Ayurveda, weten hoe te leven

Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer en betekent letterlijk ‘wetenschap van het leven’. Ayurveda is de meest bekende traditionele Indiase gezondheidsleer. Maar er zijn er meer, zo is er ook nog Unani, gebaseerd op klassieke Griekse ideeën, en Siddha uit de pre-vedische Dravidische cultuur. Dit zijn samen met de meer westerse natuurgeneeskunde en homeopathie, alle natuurlijke en over het algemeen holistische (kijkend naar het hele systeem) geneeswijzen.

Ayurveda is een van de weinige die sterk de nadruk legt op het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’ en bij het genezen van ziektes uitgaat van een complete en holistische benadering, bedoeld om je zelfgenezend vermogen te versterken. Onze westerse medische wetenschappen leggen meer de nadruk op de behandeling van de ziektes, symptoombestrijding het doel hiervan is niet het beter maken van de mensen, wat triest is natuurlijk! Ayurveda is het perfecte tegengif voor aandoeningen die veroorzaakt worden door onze moderne ongezonde westerse levensstijl.

Ayurveda = weten hoe te leven of ook de wetenschap van het leven | terug naar harmonie en vrede

Ayurveda maakt onderscheidt tussen drie basisenergieën, de dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Vata is ether en lucht worden onder gerangschikt, Kapha is water en aarde en Pitta is vuur. Het doel van de Ayurveda is om de dosha’s die uit balans zijn weer in evenwicht te brengen. Je kunt deze dosha’s laten bepalen door een polsmeting of door een aantal vragen te beantwoorden, doe hier de dosha test, zodat je weet wat voor type je bent. Ik heb zo’n meting ook laten doen in het verleden en bij mij was Pitta sterk aanwezig maar ook een beetje Vata. Het is vaak een combinatie van dosha’s die uit balans zijn.

Ik vind Ayurveda ook goed toepasbaar, als je eenmaal weet wat je dosha is is het eenvoudig om bepaalde voeding niet te eten en andere juist weer wel. Hieronder vindt je een korte omschrijving van elke dosha en ook een PDF file met voedingsadviezen per dosha.

VATA: het bewegingsprincipe

is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

Vata voeding advies

PITTA: het stofwisselingsprincipe

regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.

Pitta voeding advies

KAPHA: het structuurprincipe

geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Kapha voeding advies

De wetenschap heeft bewezen dat Ayurveda gezond is en helpt

Na onderzoek blijkt dat de levenswijze van Ayurveda al na zes dagen invloed heeft op onze bloedsamenstelling, daarin waren duidelijke veranderingen zichtbaar. Dit onderzoek vond plaats onder leiding van Rudolph Tanzi en de welbekende Indiase arts-schrijver Deepak Chopra. De resultaten werden gepubliceerd in Scientific Reports.

Vermoedelijk zijn deze veranderingen vooral te wijten aan het vegetarische dieet dat opgelegd werd. Het is een opvallend onderzoek, want holistische geneeswijzen zoals Ayurveda worden zelden in hun geheel onderzocht. Meestal beperkt een studie zich tot een deel uit de Ayurveda, zoals kruiden, meditatie, yoga, oliemassage en het vegetarisch dieet. (bron)

Nu vind ik het niet noodzakelijk dat er wetenschappelijk bewijs is, omdat die vaak helemaal geen belang hebben bij dit soort onderzoeken. Want als ze dit vaker zouden doen en nog grootschaliger ben ik er van overtuigd dat ze kunnen bewijzen dat onze westerse kijk naar ziekten niet de juiste is. En er veel meer gekeken moet worden naar de mens als totaal, de holistische benadering, waarin westerse en alternatieve methodes samenkomen, alles in het belang van ons, de mensen en niet in het belang van welk commercieel doel dan ook, zoals nu wel vaak het geval is.

Ergens zijn we vergeten dat het om onze gezondheid gaat, misschien wel het belangrijkste wat we hebben!

1 gedachte over “Ayurveda, weten hoe te leven”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This