Australië waar de slimme meter vrijwel continu straling uitzend. Veel mensen hadden al ernstige klachten vrijwel direct na installatie van de slimme meters. (bron)

Nieuwe feiten over de slimme meter.

 • Er is een redelijke basis in de gevestigde wetenschap tot bezorgdheid met betrekking tot risico’s voor de gezondheid van de mens veroorzaakt door de elektromagnetische straling in ons milieu, waar onder de elektromagnetische energie uitgestoten door slimme meters. Deze gezondheidsrisico’s zijn verhoogd bij jonge mensen, oude mensen, en bij patiënten met reeds bestaande ziekten of aandoeningen.
 • Elektromagnetische overgevoeligheid is een gedocumenteerde neurologische aandoening waarbij de patiënt ervaart dat het bewegingsapparaat,  van het immunologische en / of neurologische symptomen vertoond door blootstelling aan elektromagnetische straling in het milieu. Ongeveer 5-10% van de mensen heeft te lijden onder deze aandoeningen.
 • Chronische blootstelling aan elektromagnetische straling van slimme meters veroorzaakt risico’s voor de gezondheid van de mens, die veel verder gaan dan overgevoeligheidsreacties bij gevoelige personen. Een groot literatuur onderzoek toont aan dat de door de mens veroorzaakte elektromagnetische straling, met inbegrip van die van slimme meters, biologische effecten heeft veroorzaakt in elk fysiologisch proces dat zich voordoet in levende organismen. Ook is er een verband aangetoond tussen elektromagnetische straling en de overvloed aan ziekten bij de mens. Mensen die lijden aan een ziekte zijn daarin bijzonder kwetsbaar.

Steeds meer komt naar buiten dan elektromagnetische straling veel meer invloed heeft op alles wat leeft dat tot nu toe werd aangenomen, daarom de slimme meter weigeren.

 

Wat zijn de nadelen van de slimme meters?

 • De energiemaatschappijen willen de slimme meters ook gebruiken om wanbetalers op afstand af te sluiten.
 • Het stralingsgevaar van niet alleen uw huis maar tel daar ook alle huizen in Nederland bij op
 • Hoe lang blijft de gebruiksdata eigenlijk bewaard? En het is natuurlijk erg verleidelijk om die data te analyseren.
 • Het risico voor afluisteren of hacken van het signaal van de slimme meter en ja dit kan kijk maar na kraken de stemcomputers die daardoor uit te lezen waren
 • Zo kunnen eventuele hackers:
  1. je apparaat uitzetten op afstand
  2. weten of je thuis bent of niet

Zo had de regering het graag gezien, maar is gelukkig niet goedgekeurd

Het College Bescherming Persoonsgegevens zeer kritisch was over het wetsvoorstel, conclusie het wetsvoorstel was in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), en op andere essentiële punten onduidelijk.

Zo werd in het wetsvoorstel de netbeheerder verplicht in alle gevallen meetwaarden over het energieverbruik te verzamelen, en beschikbaar te stellen aan derden, ongeacht of de burger hiervoor toestemming zou geven of niet. Ook gaf het wetsvoorstel bijvoorbeeld niet aan hoe, hoeveel, hoe lang, waar, en waartoe de meetgegevens bewaard zouden worden.

Volgens het eerste wetsontwerp zou een persoon die een slimme meter weigerde te laten plaatsen zich schuldig maken aan een economisch delict, en daardoor een celstraf van maximaal zes maanden, en een boete tot €17.000 opgelegd kunnen krijgen, waarna de slimme meter alsnog geplaatst zou worden.

Volgens de Consumentenbond was de verplichte invoering van slimme meters in strijd met het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.

Wat heeft de regering te vertellen over de slimme meter

Ik dacht altijd dat onze overheid een orgaan was dat in dienst van de Nederlanders functioneerde. Nou als de website van de rijksoverheid leest over se slimme meter zie je toch een ander beeld. Er wordt namelijk met geen woord gerept over privacy of stralingsgevaar.

Ik vind dat dat een overheid eerlijk en open moet zijn in zijn informatievoorziening en dat is hier duidelijk niet het geval, lees zelf de informatie van de rijksoverheid over de slimme meters.

Ik heb lang de gedachte gehad dat de overheid het goed met ons voor had maar dat heb ik inmiddels bijgesteld. De overheid is geen objectief orgaan dat het belang van de burgers voorop stelt maar vooral gaat voor het belang van het bedrijfsleven.

Wetenschappelijk bewijs van gevaar elektromagnetische straling

Wat doet de elektromagnetische straling met onze kinderen?

Wij vertrouwen slimme meters niet

Mag kan ik de slimme meter weigeren?

Op het moment dat u een om uw gas- en/of elektriciteitsmeter te vervangen door een slimme meter. U kunt de slimme meter weigeren.

De slimme meter weigeren
Je hebt het recht om de slimme meter te weigeren. Je moet dan zelf uw meterstanden aan het energiebedrijf doorgeven. En u ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. En u moet zelf uw meterstanden doorgeven aan het energiebedrijf voor de jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een ander energiebedrijf. Besluit u later toch om een slimme meter aan te vragen? Dan mag de netbeheerder u hiervoor kosten in rekening brengen.

De slimme meter uitzetten
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter, maar u laat de functie voor op afstand aflezen uit zetten. Uw netbeheerder kan dan uw meterstanden niet op afstand uitlezen. U moet dan zelf de meterstanden doorgeven voor de jaarafrekening. En u ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.

Let op: u kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf of u later alsnog de slimme meter aan laat zetten.

Zelf uw energieverbruik volgen
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. En u laat de meter uit zetten. Maar u wilt toch graag informatie over uw energieverbruik. Dat is mogelijk zonder dat uw netbeheerder op afstand uw verbruik kan zien. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Dat kan als u bijvoorbeeld een ‘in home display’, mobiele telefoon of website aan uw slimme meter koppelt. Deze informatie geeft u inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen makkelijker. Let op: nog niet alle slimme meters bieden deze mogelijkheid.

De slimme meter aanzetten
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter en u laat deze aanzetten. Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal aflezen op de afgesproken momenten. U ontvangt een tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.

 • Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:
 • één keer per jaar voor uw jaarafrekening,
 • zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht,
 • als u overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist,
 • wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer of onderhoud van het energienet.

Aanvulling uit de reacties

Een slimme meter zonder communicatie kan vanaf afstand worden aangezet? Inderdaad er wordt gewoon toch gecommuniceerd, zogenaamd voor organisatorische en probleem situaties! Alleen wordt de info (hopelijk) niet doorgeleverd aan de energiemaatschappij. Nieuwe gasmeters hebben geen afsluitklep meer (de oudere slimme nog wel !!!) en de nieuwe elektra meters zouden hiervoor ook aangepast moeten zijn. Niemand zegt iets over de mogelijkheid dit opnieuw aan te zetten door upload van andere of oude firmware!
Met de matige beveiliging dus ook een echt hack issue. Gebruikers die een slimme meter zonder communicatie willen moeten dus de gprs sim kaart laten verwijderen of zoals anderen de meter inpakken in aluminiumfolie.

Tip
U kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf of u de slimme meter aan of uit laat zetten. Wel mag de netbeheerder hiervoor kosten bij u in rekening brengen.

Update 15-7-2016: Slimme meters zijn niet duurzaam, gezond of goedkoop!

In het bijgevoegde PDF document met informatie over de slimme meter over de nadelen en de slimme meter weigeren. Deze gaat over, ongevraagde plaatsing, lees de meer dan 100 reacties onder dit bericht waarin de meter steeds meer wordt opgedrongen en weigeren steeds moeilijker wordt. De extra kosten, volgens de informatie zou alles goedkoper moeten worden maar de praktijk leert ons het tegenovergestelde, het wordt langzaam meer zeker duurder.

En dan nog de gezondheidsgevaren door de straling en de mogelijkheid van het hacken en de controle die bedrijven hebben op de meter van buitenaf, ze krijgen steeds meer informatie, lees het PDF document en bekijk onderstaande film en wordt bewust.

De slimme meter weigeren om zijn nadelenNutsbedrijven zijn wereldwijd de van elektriciteits-, gas- en watermeters aan het vervangen voor de nieuwe generatie slimme meters, en dat gaat ik een heel hoog tempo.

De film Take Back Power onderzoekt de voordelen en risico’s van het plaatsen van deze slimme meters en laat zien dat er een wereldwijd raster ontstaat. Aan het woord zijn insiders, deskundige onderzoekers, politici, artsen, en de betrokken gemeenschappen.

De slimme meter zou moeten draaien om duurzaamheid, gemak en bovenal is hij goedkoper. Maar is dat wel zo. Bekijk onderstaande film en wat je daarin ontdekt zal je verassen, in verwarring brengen en misschien wel in opstand laten komen en de slimme meter weigeren?!

“Take Back Your Power” is de beweging tegen de slimme meters, maar ook vooral voor onze vrijheid. De film heeft de AwareGuide 2013 Transformational Film gewonnen, dat zegt toch iets over de kwaliteit

Take Back Your Power, Engelse film

Update 18-7-2016: De volgende stap, gegevens gebruiken voor marketing

AP (Autoriteit Persoonsgegevens) wil verwerking meetgegevens uit slimme meters goedkeuren. De persoonlijke meetgegevens die de ODA’s (Overige Diensten Aanbieders) willen verzamelen geven inzicht in het elektriciteits- en gasverbruik van ons de particulieren. De aanbieders willen de gegevens gebruiken voor dienstverlening, marketingdoeleinden en interne beheersdoeleinden.

Voordat ze dit mogen doen moet de Autoriteit Persoonsgegevens verklaren dat de gedragscode aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voldoet Dit houdt in dat de ODA’s ondubbelzinnige toestemming van de betrokkenen moeten hebben voordat hun gegevens voor marketing gerelateerde doeleinden mogen worden verwerkt. Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken, krijgen alle mensen met een Slimme meter nu een brief? En hoe gaan ze dit omschrijven?

Om een lang verhaal kort te maken, dit heeft niets met het beschermen van ons de consument te maken, hiermee laat ook het AP zien dat commerciële belangen boven alles staan. De AP zou zich moeten schamen. Lees het hele artikel.

200 gedachten over “De slimme meter weigeren om zijn nadelen”

 1. Je kan ook gewoon om een domme meter vragen.
  Deze meter is digitaal en een stuk kleiner dan zijn slimme nazi broertje. Deze meters heeft en installeert stedin mits je er op aandringt, dus echt aandringen bedoel ik daarmee.
  Succes mensen.

  Beantwoorden
  • Al meer dan vijf jaar lang krijg ik gemiddeld 1 keer per jaar via de post een brief van Stedin een afspraak voor het vervangen van mijn oude energiemeter door een ‘slimme meter’. Ik antwoord braaf ELKE KEER schriftelijk (brief) dat ik geen slimme meter wil en waarom. Ik gaf ook aan dat als er alternatieven voor de slimme meter zijn dat ik daar graag vooraf van op de hoogte gesteld wil worden, zodat als dat nodig zou zijn mijn huidige meter vervangen kan worden door een ‘niet-slimme meter’. Ik vraag in die brieven steeds om een reactie van Stedin. NOOIT NOOIT NOOIT NOOIT enige schriftelijke reactie op mijn brieven ontvangen. Ze weten nog wel wat brieven zijn gezien de ‘afspraken’ die mij per post bereiken. Ik begrijp uit bovenstaande ‘post’ dat er inmiddels ook ‘domme meters’ zijn. Hier is op internet werkelijk niets over te vinden. In ieder geval informeert Stedin mij niet daarover. Het gaat steeds over ‘slimme meters’ met in de allerlaatse alinea dat je ze kunt weigeren, maar niet enig alternatief. Handig zou zijn als iemand het merk/type ‘domme meter’ kan doorgeven die Stedin dan denkt dat ‘dom’ is zodat ik mij daar een oordeel over kan vormen. Gezien de Kafkaiaanse toestanden met mijn ‘contact’ met Stedin vermoed ik dat dat ‘domme’ alternatief toch ook weer te slim zal blijken te zijn (voor Stedin).

   Beantwoorden
   • Marius,

    Ik denk dat er met de domme meter gewoon de oude meter word bedoeld met draaischijf, zie hieronder reactie van Jeroen:

    Ik heb gisteren Stedin gevraagd hoe de installatie van de slimme meter te voorkomen. Ze hebben keurig aangegeven hoe dat moet. Echter voor diegene die de oude draaimeter willen behouden is er per 1 juni geen nachtstroomtarief meer beschikbaar. Voor de slimme meter wel….

    Kortom straf.

    Beantwoorden
 2. Wij hebben een honderd jaar oud huis gerenoveerd en nu een slimme elektra/gas meter in de meterkast. Als ik deze informatie had geweten, had ik deze nooit in huis gehaald!
  Het is wel zo dat destijds door de installateur werd gezegd dat het apparaat niet ‘aan stond’ en de netbeheerder de meterstanden niet digitaal kon aflezen. Het was ‘voor de toekomst’.
  Nu is mijn vraag: Hoe kan ik zien of achterhalen of de meter inderdaad geen straling afgeeft (en dus uitgeschakeld is)? Of dat hij wel geactiveerd is en de netbeheerder zelf gewoon nog niet klaar is voor uitlezing. Ik ben zeer benieuwd want ik wil zo snel mogelijk af van onnodige straling in onze leefomgeving.

  Beantwoorden
  • Pak hem in allu-folie. Als de netbeheerder contact opneemt om te zeggen dat ‘de meter stuk is’ dan weet u dat hij toch wordt uitgelezen. Ik heb begrepen dat u alle slimme meters sowieso communiceren met de netbeheerder, ook als u ze ‘uit’ zet.

   Beantwoorden
 3. Ik lees net op een andere website dat het uitschakelen enkel een administratieve handeling van de netbeheerder is. M.a.w. de netbeheerder belooft de gegevens niet te gebruiken. De data gaat wel over de lijn. Wat klopt hiervan?

