Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem

opzetten groentetuin achtertuin bodemIk beschrijf hoe ik mijn eigen groentetuin aan het opzetten ben van daag behandel ik de bodem. In deel 1 heb ik het gehad over de locatie en het opzetten van de tuin. Ik heb het deel nu helemaal klaar waar de groenten moeten komen te staan, zie foto.

Ik heb het geheel omgespit omdat de grond te vast was door jarenlang onder tegels gelegen te hebben. Vervolgens de grond ontdaan van grote blokken door ze kleiner te maken en daarna nog kleiner met een hark. Af en toe knijp de blokjes die nu nog aanwezig zijn fijn met mijn handen, zodat er een mooi egaal bed ontstaat. De volgende stap is het voeden van de bodem en de grond verbeteren.

Bodem en grond verbeteren van groentetuin

Ik heb de grond verder verbeterd door en bemeste potgrond in te gooien. Dit heeft als voordeel dat de grond losser wordt, minder zanderig, en er wordt extra voeding aan de grond toegevoegd ook kan de grond nu beter vocht vasthouden.

Verder heb ik de volgende voeding toegevoegd
Ik kies, voor zover mogelijk, voor biologische producten. Dus ook voor de meststoffen. Ik wil namelijk dat er zo min mogelijk verontreiniging in mijn groenten en fruit aanwezig is.

– biologische meststof voor groentetuin van EcoStyle , ik weet dat deze in het voorjaar door de Lidl verkocht word maar de Boerenbond heeft het ook. Rijk aan kalium (K) voor een betere houdbaarheid van de oogst geeft tot 4 maanden voeding met RhizaMax-wortelactivator voor gezonde en sterke planten.

– lavameel ook biologisch, vulkanische lava wordt vermalen tot poeder en is rijk aan minerale voedingsstoffen, silicium, magnesium en tal van sporenelementen. Het verbeterd de opname van fosfor, activeert het bodemleven en plantencellen. Hierdoor ontstaat er meer weerstand, tegen ziekten en insecten. Lavameel is vooral goed voor voedingsarme grond zoals bij mij.

Kopen zaden voor de groentetuin.

Omdat ik deze ook graag biologisch wil hebben heb ik gekozen voor de Bolster, die hebben biologische en biologisch-dynamische zaden. De bolster is tegen bestrijdingsmiddelen en proberen hun zaden zo natuurlijk mogelijk te telen. ze hebben ondermeer verschillende oude rassen en diverse ‘vergeten groenten’, wat de diversiteit ten goede komt.

Ik heb uitgezocht wat ik wil hebben aan zaden en daarbij nog pootaardappels, knoflook en uien gekocht. Ik ga aan vruchtwisseling en combinatieteelt doen. Ik gebruik zelf het Handboek Ecologisch Tuinieren van Velt

  • vruchtwisseling: hierbij deel je de groenten in groepen, weke vaststaan, en vervolgens maak je zoals ik 6 vakken aan en rouleren de groepen over de vakken zodat iedere groep om de 6 jaar op het zelfde komen te staan. Hiermee voorkom je dat je groenten snel ziektes krijgen. Er zijn verschillende vruchtwisselingsschema’s mogelijk bekijk hier een voorbeeld van vruchtwisseling.
  • combinatieteelt: hiermee zet je verschillende soorten groenten door elkaar heen, die een gunstige invloed op elkaar hebben en kun je bepaalde aantastingen voorkomen of meer opbrengst creëren. Er zijn goed en slechte combinaties.
    Geschikte combinaties zijn bijvoorbeeld:

    • Slasoorten: prei, wortel, radijs, kervel
    • Koolsoorten: tomaat, boon, knolselderie
    • Aardappel: boon, kool, erwt
    • Wortel: ui, knoflook
    • Tomaat: wortel, kool, prei, selder
    • Aardbei: sla, boon, spinazie, prei

De nadelen van zaden patenteren en monocultuur

De moderne manier van landbouw is eigenlijk monocultuur, ik hoorde dat de diversiteit teruggelopen was met 95% daar schrok ik wel van. Dat betekend dat er steeds meer ingezet wordt op maar een aantal soorten planten en daarmee een aantal soorten zaden. Deze zaden worden gekweekt om tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen te kunnen zodat deze planten met zware bestrijdingsmiddelen behandeld kunnen worden. Dit geeft een onnatuurlijke plant en daarmede mee een onnatuurlijk of ook wel minder gezond product dat steeds zwakker wordt en steeds minder voedingstoffen bevat.

Het is ook niet verwonderlijk dat de meeste grote zaadhandels inmiddels in handen is van grote chemieconcerns die daarmee en afzetmarkt creëren voor hun eigen bestrijdingsmiddelen. Waar boeren eigenlijk niet meer omheen kunnen. Uit onderzoek blijkt dat de behandelde zaden en daarmee hun producten steeds minder resistent zijn en vaak ook minder opbrengst hebben. De weerstand tegen deze grote bedrijven, zoals Basf en Monsanto, groeit omdat hun macht welk erg groot wordt en eigenlijk maar op een ding uit zijn en dat is macht en geld en niet met het creëren van eerlijke en vooral ook gezonde producten

Deze macht neemt steeds verder toe met name op de zaadhandel en daarom was er ook de beurs Reclaim the seeds, hier werd veel uitleg gegeven over een natuurlijke manier van landbouw en moestuin. En er werd ook veel geageerd tegen het patenteren van zaden die nu bezig is en de Europese regelgeving die het steeds moeilijker gaat maken om zaden buiten deze bedrijven om af te nemen, voor meer informatie ga naar de website van Reclaim the seeds of lees deze PDF file.

Gelukkig worden steeds meer boeren en consumenten wakker en kiezen voor een niet chemische product. Op deze bijeenkomst kwam ik heel veel positieve mensen tegen die op een heel natuurlijke wijze omgaan met voeding en planten en heb veel geleerd over zaden en groentetuinen dat ik weer kan toepassen in mijn groentetuin. Ik heb wat oude rassen pootaardappels gekocht en veel bloemzaden die ik gaan planten in mijn tuin. Ik heb veel zin in de lente gekregen ik hoop dat het snel warmer weer gaat worden zodat de eerste zaden er in kunnen.

[nggallery id=1]

7 gedachten over “Mijn eigen stads moestuin opzetten, stap 2 de bodem”

  1. Ik heb lang getwijfeld over het aanleggen van een groentetuin omdat ik eigenlijk niet wist waar ik moest beginnen.
    Ik ga deze berichten volgen en als de vorst uit de grond is begin ik met omspitten.

    Alvast bedankt voor de informatie,
    Johan

    Beantwoorden
  2. Ziet er goed uit! ben zelf een paar jaar geleden begonnen met een moestuin in de stad. Het lukt me aardig om hier de hele zomer van te eten. Succes en ben benieuwd naar je nieuwe berichten.

    Beantwoorden
  3. Ik heb ook moestuin maar is niet goed groeit slechts voraal lente uien
    Wie weet wat voor voer of tuingrond of mest moet gebruiken? ??
    Ik hoor het graag

    Beantwoorden
    • Ik zelf gebruik paardenmest die is het meest voedzaam. Dan kun je in het na of voorjaar doen. Door het jaar heen gebruik ik biologische mest voor de moestuin kun je bijvoorbeeld bij de Boerenbont halen. Verder moet je zorgen dat je bodem van steeds betere kwaliteit wordt, daar kun je hier meer over lezen, gezonde bodem gezonde groenten.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This