Voedingssupplementen en gezondheidsclaims aan banden gelegd door Europese wet

Voedingssupplementen en gezondheidsclaims aan banden gelegd door Europese wetDe Europese en dus daarmee de Nederlandse overheid zorgen ervoor dat zogeheten ‘gezondheidsclaims’ voor voedingssupplementen sterk aan banden worden gelegd.

Deze nieuwe wet gaat van kracht op 14 december 2012. Minister Schippers besloot op 1 juli van dit jaar al dat het op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen niet langer toegestaan is om daarop neer te zetten waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Nu gaan ze een stap verder door ‘gezondheidsclaims’ voor voedingssupplementen sterk aan banden te leggen.  Hiermee wordt het voor voedingssupplementenfirma’s, uitgevers van gezondheidsbladen en journalisten bijna onmogelijk om hun werk te doen.

Is het gevaarlijk om voedingssupplementen te gebruiken?

Nou zou je denken dat het gebruik van deze voedingssupplementen wel een groot risico met zich meenemen voor de gezondheid als er zo’n zware maatregelen worden ingezet. Nou dat is eigenlijk niet het geval, sterker nog voedingssupplementen kunnen worden gezien als zeer veilig. Bekijk daarvoor dit document, voedingssuplementen veilig in gebruik blijkt uit onderzoek en oordeel zelf. De kans dat je dodelijk door de bliksem wordt getroffen is 26 x groter.

Wetenschappelijk bewijs is er ook dat voedingssupplementen ongevaarlijk zijn volgens de gegevens van het National Poison Data System is in 2009 in de Verenigde Staten helemaal niemand overleden door het gebruik van voedingssupplementen of kruiden.

Resultaten van dit rapport zijn:
1. er zijn in 2009 1158 sterfgevallen waarbij medicijnen de directe doodsoorzaak zijn geweest.
2. in 2009 in de Verenigde Staten is er niemand overleden door het gebruik van voedingssupplementen of kruiden. En dan te weten dat meer dan de helft van de Amerikanen dagelijks één of meerdere voedingssupplementen gebruikt!

In Nederland is de situatie niet anders:
In Nederland vinden jaarlijks 41000 medicijn gerelateerde acute ziekenhuisopnames plaats. Dit blijkt uit gegevens van het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related to Medication) uit 2006. Ruim 2000 van de 41000 mensen die jaarlijks door (verkeerd) medicijn gebruik in het ziekenhuis belanden, overlijden tijdens de opname. Daarnaast hebben ca. 3900 mensen bij ontslag uit het ziekenhuis restschade.

Zijn de gezondheidsclaims voor voedingssupplementen niet in orde?

Het gaat er niet zozeer om of het wel of niet werkt het gaat er om of het 100% wetenschappelijk onderbouwd kan worden. Dat is iets anders dat het wel of niet zou werken. Het ontwikkelen van wetenschappelijk bewijs kost veel tijd en geld. Het wetenschappelijk bewijzen van gezondheidseffecten is heel moeilijk.

Effecten van voeding en voedingssupplementen zijn namelijk veel subtieler dan bijvoorbeeld geneesmiddelen en daardoor zijn effecten van voeding op onze gezondheid moeilijk meetbaar en daarmee moeilijk wetenschappelijk te bewijzen.

Is er dan niet de verkeerde methodiek gebruikt zou je je kunnen afvragen! Kijk eens naar foliumzuur daar is al 20 jaar onderzoek naar gedaan. En nog steeds is niet bewezen wat het effect nu precies is. Terwijl toch echt iedereen die zwanger is het advies krijgt om dit te slikken maar het is niet 100% bewezen. En de Europese Commissie wil 100% bewezen claims.

Een ander voorbeeld is dat vitamine C dat scheurbuik kan voorkomen en behandelen. Een verkoper van vitamine C, een voedingssupplement, mag dat volgens de nieuwe richtlijnen niet meer beweren. Zo’n 90% van de claims heeft het volgens de richtlijnen van de EFSA, het Europese wetenschappelijk adviesorgaan, niet gehaald.

Hebben er ook organisaties voordeel bij de nieuwe richtlijnen?

Ja die zijn er zeker. Er is namelijk afgesproken dat van de goedgekeurde claims er maar 15% van ADH in hoeft te zitten om er een gezondheidsclaim op te mogen zetten. Terwijl er uit onderzoek steeds vaker blijkt dat juist een verhoging van deze ADHD de werking ten goede komt, deze verhoging is dat vaak 100% tot 1000% van het ADH. Dus 15% is een te verwaarlozen hoeveelheid.

Zo kan het zo zijn dat je snoep kunt ontwikkelen met, de goedgekeurde claim, vitamine B12 en je zorgt er voor dat er de vereiste 15% in zit en dit snoep zou dan beter moeten werken dan een volwaardig voedingssupplement.

Conclusie

Voedingssupplementen vormen geen gevaar voor de gezondheid blijkt uit grootschalig onderzoek. Medicijngebruik is vele malen gevaarlijker dan voedingssupplementen. Deze regelgeving lijkt toch weer erg in het voordeel van de voedselindustrie en de Farmaceutische industrie te werken die met deze maatregel steeds minder ‘concurrenten’ hebben en geen geld of moeite meer hoeven steken in het onderuithalen van gezondheidsclaims van voedingssupplementen.

Ik zou zeggen verdiep je eens in de materie en lees eens rond op internet en trek je eigen conclusies. Ik vind het onvoorstelbaar dat zulke vergaande maatregelen genomen kunnen worden tegen zaken die ongevaarlijk zijn. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat voedingssupplementen een uitstekende preventieve werking hebben. En ik ben er van overtuigd dat we onze gezondheidszorg moeten richten op preventie en niet op, wat nu massaal gebeurd, symptoom bestrijding.

Wij van gezondheidenvoeding.nl zijn overtuigd van de genezende kracht van voeding en voedingssupplementen en zullen ernaar streven om in de toekomst iedereen zo goed en onafhankelijk mogelijk te blijven informeren over voeding en gezondheid.

Bronnen:
http://vitaminepil.blogspot.nl/
http://www.orthokennis.nl
http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/extra-vitamines.aspx
Bhttp://www.aapcc.org/dnn/Portals/0/2009%20AR.pdf Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS)
http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v07n01.shtml
http://www.nvza.nl/kr_nvza/artikelen/raadplegen.asp?display=2&Atoom=8895&Actie=2&AtoomSrt=2#
http://www.vwa.nl/onderwerpen/werkwijze-food/dossier/claims/welke-claims-beoordeelt-de-nvwa
http://www.pgpraktijk.nl/orthomoleculaire-geneeskunde/voedingssupplementen/

2 gedachten over “Voedingssupplementen en gezondheidsclaims aan banden gelegd door Europese wet”

  1. Deze censuur gaat een omgekeerd effect veroorzaken, wanneer “als het niet meer op de verpakking mag omschreven worden wat het supplement doet”, meer en meer mensen zelf op zoek zullen gaan op alternatieve gezondheidswebsites, waardoor de kennis zal toenemen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This