  Beantwoorden
  • Graag gedaan mocht je er niet uitkomen, vraag het in het reactieveld of mail mij via het contactformulier kan ik kijken of ik het antwoord voor je kan vinden.

   Beantwoorden
 4. Ik heb gisteren Stedin gevraagd hoe de installatie van de slimme meter te voorkomen. Ze hebben keurig aangegeven hoe dat moet. Echter voor diegene die de oude draaimeter willen behouden is er per 1 juni geen nachtstroomtarief meer beschikbaar. Voor de slimme meter wel….

  Kortom straf.

  Beantwoorden
  • Dat is slim zo voegen ze steeds meer functies toe aan de nieuwe slimme meter en kunnen mensen niet meer kiezen voor de oude meter en moeten ze wel overstappen 😉

   Beantwoorden
 5. Mocht je zo’n meter weigeren, wordt je per direct afgesloten.

  En straks krijgen we “slimme” thermostaten en kun je online op afstand alles regelen in de huis. Maar dan kan een ander dat straks ook. Als er dan een zogenaamde wereldbedreigende milieucrisis uitbreekt, kunnen ze de levens van mensen volledig gaan controleren.

  vroeg of laat kan het allemaal tegen je gebruikt worden!

  http://www.trunews.com/​google-moves-home…/

  ‘Slimme energiemeters kunnen Europa lamleggen’
  http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/slimme_energiemeters_kunnen_europa_lamleggen

  Beantwoorden
 6. helaas zitten wij hier met een slimme meter, het verbruik is aanzienlijk gestegen, zonder een goede rede, alles is hetzelfde, eigenlijk nog zelfs minder moeten verbruiken. Wel al laten uitzetten voor het uitlezen.
  Graag zou ik deze meter weer weg hebben, maar kan hiervoor geen 80 euro betalen.
  Hoe kan je nu medische urgentie krijgen?

  vandaag overleg had met huisarts, maar hem zegt dit totaal niets, dus in die richting hoef ik het hier niet te zoeken, de enigste raad die hij hierin gaf was laat de netwerkbeheerder de meter voor een maand helemaal uitzetten, en dan testen. Maar hoe kan ik het bewijzen dan.
  hopelijk komt hier iemand met de gouden tip

  Beantwoorden
 7. Meer informatie over de slimme meter staat op de website slimmemeters.nl van de gezamenlijke netbeheerders. Het op afstand afsluiten van energie of uitzetten van de meter is overigens niet mogelijk. De hiervoor benodigde schakelaar / klep, die in eerste instantie wel in het ontwerp van de slimme meter was meegenomen, is er mede op advies van de netbeheerders door minister Kamp uitgehaald.

  Beantwoorden
 8. Fantastisch al die voordelen van een slimme meter, maar niet heus.
  Dat ik nu via mijn mobieltje op de hoogte ben van mijn energieverbruik. Wat schiet ik daarmee op? Met een beetje geluk kan ik mijn energieverbruik een paar procent terugbrengen. Maar ik geef alle hackers weer een extra uitdaging. Om van de straling maar te zwijgen.

  De voordelen voor de leverancier zijn echter aanzienlijk. Controle op afstand. Automatische afachrijvingen, men kan zelfs zien of ik thuis ben en onder de douche sta, enz. Big brother is again watching us.

  Waarom moet ik dan betalen voor de slimme meter? Ik zou geld moeten krijgen van de leverancier als ik hen deze inbreuk op mijn privacy gun.

  Beantwoorden
 9. Beste mensen het is allemaal gezwets wat er gezegd word, wat denk je van die oude draaiende meters met dat ouderwets binnenwerk met veel afwijkende delen er in.

  Ik heb ook een anderen meter gehad elektronisch 10 jaar ik zou op een appartement met twee personen 4000 Kwh per jaar gaan moeten betalen, naar doormeten waar ik € 360 moest ophoesten, door ENEXIS waar de meter van was, kwam er uit dat hij daadwerkelijk stuk was.
  En dan krijg je de € 360 terug gestort.
  Ik heb nu ook een slimme meter wat moet je anders, ik wil er mee zeggen alles kan stuk gaan en wat die straling betreft wat denk je van al die telefoontjes en uitlaatgassen.

  Met vriendelijke groet

  Beantwoorden
 10. Wat mij steeds opvalt is dat vrijwel niemand in de gaten heeft wat de werkelijke drijfveer is om slimme meters te plaatsen. Dat wordt uiteraard zorgvuldig verzwegen door overheid en energiebedrijven, iets met slapende honden…

  De echte reden voor de 2 miljard kostende metervervanging is dat de overheid en energiebedrijven veel inkomsten mislopen door toenemend gebruik van zonnepanelen. Dat verlies aan omzet en belastingen (energiebelasting en BTW) loopt in de honderden miljoenen per jaar en neemt toe met iedere zonnepaneel die erbij komt.

  De meeste huishoudens hebben nog een draaischijfmeter die achteruit draait als de zonnepanelen stroom produceren, met deze meter kan ALTIJD onbeperkt gesaldeerd worden. Met de nieuwe slimme meters wordt hieraan een einde gemaakt door het stroomverbruik en de teruggeleverde stroom apart te registreren. Zodra voldoende huishoudens een slimme meter hebben (meer dan 80%) wordt de onbeperkte salderingsregeling opgeheven en krijg je alleen nog een minimale vergoeding van 1-5 eurocent per kWh in plaats van de 20 eurocent die je nu krijgt voor je gesaldeerde kilowatturen.

  Weigeren van de slimme meter is wettelijk mogelijk en is dan ook zeer aan te bevelen.

  Beantwoorden
  • De werkelijke drijvende kracht achter die slimme meters is het prijsverschil dat zonnepaneel gebruikers gaan ervaren. Gebruik je 1 kWh van het net, dan betaal je 23 cent. Lever je even later 1 kWh terug aan het net, dan krijg je maar 7 cent. M.a.w. de meter loopt pakweg 3 maal langzamer teruguit als dat hij vooruit loopt. Er wordt direct afgerekend i.p.v. jaarlijks, zoals met de domme meter en daar zit hem nou de kneep!

   Beantwoorden
  • Deze week komen ze de slimme meter plaatsen maar ik wil eigenlijk niet. Maar dat mag niet omdat de oude afgekeurd is. Hm al in 2009 ( raar hoor) anders word je afgesloten.
   Kan ik hem nog weigeren?????

   Beantwoorden
   • Je kunt weigeren, ik zit zelf namelijk in de zelfde positie, maar als die is afgekeurd. Kan dat eigenlijk niet meer want hij is afgekeurd. Dus kun je het beste kiezen voor een meter zonder zend-deel. Of andere mensen moeten een andere ervaring hiermee hebben.

    Beantwoorden
 11. Bedankt voor je reactie, weer een reden om de slimme meter te weigeren. Als je het goed bekijkt zijn er meer redenen om te weigeren dan om hem te nemen 😉

  Beantwoorden
 12. Wij hebben een recreatiewoning en men blijft maar leuren met die slimme meter. Zo ook vandaag weer, zegt de installateur ok nog: als je niets te verbergen hebt kun je deze toch gewoon nemen? Echt belachelijk gewoon, alsof het ook maar iets met verbergen van iets te maken heeft dat je dat ding niet wilt. Afgezien van het feit dat ik er geen enkele voordeel van zie vind ik ook dat het zonde is om meters te vervangen die het gewoon goed doen. Zo oud is de huidige meter nog helemaal niet.
  Daarnaast heb ik er geen enkele voordeel van om zo’n meter te laten plaatsen, alleen het enegriebedrijf vaart er wel bij. Dreigingen dat ik hem misschien moet gaan betalen in 2020 helpen ook niet hoor, ik laat me niet onder druk zetten…toe even zeg!

  Beantwoorden
 13. Ik heb een dag-en nachtmeter van het merk Iskra, type ME100-D1A51-V12G12 en hebben sinds kort zonnepanelen. Stedin stelt nu dat de aansluiting hiervoor moet zijn uitgerust met een geschikte digitale hoofdmeter met vier telwerken, een zgn slimme meter. Mijn meter zou niet daarvoor geschikt zijn en dat de meter dus nieet geschikt is voor de registratie van de teruglevering.Voor de juiste registratie van de teruglevering moet de meter daarom worden vervangen, aldus Stedin. Voorzover ik het kan beoordelen heb ik al een digitale meter met twee telwerken zonder draaischijf. Hoe kan ik beoordelen of deze meter terugdraait ? en of het verhaal van Stedin op waarheid berust.

  Beantwoorden
 14. Bij mij loopt de Cogas ze ook te pushen zo’n meter te plaatsen.
  Ik heb me er in verdiept, onder andere hier, dank daarvoor.

  Ik zie er voor mij als consument geen voordelen in en ik heb als een van de weinige medemensen wél wat te verbergen, namelijk de privacy van mijn gezin.

  Ook zit ik niet te wachten op een hack van het systeem en/of bewaarde gegevens die ooit tegen mij gebruikt kunnen gaan worden. Daar is onze overheid redelijk goed in (als voorbeeld de parkeergegevens tegenwoordig)

  gr.
  Stefan

  Beantwoorden
  • In principe hoeven wij niet te bewijzen dat wij niets te verbergen hebben. De man mag zich schamen om die uitspraak, en men kan constateren dat dit onder intimidatie valt.
   Wij zijn namelijk geen verdachte ( en van wat eigenlijk? )op voorhand ?? Omgekeerde bewijslast is niet de norm in Nederland ( vooralsnog)

   Wij hebben echter wel iets te beschermen en dat zijn onze rechten en van wat ik verder lees onze gezondheid tegen de straling.

   Beantwoorden
 15. @Sylvia.

  Waarom vragen ze € 80,00????
  Je hebt het wettelijke recht te weigeren en te laten vervangen. Ze mogen daar geen geld voor vragen. Een nieuwe digitale meter zonder zendmodule is altijd mogelijk. Let ook op de gasmeter.

  Beantwoorden
 16. Wij hebben zonnepanelen laten plaatsen, dus moesten van meter veranderen. Heb gelijk aangegeven geen slimme meter te accepteren. Kwamen ze toch met zo’n ding aanzetten.Ze beweren dat er geen andere meer zijn etc,etc. Maar je moet echt je poot stijf houden.
  Wij hebben nu een 4 standen meter, wel digitaal. Hoog-laag tarief terug leveren en hoog en laag tarief verbruik. De andere dag kwamen ze toch met een goede meter af, met de bewering dar het éen van de laatstse meters was van die soort. Het is dus geen dtaaischijf meter.

  Beantwoorden
  • Beste Marina en anderen:
   IS ER IEMAND MET ZONNEPANELEN ZONDER SLIMME METER?
   Ik ben nu 3.5 jaar (jaar!) aan het proberen de energie betaald te krijgen die mijn zonnepanelen opleveren. Al die tijd verkoopt ENECO mijn stroom aan de buurt zonder mij te compenseren. Ik heb nu dan maar een jurist ingeschakeld.
   LIANDER, de netbeheerder beweert dat ik een slimme meter nodig heb als ik de stroom gecompenseerd wil krijgen omdat ze die anders niet kunnen registreren. Maar mijn meter heeft een apart telwerk voor en die geeft aan dat ik nu bijna 3 Megawatt heb geleverd.

   Beantwoorden
   • NB: Als ik verplicht zou worden voor mijn zonnepanelen een slimme meter aan te schaffen, dan moet ik mijn zorg voor het milieu (die ik belangrijker vind dan de wettelijke saldering van mijn stroom) dus betalen met inbreuk op mijn privacy.

    Beantwoorden
   • Ik heb al 10 jaar zonnepanelen zonder slimme meter. Deze heb ik 2 jaar geleden geweigerd. Het salderen gebeurt sinds 1 juli 2014 op een andere manier. Als je tegelijkertijd levert en verbruikt wordt het gesaldeerd. Als je ’s avonds gebruikt en dus niet levert, moet je 23 cent betalen. Als je overdag levert en niet gebruikt krijg je 6 cent (ofzo). Het is dus sinds de slimme meter uit met per jaar salderen, wel kan het nog per minuut

    Beantwoorden
    • Vandaag kreeg ik na bijna vier jaar touwtrekken eindelijk mijn geleverde energie terugbetaald. Al die jaren leverde ik energie en die werd dan door de leverancier Eneco danwel de netbeheerder Liander (geen idee wie het nu eigenlijk deed) aan de buurt verkocht.

     Ik heb mijn rechtsbijstands verzekering ervoor moeten inschakelen. En die heb ik ook nog een beetje moeten coachen. Want Liander bleef maar zeuren dat voor het afrekenen van de reeds geleverde energie eerst een nieuwe meter moest worden geplaatst.

     Het volhouden heeft dus toch zijn vruchten afgeworpen pfffff….

     PS Volgens mij is het verschil tussen de 6 cent en 23 cent (die je noemt) de belasting die je betaalt. Dat wordt gespecificeerd op de jaarnota.

     Beantwoorden
 17. De draaischijf meters bestaan nog gewoon. Je kan ook een bericht aan ze sturen dat als ze niet snel zijn je op hun kosten een installateur in de arm neemt om zelf de meter te vervangen. Of je de kosten daadwerkelijk verhaald krijgt is de vraag maar je zit in ieder geval niet langer in de schadelijke straling.

