Gentech maïs tweede kamer is tegen, Europese Commissie is voor

Gentech maïs tweede kamer is tegen, Europese Commissie is voorIn het verleden stemde de Nederlandse regering altijd voor toelating van gentech in de EU, maar het tij lijkt te keren. Afgelopen week heeft een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, PVV en 50+ heeft zich achter een motie van de PvdD geschaard, door deze motie kan de Nederlandse regering zich alleen nog maar actief uitspreken tegen de toelating van nieuwe gentech maïs 1507 van het merk Pioneer in de EU.
Eigenlijk wilde het kabinet zich aanvankelijk in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gengewas. Wat ik overigens een laffe houding vind, onthouden van stemmen, dan heb je stemrecht en dan doe je er niets mee. En tegen ons maar roepen: je moet echt gaan stemmen want dat is je burgerplicht…

Europese Commissie is voor gentech maïs, dus komt het er

Ondanks de bezwaren van een meerderheid van de lidstaten waaronder Nederland. Heeft de Europese Commissie, in al haar wijsheid, het licht op groen gezet voor de gentech-maissoort Pioneer 1507. De maïs is bestand tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat en tegen insectenvraat.
Dus ondanks een grote maatschappelijke en politieke weerstand tegen de toelating van dit gewas is het toch toegelaten. Nu kan het zo zijn dat een bedrijf in Nederland overgaat tot het produceren van gentech maïs, ondanks dat de regering en de meerderheid van de mensen tegen is. Is dit het einde van de democratie?! Deze uitspraak lijkt de deur open te zetten voor het toelaten van andere gentech gewassen.
Giftig Gentech maïs ook wel Frankenstein mais genoemd
De verschillen in de EU zijn groot en de weerstand groeit, mensen worden zich steeds meer bewust van wat er gaande is, daardoor worden er al een tijd geen besluiten over de introductie van nieuwe gentech gewassen meer genomen. Het gentech maïs van het chemische bedrijf Pioneer heeft via genetische manipulatie een gif producerende plant (maistype 1507) gemaakt.
Het gif dat de plant zelf produceert is bedoeld om de maisboorder uit te schakelen maar brengt ook schade toe aan andere insecten. De plant is resistent gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen die glufosinaat bevatten met grote risico’s voor zoogdieren en andere organismen. Juist vanwege de gevaren van glufosinaat wordt het gebruik van deze onkruidbestrijder aan banden te leggen.
Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe in achttien Europese landen blijkt dat mensen het gif glyfosaat (Roundup van Monsanto) in hun lichaam hebben. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen zijn resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden. Van alle Europese deelnemers is vierenveertig procent positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van dit gif op groente en fruit, dat is toch eigenlijk te gek voor woorden dat hier niet op getest word?! Terwijl het in 5 van de 8 mensen aanwezig is en ze niet precies weten hoe het er in komt! Lees Europeanen lopen met glyfosaat in hun lijf voor meer informatie over glyfosaat.

Voor en nadelen van gentech producten

Het belangrijkste argument voor gentech producten is dat er door de bevolkingsgroei steeds meer voedsel nodig is en dat door genetisch gemodificeerde voeding een hogere voedselproductie kan worden behaald, tegen lagere kosten. Maar uit onderzoek blijkt steeds vaker dat de opbrengst niet hoger is maar juist een paar procent lager. Daar bij komt nog dat er genoeg voedsel geproduceerd word alleen word het niet goed verdeeld en word er te veel weggegooid. Honger is een verdelingsprobleem, geen productieprobleem.

Er is geen consumentenvraag naar genetisch gemanipuleerd voedsel, katoen of brandstoffen. Dat is bedacht door de chemische concerns om maar een reden: geld en macht. Het probleem is dat er veranderingen in het DNA van een gewas worden toegevoegd, maar ze kunnen nooit meer worden verwijderd. Dit terwijl de eigenschappen/resistenties maar een korte werkende kracht hebben. Want dan zijn de ‘onkruiden’ al weer resistent en begint het spel weer van voor af aan. Er moet dan in tweede instantie weer op andere, vaak zwaardere herbiciden worden overgeschakeld.

Dat zien we nu al gebeuren met een 2e generatie van bestrijdingsmiddelen, die niet meer wordt gebaseerd op glyfosaat, maar op paraquat (2,4 D) en dicamba. Juichend wordt het nieuwe middel door multinational Dow (een broer van Monsanto) aangeprezen als dé oplossing voor bestrijding van onkruiden die resistent zijn geworden tegen Roundup. Terwijl we allemaal weten dat paraquat, dicamba of welke middelen ook, dezelfde weg zullen gaan als Roundup. Het enige verschil zal zijn dat er nog meer landbouwgrond wordt verziekt, met nog zwaardere bestrijdingsmiddelen.

Daardoor is de resistentie van een genetisch gemodificeerd van korte duur, terwijl de nadelen zich permanent voordoen en in de natuur worden verspreid. De gentech gewassen die op de akkers staan hebben geen voordelen voor het milieu, noch voor de consument of de kleine boer. De voordelen van gentech belanden in de zakken van de industrie en de grote boeren die voormalige oerbossen omtoveren in monoculturen GM soja voor veevoer.

Gentech vormt bovendien een bedreiging voor de gangbare en biologische teelt omdat de gewassen zich kunnen vermengen.

Conclusie
Als je bovenstaande als weldenkend mens toch leest, kan je toch maar een conclusie trekken, dit is ongezond dus stoppen met die rotzooi. De focus gaan leggen op voedselverdeling i.p.v. productie en proberen zoveel mogelijk op natuurlijke wijze om te gaan met ons voedsel zodat het onze gezondheid bevordert.

puur natuurHoe kan een Europese Commissie een beslissing nemen die in gaat de meerderheid van de lidstaten en van van zijn bewoners, alleen maar voor het geld en de macht van de grote bedrijven? Ik kan eerlijk gezegd geen ander argument bedenken, jullie wel?

Het is aan ons als weldenkende mensen om ons hier tegen te verzetten zoveel we kunnen, door geen producten te kopen die genetisch gemodificeerd zijn, de juiste politieke keuzes te maken en vooral zoveel mogelijk mensen te informeren. Samen staan we sterk en samen gaan we voor puur natuur.

Meer lezen:

Bronnen: partijvoordedieren.nl, marketingtribune.nl, gentechvrijvoedsel.nl

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This