Groenten en fruit worden duurder, door BTW en milieukosten

De prijzen van boodschappen zullen de komende vijf jaar gaan stijgen, dit komt onder meer doordat schadelijke milieu-effecten van producten langzamerhand zullen worden meegerekend in de prijs, het zogenoemde True Cost Accounting. Maar niet alleen dat, ook de btw op onder meer groenten en fruit gaat omhoog van 6% naar 9%. Dat betekend per gezin, minimaal 350 euro aan kosten er bij, per jaar, en waarschijnlijk meer. Wel triest dat juist groenten en fruit, om verschillende redenen, duurder worden. Ik denk dat zo steeds minder mensen echt gezonde voeding kunnen kopen maar wel de veel goedkopere voorgefabriceerde fabrieksmaaltijden.

Biologische groenten en fruit stijgen minder hard

De prijzen van biologische groenten en fruit gaan minder hard stijgen omdat deze veel minder schadelijke milieu-effecten hebben en dat is gunstig en ook fair. De maatschappelijke kosten van biologische producten zijn maar 50% dan die van niet-biologische groenten en fruit. Even een voorbeeld voor een hectare niet-biologische bloemkool is door uitstoot van broeikasgassen en de aantasting van de waterkwaliteit een kostenpost van 681 euro. Bij biologische bloemkool bedragen die kosten omgerekend 360 euro, terwijl die minder schadelijk verbouwde groente op dit moment in de winkel nog vaak een euro duurder is. En dat is prijsverschil is jammer, want iedereen heeft het milieu vervuiling, terwijl een eenvoudige oplossing biologische groenten en fruit zou zijn. Niet alleen voor het milieu maar biologische groenten en fruit zijn ook gezonder.

Btw voor groenten en fruit omhoog van 6 naar 9%

De btw gaat omhoog. Het nieuwe kabinet wil de belasting op onder meer groente en fruit, maar ook op een dagje uit, verhogen van 6 naar 9%. Daar is veel verzet tegen van wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties, Want zo zeggen ze, het duurder maken van groente en fruit staat haaks op de vele initiatieven vanuit verschillende organisaties om gezond eten te promoten.

De verhoging van het lage btw-tarief gaat op z’n vroegst in 2019 in. Onder het lage btw-tarief vallen onder andere voeding en water. Maar ook geneesmiddelen, boeken en kranten worden straks 3% duurder. En als al deze zaken een beetje duurder worden, hou je aan het eind van het jaar een behoorlijk bedrag minder over in je portemonnee, dat zal per gezin tussen de 200 tot 3oo euro  per jaar zijn. btw heeft als doel opbrengsten voor de Staat te genereren en dat gaat ze zo goed lukken, dat dit toevallig op onder meer groenten en fruit is, zal dit kabinet zich niet heel druk om maken, kijk maar naar de dividendbelasting.

Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat nog helemaal niet vast dat consumenten minder gezond eten kopen als de btw omhooggaat. Schouten heeft nog een mooie reden “gezond eten kan goedkoper zijn dan minder gezond voedsel, tenminste dat zegt het Voedingscentrum kun je voor 6 euro eten volgens de Schijf van Vijf. Terwijl als je dat niet doet, je 50 eurocent meer kwijt bent.” Dat is echt een rare beredenering, want het is al lang duidelijk dat juist de mensen met meer inkomsten gezonder kunnen eten en ook het geld hebben om bijvoorbeeld biologische groenten en fruit te kopen. En juist de mensen met minder inkomen het steeds moeilijker hebben, zeker als het gaat om gezonde voeding.

Niet alleen de btw op voeding gaat omhoog maar ook op het het openbaar vervoer daarom wordt een treinkaartje per 1 januari ook 3% duurder. NS vindt de btw-verhoging een slechte zaak, omdat meer mensen voor alternatief vervoer en niet voor het duurzame ov zullen kiezen. Hiermee wordt het openbaar vervoer wordt duurder ten opzichte van de auto en dat is niet goed voor het milieu.

Voedselwaakhond Foodwatch waarschuwt voor de afnemende groente- en fruitconsumptie onder Nederlanders ook al is de btw nog niet verhoogt. Een volwassene eet gemiddeld 113 gram fruit per dag en 139 gram groente per dag. Dat ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid in de Schijf van Vijf, die 250 gram groente voorschrijft.

Ben jij ook voor betaalbare gezonde voeding voor iedereen, of vindt jij het prima zo?

1 gedachte over “Groenten en fruit worden duurder, door BTW en milieukosten”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This