Onkruidverdelger Roundup met glyfosaat is gevaarlijk

De onkruidverdelger Roundup met de werkzame stof glyfosaat is zeer omstreden. Maar door de macht van de grote bedrijven is dit product nog steeds op de markt en is dit ook nog steeds de meest gebruikte chemische onkruidverdelger ter wereld. Er is al heel lang discussie over glyfosaat maar tot nu toe is er eigenlijk weinig verandert.

Maar het machtsbolwerk, zoals vele andere, begint langzaam af te brokkelen. Bayer gaat er onderuit op de beurs, verliest rechtszaken en glyfosaat is aangetoond kankerverwekkend. De Europese unie heeft het vorig jaar nog wel even goedgekeurd en natuurlijk gaat Nederland daar in mee.

Uit een onderzoek bij 65.000 deelnemers blijkt dat mensen die regelmatig in aanraking komen met glyfosaat en verhoogde kans, 40%, op niet-Hodgkin lymfekanker (NHL) hebben. In deze studie zijn alle gepubliceerde studies rondom glyfosaat meegenomen. (bron) Het balletje gaat rollen, inmiddels zijn er 2 rechtszaken gewonnen waarin er, volgens de rechter, bewezen is dat glyfosaat, kanker veroorzaakt en er volgen er nog zo’n 9,000.

Alle planten die niet resistent zijn worden gedood. Roundup is een merknaam van Monsanto, een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. Het middel wordt vaak aangeboden en gebruikt in combinatie met soja-, tarwe en maïsvariëteiten die met behulp van genetische manipulatie resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat. Dat maakt het cirkeltje rond, koop onze gemanipuleerde zaden en spuit alles daaromheen dood met onze glyfosaat.

Aandeel Bayer onderuit na nieuw oordeel over onkruidverdelger Roundup

Monsanto is inmiddels een van de meest omstreden bedrijfsnamen ter wereld, daarom is er een truc bedacht en is Monsanto opgegaan in Bayer. Maar dat mocht niet baten nu is de naam Bayer ook gesmet. Het aandeel Bayer ging woensdag met ruim 12% onderuit nadat voor de tweede keer een jury oordeelde dat onkruidverdelger Roundup kanker veroorzaakt.De 1e keer is al een schadevergoeding toegekend, dat moet ik deze 2e zaak nog gebeuren. En dan te weten dat er nog zo’n 9000 staan te wachten, zou dit wel eens de terechte ondergang van Roundup en misschien zelf Bayer kunnen zijn.

Chemieconcern Bayer heeft een nederlaag geleden in een zaak over onkruidverdelger Roundup. Een Amerikaan had de zaak aangespannen, omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van het middel.

Update 3-2019, Bayer verliest opnieuw een rechtszaak

Bayer moet ruim 70 miljoen euro betalen omdat een man kanker heeft opgelopen door onkruidverdelger Roundup. Dat besliste een Amerikaanse jury. Edwin Hardeman, 70, uit Californië gebruikte de onkruidverdelger jarenlang rondom zijn huis en bij hem is nu een zeldzame vorm van lymfeklierkanker ontdekt. In de VS lopen inmiddels al 11.200 zaken tegen Bayer, allemaal m.b.t. Roundup.

In de EU woedt ook al jaren ook discussie over glyfosaat

In de EU wordt ook al jaren gediscussieerd over het gebruik van glyfosaat. Het Europees Parlement besloot pas geleden een speciale commissie op te richten die zal analyseren hoe pesticiden precies worden toegelaten op de Europese markt. Maar heeft ondertussen wel de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger verlengd met 5 jaar. Dat is mede gedaan omdat de Europese toezichthouder EFSA oordeelde dat de stof niet kankerverwekkend is.

Het vreemde is wel dat dit rapport geheim is gehouden, lang leven de democratie. Maar inmiddels heeft het Gerecht van de Europese Unie dit besluit teruggedraaid. De studies over de mate van giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat en hoe kankerverwekkend dat mogelijk is, moeten openbaar worden gemaakt. Wat toch eigenlijk niet meer als normaal zou moeten zijn, als een middel toch zo omstreden is kun je een rapport, wat ons allemaal aan gaat, toch niet geheim houden. Dat zegt voldoende over de werkwijze van de EFSA en ik denk de gehele Europese Unie.