  Beantwoorden
 18. De reactie van Robert van Boxtel 29/01/2014 om 14:44 kan mensen op een verkeerd een zetten.
  .
  Ik heb een draaischijf stroommeter met dag/nacht tarief meter en krijg bij aanbiedingen nog steeds gewoon dag/nacht tarief aangeboden. Ik kan ook kiezen voor “universeel tarief” want de dag/nacht standen kunnen gewoon bij elkaar opgeteld worden. Als je stroom aanbieder lastig doet moet je gewoon en brief schrijven of je naar een ander moet overstappen.
  .
  Wat ik mis is het feit dat bij de digitale meters gemiddeld 4% meer energieverbruik in rekening gebracht wordt. De stroomboeren mogen maximaal een percentage teveel in rekening brengen, bij de nieuwe meters denken ze dat die zo nauwkeurig zijn en anders bij-geregeld kunnen worden dat ze op het maximum kunnen gaan zitten. De stroomboeren rekenen dus t.o.v. de oude meter gemiddeld 4% meer bij de “slimme” meter. Je bent dus financieel gewoon dom bezig als je een “slimme” meter neemt.
  .
  Er wordt gedaan alsof administratieve uitschakeling van de “slim”-factor mogelijk is. Dat is niet zo. De straling blijft en de gegevens worden gewoon dorgegeven (en verkocht aan derden). Het enige is dat ze voor hun boekhouding doen alsof de meter niet aan staat, een compleet wassen neus dus. ##>> De informatie over administratieve uitschakeling in het artikel klopt dus niet.
  Het enige dat helpt is de nieuwe meter de deur uit doen en weer een gewone (laten) installeren. IK HOOP DAT HET ARTIKEL DAAROP AANGEPAST WORDT.
  .
  Wellicht ook handig om de term “slimme”-meter uit te leggen en hoe mensen die term moet stimuleren die meter te willen, want domme mensen willen graag alles wat “slim” claimt te zijn.

  Beantwoorden
 19. We leefden in een vrij land meenden we toch allemaal…………………………….mispoes, je word geleefd hier in Nederland het land van vrij zijn eigen mening etc etc etc, je word bedonderd waar je bijstaat en geen hond die er wat aan doet of doen kan, dat krijg je met zo’n gekozen door rijken regering. Gewoon weer papieren stemmingen doen en door echte burgers laten tellen en niet door een voorgekauwd zooitje, kijken wat er dan van komt, slechter dan nu ken haast niet.

  Beantwoorden
  • Ja ik had het afgelopen week nog over met iemand. We zijn gegaan van een vrij land waar veel kon en mocht, waar iedereen het wel naar zijn zin had en we uitgingen van de personen die er in wonen. Naar een land dat verre van vrij is en daarmee steeds verder achterop raakt en wat telt zijn de bedrijven en de mensen die veel geld verdienen en niet meer de gewone mens zoals jij en ik.

   Het is tijd voor actie, ik wil dat doen in mijn persoonlijke omgeving en ik begin door deze website te gaan vernieuwen, per 1-2-2015. Meer bewustwording, meer positiviteit, meer collectief, meer voor ons zelf zorgen en hoe kunnen WIJ een andere maatschappij maken.

   Beantwoorden
 20. Haha vermakelijk al die reacties. Allemaal stuk voor stuk ongefundeerd. De maker van de site is ook al niet erg op de hoogte. Jongens niet mekkeren, zoek een baan en een leven en koop een rol aluminiumfolie 🙂 Misschien hebben jullie een baan maar ik bedoel geen sociale werkplaats voor jullie.

  Beantwoorden
 21. Ieder zijn ding. Klopt als een bus Robert Van Boxxxtel. Vroeger in de donkere middeleeuwen dacht men ook dat de aarde plat was. En dat heksen bestaan.

  Beetje minder op die Illuminati en Bilderberg sites kijken beste mensen en wetenschap is gestoeld op empirisch vermogen. Echte feiten dus. Welterusten allemaal. Bedankt voor het lachen 🙂

  Beantwoorden
 22. Mijn meter is uit 1963 en doet het nog prima! Das pas energie besparen! Waarom iets vervangen dat nog gewoon goed functioneert? En stedin stuurt iedereen die zonnepanelen neemt een brief met de mededeling dat de meter niet geschikt is terwijl de draaischijfmeter juist bij uitstek geschikt is voor zonnepanelen! Die draait gewoon terug! Niet reageren dus op die brief! Gewoon de meter weigeren als ze ooit eens op je stoep staan. Bij mij komen ze er niet in!

  Beantwoorden
 23. Wat de energieleverancier niet zegt is dat het reactieve vermogen gemeten wordt (oude meter kan dit niet) dus een cos phi compensatie naar 1.
  Het reactieve vermogen wordt wel in de centrale opgewekt maar het was niet mogelijk dit in rekening te brengen bij de gebruiker (oude meter) met de slimme/domme meter is het wel mogelijk. Dit verklaart de klacht van de gebruiker dat hij/zij het gevoel heeft meer te verbruiken.

  Slimme meter: slim voor het energiebedrijf maar niet slim voor de gebruiker!!

  Beantwoorden
  • Peter,

   Ik had ook gelezen dat de slimme meter dingen meet die de oude niet kan meten en daardoor het verbruik hoger is. Is het dus toch een slimme meter alleen niet op een manier die ze ons voorhouden.
   Kun jij verder uitleggen wat hij dat precies meet wat de oude niet kan en of dit terecht is?

   Beantwoorden
  • Ja dat is ook nog zoiets. Die oude domme meter meet wel het echte vermogen, dat gebruikt wordt, en laat zich niet verstoren door blind-stromen, zoals die ontstaan bij gebruik van o.a. een TL-lamp. Dat kan dus zomaar een 4% hogere rekening opleveren, zoals nu blijkt. Toch wel slim van die energie maatschappij

   Beantwoorden
 24. Hallo Robert,

  Vanuit het standpunt van de energieleverancier gezien is “logisch” dat zij het reactieve vermogen (U.I.sin phi) willen
  verrekenen. Dit moet wel opgewekt worden in de centrale en getransporteerd naar de gebruiker, de oude draaimeter kan dit niet meten.

  Bij een standaard huishouden (Led-verlichting, motoren en TL balken) valt het nog wel mee, echter bij kleine bedrijven die tussen een huishouding en grote bedrijven (grote bedrijven hebben een verplichte cos phi compensatie) zitten kan het aardig oplopen.

  Ik zelf heb bij een klein garage bedrijf, op verzoek van de eigenaar e.e.a. eens gemeten en kan niet anders tot de conclusie komen dat in de slimme/domme meter het reactieve vermogen wordt gemeten (kan middels hardware/software) en verrekend wordt, maar goed het energiebedrijf moet hier wel eerlijk in zijn en dit is de kern van de zaak zij zijn het niet en weten dat de doorsnee gebruiker het bij gebrek aan kennis het niet weet.

  Ook ik hoor in mijn omgeving dat de mensen het gevoel hebben dat zij teveel verbruiken sinds de zgn. slimme meter geïnstalleerd is, wat de garagehouder betreft heeft energiebedrijf na klachten van hem een andere slimme meter tijdelijk geïnstalleerd met als resultaat dat het verbruik hetzelfde is als de oude slimme meter. En dit is natuurlijk geen objectieve vergelijking men had een oude draaispoelmeter moeten monteren.

  Ja, we leven nu eenmaal in een wereld die vol is van massa-suggestie en dit is nu weer een typisch voorbeeld.
  Hopenlijk ben ik duidelijk geweest, als je vragen heb dan hoor ik dit graag.

  Beantwoorden
  • Peter,

   Dank je voor de uitleg, maakt het een stuk duidelijker. Wel vreemd dat je deze informatie nergens kunt terug vinden bij de officiële instanties, dat is niet eerlijk.

   Je moet alles vermelden de voor- en ook de nadelen.

   Beantwoorden
 25. Nu hebben een nieuwe smoes bedacht ze stellen dat mijn oude gasmeter is afgekeurd door KiWa Gastec en dat ze daarom overgaan tot vervanging.
  En ja natuurlijk vervangen ze dan door een slimme meetinstallatie (gas en elektriciteit) om bewuster om te gaan met energie.
  Kan ik weigeren en eisen dat ik een reguliere gasmeter krijg

  Beantwoorden
 26. Ik wil die zgn. slimme meter niet ! ! !

  Ik wil geen enkele verandering aan het huidige systeem ! ! !

  Wil dit aan mij bevestigen, zodat ik later geen problemen met
  uw bedrijf krijg, hetgeen de bepaalde reacties overigens wel doet
  vermoeden.

  Beantwoorden
 27. hallo allemaal, heb zojuist een hele discussie met de leverancier/plaatser van de slimme meter, imtech, ik heb de slimme meter geweigerd maar zij stellen dan dat er een digitale meter voor in de plaats komt. Ik wil gewoon de schijfmeter e.d. houden maar kennelijk stellen ze dat die is afgekeurd en er geen optie toe is dan of de slimme meter of de digitale. Na gesprek met imtech stelt de dame dat de digitale OOK de slimme is maar dan uitgezet??
  Ik heb wederom geweigerd en met liander gebeld, die ontkennen dat het de slimme meter is.
  Ik heb de afspraak van plaatsing verzet en heb gevraagd om documentatie welke meter er geplaatst gaat worden zodat ik zelf onderzoek kan gaan doen.
  Heb nu zwart op wit gezet: mocht ik erachter komen in due time dat ze de slimme meter achterbaks hebben geplaatst tegen mijn toestemming in dat ze hem kosteloos moeten verwijderen.
  Iets anders kon ik niet verzinnen…
  Vriendelijke groet en dank voor alle info!

  Beantwoorden
  • Misschien kun je nog vragen om het rapport van de analoge meter die is afgekeurd.
   Je ziet er zijn redenen waarom ze heel graag die digitale versie installeren….

   Beantwoorden
   • @ Robert
    Daar zat ik idd ook aan te denken!
    Ga ik doen heb nog tijd genoeg desnoods stel ik nog langer de afspraak uit.

    Voor wie nog van niets weet :
    onderzoek agenda 21 en agenda 2030. Daarom zijn ze aan het duwen de duurzaamheidsagenda die eigenlijk om totale controle en groot geld gaat.
    Smart Meters Kill is een goede website, en onderzoek ook smartgrid en agenda 2020 vd EU.
    Niet leuk, wel waar.
    Robert dank voor de tip.
    Zodra ik het rapport heb zet ik het hier neer.
    ( wie linkjes wil roept en ik zal plaatsen)

    Beantwoorden
 28. Ik denk dat er iets mis ging.. had nog een reactie geplaatst. Nogmaals dan. 🙂

  @ Robert
  Dank voor de tip , het speelde ook door mijn hoofd en ik ga dat rapport inderdaad opvragen, en zet het in de comments hier zodra ik het heb.
  Ze hebben inderdaad redenen om die dingen te plaatsen en die reden is agenda 21 /2030
  hier een beginnetje van info,
  https://www.youtube.com/watch?v=SuSLrchSL7M
  https://www.youtube.com/watch?v=9GykzQWlXJs
  Totale controle. En nog veel meer ellende. Smart grid / meters is een onderdeel ervan.

  Beantwoorden
  • Beste allemaal,
   er komt waarschijnlijk nog een staartje…

   Bewaar alle brieven die je krijgt van de netbeheerder ed. Ook de allereerste uitnodiging tot de slimme meter..
   Later meer.

   Bi dringende vragen en info voor de rechten bel de consu -wijzer zoals ik heb gedaan vandaag en en waren inderdaad wat verdachte omstandigheden die worden uitgezocht.
   https://www.consuwijzer.nl/tarief-088-nummer-van-consuwijzer
   Punt is, wij de consument worden benadeeld doordat de keuze schijfmeter en digitale er niet is en wel worden geconfronteerd met een hogere rekening maar dus nooit over kunnen stappen van netbeheerder naar een andere?
   Om nog maar van de dwang/ intimidatie die erbij komt kijken om u te doe “kiezen ” voor de slimme meter…
   Meld uw klachten bij de consu wijzer en of de ombudsman.
   Ik kom terug met meer info over mijn situatie.

   Nog een kleine maar belangrijke tip die ik heb gevonden op het net:
   voordat men de oude meter eraf haalt neem dan een foto van de meterstand! Ik lees dat men er van uitgaat dat men dat niet doet en een te hoge rekening gepresenteerd kan krijgen achteraf.. overigens mag er maar een uur tussen het plaatsen van de oude en de nieuwe meter zitten!!
   En nog een die ik vond als u bij een woningbouw vereniging zit die uw medewerking eist schijnt er een regel te zijn dat de verhuurder geen veranderingen in de woning mag doen zonder toestemming van de huurder.
   Zo gewapend met al iets meer kennis kunt u indien nodig juridische info inwinnen en voor uw recht opkomen.
   Succes!

   Beantwoorden
 29. Beste allemaal

  Zo, nu blijkt dat wij geen echte keus hebben.
  De overheid stelt dat we de slimme meter mogen weigeren, en gebleken is dat de vervangende “traditionele “meter de slimme meter is zonder communicatie module. Echter kon men geen uitsluitsel geven dat bij inspectiemomenten de traditionele meter wel degelijk uitgelezen gaat worden en dus meer registreert dan de domme meter.
  Wat betreft de schakelfunctie die ervoor kan zorgen dat men op afstand individueel kan worden afgesloten op de grillen van iemand die ertoe besluit ( kwaadwillenden) die is niet verplicht meer in de smartmeters in Nederland echter bij de vraag of hij er dus niet verplicht is maar er wel in kan zitten (!!!!) kreeg ik geen uitsluitsel!

  Hij zit er niet verplicht in overheidshalve maar kan er dus wel degelijk inzitten!
  Wat betreft de schijfmeters die mogen hangen tot einde levensduur, het net staat vol met mensen die de melding van een afgekeurde schijfmeter kregen NA het weigeren van de slimme meter.
  En als de meter is afgekeurd moet je dus de traditioneel slimme meter accepteren. GEEN KEUS DUS.
  Ik heb een officiële klacht ingediend met het verzoek te onderzoeken of de afgekeurde meters te maken hebben met op slinkse wijze plaatsen van de slimme meter. Daar de overheid moet voldoen aan 80 % vrijwillig geplaatste meters en denk daar met gemak aan te kunnen voldoen heb ik het vermoeden dat we zwaar belazerd worden en ontnemen ze mij privacy en vrije wil!

  De oproep aan iedereen wil doen is, mits u dit is overkomen meld het via consu-wijzer en die een officieel klacht in bij acm. Was overigens ook het verzoek van consu wijzer daar zij deze klacht nog niet hadden ontvangen. Dus..

