GMO producten geweerd door Europese landen

Op dit moment willen 17 van de 28 landen geen genetisch gemanipuleerde commerciële teelt van GMO / GGO producten binnen hun landsgrenzen. Zien ze toch het licht?! Ik denk dat wij prima kunnen zonder genetisch gemanipuleerde, gewoon puur natuur lijkt mij het beste.

De kracht van de natuur is nog vele malen groter dan wat de mens kunstmatig ooit heeft gecreëerd.

In maart van dit jaar werd in de Europese Unie een akkoord gesloten over de toelating van ggo’s op Europees grondgebied. Lidstaten kregen wel de mogelijkheid om uit de regeling te stappen en ggo’s op hun eigen grondgebied te verbieden. Dat heet democratie, we voeren het eerst in en dan mag je er uitstappen. Ik zou zeggen laten we er over stemmen.

Op dit moment zijn er 17 landen waar GMO producten geweerd worden, te weten: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Denemarken, Hongarije, Polen, Kroatië, Griekenland, Slovenië, Luxemburg, Letland, Litouwen, Malta, Bulgarije en Cyprus. En er zijn ook nog 4 regio’s Schotland, Wales, Noord-Ierland en Wallonië hebben dat al gedaan. Verklaringen in de media wijzen er op dat Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Italië en Slovenië hetzelfde zullen doen.

Dat is een duidelijk statement van deze landen en volgens mij ook voor Europa gewoonweg geen GMO. Dat is geen verbetering maar een verslechtering in welk opzicht dan ook! Maar zeker uit het oogpunt van gezondheid. GMO is iets waar de grote bedrijven hun zakken mee kunnen vullen en verder niets. Nu kijken wat het ondemocratische Europese beslist. Want de belangen van de grote bedrijven zijn over het algemeen belangrijker dan die van ons de inwoners.

Genetische manipulatie bestaat overigens al dertig jaar. De consument heeft nog geen supertomaten en de honger in ontwikkelingslanden is onverminderd groot.

Steden en landen GMO producten geweerd

Zo is Nijmegen de eerste gentechvrije gemeente in Europa. Mede tot stand gekomen door de burgers van Nijmegen en de Partij voor de Dieren, dat is overigens de enige politieke partij die zich expliciet uitspreekt tegen elke vorm van genetische manipulatie. (1)

China pakt het ook goed aan. China heeft de  belangrijkste voedselproducten zoals rijst, maïs, soja en andere groenten en granen vrij moeten blijven van genetische manipulatie. Deze wet betekend ook dat onderzoek, veldproeven, productie, verkoop, import en export van genetisch gemanipuleerde zaden drastisch beperkt worden. (2)

Rusland heeft aangekondigd geen GMO levensmiddelen of gemanipuleerde zaden meer te importeren. Zij vinden dat zij vrij moet blijven van genetisch gemanipuleerde producten om te voorkomen dat haar burgers worden vergiftigd. (3)

Wij hebben voldoende ruimte en mogelijkheden om biologisch voedsel te produceren. Als de Amerikanen graag GMO producten willen eten, dan gaan ze hun gang maar, wij hebben er geen behoefte aan.

Geen Amerikaanse toestanden

Het moet zo zijn dat de vervuiler betaald en niet andersom. We willen hier geen Amerikaanse toestanden, waarbij een bedrijf als Monsanto, boeren voor de rechter daagt, die tegen hun wil en zonder het zelf te beseffen GMO-gewassen op hun akkers bleken te hebben.

Maandag werd bekend dat een dochteronderneming van chemieconcern Bayer Amerikaanse rijstboeren ruim 516 miljoen euro betaalt om een proces rond het besmetten van hun rijstoogst af te kopen. Bayer kreeg claims van boeren uit de hele VS, nadat genetisch gemodificeerde rijst van Bayer in de voedselketen terecht was gekomen. (3)

Conclusie
Ik denk dat steeds meer mensen bewust worden van wat er aan de hand is en dat wij een maatschappij zijn geworden voor voor en door bedrijven gerund wordt. En wij als gewone burger hebben steeds minder te zeggen. Maar we zijn een keerpunt genaderd, we worden bewuster.

Grote landen als China en Rusland leggen genetisch gemanipuleerde producten aan banden en ook een groot deel van de Europese landen is tegen. Blijft er eigenlijk maar 1 land over en dat is Amerika, een mooi voorbeeld van hoe het niet moet!

1: https://www.partijvoordedieren.nl/news/doorbraak-tegen-gentech
2: http://www.greenpeace.nl/Nieuwsoverzicht-2012/Ook-China-blijft-gentechvrij/
3: http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/04/rusland-verbiedt-invoer-van-gmos/
4: https://groenlinks.nl/nieuws/europarlement-sterkt-lidstaten-bij-verbieden-van-gmo-teelt

5 gedachten over “GMO producten geweerd door Europese landen”

 1. Toch kun je vraagtekens zetten bij gmo want het kan ook tot verbetering leiden. Neem als voorbeeld de aardappel, hij wordt zodanig bewerkt dat er geen ziektes meer in voorkomen. Veredelen kan ook met genen maar hoeft daarom niet schadelijk te zijn. Daarom is het in Vlaanderen wel toegelaten .
  Wat wel verboden moet blijven is dat wat bijvoorbeeld Monsanto doet: hun zaden steriel maken zodat de boer elk jaar opnieuw zaad moet kopen en dat hun gewassen uitsluitend met bestrijdingsmiddelen, die door datzelfde bedrijf verkocht worden, behandeld kunnen worden. En ondertussen is al ruimschoots bewezen dat juist die bestrijdingsmiddelen een groot gevaar voor de gezondheid en de natuur zijn.

  Beantwoorden
  • Matt,

   Over het algemeen wordt GMO gebruikt om de gewassen resistent te maken tegen bestrijdingsmiddelen. Dat betekend in de praktijk dat er in grote hoeveelheden van allerlei rotzooi opgespoten word. Ik denk dat we zo dicht mogelijk bij de natuur moeten blijven en ver moeten blijven van dit soort menselijke ingrepen. Het heeft zich ook nog nooit op grote schaal bewezen.

   Beantwoorden
   • Ik ben het helemaal met je eens, Robert, vandaar het 2e deel van mijn reactie.
    Het is juist de kunst om de grens te trekken wat veredelen is en echte manipulatie. Veel boeren doen nu aan veredelen en ruilen vaak hun resultaten wat de productie alleen ten goede komt. Zij vragen er geen patenten op aan maar dan komt zo een crimineel bedrijf als monsanto en die vragen wel patent aan op gewassen die eigenlijk reeds verbeterd zijn maar door hun met iets (rotzooi) toe te voegen als hun eigendom word gezien. dat is de grote misdaad want dit heeft niets meer te maken met gezonde voeding maar puur winstbejag.
    Trouwens, als dat TTIP doorgaat zal ik geen enkel voedsel product uit de USA kopen en ik hoop dan ook echt dat ze er op zijn minst de etikettering ,dat er met gmo is gewerkt, er door krijgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This