Exclusieve honingsoorten acacia- manukahoning zijn bloemenhoning

Exclusieve honingsoorten acacia- manukahoning zijn bloemenhoningExclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewoon bloemenhoning, blijkt uit een test van exclusieve honingsoorten bij de Consumentenbond. Van de 11 onderzochte exclusieve honingsoorten blijken er 8 hun naam niet waard.

Ik dacht dat je het dan altijd in de gevestigde supermarkten moest zoeken. Maar tot mijn verbazing komt ook de fabrikant De Traay met als een van hun merken Melvita naar voren als zijnde ondeugelijk!

De ‘Bloemen- & manukahoning’ van Melvita bevat zelfs geen spoortje manuka. Ik heb zelf een aantal keer, de niet goedkope, biologische honing gekocht van De Traay.

De Consumentenbond wil dat supermarkten en importeurs beter controleren wat zij consumenten verkopen en heeft de bevindingen gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De 8 ‘zoete leugens’ staan op een digitale schandpaal zodat consumenten die deze honing in huis hebben, hun recht kunnen halen. Als de benaming of de ingrediënten die genoemd worden, niet overeenkomen met de inhoud, hebben consumenten het recht hun geld terug te eisen bij de winkel waar ze het product gekocht hebben.

Pollen- en smaaktest van Exclusieve honingsoorten

De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met ‘gewone’ bloemenhoning en 11 exclusieve honingsoorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14.

‘Beste uit de test’ en tevens ‘Beste koop’ is de ‘Zoete Zon Bijenhoning’ van Aldi, volgens de Consumentenbond. Behalve de fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals ‘natuurzuiver’, ‘100% honing’, en ‘koudgeslingerd’. Deze claims zijn echter van toepassing op alle honingsoorten en in die zin dus niets meer dan overbodige marketingpraat.

Het is overigens wel zo dat de Lidl hun honing, die ook slecht getest werd, van de markt heeft gehaald. Het zijn met name de leveranciers waar de problemen liggen die hebben ondeugdelijk materiaal.

Conclusie:
Zoals zo vaak worden wij als consument misleid zelfs door gerenommeerde aanbieders met biologische honing. Exclusieve honingsoorten noemen ze het en het is niet meer dan gewone honing met allerlei verkoop marketing praat. Ik denk dat de oplossing is om je honing weer gewoon bij de boer te gaan kopen die het zelf maakt, als is biologische honing uit Nederland moeilijk door de regelgeving.

Wie kent er nog een paar mooie adressen voor exclusieve honingsoorten?

2 gedachten over “Exclusieve honingsoorten acacia- manukahoning zijn bloemenhoning”

 1. ik geloof dat koudgeslingerde of rauwe honing geen marketingclaim is, tenzij het onterecht op de verpakking wordt gezet natuurlijk, maar helaas wordt niet alle honing koudgeslingerd maar juist verwarmd, waardoor de meest waardevolle bestanddelen eruit verdwijnen…

  Beantwoorden
  • Wineke,

   Ik zeg ook niet dat koudgeslingerde of rauwe honing per definitie een marketingclaim is maar ik zie wel dat er van allerlei kreten gebruikt worden door de industrie om maar te verkopen, soms onzinnig, soms onterecht. Ik koop zelf meestal biologische honing zodat ik er redelijkerwijs vanuit kan gaan dat die gewoon goed is zoals het hoort.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This