  Ik laat me niet piepelen! ik wil geen spion in huis! Ik wil niet dat een hacker of kwaadwillende entiteit van buitenaf mijn leven gaat bepalen met stroom en toegang tot stroom en gas en later zo heb ik gelezen ook water! Ook wil ik niet dat ze kunnen zien wanneer ik wat doe in huis en doorgaan geven aan instanties derden.. kan verdikke de hele wereld wel zijn !

  Ik heb gordijnen en die heb ik niet voor niets, wij hebben recht op privacy.
  !
  Kom voor uw rechten en vrijheid op en dien de klacht in!

  Beantwoorden
 30. Mijn netbeheerder stelt dat mijn gasmeter is afgekeurd.
  Ik heb gekeken op de lijst van verispect en de gasmeter in mijn huis staat er niet tussen.
  Het loont dus om te tjekken.
  Ik ga dus weigeren nogmaals. Bij dwang ga ik vragen om een individueel rapport over de in hun stelling afgekeurde meter. Ik wil weten waar ze het op baseren.

  Hier nog wat te lezen

  https://takebackyourpower.net/smart-meter-privacy-invasions-are-unjustifiable-in-a-democratic-society/
  De vrijwillige factor komt echter hier niet geheel ter sprake bij het afkeuren van de analoge domme meter. Ik heb een klacht ingediend bij consu wijzer.
  en minder goed nieuws in het buitenland

  https://takebackyourpower.net/1000s-of-smart-meter-fires-new-whistleblower-court-evidence-video/

  Beantwoorden
  • Beste
   wat bedoelt u met Groningen hebben ze in de kou laten staan?
   Mijn meter verhaal is nog niet af, ik zit er nog midden in. Zij stellen dat de traditionele de slimme meter is maar dan uitgezet. De wet zegt ik heb recht op traditioneel. Ik weiger een slimme meter ook uitgezet. Het is mijn recht.
   Ik heb documentatie merk en type nummer verzocht van de te plaatsen meter tot op heden niets ontvangen nu wel een aangetekende.
   Ze intimideren nu.
   Doe alles schriftelijk en ga voor de traditionele, laat niet met je sollen het is ons recht. Als blijkt dat de traditionele niet bestaat ga ik door naar de ombudsman.
   Ik meld nu al alles bij consuwijzer en dien klacht in bij acm.
   Ook heb ik vernomen dat de medewerkers verzocht wordt om druk uit te oefenenen. Ik hoop dan ook dat die mensen gaan lekken anoniem bij ombudsman of iets dergelijks.

   Wat van groot belang is:doe alles schriftelijk
   Meld zo vaak mogelijk aan de netbeheerder en installatie bedrijf dat u meewerkt aan onderhoudt! Ook schriftelijk!
   Onderzoek of uw meter daadwerkelijk is afgekeurd! Dit is in mijn geval nog niet bewezen sterker nog de monteurs zeggen nu te gaan saneren… wij van wc eend..
   ook dat ga ik onderzoeken.
   Ken je recht en hou er aan vast meld ook intimidatie aan acm en consuwijzer. Voelt u zich ook daar niet gehoord ga dan via de ombudsman.
   Al van jaren terug lees ik verhalen over intimidatie waar het de slimme meter aangaat, dat kan niet bestaan in een vrij land !

   Beantwoorden
    • @ Robert ,
     daarom plaats ik het ook.
     Ik hoop dat als het bij mij zo gaat lukken andere mensen een beetje een leidraad hebben hoe het wel kan lukken om je recht te halen.
     Men intimideert om de mensen angst aan te jagen en de mond te snoeren en de meter te aanvaarden. Dit is onwettig en men mag dat nooit accepteren de wet zegt traditioneel en dus heeft de netbeheerder zich daar bij neer te leggen.
     Ze hebben nu bij mij geprobeerd te stellen dat ik geen meter laat plaatsen , ik weiger echter alleen de plaatsing van de SLIMME meter, zie die draai die ze maken om mij juridisch te betichten van weigeren van onderhoudt?
     De boefjes!
     Daarom: alles zwart op wit!

     🙂 We hebben meer macht dan we denken hoor!!
     En de wet is de wet en die staat nu nog aan onze kant.
     ps : men kan nu ook nog een klacht indienen als ze door intimidatie de slimme meter hebben aanvaard natuurlijk.
     en laat duidelijk zijn dat de monteur van de meters niet kan keuren dat zou financiële belangen verstrengeling betekenen. Hij en dat bedrijf hebben baat bij afkeuring want dat is een meter meer monteren en dat levert ze geld op toch? dus ook dat is een melding in de vorm van een vraag waard bij consuwijzer. 😉
     ja ja we komen er wel 😛

     take back your power

     Beantwoorden
     • Even een update van geweldig belang!
      Bij de aangetekende brief die ik ontving vd netbeheerder na meermaals weigeren vd slimme meter zat ingesloten een waarschuwingsbrief met van verispect.. om serieus te nemen zou u denken, nu blijkt heden dat deze brief niet uit naam van Verispect geschreven noch verstuurd te zijn!
      Ik mocht deze van Verispect dus negeren bij navraag! ( gewoon even bellen )

      Onderzoek loont!
      Valt dit onder valsheid in geschrifte door de netbeheerder ?
      Dus krijgt u ook zo’n brief?
      Even navraag doen voordat u er slaap over verliest en door intimidatie de slimme meter accepteert !!

 31. hiermee weiger ik de slimme meter van Stedin, dus GEEN INSTALLATIE, Z.G. GRATIS MONTEUR., dus afsprak donderdag 12,12.2015, uberhaupt geen enkele afsprak gaat niet door.
  onderwerpnr 103051670
  m. e. paczynska
  2622 CS delft
  nijlhof 57.
  graag een bevestiging per post, ev. e-mail.
  m.e. paczynska

  Beantwoorden
  • Deze website is puur bedoeld om mensen van informatie te voorzien. Voor dit soort dingen kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier, zijnde Stedin.

   Beantwoorden
 32. nou al die slimme dingen in huis levert geen besparingen op bij oude woningen.
  De woningbouw doet er beter aan om dikker en geluid arme ruiten te plaatsen als besparing.
  Met de wind er op waai je nog als je niet uit kijkt uit je bed.
  Voor de vochtigheid moet je de verwarming niet veel terug zetten.
  En gratis niet geheel ook de slimme toon meter niet.
  Dan komt er bv een extra stop contact bij. 69 euro.

  Beantwoorden
   • nee nog veel andere reden.
    Zelf zooi in mijn kleine huis bij het plaatsen.
    gewoon ook gemak hoeven ze niet langs en denk ook aan de post geen kaartjes meer bezorgen.
    Dus nog minder mensen werk.
    Het heeft ook een voordeel voor mensen die slecht zien.

    Beantwoorden
  • Ja dat zou volgens de reactie hierboven van anoniem moeten kunnen. Ik had dit zelf ook gedaan maar toen kreeg ik een brief dat de oude meter was afgekeurd, tja en dan…

   Beantwoorden
  • idd zolang de echte traditionele meter / de schijfmeter dus, niet is afgekeurd mag hij hangen tot einde levensduur, maar ik zou die vaag aan consuwijzer stellen mist u nu deze fase ingaat, leg vast een dossier aldaar aan.
   en @ robert idd ze gaan hem proberen af te keuren, die fase zit ik nu … ik zeg bewijs het maar! Ik hou jullie op de hoogte..

   maar laat van je horen bij consuwijzer het is ook uw bescherming dm van het aangelegde dossier stel vragen zoveel u kan. Ik heb al bij elke stap van de netbeheerder aan de telefoon gehangen, ik vraag alles na, doe dat ook aub.
   Wel fijn dat ik een beetje een pad aan het leggen ben door ervaring. 🙂

   Beantwoorden
 33. Zojuist belde Stedin bij mij aan (beneden aan mijn flat.
  “Hallo mijnheer, wij komen Uw meter vervangen.”
  -(ik) “Welke meter?”
  “Uw energiemeter, daarvan hebben wij U een brief verzonden”.
  – “Ik heb helemaal geen brief hierover ontvangen.”
  “Oh…dan sturen wij U alsnog een brief, tot ziens”.

  Als die brief komt, dan weiger ik deze ‘stralingsgevaarrijke spionagemeter’.
  Ik heb al een digitale meter met I en II – uitleesmogelijkheid. Werkt prima.

  Beantwoorden
 34. Goedendag,

  Interessant leesvoer….ik kreeg enige tijd geleden ook een brief dat mijn elec/gasmeter niet meer aan de wettelijke eisen zou voldoen en dat, hoe prachtig, Liander dit wel evrn kosteloos wilde vervangen….hoe genereus. En dat allemaal om mij flink geld te laten besparen en mijn leven nog makkelijker te maken…….yeah right…ik ben gisteren geboren.

  Dus ik stel elke keer de plaatsing uit, ik wilde mij eers even inlezen. Conclusie….oprotten met die troep!

  Maar nu…op de site van Liander staat dit :
  ‘Kan ik plaatsing van de slimme meter weigeren?

  De slimme meter is niet verplicht. Als u de slimme meter echt niet wilt, dan kunt u deze weigeren. U houdt dan uw oude meter, of u krijgt een digitale meter die niet automatisch de standen doorstuurt.’

  In de brieven die ik ontvang staat dit :
  ‘Aan u de keuze
  Uw electriciteits- en gasmeters zijn afgekeurd. Het is dan ook belangrijk dat wij deze vervangen. Maar natuurlijk heeft u een keuze. Wilt u geen slimme meter? Dan krijgt u een traditionele meter. Wilt u wel een slimme meter, maar niet dat hij uw meterstanden doorstuurt, dan zetten wij deze functie voor u uit. Wat u ook kiest, geef uw beide wensen dan door via het telefoonnummer onderaan deze brief. Of via http://www.liander.nl/slimmemeter. Hier vindt u ook meteen meer informatie over de slimme meter.’

  Die link brengt je dus bij de eerste quote die op de site staat. Het strookt niet met elkaar….site zegt je behoudt de oude meter of krijgt een digitale die geen gegevens verzendt (dus toch de slimme maar zogenaamd uitgeschakeld). En de brief stelt dat je ook een traditionele meter kunt krijgen (met schijf dus…dat is een traditionele meter), of de slimme meter, al dan niet ingesteld op verzenden van gegevens.

  Daar ga ik maar eens een telefoontje aan wagen denk….al weet ik het antwoord al wel vrees ik.

  En waar kun je controleren of je oude meter ook echt afgekeurd is en/of had mogen worden en op basis waarvan?

  Wat zijn we toch verworden tot een stel kuddedieren dat we dit allemaal laten gebeuren.

  Beantwoorden
   • 1. bedankt voor deze zeer nuttige link.

    2. Ik heb hierboven al eerder mijn martelgang beschreven om van Liander de door mij geleverde energie betaald te krijgen. Na vier jaar(!) hebben ze dat gedaan, maar pas nadat ik gedreigd heb met rechterlijke stappen.

    3. Er is momenteel een actie van de Consumentenbond aan de gang om mensen naar een leverancier met goedkopere tarieven te krijgen. Zodoende ben ik net van Eneco overgegaan naar BudgetEnergie.

    4. Je kan het geloven of niet: maar nu begint Liander weer deze firma om de tuin te leiden met de mededling dat ik een slimme meter moet hebben, omdat de mijne niet zou voldoen.

    5. Aangezien ik me op 11-11-2011 heb aangemeld als energie leverancier is daarmee vandaag het VIJFDE jaar ingegaan van het feuilleton waarin Liander me aan de slimme meter wil krijgen. Ik wens iedereen op deze website veel sterkte!

    Beantwoorden
  • Niet bellen, schrijven!! Mijn ervaring en van mensen in de omgeving is dat ze dit zeggen en dat later doen..
   (Blijf onder alle omstandigheden netjes. )
   Ze verdraaien situaties. Doe alles schriftelijk en zet in de brief dat de communicatie schriftelijk zal verlopen. Door dit zo te doen , heeft u al hun verdraaiingen en uw woorden zwart op wit. Heel belangrijk is zet er keer op keer in dat u uiteraard meewerkt aan onderhoud.
   Hou verder vast aan
   U mag de slimme meter weigeren
   u mag de slimme meter uitgezet weigeren
   U heeft recht op de traditionele meter.
   ( dit houdt wel een digitale in wat eigenlijk ook vreemd is want we hebben geen historie van digitale meters he> wel schijfmeters maar ja..)
   vraag documentatie over de eventueel te plaatsen traditionele meter BIJ GEBLEKEN afgekeurde meters. Ook dat mogen ze u aantonen. door het vragen van documentatie met merk en type nummer kunt u zelf op onderzoek uit welke meter ze u aanbieden. En bij gebleken domheid, weet u zeker dat de meter die ze uiteindelijk gaan plaatsen dezelfde is als de in de documentatie aangeboden meter
   Hou vast aan uw recht !
   Wij zijn geen kudde dieren, het wordt ons door de strot geduwd althans dat proberen ze.
   Gewoon weigeren. Let op uw brieven van plaatsing ook al hebben ze u de traditionele mondeling of schriftelijk toegezegd, stiekem zetten ze daar dan toch weer:
   “uw nieuwe meter is een slimme meter
   dan belt u weer de afspraak af en gaat u weer schrijven “u biedt mij op dd wederom een slimme meter aan de afspraak gemaakt om te plaatsen was voor de traditionele meter. Ik weiger wederom de slimme meter.
   Ik wens de traditionele meter.
   Neem wel contact op met consuwijzer en stel daar vragen.

   Ik heb een off klacht van intimidatie ingediend.
   Let wel consuwijzer geeft inzicht in uw rechten maar biedt geen bijstand.
   Dit kan via uw rechtsbijstandsverzekering,
   U kunt in een latere fase bij voldoende bewijs, verder gaan via de geschillencommissie, maar ga eerst aub via consuwijzer in overleg handelen.!!

