Vitamine B5

Vitamine B5

Vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vitamine B5 vervult een essentiële rol in de celstofwisseling, groei, voortplanting en bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het draagt bij aan de voorziening van energie. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen en zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Vitamine B5 wordt beschouwd als de anti-stress vitamine. Het is essentieel voor de synthese van cholesterol, steroïden en vetzuren en in de stofwisseling van andere B-vitaminen. Werkt cholesterolverlagend en ondersteund de bijnier, en in combinatie met een B-complex wordt het ingezet bij stressmanagement.

Vitamine B5 helpt om allergieën te bestrijden. Het stimuleert het immuunsysteem bij de productie van antilichamen. En het versnelt de wondgenezing.

Oplosbaarheid: Wateroplosbaar
Andere naam voor Vitamine B5: pantotheenzuur

Natuurlijke bronnen:

Volkorenproducten, vlees, vis, eieren, aardappelen, melkproducten, groente en fruit.

Hoeveel Vitamine B5 heb ik nodig?

Voor vitamine B5 is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) Maar wel een Adequate Inneming (AI), vitamine B5 voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) is vastgesteld op 6 mg per dag.

Gevolgen bij een tekort van Vitamine B5

Dit komt eigenlijk niet voor omdat vitamine B5 veel voorkomt in onze voeding. In extreme gevallen, pijnlijke, branderige voeten.

Gevolgen bij een teveel van Vitamine B5

Gevolgen bij het teveel innemen van vitamine B5 zijn zeer zeldzaam. Maar maximaal 5x de AI is raadzaam.

Optimaal: 25-250 mg

Vijanden van Vitamine B5:
Alcohol, Anticonceptiepil, Stress

Vitamine B5 helpt bij de volgende aandoeningen:
Acne vulgaris, Bijnieruitputting, Eczeem, Haarproblemen, Reumatoïde artritis, Te hoog Cholesterol, Vermoeidheid, Wondgenezing, branderige voeten

Vitamine B5 werkt beter samen met:
Magnesium, Vitamine B complex, Zwavel

1 gedachte over “Vitamine B5”

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest