Het vinkje misleid en werkt niet

Het vinkje staat op allerlei producten die eigenlijk niet gezond zijn, waar bijvoorbeeld toch veel suiker, zout of vet in kan zitten.  Het vinkje of kies bewust logo staat onder meer op taart, snacks, chips en frisdrank. Erg onlogisch. Zo staat het niet op Coca Cola light, maar wel op Cola light van Albert Heijn, terwijl daar meer calorieën in zitten, gewoon omdat Coca cola hier niet aan meedoet.

Het Vinkje is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van gezondere producten. Maar het Vinkje geeft te weinig informatie over hoe gezond een voedingsmiddel is.

Volgens onderzoeker Remco Havermans van de Universiteit Maastricht is dit logo ‘misleidend, verwarrend voor de consument en onvolledig’. Het grootste probleem met het logo, dat op duizenden producten staat, is volgens hem dat het misleidend is. “Mensen weten niet dat het Vinkje in iedere productgroep gebruikt wordt. Zo staat het bijvoorbeeld op verse groente maar ook op snacks als patat.” (Bron)

In een glas chocomel zitten zes suikerklontjes. Toch prijkt op de verpakking het groene Vinkje voor ‘gezondere keuze’. Net als op frituurolie, chips en popcorn.

Consumenten vinden het Vinkje verwarrend, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 77 % van de Nederlanders weet niet precies wat de Vinkjes betekenen en 85 % snapt niet wat het verschil is tussen het groene (‘gezondere keuze’) en het blauwe Vinkje (‘bewuste keuze’). (Bron)

Van wie of wat is het vinkje van ik kies bewust?

Stichting ‘ik kies bewust’ staat ingeschreven op het adres van een reclamebureau Schuttelaar & Partners. Ook staat de stichting ‘ik kies bewust’ ingeschreven in Rotterdam op het zelfde adres als Unilever. het ik kies bewust logo is opgezet door onder meer Unilever, Albert Heijn, Friesland foods en Campina. Voor het vinkje moet betaald worden.

Het is dus een systeem dan gestart is door een paar bedrijven en dat ondersteund wordt door onze regering.
Dat lijkt mij redelijk oneerlijk:

  • want niet iedereen heeft zo’n vinkje.
  • je moet ervoor betalen, het is dus gewoon te koop en niet voor iedereen betaalbaar. De kosten voor een producent variëren tussen de 1800 tot 90.000 euro per jaar.

Het groene Vinkje (‘gezondere keuze’) betreft levensmiddelen die in de Schijf van Vijf staan.

Het blauwe Vinkje (‘bewuste keuze’) is bedoeld voor andere producten. Veel mensen denken dat het staat voor duurzame producten, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Maar met milieu heeft het dus niks te maken.

Het stoplicht systeem i.p.v. het vinkje

stoplicht systeem bewuste voeding
bron Zondag met Lubach

In Engeland is er een overzichtelijk systeem met de kleuren groen, oranje en rood. Duidelijk, overzichtelijk en voor iedereen toegankelijk.

Nu is dit systeem voorgesteld bij de Europese commissie maar afgewezen. Het blijkt dat de voedingsindustrie er 1 miljard euro in heeft gestoken om de invoering van het stoplicht systeem te voorkomen.

Dat betekend dat de voedingsindustrie wil voorkomen dat er een duidelijk en overzichtelijk systeem komt. Waarin goed te zien is of een product wel of niet gezond is.

En zoals het in onze moderne wereld gaat wint de partij met het meeste geld en helaas niet het gezonde verstand of nog belangrijker onze gezondheid staat niet voorop, maar wel het belang van de voedingsindustrie.

Wat zijn de zwakke punten van het Vinkje?

Ten eerste heb je een groen vinkje voor basisproducten uit de Schijf van Vijf en een blauw vinkje voor andere voedingsmiddelen, zoals snacks. Per categorie krijgen de beste producten een vinkje. Dat blijkt moeilijk uit te leggen.

Het tweede zwakke punt is dat niet alle bedrijven meedoen. Nestlé, Coca Cola, Mars en Kraft doen bijvoorbeeld niet mee. Zo kan het zijn dat op cola light van Albert Heijn een blauw vinkje staat, maar op Coca Cola light niet.

Zondag met Lubach S01: de vinkjes van Unilever

Vanaf 1.30 min. begint het onderwerp over de vinkjes

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This