   Beantwoorden
 35. ze hebben in eerste instantie een onderzoek laten doen over de weigeroptie in deze. Een kosten/baten onderzoek.
  in vogelvlucht gelezen, gingen ze er vanuit dat er maar zon 20 procent weigeraars zouden zijn. Bij meer weigeraars zou het project geen of minder winst opleveren en zou niet het project gestopt zijn maar zou de weigeroptie eruit gehaald worden! ?!
  Ik denk dat ze inmiddels begrepen hebben dat er wat meer weigeraars zijn… echter de wet is de wet jammer voor hun 🙂
  zoek naar :dnv kema review weigeroptie voor de slimme warmtemeter

  als je het zelf wil lezen..

  Beantwoorden
 36. Ondanks dat ik via liander heb aangegeven dat ik wil weigeren stonden ze toch op de stoep. Toch gezeur maar geweigerd.nu krijg ik een laatste kans. ( dreigen met afsluiting)dit door aangetekende brief.
  Mijn Elect. Meter is afgekeurd en MOET omgewisseld worden. Ze willen een nieuwe afspraak maken om beide te doen.
  Maar ik wil geen digitale ivm de bekende redenen.
  Help wat moet ik.
  Kan ze alleen bellen!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 37. Ik wil toch echt nog even benadrukken dat de netbeheerders gewoon keihard bluffen. Overrompelen/intimideren willen ze u. Wij zijn deze houding niet gewend in Nederland. Maar het blijft van hun kant BLUF.
  Zelfs op de site van de rijksoverheid staat dat men recht heeft op een:

  Digitale meter ZONDER UITLEESFUNCTIE.

  Nou das makkelijk toch?
  Eis die gewoon schriftelijk van uw netbeheerder.
  Have a nice day.

  🙂

  Beantwoorden
 38. Wat heerlijk deze discussie.
  Ik werd ook gebeld vandaag door Brinck in Almere met de mededeling dat mijn meter afgekeurd was. “ze” bracht het zo dat ik het gevoel erbij had dat ik de postcode loterij had gewonnen en dat er een slimme meter geinstalleerd zou worden.

  We gaan even terug in de tijd 2013: De Nuon belde dat ik een andere meter zou krijgen, de “slimme” meter. Ik weigerde dit omdat volgens mijn berekeningen ik er dan op achteruit zou gaan.
  Namelijk ik lever terug met mijn paneeltjes voor 7 cent de KWH terwijl ik dan de zelfde stroom snachts terug koop voor 23 cent.
  Ik wil een meter die vooruit loopt bij verbruik en achteruit loopt bij levering. Dat doet een ferraris meter ( draaischijf ) Eerlijker dan dat word het niet.

  Mevrouw van de Nuon wilde me in de wacht zetten en overleggen met collegas maar dat in de wacht zetten ging niet goed zodat ik het gesprek kon volgen.
  Het gesprek op de achtergrond was niet echt gezellig en ze mocht die veronderstelling die ik had niet beamen aan de telefoon. “zoiets mag je nooit tegen de klant zeggen” hoorde ik iemand roepen.

  Buiten het feit dat een “slimme” meter benaderbaar is, wil ik gewoon mijn draaischijfmeter kunnen behouden.

  Op https://www.energievergelijken.nl/blog/slimme-meter-weigeren staat dat je de meter kan weigeren en je oude meter mag houden.

  Mijn meter zo afgekeurd zijn. Wat houdt dat precies in?
  Stel dat mijn geijkte meter, want dat staat er op, een afwijking heeft van laten we zeggen een 0,5%. Dan nog heb ik dat liever dan een meter waarvan ik niet kan controleren of die wel of niet goed mijn geleverde stroom aangeeft.

  Ik zal mij ook met hand en tand verzetten tegen het plaatsen van een andere meter. Die meter die er nu hangt, is prima.

  copy/paste verispect: Om te bepalen of de bij u geplaatste meter tot een afgekeurde populatie behoort moet u beschikken
  over een aantal kenmerken van de meter. Deze gegevens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en
  heeft u nodig om de meter te kunnen identificeren

  nou dat 1977 wat op mijn meter staat en een G3X code komen overeen maar het merk dan weer niet en ook niet de metercode.

  Ik heb die paneeltjes niet voor jan met de korte achternaam op dak staan en wil dit zelf in de hand houden

  Beantwoorden
 39. Als je de slimme meter weigert,dan verwijdert stedin de nacht en weekend tarieven.
  Hoezo vrij Nederland ze duwen je hier alles door je strot.

  Beantwoorden
  • Ik heb inderdaad de meter geweigerd bij Stedin, en ze vermelden duidelijk in de brief :
   “Wat in de toekomst mogelijk wel veranderd is de schakeling dag-/nachtverbruik. De slimme meter is dan de enige manier om gebruik te blijven maken van dit piek- en daltarief”
   Hoezo dat dan?… ik heb duidelijk 2 meterschalen die afzonderlijk af te lezen zijn en door te geven zijn zoals ik dat altijd doe.

   Beantwoorden
   • De hufters sluiten de impuls gever af die het schakelen naar je weekeinde/nachttarief activeert, het is verboden maar ze doen het toch, onder het mom van oude/slechte bedrading of zo iets dergelijks.

    Een mogelijkheid is het laten aanbrengen van een “digitaal kastje” maar of dat veilig is weet ik niet

    Beantwoorden
 40. Wanbetalers afsluiten op afstand….mooi bullshit verhaal. Alleen netbeheerders mogen afsluiten en vanaf de straat afsluiten is inmiddels verboden.
  Meters zijn van de netbeheerder niet van de energie leveranciers netbeheer kosten voir abaloog digitaal en slim zijn het zelfde hoogte wordt bepaald door vermogen meter.
  Uitkezen uitzetten kan alleen ism netbeheerder

  Beantwoorden
  • De functie op afstand afsluiten is wel mogelijk , net als op afstand aflezen . Gelukkig hebben bepaalde organisaties hier een stokje voor gestoken.
   De voordelen voor de consument zie ik niet !!

   Beantwoorden
 41. Voordelen van een slimme meter :
  Nooit meer in kelderruimtes kruipen om de standen af te lezen.
  Ik werk bij mensen die chronisch vergeten om de meterstanden op te geven, die worden geschat. Is altijd duurder. Als er al afgesloten kan worden, lijkt het me goedkoper om weer aan te sluiten) nu soms E600. -).
  En electrosmog : je zit niet op dat ding, maak je meer zorgen over je mobiel.
  En bigbrother, wat weet die niet.

  Beantwoorden
  • @Margit, wie heeft zijn meter in godsnaam in een kelderruimte zitten? Volgens mij zit deze gewoon in een meterkast en ben je in de war met een watermeter ofzo?
   Enneuh er komt nog steeds een meteropnemer langs, dit gebeurt gewoon dus van dat schatten daar is echt geen sprake van. Bovendien, wie zegt dat je dan duurder uit zou zijn? Schatten kan ook absoluut in je voordeel zijn. maar de meteropnemer is een kostenpost voor de energieleverancier dus je zorgt dat deze man of vrouw geen brood op de plank meer heeft, het is een bezuinigingsslag en wil je daar aan mee werken in deze tijden?
   Je mobiel kun je uitzetten, of gewoon niet nemen. De meter kun je niet uitzetten en niet iedereen wil een mobiel, die keuze heb je simpelweg gewoon.
   Big Brother kun je beperken hoor, ook dat heb je in de hand, tis maar net wat je belangrijk vind om in eigen hand te hebben.

   Weet je ook hoe het werkt met de slimme meter, zonnepanelen en salderen? Nou ik zou me daar maar eens in verdiepen in plaats van deze dingen te roepen die kant noch wal raken.
   Ik zie alleen maar nadelen en ben blij dat ik die dingen niet heb in mijn huizen! Weet je wat ze zeiden toen ik ze weigerde? Of ik wat te verbergen had? Haha nou vraag ik je. Ik wil dat spul niet, de huidige meters voldoen prima. Waarom iets vervangen als het gewoon nog doet, lekker milieuvriendelijk. En de meters draaien heerlijk terug met zonnepanelen, tja dat kan die o zo slimme meter niet en we zullen zien hoe het er na 2020 uit zal zien voor de mensen met zo’n meter en zonnepanelen. Leve de gewone meters die prima doen!

   Beantwoorden
  • O ja en dat afsluiten, wie zegt dat aansluiten met een slimme meter goedkoper is? Denk je werkelijk waar dat mocht het goedkoper zijn dat jij daar als consument ook maar iets van zult merken. De enigen die voordeel bij die slimme meters hebben dat is de energieleverancier en niet de consument, wees maar niet bang. Dit is vooral in hun belang, ze kunnen lekker mensen wegbezuinigen en makkelijker de knop op uit zetten als ze daar aanleiding toe vinden. Heerlijk zo’n meter, ik kan me niet vinden in jouw voordelen omdat deze er gewoon NIET zijn. Kijk ook even naar de verplichtingen rondom de meters en meterkasten op NEN normeringen en dan zul je zien dat er geen kelder aan te pas komt ;-), of je moet een meterkast hebben die op een kelder lijkt maar daar heb je zelf de hand in natuurlijk.

   Beantwoorden
   • meters zitten op alle lokaties ook in kelders zeker in grote steden en oud bouw flats en aprtementen dus als je iets niet weet moet je daar niet op afreageren

    Beantwoorden
 42. Eind vorig jaar december 2015 hebben ze bij mij ook geprobeerd een nieuwe meter te plaatsen, die heb ik geweigerd.
  Toen heeft “Liander” mijn nacht tarief uitgezet.
  Vervolgens na een telefoon gesprek komt er
  vandaag 09 mei 2016 een monteur van “Liander” met het verhaal dat er “in de straat” iets stuk zou zijn waardoor mijn nachttarief in mijn oude meter uit 1990 niet meer word geactiveerd.
  Er zou nu een “digitaal kastje” bij of op mijn meter geplaatst moet worden om het nachttarief in de oude meter weer te activeren.
  Dit “digitale kastje” zou via de “voeding” mijn oude nachttariefmeter een impuls geven waardoor mijn nachttarief dan weer word geactiveerd.
  Als dit “digitale kastje” via de bestaande voeding een impuls geeft waarom zou het schakelmechanisme van mijn nachttarief deze impuls dan niet direct, zonder tussenkomst van dat “digitale kastje kunnen krijgen zoals het altijd is geweest?

  “Liander”heeft gewoon mijn nachttarief in de straat uitgezet.
  Kennelijk om mij eerst een “digitaal kastje” aan te smeren en als dat “digitale kastje”dan niet helpt,( wat waarschijnlijk het geval is) een slimmenmeter door mijn strot te wringen.
  O ja, de oude meters heeft “Liander”plotseling niet meer.

  Beantwoorden
  • Bij mij gebeurd iets vergelijkbaars op moment. Ik heb met Liander contact gezocht via telefoon om de slimme meter te weigeren. Mede door privacy en gezondheidsrisico deze apparaten meebrengen. Na zogenaamd controle van mijn adres heeft de meneer mij verteld dat bij ons in straat alle meters moest vervangen worden en het geen keuze was.(Er zat opeens een fout in de meters die al 14 jaar prima zijn werk doen)Toen ik vroeg waarom dan mijn meter niet op de lijst van afgekeurde meters van Verispect stond ,kon de beste man alleen geïrriteerd herhalen dat het geen keuze was maar een soort verplichting . Hij kon mij ook niet verklaren waarom dan in de brief van Liander een heel andere verhaal stond dan wat hij mij aan het vertellen was. Sinds wanneer is weggooien van volledig operationeel meters goed voor het milieu en hoe is dat mogelijk dat deze reuze operations zogenaamd niets kost. (op 8,5 miljoen adressen in Nederland kom je volgens De Wereld draait door van VARA kom je op 2 miljard euro.)Dat bedrag moet toch van ergens komen. Wie word hier echt beter van ??

   Beantwoorden
   • – Liander weet zelf niet hoe het zit met die zogenaamd slimme meter. Ik weiger om het beheer van mijn privacy in handen te geven van een instantie die zo blakert van onbenul. Dat argument konden ze natuurlijk evenmin volgen. Normaal heb ik medelijden met sukkels. Maar niets is gevaarlijker dan een domme instantie die macht heeft (een netbeheerder heeft nl. een monopolie).
    – Ik ben naar een nieuwe leverancier overgegaan onder de voorwaarde dat ze voor mij het meter gedoe zouden regelen met Liander. De leverancier kan een grotere vuist maken dan een consument.

    Beantwoorden
   • @ noy

    gewoon weigeren en anders klacht indienen. De wet heeft u de keus gegeven weigeren mag!
    Eerder in de oudere comments mijn verhaal en de weg.
    Heb er veel voor moeten bellen en schrijven maar : ik heb geen slimme meter! en een bloemetje met excuses!

    Ze blaffen en hopen dat men dan bang wordt.

    Je hebt recht op het weigeren vd slimme meter , en uitzetten is nog steeds de slimme meter dus ook weigeren.

    de aanhouder wint denken zij, dat kan u ook echter U heeft in dit geval de wet aan uw zijde.

    groet!

    Beantwoorden
 43. Ik weiger er aan mee te doen om een slimme meter te laten plaatsen.Ik ben alleenstaand en ben heel erg energie bewust.!!!!ik Wil apsoluut geen slimme meter.

  Beantwoorden
  • Ik maak tijd vrij om deze pagina te lezen vanwege de titel “de nadelen van de slimme meter en hoe je die kunt weigeren”. Voor andere lezers zoals ik is die tijd nuttig besteed als je nog iets zou willen bijdragen over het onderwerp, namelijk
   1. de nadelen van de slimmem meter, en
   2. hoe je die kunt weigeren

   Beantwoorden
 44. Wie garandeerd mij dat de energie leverancier, mij eerlijk factreerd ?
  Als deze van afstand het verbruik kan lezen, zou deze dan ook het verbruik kunnen manipuleren !
  Per huis hiuden een watje of m3 per …….. meer, en nieumand die iets merk, ja het bank saldo van de energie bonzen wel denk ik, en wie controleerd eventuele digitale fraude ?
  Wij zelf kunnen dat niet.

