Echt contact maken, elkaar in de ogen kijken

Ik heb zelf deze oefening gedaan tijdens mijn yogalessen die ik heb gehad van Chris Fonk uit Herpt. Het is heel direct, maar ook intens en voelt heel echt, als echt contact maken. Zonder woorden, het liefst ook zonder gedachten elkaar in de ogen staren. Het verschil voelen tussen links en rechts, het lijkt of je bij iemand echt naar binnen kijkt.

Gemis in onze samenleving, echt contact

Loop maar eens over straat of in de trein, iedereen is met zichzelf bezig, of met zijn telefoon. Weinig mensen letten nog op hun omgeving of de mensen om hun heen. Maar daar zit het echte leven, niet in je telefoon, dat is afleiding, echt contact maken.

Als ik ga hardlopen, zeg ik tegen iedereen die ik tegenkom, hallo. Gewoon contact met iedereen, mensen die ik helemaal niet ken en misschien ook nooit meer tegenkom. Maar zo schep ik een band, voor even.

Ook het groeten van bekenden. Sinds onze reis een aantal jaar geleden in Azië, groet ik iedereen veel hartelijker. Ik kus de echte bekenden, mannen en vrouwen en knuffel de rest. Dat voelt veel echter, ik wil dat ook echt, het is geen truc.

De nieuwe wereld, vol echtheid en contact

Laten we weer echt contact maken, laten we lief voor elkaar zijn. Geen macht, oorlog en verdeeldheid. Maar liefde, aandacht, rijkdom voor iedereen en echt contact. Probeer het, misschien eerst met bekenden en later met onbekenden. Verspreid het, met liefde met aandacht, echt contact met iedereen.

Vier minuten elkaar in de ogen kijken verhoogd de intimiteit.

2 gedachten over “Echt contact maken, elkaar in de ogen kijken”

 1. Het is begrijpelijk dat in deze tijd waarin we geïsoleerd lijken te leven om contact te maken.
  Naar iemand glimlachen op straat en een glimlach terug ontvangen is erg prettig. In veel niet-Westese landen een heel normaal gebruik. Vriendelijkheid, een ‘custom’ die goed werkt.
  Elkaar in de ogen kijken, staren is in deze landen iets dat wordt vermeden tenzij je met iemand bewust een intieme relatie op zoekt. Via oogcontact wordt nl. meer uitgewisseld dan alleen maar het gevoel van verbinding. Ook onbewuste, emotionele en psychische klachten worden overgedragen. Veel mensen in de ‘new age’ sfeer die dit regelmatig toepassen bij elkaar, laten ook weten veel last te hebben van opduikende emoties, die vreemd voor ze zijn. Hoe prettig, prachtig of ontroerend, mooi etc de ervaring ook is, de uitwerking ervan is er ook. Niet altijd meteen duidelijk maar vertaald zich in relaties met anderen en in de omgang met emoties. Niet voor niets wordt sinds de oudheid al gezegd door spirituele meesters uit mystieke tradities: begroet iemand vriendelijk met een glimlach, maar vermijd oogcontact. Dit staat dus haaks op bovenstaand bericht. Voor mensen die zich geïsoleerd voelen en hierin voor het eerst verbinding vinden wordt aangeraden in een groep te mediteren. Het delen in stilte is een zeer sterke, en harmonisch uitwerkende manier om in verbinding te komen.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je bericht en inderdaad is dit niet iets wat je zo maar bij iedereen moet doen, dit is echt contact maken tot in de ziel, tenminste zo heb ik het ervaren.

   Ik denk ook niet dat je dit in het wilde weg moet doen. Maar meer, zoals ik gedaan heb, in een besloten groep en alleen als je er open voor staat. Dit zijn zaken die je heel bewust moet doen daar heb je gelijk in. En ook met mensen waar je echt een band mee hebt. Maar wat ik ook wilde zeggen met dit stuk is dat er zo weinig echtheid is in onze huidige samenleving en ik manieren zoek om ons via echtheid weer dichter tot elkaar te brengen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This