Het verhaal van de kruistocht van een klokkenluider tegen belastingparadijzen. De documentaire laat tegelijkertijd zien hoe de ondoorzichtigheid en het gebrek aan regelgeving in de internationale bankenwereld bijdroegen aan de financiële crisis.
En ook mooi dat als zo’n bank omvalt wij, als belastingbetaler, mogen bijdragen aan die banken. Wanneer wordt een bank weer waarvoor die bedoelt is? Een organisatie die het voor de gewone mensen mogelijk maakt om tegen betaalbare tarieven een lening af te sluiten. Of misschien wel helemaal geen rente heft!
Tweemaal lekte de Zwitserse bankmedewerker Rudolf Elmer gegevens van steenrijke rekeninghouders van de Zwitserse private bank Julius Bär aan WikiLeaks.
Zo wilde Elmer, die voorheen topman was bij de vestiging van Bär op de Kaaiman Eilanden, onthullen welke zakenlieden, bedrijven en artiesten zich achter het Zwitserse bankgeheim verschuilden om mogelijkerwijs belasting te ontduiken. In de internationale co-productie A Leak in Paradise onderzoekt regisseur David Leloup het verhaal van klokkenluider Elmer en de belastingparadijzen.
De consequenties voor klokkenluider Rudolf Elmer zijn enorm. Na de onthullingen krijgt hij te maken met ontslag, bedreigingen en intimidaties en een reeks van gerechtelijke procedures. Hij zit lange tijd tijd in preventieve hechtenis omdat hij heeft samengewerkt met WikiLeaks. De documenten die hij heeft gelekt, geven een onthullend en angstaanjagend inzicht in een onbekende wereld: die van de ‘offshore banking’ en internationale belastingontduiking. Het is een industrie van geheimhouding die niet kan gedijen zonder medeplichtigheid van kleine staten, waarvan de wetten bankgeheim en anonimiteit garanderen.
Nederland speelt een belangrijke en dubieuze rol bij belastingparadijzen
Ook Nederland speelt hierin een belangrijke en dubieuze rol. De Nederlandse Belastingdienst maakt al decennia lang afspraken met multinationals als Google en Apple die dankzij brievenbusfirma’s in Nederland hun winsten doorsluizen naar belastingparadijzen elders ter wereld.
He echt een land op trots op te zijn, je betaald je scheel aan belasting en de grote meneren maken gewoon onderlinge afspraken met de grote bedrijven, geen probleem in Nederland.
Wanneer komt de tijd dan we weer uitgaan van de gewone burgers en meer gericht zijn op een duurzame eerlijke maatschappij, waarin iedereen het goed heeft?