  Beantwoorden
 45. Op de site van Stedin staat: “Wanneer u het automatisch doorsturen van de meterstanden stopzet, maakt Stedin nog wel één keer per dag contact met de meter. Dit is vanwege technisch beheer van de meter, bijvoorbeeld voor het instellen van de klok, maar niet voor het doorsturen van uw meterstanden.”. Of je het nu stopzet of niet, ze lezen elke dag je meterstanden uit. Denk je echt je er van uit kan gaan dat ze de gegevens niet doorsturen? Wie controleert dat?

  Beantwoorden
  • Denk ook dat het een grote wassen neus is, en dat het recht op een slimme meter betekent een meter die niet in enig netwerk (gedraad of ongedraad) hangt!!

   Beantwoorden
 46. Ik heb een 4 standen digitale meter hangen. Het ding is geplaatst in 2008 ter vervanging…Nu weet ik alleen niet meer waarom vervangen.

  Er zitten twee lampjes op met de tekst: uitlezen.
  Er onder zit nog een soort meter waar op staat: Toonfrequentie ontvanger.
  Is dit dan een ‘slimme’ meter ?

  Ik heb gezondheid klachten, wellicht komt dat, mede?, door de meter

  Beantwoorden
  • Beste maarten

   Nee je heb een digitaal meter die via de tf ontvanger uit het net een signaal krijgt om dag en nacht tarief in en uit te schakelen.

   Beantwoorden
 47. Dat opdringen neemt wel vormen aan!! Mijn moeder (al een tijd gepensioneerd) kreeg er een brief over, en zij tegen mij, kind dit wil ik niet! Moest ze een formulier invullen, heel gedoe, stond er een vraag in, “Waarom wilt u dit niet?!” raakt mijn moeder een beetje in paniek, want ja hoe moet ze dat nu formuleren? Hebben die gasten al een beetje hun doel bereikt he… een beetje oude mensen stressen grrrrrrr!!!!! Nu goed ik geef aan ma, daar hebben die mensen helemaal niets mee te maken, schrijf maar gewoon op dat het is omdat je het niet wilt! Je moet iets zetten… want het is natuurlijk wel een webformulier wat je niet verzenden kunt als je een vraag open laat!!

  Zo gezegd zo gedaan, belt iemand haar op om te zeggen dat het toch moet want haar meter is zoooooo oud die garanderen ze niet meer en dringt een afspraak op!
  Gelukkig belt mijn moeder mij om dit te zeggen en aan te geven dat ze het niet prettig vind! Kan ik er weer achter aan…. grrrrrrr klojos ik zal ze krijgen, gvd, je hebt het recht om hem te weigeren maar daar zijn we het niet mee eens, dus gaan we het je zo moeilijk mogelijk maken, oude mensen tijdens hun dutje overvallen met jaa het moet toch, maak maar even een afspraak… walgelijk walgelijk!

  Beantwoorden
 48. Dat “slimme kreng” geweigerd via internet , en kreeg een paar dagen later van liander keurig een brief waarin vermeld stond dat men geen meter kwam plaatsen.
  Toch weer een paar dagen een brief met de datum en tijdstip wanneer men dat opgedrongen product toch weer kwam plaatsen , afijn maar weer gebeld.
  Ja , want zo lijkt het nu te gaan in nederland , als je iets niet wilt dan moet je actie ondernemen , het is zoals in amerika : jij moet je onschuld maar bewijzen , en die mentaliteit was/is voor mij alleen al een reden om die brutale marketing en controlerende wijsneuzen met hu blabla buiten de deur te houden.

  Laat ik verder maar zwijgen over het spionerende netwerk dat men landelijk aan het aanleggen is , ook dat kpnfon wat op iedere mobiel te vinden is in mijn beleving daar een voorbeeld van , iedereen met een mobiel is , uiteraard voor “onze belangen” te traceren , en ik zeg niet dat men dat (al) doet , maar dat het kan vind ik al erg genoeg , en wat draagt de slimme meter bij aan dit netwerk ?

  Kappen met de combinatie internet en bedrijven , het levert voor de consument enkel ellende en onnodig werk en kosten op , en uiteraard altijd weer onder het smoesje van : snel , handig makkelijk , veiliger en gratiz , nou wanneer het gratis is ben jij als consument het product.

  we hebben er in elk geval al de vaste lasten in de vorm van computers en internet bij gekregen en probeer straks nog maar zonder te leven , mocht het nodig of wenselijk zijn.

  Beantwoorden
  • Beste meneer Eigeraar, ik ben blij met uw uitleg. Ook ik heb geweigerd, en kreeg meteen een brief van Stedin waarin gesteld werd dat ik alleen van het daltarief gebruik kan blijven maken met een slimme meter; vond dat best intimiderend, want ik probeer juist dat daltarief zoveel mogelijk te benutten. Begrijp ik goed dat het uitzetten van de weekend-/nachtstroom dus niet meer vanaf de straat mag, en alleen in mijn woning kan gebeuren? Weet u misschien wanneer dat wettelijk is vastgelegd?

   Beantwoorden
 49. Even wat vooroordelen uit de wereld helpen.
  Alle slimme meters hebben 4 telwerken 2 voor levering 2 voor teruglevering. Heb je geen terug levering? dan hoef je alleen maar de levering te vermelden.

  Opnemen van standen: Netbeheerders hebben de inspanningsverplichting om eens in de 3 jaar een controle stand op te nemen. De leveranciers zijn verantwoordelijk voor het jaarlijks aanleveren van de periodieke standen.

  Straling; als je hier bang voor bent zet dan ook je wifi maar uit…..

  Leveranciers kunnen NIET op afstand afsluiten
  ten eerste is het de Netbeheerder die afsluit en ten 2e is wettelijk vast gelegd dat afsluiten alleen fysiek mag in het pand (en niet meer van af de straat)

  Er worden hier allemaal onwaarheden geroepen dat vind ik persoonlijk heel jammer.

  Beantwoorden
 50. IK HEB DE SLIMME METER ONLINE VIA DE SITE VAN STEDIN GEWEIGERD. iK HEB HIER EEN BEVESTIGINGSBRIEF VAN GEHAD. tOT NU TOE AL WEER TWEE KEER EEN BRIEF GEHAD MET EEN NIEUWE AFSPRAAK VOOR EEN SLIMME METER. hIEROVER OPGEBELD. nU ZOU HET ALLEEN GAAN OM DE VERVANGING VAN DE GASMETER UIT 1984 WAAR VERDER NIETS AAN MANKEERT. iK GELOOF DIT NIET EN WIL GEWOON GEEN SLIMME METER. hOE MOET IK HET AANPAKKEN OM DIT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN

  Beantwoorden
  • Dat zelfde probleem heb ik ook met Stedin (waar staan de kleine letters?) Ik ga ze nu contacten dat ik eerst bewijs wil zien dat mijn meters het niet meer goed doen.. mijn waarden zijn namelijk sinds ik hier woon bijna contstant

   Beantwoorden
 51. Mijn dect-telefoon kraakt en stottert sinds het moment dat ik slimme meters in huis heb. Overigens zitten mijn slimme meters zo ver uit elkaar dat ze niet met elkaar kunnen communiceren en ik nog steeds zelf de meterstanden door zal moeten geven. Een domme actie dus, het installeren van die slimme meters in mijn huis. Iemand tips hoe ik er af kan komen?

  Beantwoorden
 52. Vorig jaar wilde men bij mij ook nieuwe meters plaatsen. Slimme meters.
  En inderdaad is er nog een digitale meter die niet zo lijkt te werken als de slimme meter. Tenminste dat werd me verteld.
  De elektriciteitsmeter heb ik sowieso geweigerd om andere redenen en de gasmeter is een nieuwe “oude”.Die zouden er niet meer zijn. Aan de telefoon heb ik gezegd dat dit onzin is. Natuurlijk zijn die er nog wel.
  Heb dus niets digitaal .
  Inderdaad kun je de slimme meters in aluminiumfolie pakken, maar een laagje is niet genoeg. Voor de mensen die op feiten hameren, als iemand nooit last heeft gehad van een te hoge bloeddruk en na plaatsen van een slimme meter wel ? En na het inpakken met aluminiumfolie zakt de bloeddruk weer. Hoe zou dat toch kunnen.
  Vrij Nederland is al lang niet meer, niets democratie.

  Beantwoorden
 53. februari 2015 kregen wij een nieuwe gasmeter die we op afstand uitlezen meteen hebben laten stopzetten. Maart dit jaar een andere elektra meter. Vanaf mei maanden in de troep vanwege grote renovatie van ons wijkje. Elektra en meterkast nagekeken of alles wel klopte. Aan het einde van de rit werd ons plompverloren een andere meterkast in de maag gesplitst, een slimme dus. Nu blijkt dat ze het uitlezen van de gasmeter weer hebben aangezet terwijl we de standen van de elektrameter moeten doorgeven dus die staat uit wat niet kan volgens Stedin. Om kort te gaan…we zijn nu bezig om alles waarvan wij denken dat het draadloos is maar contact maakt met elkaar overal de stekker eruit te halen. De centrale afzuiging wat ook weer contact heeft met de brandmelders etc. We zijn hart- en kankerpatiënt en willen al dat draadloze niet. Wat kunnen we met eenvoudige huismiddelen doen om ons zelf te beschermen tegen dit alles?

  Beantwoorden
 54. Wat is er zo slim aan. Je gaat heus niet minder energie gebruiken door deze meter, en hij kost extra electriciteit. Dus heel raar dat ze deze meter slim noemen want je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je verbruik, dat regelt de meter nl. niet voor je. Ik heb hem dan ook geweigerd!!

  Beantwoorden
  • Bob,

   Ja dat klopt, uit onderzoek blijkt dat het hooguit dat het hooguit 1% bespaart. Ik vraag me af waarom deze zogenaamde slimme meters er perse moesten komen, voor de besparing is het niet.

   Beantwoorden
 55. ROBERT ,goed artikel.
  Ik kreeg toevallig afgelopen dag ook een brief over die slimme meter.
  Ik dacht gelijk ,nee hoor .
  Het lijkt wel een waanzinachtervolging meter.
  Als je thuis de verwarming aan zet weten ze ook dat je thuis bent .
  Als je door de week de verwarming uit zet weten ze dat je naar bed gaat.
  Als je in weekeinde het zelfde doet tegen middernacht is het ,of ze zijn naar bed of ZE ZIJN UITGEGAAN.
  Alles moet van Maffia brussel,en de gelikte regering wil het graag uitvoeren opdat hun stoeltje later te brussel ook klaar staat voor het volgende domme gelul om ons steeds meer wijs te maken.
  dE stoeltjes in brussel leveren ook veel meer maandgeld op.
  in de toekomst willen ze ons natuurlijk gaan verplichten om een chip onder onze huid ,om ons 24 uur te kunnen volgen.
  Brussel,het moderne hitler rijk .
  Overal willen ze ons volgen,vingerafdrukken in paspoort,cookies op internet,via internet bestellen,wat is uw naam adres leeftijd enz enz ,wat is uw banknummer enz enz –
  Er zijn bedrijven die bewust hun faxapparaat op kiezen zetten,zodat je niet meer via fax kunt bestellen.
  Maar op internet ben ik al een paar keer gehackt ,banknummer,dus via internet zal ik nooit meer bestellen.
  En zo gaat dat straks ook met die zogenaamde slimme meter.
  Lekker hacken die handel .

  ps . ik zie dat mijn kleine lettertjes het niet doen .

  Beantwoorden
 56. Wij hebben ONS ER OOK IN LATEN PRATEN EEN SLIMME METER TE LATEN INSTALLEREN. oVERAL IS TE LEZEN OM HEM TE WEIGEREN, MAAR HOE KOMEN WIJ ER NU VAN AF? sTEDIN ZEGT, EENMAAL GEINSTALLEERD HALEN WIJ HEM NIET MEER WEG. HOOR HEEL GRAAG TIPS EN ERVARINGEN VAN MENSEN DIE DIT EERDER HEBBEN MEEGEMAAKT…

  Beantwoorden
 57. je kan de slimme meter weigeren of laten weghalen om privacy redenen. Dat mag niet geweigerd worden. Wij hebben dat ook laten doen. We moesten wel voor de kosten opdraaien maar die lag onder de 100 euro.

  Beantwoorden
 58. De volgende informatie is veel en lijkt te groot om te stoppen echter niets is minder waar. Deze agenda wordt in vele staten van amerika al volop lokaal overwonnen. Men kan er pas iets aan doen als men op de hoogte is van de plannen.
  Ik deel dit omdat de overheden dit niet met u bespreken.
  Op basis van de info kan men beter beslissen wat men wil, of men dit wil. Ik geloof ik vrij wil, die wordt u niet volledig gegeven door u niet op de hoogte te stellen. Alles is gelukkig te vinden op het net. Veel hebben er niet de tijd te zoeken.
  Dus hier het verhaal, de grote lijnen iig, Doe er uw voordeel mee, neem de tijd het te onderzoeken. Vorm uw eigen mening.

  Succes.

  Het heeft te maken met de duurzaamheid agenda 21.
  2030
  Deze agenda is gebaseerd op “climate change” deze wordt door wetenschappers ondersteund maar er zijn er nog veel meer die het tegendeel bewijzen, nl climate change is een hoax, om rechten af te pakken en resources zoals water aan banden te leggen voor de burgers. Oftewel rantsoenering.
  Men zal u laten lezen dat er waterschaarste is.
  echter hier de feiten
  http://primarywater.org/
  Het water is er , maar men zal geen vergunning afgeven onder agenda 21 om ernaar te boren, zo ook gas.
  Agenda 21 is uiterst omstreden maar wordt lokaal wel al ingevoerd, de financiering loopt via groene banken. Vlees wordt teruggedrongen, zo ook zuivel zoals melk ed. Grote natuur Gebieden zullen worden afgesloten voor de mens. Men gaat reizen onmogelijk maken zonder vergunning en id.
  men wil de privacy volledig afschaffen,zodat alles ( U) controleerbaar is
  men mag niets bezitten enkel leasen in later stadium (als men het laat gebeuren)
  dit speelt weer door naar het internet of things waarin koel en kledingkast camera’s en censoren bevatten alles zal met alles digitaal verbonden zijn.

