Slimme meter, Greenchoice minder groen dan gedacht

Slimme meter, Greenchoice minder groen dan gedachtIk heb zelf bewust gekozen voor Greenchoice omdat ik vind dat het goed is om in groene energie te investeren en Greenchoice voor mij gevoel een goede keuze was.

Maar nu kreeg is afgelopen week een enquête van Greenchoice over de de slimme meter. Ik ging eens kijken wat ze eigenlijk te zeggen hebben over de groene meter, maar daar staat eigenlijk niets over de nadelen van de slimme meter.

Maar die zijn er wel degelijk, dit is wat Greenchoice over de nadelen te zeggen heeft:
Sommige mensen willen geen slimme meter om privacy redenen. U kunt echter de slimme meter altijd ‘uit’ laten zetten, waardoor deze niet meer op afstand uit te lezen is. Overigens zijn er strenge regels waaraan de meter zelf maar ook de gegevensuitwisseling met de netbeheerder moet voldoen. Een andere reden om misschien af te zien van een slimme meter, is dat bij een klassieke draaischijfmeter salderen automatisch gebeurt. Bij de draaischijfmeter wordt teruggeleverde elektriciteit niet apart geregistreerd.

Verder geen woord over deze nadelen van de slimme meter:

 • Kosten, het vervangen van de huidige meters voor slimme meters van zo’n 6,5 miljoen huishoudens. Moet toch in de honderden miljoenen lopen.
 • De straling van de draadloze verbindingen van 6,5 miljoen slimme meters. Minimaal 7 x per jaar x 6,5 miljoen = 45,5 miljoen x per jaar!
 • Verbruik, veel mensen klagen er over dat ze na installatie van de slimme meter meer zijn gaan verbruiken, zonder aanwijsbare reden.
 • Privacy, signaal is te onderscheppen, meter is te hacken, hoe veilig zijn de opgeslagen gegevens bij de leverancier?
 • Lees hier meer over de nadelen van de groen meter en lees wat andere te zeggen hebben.

Conclusie
Ik dacht een goede keuze gemaakt te hebben om energie af te nemen bij Greenchoice. Een partij, waarvan ik dacht, die bewust en kritisch omgaat met alles wat energie aangaat. Maar dat blijkt nu niet het geval.

Ik vind dit de naam Greenchoice onwaardig en begin me nu af te vragen of de naam niet gekozen is voor marketing, om een mooi groen imago te hebben, of ga ik nu te kort door de bocht?

7 gedachten over “Slimme meter, Greenchoice minder groen dan gedacht”

 1. Greenchoice is een energieleverancier. Deze gaat niet over de meter.. Deze is in handen van de netbeheerder en deze vervangen deze dan ook. Beetje inlezen voordat je een mening geeft is niet verkeerd..

  Beantwoorden
  • Ronald,

   Ik weet dat Greenchoice een energieleverancier is, ik was er zelf afnemer van. Ik weet ook dat ze niet over de meter gaan, maar ze hebben wel informatie over de meter op hun website staan. En ik vind dat als je Greenchoice je best wel wat kritischer mag zijn of in ieder geval wat breder in hun informatievoorziening, geen woord over straling, geen woord over privacy…

   Beantwoorden
 2. Je kunt de slimme meter heel simpel weigeren. (Via Stedin als dit uw netbeheerder is: https://www.stedin.net/slimme-meter/slimme-meter-weigeren)
  Ik heb deze ook geweigerd, in de voordeel van klanten praten dat is marketing. Of het in je voordeel is? Ook dat zal ongetwijfeld ook weer boven water komen in de loop van de tijd. Met als resultaat: Dat alleen de energiemaatschappijen e.d. hiervan profiteren in plaats van de consument. Onder andere ook om privacy redenen neem ik de ‘slimme meter’ niet.
  Slim is het! Maar voor de consument? Ik geloof er niet in.

  Beantwoorden
  • Ik had ook eenvoudig geweigerd. maar nu 2 maanden later komen ze weer langs want de meter is plots afgekeurd. Zonder dat hier iemand naar die meter komt kijken, doen ze schijnbaar op afstand. Ze hebben dus altijd een stok achter de deur.

   Zo je dat ze toch heel erg graag willen dat je zo’n ding hebt en dat is hun voordeel anders spelen ze het zo niet. Ik zit overigens bij Enexis.

   Beantwoorden
   • De meter is afgekeurd maar dat wil niet zeggen dat je de slimme meter moet accepteren. Als je deze niet wilt krijg je een digitale meter die niet op afstand afleesbaar is. Een gewone moderne meter krijg je dan. Je kunt dus alsnog de slimme meter weigeren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This