Kunstmatige zoetstoffen giftig voor je darmen

Vooropgesteld, ik wil niet perse de kunstmatige zoetstoffen in een kwaad daglicht stellen, maar ik denk wel dat het verstandig is dat je nadenkt over het gebruik hiervan. Ik vind persoonlijk dat je beter geen kunstmatige zoetstoffen, lightproducten en/of E-nummers moet gebruiken.

Ik vind dat je altijd zo dicht mogelijk bij de natuur moet blijven en zo natuurlijk mogelijk moet eten, en daar vallen kunstmatige zoetstoffen, lightproducten en E-nummers niet onder, hoe mooi de wetenschappelijke verhalen ook mogen zijn. Deze worden gemaakt uit chemische bestanddelen die je liever niet in je lichaam wilt hebben, met vaak als enige reden dat ze goedkoper zijn dan de natuurlijke variant. Stoffen waarvan in de nabije toekomst zal worden vastgesteld dat deze ongezond zijn, daar ben ik van overtuigd

Goed dat gezegd hebbende, zoetstoffen worden beschouwd als de meest onderzochte voedingsstoffen, en dan met name door de leveranciers betaalde onderzoeken, ter wereld. Keer op keer bleek dat ze onschuldig waren, maar nu beweren andere onderzoekers toch dat ze schadelijk zijn. Dit is overigens niet de eerste keer, dat is al vaker gebeurd en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Israëlische wetenschappers bestudeerden stoffen als aspartaam, saccharine, sucralose, neotaam, advantaam en acesulfaam kalium. Deze stoffen vind je terug in allerlei light producten en heel veel andere producten als kunstmatige zoetstoffen. De onderzoekers hadden diverse darmbacteriën zo behandeld, dat ze zouden oplichten bij een giftige reactie. En dat gebeurde bij de e.coli bacteriën (poepbacteriën). Deze bleken toxisch te reageren op de hierboven genoemde kunstmatige zoetstoffen.

Het onderzoek levert daarmee het bewijs dat kunstmatige zoetstoffen slecht zijn voor je darmen en daar kun je allerlei gezondheidsklachten van krijgen. Gezonde darmbacteriën worden steeds vaker in verband gebracht met onder meer hormoonregulering, de opname van voedingsmiddelen, de spijsvertering en de werking van het immuunsysteem. Deze laatste studie verscheen in vakblad Molecules.

Tot nu toe zijn er onderzoeken geweest die aantonen dat kunstmatige zoetstoffen het volgende kunnen veroorzaken; kanker, gewichtstoename, metabole stoornissen, migraine, type-2 diabetes, vasculaire gebeurtenissen, vroeggeboorte, nierfunctiestoornissen, leverantioxidantensysteem, verstoringen van het immuunsysteem en verandering van de activiteit van de darmmicrobiota (bron 1,2).

Even wat onderzoeken op een rijtje die aantonen dat kunstmatige zoetstoffen wel degelijk schade kunnen toebrengen

  • Er werd aangetoond dat het nuttigen van light frisdrank resulteert in meer gewichtstoename dan het consumeren van natuurlijk gezoete frisdrank (bron).
  • Ratten die kunstmatige zoetstoffen kregen, hadden een gestaag toenemende calorische inname en verhoogd lichaamsgewicht. (bron).
  • Kunstmatige zoetstoffen geïdentificeerd als nieuwe milieuverontreinigende stoffen en kunnen ze worden aangetroffen in ontvangende wateren, d.w.z. oppervlaktewateren en drinkwater, vandaar mijn waterfilter voor schoner drinkwater.
  • Kunstmatige zoetstoffen blijken de darmflora te veranderen, en er scheen er een relatie te zijn tussen de samenstelling van de darmflora zoals deze was voordat de tests begonnen, en de gevoeligheid voor kunstmatige zoetstoffen waardoor bijvoorbeeld diabetes kan ontstaan. (bron)
  • In het tijdschrift Appetite stond een onderzoek, dat aantoonde dat in vergelijking met sucrose (een vorm van suiker), aspartaam eigenlijk gewichtstoename nog meer bevordert. (bron)
  • Onderzoek van Yale Journal of Biology and Medicine (YJBM), toont aan dat aspartaam de natuurlijke productie van hormonen in het lichaam verandert, waardoor zowel de eetlust en verlangen naar suiker juist toeneemt. (bron)

Het Voedingscentrum over de gezondheidseffecten van zoetstoffen

Ik kan het niet laten, maar ik sta er van versteld dat ze helemaal geen enkele boodschap hebben over de mogelijke gevaren van kunstmatige zoetstoffen.

Het Voedingscentrum zegt: Alle zoetstoffen die in voedingsmiddelen gebruikt mogen worden, hebben een E-nummer, wat betekent dat ze goed zijn onderzocht, goedgekeurd zijn en veilig gebruikt kunnen worden. (bron)

Dat zeggen ze gewoon in 1 zin, zoetstoffen en E-nummers zijn goedgekeurd en volledig veilig. Gelukkig weten steeds meer mensen wel beter en worden bewuster, bewuster over onze eigen gezondheid. Blijf dicht bij jezelf, dicht bij de natuur, eet zo natuurlijk mogelijk en blijf ver weg van al die voorgeproduceerde fabrieksproducten vol ongezonde stoffen. Kijk om je heen worden wij werkelijk gezonder?

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This