  Eerst wat info over agenda 21

  http://www.connectingtheagenda.com/2013/11/a-critical-analysis-of-agenda-21-united.html

  Wat ze uw kinderen nu leren:

  https://www.youtube.com/watch?v=__E1gI-2DPc&index=2&list=PLJWyx_XRoDRJ4ew2E8ZzQztaenZexse0G

  Rosa Koire

  https://www.youtube.com/watch?v=7ykELwj1Ta8

  John Anthony

  https://www.youtube.com/watch?v=9GykzQWlXJs

  hun toekomst plaatje

  https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/#160bb6882954

  en Iot internet of things

  https://www.bof.nl/2016/10/03/beter-bouwen-we-een-internet-of-secure-things/

  https://www.technocracy.news/index.php/category/2030-agenda/

  Deze agenda mist men het toestaat, zal doorgaan in de fouth industrial revolution
  Deze gaat over transhumanisme. Human+ Posthuman

  https://www.weforum.org/agenda/2016/11/could-you-soon-fly-an-airplane-with-your-mind

  Wat weer over zal gaan in het venus project, resource based economy, waarin algoritme zal bepalen wat goed voor u is.

  Persoonlijk, heb ik nog nooit een computer zo ver kunnen krijgen om feilloos te werken voor mij. is het dan slim om deze de baas te laten zijn over heel de mensheid?

  https://www.youtube.com/watch?v=RlPV26sKXB0

  U bent nu op de hoogte. De keuze is aan u.
  Een simpel nee, zal volstaan.

  Beantwoorden
  • https://www.privacynieuws.nl/binnenlands-nieuws/slimme-meters.html
   “”

   Slimme energiemeters zijn niet altijd betrouwbaar waardoor consumenten mogelijk te veel betalen. De netbeheerders hebben nu een lijst opgesteld met typenummers van de meters die mogelijk afwijken.

   Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat ruim 850.000 huishoudens in ons land een elektronische meter hebben die het energieverbruik mogelijk niet goed meet. Vijf van de negen meters gaven hogere standen door dan het feitelijke verbruik. Het verschil liep tijdens de tests op tot 582 procent, zes keer zo veel als het echte verbruik.

   De netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de meters, onderkennen dat 850.000 meters problemen kunnen geven. Het gaat om de volgende type meters, melden ze na vragen van RTL Nieuws:

   Echelon 83331-1IMAD KAP4
   Enermet E420-n(t)(s) P8KM
   Iskra MT371-D1A52 ZBEP
   Iskra ​ MT171-D2A52 RBEN
   Iskra MT382-D2A52 ZBBD
   Iskra MT171-D2A52 ZBER
   Iskra MT382-D2A52 ZBEV
   Landis + Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
   Landis + Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
   Landis + Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
   Landis + Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX

   Consumenten die een ‘onverklaarbaar hoog’ energieverbruik hebben,…”
   mogen zich melden en de ijk kosten zijn voor de consument!
   hallo!

   Beantwoorden
  • Dan kan volgens mij wel maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Ik zou contact opnemen met mijn netwerkbeheerder, die weet dat precies.

   Beantwoorden
 59. Heb zojuist de “slimme meter” geweigerd via de mail maar zie nu dat mijn gasmeter erg verroest is, is dit apart of kunnen ze ook gewoon een nieuwe traditionele gas meter plaatsen?

  Beantwoorden
 60. Goed artikel maar nog niet helemaal compleet. Een slimme meter zonder communicatie kan vanaf afstand worden aangezet???? Inderdaad er wordt gewoon toch gecommuniceerd zogenaamd voor organisatorische en probleem situaties! Alleen wordt de info (hopelijk) niet doorgeleverd aan de energiemaatschappij. Nieuwe gasmeters hebben geen afsluitklep meer (de oudere slimme nog wel !!!) en de nieuwe elektra meters zouden hiervoor ook aangepast moeten zijn. Niemand zegt iets over de mogelijkheid dit opnieuw aan te zetten door upload van andere of oude firmware!
  Met de matige beveiliging dus ook een echt hack issue. Gebruikers die een slimme meter zonder communicatie willen moeten dus de gprs sim kaart laten verwijderen of zoals anderen de meter inpakken in aluminiumfolie,
  Vandaag met enexis gesproken ivm vervanging bij ons. Blijkt dat als alternatief voor de “slimme” meter alleeen nog de digitale meter beschikbaar is. Ook hierover zijn tal van klachten mbt onjuiste metingen!! De goeie Ferrarismeter is niet meer leverbaar!?!?!?!?!
  Is er een organisatie waar onze bewoners (40-80 huishoudens) zich bij kunnen aansluiten om zich hiertegen te verzetten? Wij willen de oude meters houden of nieuwe conventionele mechanische meters krijgen. Geen digitale rotzooi met een verwachte levensduur van hooguit enkele jaren!

  Beantwoorden
 61. De spreker van vanavond, dr. Leendert Vriens is natuurkundige en werkte 30 jaar lang als onderzoeker bij het NatLab van Phillips. Hij houdt zich al vele jaren bezig met dit onderwerp en deelt zijn informatie op de website stopumts.nl. Samen met o.a. oud TU-hoogleraar prof.dr.ir. Michiel Haas (CiTG) (www.michielhaas.nl) geeft hij gevraagd en ongevraagd advies over dit ongeziene en vooral gebagatelliseerde probleem. Met name de overheid neemt zijn verantwoordelijkheid niet ondanks de jarenlange, en inmiddels toenemende hoeveelheid, waarschuwingen.

  Het lijkt er op dat geld hier gaat boven gezondheid, immers de overheid verdient grof geld aan het uitgeven van de frequenties voor mobiel dataverkeer.

  http://www.stopumts.nl/index.php

  https://www.youtube.com/watch?v=lTLI0qDbsm4

  Beantwoorden
 62. Willem.
  Ik volg alles over de slimme meter, wi-fi, draadloze telefoons enz. De reden is dat ik imker ben geweest en met een aantal vakgenoten onze bijenkasten steeds moesten verplaatsen bij bepaalde zendmasten en centrales omdat naar onze mening de bijen de weg kwijtraakten. Ondanks dat we zorgden dat de bijen een een goede voedselvoorraad konden vinden. In eerste instantie werden we door wetenschappers uitgelachen. Nu blijkt dat de bijenstand in bepaalde streken achteruit gaat wordt het gelukkig ook onderzocht. Ik deel het maar mee, misschien zijn er mensen die dezelfde ervaringen hebben, want bewijzen kan ik [nog] niets.

  Beantwoorden
 63. Ik woon nu 15 jaar in Ens, 3 jaar geleden zonnepanelen laten plaatsen men adviseerde mij een slimme meter te nemen maar heb die geweigerd. Nu ineens komen wij erachter dat mijn oude meter (een dubbel tarief) de laatste 2 weken niet meer over schakelt naar het goedkope tarief, gebeld met Liander en nu ineens na zoveel jaar zegt men dat het signaal niet meer binnen komt.
  Dit stinkt volgens mij, men probeert trukken uit te halen om toch die slimme meter te plaatsen, ik kan het niet bewijzen maar heb sterke vermoedens dat hier een heel vies spelletje wordt gespeeld.

  Beantwoorden
  • Hallo meneer Bakker, dit stinkt inderdaad. Op de Stedin website staat bijvoorbeeld dat als je de slimme meter weigert je in de toekomst geen gebruik meer kan maken van het daltarief.
   Beetje toeval vindt u niet ?

   Beantwoorden
 64. Ik heb de berichten hier een beetje doorgelezen. Wat een complottheorieën weer. En wat een feitelijke onjuistheden.
  Waarom willen netbeheerders een “slimme” meter installeren?

  1. De belangrijkste reden is kostenbesparing. Heel simpel, er hoeft geen meteropnemer meer langs de deur. Dat bespaart tijd en dus geld. Dit was de reden waarom het voor een netbeheerder ook handig zou zijn geweest om wanbetalers of fraudeurs op afstand af te kunnen sluiten (er hoeft dan geen monteur langs), echter is dat verboden door de overheid. Slimme meters die nu massaal worden opgehangen kunnen NIET op afstand de energielevering onderbreken.
  2. Detailinzicht in de belasting van het elektriciteitsnet. Energie moet via allerlei kabels van en naar verbruikers en opwekkers worden getransporteerd. De kabels moeten voldoende dik zijn om dat aan te kunnen. Om efficient te kunnen bepalen waar investeringen in het elektriciteitsnetwerk nodig zijn zijn de meetgegevens van slimme meters erg welkom. Dit geeft veel meer inzicht dan de jaarlijkse opname. Ook hierdoor kunnen nodeloze investeringen (en dus extra kosten) voorkomen worden.
  3. Inzicht genereren bij gebruikers over hun energieverbruik. De hoop was (op basis van de britse casus) dat meer direct inzicht in verbruik van elektriciteit en gas mensen bewuster zou maken, en daardoor meer energie zou besparen. De slimme meter kan worden voorzien van een realtime afleesbare monitor die het actuele verbruik toont. Echter: de netbeheerders mogen deze niet gratis bij de slimme meter leveren; dit moet bij de marktpartijen vandaan komen. Dat is in Nederland onvoldoende van de grond gekomen, waardoor slechts een klein deel van deze verwachting is uitgekomen.
  4. Mogelijkheid om in de toekomst lagere kosten te kunnen rekenen voor energieverbruik tijdens daluren en hogere kosten tijdens piekuren, met kleinere tijdinterval dan de huidig voorkomende dubbeltarief rekening (dag/nacht). Deze dynamische tarieven kunnen dan ook gebruikt worden om bij veel zon of wind de tarieven te verlagen.

  De reden dat het piek-daltarief bij oude meters binnenkort niet meer werk heeft te maken met het uitfaseren van het toonfrequent systeem. Dat systeem, dat een signaal geeft voor onder meer het aan/uit schakelen van straatverlichting en dus ook het dag/nacht tarief is enorm verouderd, en gaat verdwijnen. Er komt een digitaal signaal voor in de plaats, die door digitale meters wel verwerkt kan worden en door analoge meters niet.

  Wat zijn goede redenen om een slimme meter niet te accepteren?
  – Als je zonnepanelen hebt en je hebt nog een oude draaischijfmeter, dan gaat die terugdraaien wanneer je meer opwekt dan verbruikt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting dan dat je zou hebben betaald met een meter met meerdere telwerken. (Overigens kan de netbeheerder je wel alsnog verplichten om een “domme” digitale meter te laten ophangen, vanwege veroudering van je oude meter (meters moeten eens in de x jaar verplicht geijkt worden).
  – Als je in het geheel geen digitale apparatuur in je omgeving hebt, omdat je echt alergisch bent voor straling. Dit is alleen legitiem als je:
  – Nooit een mobiele telefoon gebruikt
  – Alleen een vaste telefoon met een draad hebt
  – Geen gebruik maakt van welke elektronische apparatuur dan ook met een zender/ontvanger erin.

  Netbeheerders hebben geen enkele interesse in wanneer je staat te douchen, onder je zonnebank ligt, tv kijkt of wat dan ook. Waar ze wel interesse in hebben is wanneer in een wijk hoeveel stroom wordt verbruikt.
  En ze willen weten waar energiediefstal plaatsvindt, zoals bij bijveerbeeld hennepkwekerijen. Maar dan maakt het toch niet uit of je een slimme of domme meter hebt. Daar wordt de stroom altijd om de meter heen geleidt.

  Anyway: laat je objectief informeren en geloof niet alle fabeltjes die overal worden verkondigd.

  Beantwoorden
  • Je snapt het nog steeds niet. Het is weer een stap verder voor de totale, controle over je privecy en je leefgewoonten. Het is een controle systeem waardoor de roverheid inzage heeft in al jouw doen en laten en hun belasting systemen op aanpassen, om ons nog verder uit te melken. De energie bedrijven worden zo de tollenaars van de roverheid. Diezelfde roverheid die op alle ministeries en overhoudsgebouwen dag en nacht de verlichting, verwarming etc aan laat staan,want dat betalen wij met zijn allen

   Beantwoorden
 65. Je kan de slimme meter bij plaatsing gewoon uitzetten, althans vragen of hun dat voor je kunnen doen. Dan geef je gewoon zelf om het jaar de standen door.
  Er is bij mij zojuist een meter geplaatst.

  Beantwoorden
  • Je kan hem uitlaten zetten op afstand, dwz dat ze het ook weer aan kunnen zetten op afstand.
   Men mag hem ook gewoon weigeren. Uit laten zetten neemt niet de straling weg die de gezondheid schaadt.

   Beantwoorden
 66. Ik heb ook bericht gekregen dat mijn meter dit kwartaal op de planning staat om vervangen te worden door een slimme meter. Ik zit nu dus in de fase van uitzoeken wat het betekent om deze geïnstalleerd te krijgen.
  Ik ga hier geen mening geven of de aangehaalde punten kloppen of niet, daar moet ik nog wat meer naslagwerken voor raadplegen.
  Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet geneigd ben om de zaken die hier uitgelegd worden serieus te nemen. Er staan zoveel stijl-, spel- en taalfouten in dit ene artikel! Ik vind het hallucinant dat je over zo’n interessant en belangrijk onderwerp een artikel wilt schrijven, maar niet de moeite neemt om de tekst die je schrijft, te schrijven zoals het moet.
  Dus zelfs al heb je gelijk in alle zaken die je in dit artikel aanhaalt, ze verdwijnen in het niets door de slechte manier waarop het artikel geschreven is.

