Vers, puur of geconcentreerd vruchtensap drinken?

Vers, puur of geconcentreerd vruchtensap drinken?Als je naar die pakken in de supermarkt staat te kijken ziet het er best aantrekkelijk uit, maar schijn bedriegt, zoals zo vaak in de supermarkt.

Maar wat is nu het verschil tussen vers, puur of geconcentreerd vruchtensap? wat kun je het beste drinken en wat kun je beter laten staan?

Vers vruchtensap

Vers vruchtensap bestaat uit sap wat uit de vruchten komt. Deze sappen zijn beperkt houdbaar. Dit is dus de meest gezonde vorm waar eigenlijk alles nog inzit.

Ik denk dat het nog beter is om ook de hele biologische vruchten te gebruiken zoals bij een smoothie waarin je de hele vruchten gebruikt en niet alleen het sap perst. Het vult beter en je krijgt alle gezonde stoffen binnen zeker bij biologische vruchten waar geen chemicaliën inzitten.

Puur vruchtensap 100% fruit

Pure sappen worden gepasteuriseerd waardoor bacteriën onschadelijk worden gemaakt en het product langer houdbaar is. Aan puur sap mag geen suiker, water of extra vitaminen of vezels worden toegevoegd. Puur vruchtensap kan gemaakt zijn van geconcentreerd sap.

Wat is Pasteurisatie
Puur vruchtensap wordt gepasteuriseerd om eventuele micro-organismen uit het sap te krijgen. Pasteurisatie heeft geen invloed op de voedingsstoffen en als je het goed doet, proef je het verschil ook niet.

Geconcentreerd vruchtensap

Omdat de meeste vruchtensappen uit Brazilië komen kost dat redelijk wat aan vervoerskosten. Om deze goedkoper te maken word het vruchtensap geconcentreerd hierdoor ontstaat er een concentraat dat tot tien keer kleiner is dan de het oorspronkelijke sap. Op de plaats van bestemming wordt er water, suiker, (citroen)zuur en eventueel andere voedingsstoffen aan toegevoegd.

Er kunnen ook kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt worden om het weer zoveel mogelijk als het echte sap te laten smaken en ruiken. De enige reden om een sap te concentreren is het besparen van kosten. Het is goedkoper te vervoeren en te bewaren. Als je naar het eindproduct kijkt is er eigenlijk niet veel meer van het origineel over en dus is de kwaliteit ook een stuk achteruit gegaan alleen maar om kosten te besparen.

Kan ik dan alleen nog maar vers geperst vruchtensap drinken?

Sappen en fruitdrankjes zijn prima als drankje of voor de smaak, maar verwacht niet het zelfde als het sap van het versgeperste sinaasappeltje. Deze fruitdrankjes zijn meer bedoeld voor de smaak en het idee dat je iets gezond drinkt zoals zoveel producten in de supermarkt. Zelf geperst vers van het liefst biologisch fruit staat voor een gezond drankje. Ditzelfde geldt voor een zelfgemaakte smoothie met pure ingrediënten.

Ik maak zelf iedere ochtend zo’n versie smoothie en voeg daar dan altijd biologische superfoods aan toe. Dit smaakt geweldig en voelt goed wat zeker niet onbelangrijk is.

Zelf mijd ik sappen en fruitdrankjes liever omdat deze boordevol suiker zit en niet op kunnen tegen de smaak van vers gemaakt. En de enige manier om je dorst te lessen is door schoon drinkwater te drinken, schoon water is het enige wat je lichaam nodig heeft

12 gedachten over “Vers, puur of geconcentreerd vruchtensap drinken?”

 1. Beste iedereen,

  Ik heb een pak appelsap en sinaasappelsap staan, waar op de etiketten staat sinaasappel / appelsap uit sapconcentraat. Daar is, neem ik aan, niks aan toegevoegd, is dat waar?

  Wat mij ook opviel, als ik op de gemiddelde voedingswaarde label kijk en ik kijk naar de suikers, staat er: Koolhydraten 10.2g, waarvan 9.8g suiker, over welke suiker hebben ze het, glucose of fructose?

  en wat mis ik als ik sapconcentraat drink, vergeleken met normaal fruit?

  Het gaat hier om de appelsap en sinaasappelsap van Refresco Deutschland GmbH die je kunt kopen in de Aldie.

  Met vriendelijke groet,
  Gavin van Hoeijen

  Beantwoorden
 2. Gavin,

  Er zitten geen toevoegingen bij het concentraat anders moet dat er op vermeld staan.

  De suikers zijn de fruitsuikers, die van nature in het fruit voorkomen.

  Snapconcentraat is sap waar het vocht uit gehaald word, bevroren wordt en met de boot vanuit meestal Zuid-Amerika naar Nederland komt. Daar wordt er water toegevoegd en in het pak gestopt.
  Ik denk dat de voedings- en energetische waarde van concentraat vele malen minder is dan van vers fruit.
  Ik denk dat vers fruit dingen toegevoegd en concentraat niet, dat is gewoon voor de lekker.

  De Aldi en Lidl zijn heel goed in het weglaten van, chemische, toevoegingen en proberen al jaren zo veel mogelijke natuurlijke producten daarvoor te gebruiken.

  Ikzelf ga altijd voor vers fruit, heel af en toe pak ik nog een sap uit een pak maar voeg daar water aan toe omdat ik het anders niet lekker vind.

  Robert van Boxtel

  Beantwoorden
 3. Gezondst van allemaal is natuurlijk gewoon om het hele stuk fruit op te eten.
  Kies je toch voor vruchtensap, kies dan voor vers uitgeperst sap en niet voor de sappen uit de supermarkt!

  Beantwoorden
 4. Wij maken met een sappan fruitsappen zonder toevoegingen.
  De houdbaarheid is vermoedelijk minder lang dan wanneer je er nog suiker oplossing bij doet.
  Maar het naar onze mening wel gezond en lekker.

  Beantwoorden
  • Astrid,

   Ik zou het gewoon opdrinken, het voegt niet veel toe maar ik denk dat 1 pak ook niet echt kwaad kan, ik drink het zelf ook wel eens.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This