Update 16-4-’19 | Vergunningen omstreden pesticiden weer verlengd

Op 15-4-2019 heeft de Europese Commissie heeft in een extra vergadering en natuurlijk met steun van Nederland, de vergunning voor een groot aantal omstreden pesticiden verlengd. De verlenging gebeurt zonder enig onderzoek of inhoudelijke onderbouwing omdat de Europese beoordelingsinstanties, waaronder EFSA, onderbezet zeggen te zijn. Hierbij is de procedureel vastgelegde wetenschappelijke veiligheidstoets niet uitgevoerd. De instanties die de veiligheidstoetsen zouden moeten uitvoeren beroepen zich al enige tijd op tijdgebrek. (bron)

Voor een deel van deze stoffen is al wetenschappelijk bewijs dat deze gevaar voor mensen opleveren, maar toch wordt de verlenging aangenomen. Dit zegt in mijn ogen alles over de werkwijze  van de Europese Commissie, die de bedrijven in Europa belangrijker dan de mensen die er in wonen!

Nederland heeft het middel niet verboden

Nederland inmiddels het meest vervuilde land van Europa is tegen een verbod op glyfosaat, hoe kan het ook anders. Maar zegt wel dat de vergunning glyfosaat moet worden ingetrokken als definitief blijkt dat het kanker veroorzaakt. Verschillende tuincentra hebben het middel uit de verkoop gehaald. De overheid geeft wel het advies om het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuinen te gebruiken, dat is toch tegenstrijdig.

Nederland. In 2012, gebruikten Nederlandse boeren 150.000 kilo glyfosaat. Nederland staat daarmee wereldwijd in de top 3 met het hoogste gifgebruik per hectare .

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gelogen over de verkoop van het middel glyfosaat. Ze hebben cijfers bekend gemaakt die in werkelijkheid 5X zo hoog zijn! Hoe ‘onafhankelijk’ is het CBS dan eigenlijk? Zou de macht van Monsanto zover reiken? Een ander interessant detail is dat de huidige directeur van het CBS, Tjin-a-Tsoi, eerder actief was in de olie-industrie en was daarvoor een bankier.

Ruim een miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief getekend voor een verbod op glyfosaathoudende onkruidverdelgers. Dat gebeurde in een recordtijd van minder dan vijf maanden. De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel in behandeling nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal een miljoen steunbetuigingen zijn.

Feiten over glyfosaat

 • Bij een biertest bevatte 19 van de 31 geteste bieren te veel resten bestrijdingsmiddel glyfosaat
 • Uit dit onderzoek van de Wageningse Universiteit blijkt dat in 45 % van de geteste Europese landbouwgronden resten glyfosaat zit.
 • De Wereldgezondheidsraad, heeft alle onderzoeken in 2015 naast elkaar gelegd. Zij kwam tot de conclusie dat de stof waarschijnlijk kankerverwekkend is
 • Het is bijna niet voor te stellen, maar wetenschappers uit Argentijnse vinden glyfosaat zelfs in regenwater. Zelfs in steden waar in geen velden of wegen een landbouwgewas te bekennen is.
 • Recent onderzoek van de universiteit van Pittsburgh wijst er op dat Roundup leidt tot sterfte van kikkers en andere amfibieën. Het bestrijdingsmiddel is extreem giftig voor amfibieën. Al eerder is aangetoond dat glyfosaat genetische schade en schade aan het immuunsysteem van vissen kan toebrengen. Bij kikkers is ook abnormale ontwikkeling en genetische schade aangetoond.
 • Glyfosaat geeft al problemen bij de Nederlandse drinkwatervoorziening. In oppervlaktewater dat wordt gewonnen om er drinkwater van te maken, zit volgens de drinkwaterbedrijven al jaren te veel glyfosaat, soms zelf zo veel dat de drinkwaterwinning moet worden stilgelegd.