  Beantwoorden
 67. Slimme meters geplaatst in onze flats.
  Na plaatsing slimme meter was mijn vrouw na drie uur ziek, na uitschakelen communicatie ging het iets beter.
  Sinds de plaatsing kunnen wij niet meer even buurten bij de buren en grote delen van ons huis onbruikbaar. Inmiddels kan mijn vrouw niet meer in ons huis slapen.
  Bijna iedereen heeft begrip maar maatregelen weet of kan niemand.

  Beantwoorden
 68. Een slimme meter werkt niet samen als je zonnepanelen hebt geplaatst. Het is de bedoeling dat er dan een tweede meter geplaatst wordt die de teruggeleverde kWh in kaart brengt, maar daar gaat het dus niet goed. Dus in mijn geval is het niet functioneel.

  Beantwoorden
 69. Hier is best wel wat om te doen. Privacy is belangrijk voor veel mensen, maar uiteindelijk draait het ook in dit onderwerp om geld. De overheid heeft nu bepaald dat bij teruglevering je het zelfde tarief moet ontvangen als dat je betaald. Bij een analoge meter wordt er direct gesaldeerd en dat is erg prettig. Tussen het piek en dal tarief zit ongeveer 0.01 cent verschil.
  Stedin geeft aan dat er in de toekomst geen gebruik meer kan worden gemaakt van dit piek en dal tarief wanneer je niet overstapt naar een slimme meter.
  Uiteindelijk denk ik dat wanneer het moment daar is dat er voor terug geleverde stroom een lager tarief gehanteerd gaat worden het item is wat de net beheerders en leveranciers bezig houd om slimme meters te plaatsen.
  Bij een analoge meter hebben zij daar geen controle over.
  Uiteindelijk denk ik dat wanneer de overheid de tarieven voor terug geleverde energie vrij geeft je voor iedere terug geleverde kw misschien wel 5 cent minder krijgt dan dat je voor geleverde energie betaald.
  Als je dan een ouderwetse meter hebt hoeft dat geen probleem want er wordt direct gesaldeerd.
  Of zouden de leveranciers tegen die tijd veel meer verschillende tarieven hanteren en je meer per kw laten betalen wanneer je een ouderwetse analoge meter hebt.
  De marktwerking zal dit gaan regelen denk ik.
  Voor nu blijf ik vasthouden aan mijn ouderwetse analoge meter en zal er alles aan doen die te behouden.

  Beantwoorden
  • Laat je menig horen Doe wat je wild ,het verlies van geld door zonnepanelen willen de stroomleveranciers toch hebben, dus worden er andere truckjes bedacht om toch die centen te krijgen.

   Beantwoorden
 70. Laten we de bijen helpen, die hebben het al zo moeilijk en zijn onmisbaar voor onze voedselvoorziening, dus geen slimme meter voor mij, wat is het voor moeite om zelf de stand door te mailen?

  Beantwoorden
 71. waar het mij omgaat is dat de meters onnauwkeurig zijn,
  ik heb geen zin om meer te betalen dan wat ik gebruik, als ik de verhalen lees over deze “nieuwe” meters, de oude voldoet prima!
  ook heb ik geen behoefte dat jan en alleman kan zien wat wij uitspoken en wanneer wij ooit op vakantie zijn.
  wij gaan (zeer waarschijnlijk) deze meter ook weigeren.
  straling of niet, ik weet niet of dat allemaal onderbouwd is, of aan te tonen.
  onze woning is goed geisoleerd en hebben een drukke baan, dus weinig thuis.
  wij betalen nu onder de €100.- per twee maanden, dat hou ik graag zo, dus liander kan zijn meter in een plek schuiven waar het licht niet komt,

  Beantwoorden
 72. Wat ik schandalig vond deze week : die zgn slimme meters (slim voor leveranciers ja) werden geplaatst door een overactieve medewerker in Weert zonder mijn toestemming (ik als eigenaar was niet thuis) en zonder afspraak vooraf .
  Wegens de welbekende nadelen eiste ik de normale meters terug….287 Euro te betalen dan hiervoor . Voor publicatie dus vatbaar

  Beantwoorden
 73. Als ze toegang krijgen om die te plaatsen van onwetenden ..dan worden de gewone meters vervangen met een smoes dat het volgend jaar 2018 wel verplicht wordt , mijn vriendin heeft zich laten vangen toen ik -als eigenaar – niet thuis was . na plaatsing pas handtekening gevraagd. Ik had hier geen weet van , geen afspraak met mij gemaakt.
  De gewone stralingsvrije meters terugzetten moet me 287 euro kosten zei Enexis.
  op een ander adres slechts 80 euro, begrijpe wie kan. Eerst dat ziekenfonds afschaffen voor rijke verzekeraars , nu de controle op eigen verbruik..

  Beantwoorden
 74. Ik vind het prima dat u kritisch blijft, maar graag gegevens up to date houden, en geen oude feiten laten staan die niet meer kloppen. zo zit er, na aandringen van consumentenorganisaties, géén schakelaar meer in de slimme meter. Hij kan dus niet van buiten worden afgeschakeld. In normale omstandigheden zend de slimme meter 1 keer per maand de meterstanden via GPRS. Als u toestemming geeft één keer per dag. Verder is er een paar keer per maand contact om te kijken of alles functioneert (klok e.d.). In het buitenland schijnt de situatie anders te zijn, maar de klachten daar kun je dus niet altijd 1 op 1 kopiëren naar de situatie in Nederland. Dus nogmaals, gezond wantrouwen is prima, maar liefst wel dan de genoemde feiten controleren en corrigeren als ze niet (meer) kloppen. Anders lijkt het te veel op paniek zaaien en wordt uw site juist minder serieus genomen.

  Theo

  Beantwoorden
  • Exact, ik vind het -op deze wijze- een hoop geblaat in de ruimte. Je hebt in de praktijk meer ‘last’ van het WiFi modem van de buren dan van een meter die eens in de zoveel tijd een korte puls verzendt. Dit is simpelweg stemmingmakerij, maar zo gaat het helaas vaker met dit soort materie; juist omdat ze onzichtbaar zijn geven tegenstanders er vaak een extra negatieve draai aan, totaal niet gehinderd door enige kennis van zaken.

   Beantwoorden
   • Zoals je kunt lezen zijn er redelijk wat mensen die er echt last van hebben en dat worden er steeds meer, dus ‘geblaat in de ruimte’ is het niet. Maar het is alleen maar prettig dat jij er geen last van hebt. Maar het is meer dan alleen de straling.

    Beantwoorden
 75. Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden. Sorry dat ik niet alle 180 commentaren heb gelezen. Dat de slimme meter zo’n hoge elektromagnetische straling geeft, baart me zorgen. Daarom heb ik hem ook laten uitzetten. Ik heb reden om aan te nemen dat hij niet staat uitgezet. Is er ook een mogelijkheid om dit te checken? Hoe weet ik dat er niet toch iedere 15 minuten informatie wordt verstuurd?

  Beantwoorden
 76. Een slimme meter laten plaatsen, dacht het niet. Voordelig voor de klant? Dacht ik niet.
  Alle, echt alle elektronica verbruikt stroom, dus de meter ook. Als je deze wilt laten plaatsen vraag aan je uitvoerder de meter vanaf de binnenkomende stroomkabel, voor de slimme meter, aan te sluiten en na de meter op je gebruiksgroepen. Kosten van de slimme meter komen € 25 tot € 30.
  Wie betaald dit als er verteld dat het voor de consument voordeliger is? Ik heb twintig minuten gebeld en geen uitsluitsel gekregen.

  Beantwoorden
 77. Ik mis de bronvermelding tav de radiofrequenties. Waar komt dat vandaan? Praten we hier over de elektromagnetische straling als gevolg van de meetelektronika zelf of van de draadloze verbinding die gebruikt wordt voor de communicatie met de netbeheerder?

  In het eerste geval is het probleem het hebben van elektrische installaties in het algemeen en niet enkel de meter (basisinfo elektrotechniek/middelbare school natuurkunde). Oplossing is een huis zonder stroom buiten de bewoonde wereld.

  In het tweede geval gaat het om een mobiele telefoon verbinding. Uitzetten van het uitlezen van de meterstanden zet dat signaal niet uit (zie info van netbeheerders en consumentenbond). Het is ook verwaarloosbaar vergeleken met het signaal van mobiele telefoons en mobiele telefoonzendmasten. Oplossing hiervoor is om te verhuizen naar een verlaten gebied ver van de bewoonde wereld.

  Ergo, het zal erg druk worden buiten de bewoonde wereld. Dus het is straks overal onveilig. En buiten de dampkring is de straling pas echt dodelijk.

  Beantwoorden
 78. Als gas levering ophoudt en alles in huis elektrisch gaat, dan zou het toch fijn zijn als er accu’s komen waarmee je de zonne energie over het totale verbruik kunt uitsmeren. Je hebt dan niks meer te maken met energie leveranciers, wetten en regelgeving, slimme meter en noem maar op. Waarom zijn die accu’s er nog niet?

  Beantwoorden
 79. Zoals ieder stuk electronica verbruikt ook een “slimmemeter” energie.
  Waar haalt de meter zijn energie vandaan , vooor of naaa de meting?

  Beantwoorden
 80. Ik wist dat deze dag zou komen, ben al jaren goed ingelezen over deze materie en heb niet lang nodig om coherent uit te leggen waarom ik geen smart meter wil. Toch lag dus vandaag de brief in de bus van liander met de ‘mededeling’ dat ze kosteloos een slimme meter kwamen installeren. Ja over mijn lijk.. letterlijk. Heb paginas als deze dus op voorhand even in de bookmarks om aan de ”installateur” te laten lezen indien ze moeilijk gaan doen, maar anders heb ik ook nog twee vuisten die een boekje kunnen voorlezen op hun gezicht. Zonodig slaap ik daarna in de bossen. Klinkt mischien radicaal maar dit is dan ook een radicale aanslag op mijn gezondheid. Bedankt voor de informatie in iedergeval. Blijf vrij!.

  Beantwoorden
 81. Kort geleden heeft Liander mijn oude meter vervangen voor een slimme meter. De dag na de plaatsing voelde ik me al beroerd en misselijk worden en dat is de dagen erna steeds erger geworden. Voelde me echt doodziek, terwijl ik normaal nooit iets heb. Zo misselijk, keelpijn, kon totaal niet slapen of tot rust komen in mijn huis.
  Heb meteen gebeld , en na tot drie keer toe gebeld te hebben, is er bij mij een traditionele meter geplaatst. Hierna waren de klachten minder en dacht ik ervan af te zijn. Helaas bleek dat er bij mijn buurman ook zo’n meter is geplaatst en voel ik me nog steeds ziek en kan gewoon niet in mijn huis zijn. Voel me totaal niet lekker en onder stroom staan.
  Ik ben hoogsensitief en voel me echt ziek van de straling van zo’n ding. De overheid had dit nooit mogen toestaan.

  Beantwoorden
 82. Heb het op afstand uitlezen laten uitzetten. kan in het artikel of op internet niet zo snel vinden of daarmee de gezondheidsrisico’s verholpen zijn. in ieder geval in mijn eigen huis… Weet iemand daar iets van of straalt het dan nog steeds veel narigheid uit?

  Beantwoorden
  • Remko,

   Officieel wel, maar er is twijfel of dit dan ook echt niet meer werkt. Ik denk dat je er dan in ieder geval veel minder last van zult hebben en je er vanuit mag gaan dat er dan geen straling meer is.

   Beantwoorden
   • Dankjewel voor je bericht Robert. Wie weet reageren er nog meer… deze stap is iig gezet en ik kan altijd nog vragen of ze hem weer vervangen voor een andere meter. Mocht het toch nog steeds veel straling geven…

    Beantwoorden
 83. Dit is geen bullshit.

  Toen die ‘slimme meter’ bij ons in huis is gezet, zet die straling een hele heftige druk op mijn hoofd. Mijn moeder vertelde me zelfs dat zij een constante ‘zoem’ hoort. Het is echt een verschrikkelijk rotgevoel waar je niet aan kan (en wilt) wennen.
  Als de stroom uit wordt gezet verdwijnen deze klachten beetje bij beetje, heel erg langzaam. Zodra de stroom weer aan staat, voel je meteen die irritante druk. Er is duidelijk een groot verschil in mijn lichaam nadat dat ding in mijn huis staat, en ik geloof ook totaal niet dat de straling geen effect heeft op de gezondheid van mij en mijn gezin.

  Beantwoorden
  • Ja je hebt de wetenschap, met stofjas in een reageerbuisje kijken, en je hebt de praktijk. Ik vind dat de praktijk veel zwaarder zou moeten wegen dan de wetenschap. De praktijk gaat over mensen en hoe die dingen ervaren, of de wetenschap het daar nu mee eens is of niet, naar de praktijk moet je luisteren. Het zijn tenslotte wij, gewone mensen, waar het om draait!!

   Beantwoorden
 84. I had quite a different experience. While replacing my meters with smart meters, Liander (or Dynniq who actually did the installation) messed up my gas-pipes and ended up costing me over 2000 euros that they refuse to reimburse. In response i created this page to inform others on what you can do to not do the same mistake as i did:
  http://www.lianderervaring.nl/

  Beantwoorden
 85. sinds ik een slimme meter heb betaal ik mij blauw aan gas. ben alleen staand met normaal 2000aan gas nu op eens 3500/dus van 180 euro naar350 euro per maand.is de slimme meter te manipuleren daar het gasbedrijf????ga ermee naar de recht bank

  Beantwoorden
 86. Sinds wij de ‘slimme meter’ hebben laten plaatsen (onder protest van mij; mijn vrouw zag geen bezwaar) heb ik last van eczeem op rug en borst en allergische reacties op intieme plaatsen. Wat dit al niet teweeg bracht aan jeuk, pijn en consulten aan klinieken + diverse cremes en hogere ziektekosten. Plus onzekerheid over de oorzaken. Ook mijn slaapritme is aanmerkelijk in de war. Wie herkent deze klachten?
  We hebben de computer die aan de andere kant van de muur van de meterkast stond nu verplaatst.
  Ik ga de ‘smartmeter’ laten uitzetten, ben het spuugzat!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This