5 gedachten over “Onkruidverdelger Roundup met glyfosaat is gevaarlijk”

 1. Bij mijn laatste bezoek bij de huisarts voor mijn jaarlijkse controle werd mijn bloed geanalyseerd. Ik vroeg of er ook op glyfosaat wordt getest naar aanleiding van de stroom negatieve berichten hierover. Ik kreeg als antwoord dat dit niet het geval is. Na mijn protest hiertegen kreeg ik als antwoord dat ikzelf zo een test kan aanvragen tegen de kostprijs van 80 euro.
  Bij mijn volgend bezoek (in mei) ga ik betalen en stuur deze rekening door naar de minister van volksgezondheid als blijkt dat ik glyfosaat in mijn bloed heb.
  Word dus vervolgd.

  Beantwoorden
 2. Zelf heb ik mensen meegemaakt die met zo’n gifspuit de grond behandelde om onkruid tegen te gaan?
  Zelf zijn ze binnen niet al te lang tijd aan alzenheimer doodgegaan?

  Beantwoorden
  • Niet zo emotioneel reageren, nergens voor nodig.
   Er is nog nooit iemand bewezen ziek geworden van glyfosaat. Alleen wilde verhalen geloven en onjuist geinterpreteerde conclusies van onderzoeken die door bepaalde groepen worden gepresenteerd als bewijs zien is erg dom. De feiten zijn gewoon anders dus even weg met die emoties en de nuchtere feiten onder ogen zie.Van de duizenden onderzoeken naar glyfosaat is er niet één die aantoont dat glyfosaat schadelijk voor de gezondheid van mensen zou zijn.

   Wel moet je ook met glyfosaat zeer spaarzaam omgaan want ook al is de schadelijkheid nooit aangetoond.

   We willen dat spul gewoon niet in ons lichaam en het milieu hebben.

   Beantwoorden
 3. Het verhaal dat glyfosaat kankerverwekkend zou zijn of andere gezondheidsrisico’s heeft berust op een mythe.
  Het beroemde verhaal van de tuinman die claimde er Kanker van te hebben gekregen blijft maar steeds te worden verteld als “bewijs”. Ten eerste is nooit medisch bewezen dat die man ziek is geworden van het werken met glyfosaat. De gronden van toewijzing van zijn claim is puur oo basis van een beslissing van een jury die bestond, zoals dat in Amerika gewoon is uit leken.

  Er zuin duizenden onderzoeken geweest naar glyfosaat en niet één ervan heeft aangetoond dat er op welke manier dan ook gezondheidschade door dit product zou kunnen ontstaan.

  De conclusie van de WHO was niet “waarschijnlijk” kankerverwekkend maar “mogelijk” Kankerverwekkend.
  Dat label wordt aan een stof gegeven wanneer niet 100% kan worden uitgesloten dat het niet Kankerverwekkend is. Dit label hebben echter honderden voedingsmiddelen die we dagelijks eten ook. Die zijn namelijk ook “mogelijk” Kankerverwekkend.

  Glyfosaat is het meest veilige middel dat we hebben, alle andere zijn vele malen slechter voor mens en milieu.

  Echter feit is ook dat er in het verleden en ook nu nog veel te kwistig mee wordt omgesprongen.
  Juist omdat het een betrekkelijk veilig middel is wordt het in de landbouw veel te gemakkelijk gebruikt met als gevolg dat het via het (grond)water ook in ons lichaam terecht komt.
  Er is nog nooit iemand ziek van geworden maar hoe veilig het ook lijkt, we willen geen troep in ons lichaam wat daar niet thuis hoort.

  Het gebruik van dit middel moet dan ook zeer drastisch worden ingeperkt maar van helemaal verbieden komen we van de regen in de drup want dan gaat de landbouw andere, gevaarlijker middelen gebruiken, dat zullen ze ook wel moeten want anders houden zij het hoofd niet boven water en is en kan er onvoldoende voedsel worden geproduceerd om de steeds groter wordende wereldbevolking te kunnen voeden.

  Van alleen biologische landbouw en veeteelt zouden er in grote gebieden op aarde voedseltekorten ontstaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This