Manage your energy not your time

De druk om steeds meer te doen in steeds minder tijd wordt steeds hoger, je leven thuis vergt tijd, je werk vergt tijd en dan heb je nog je hobby’s en je vrienden. Dan kom je als snel tot de conclusie dat het managen van de tijd de juiste oplossing is, door bijvoorbeeld to-do lijstjes te gebruiken. Met het inplannen van taken, en in welke volgorde dat dan moet gebeuren. Maar het managen van je tijd is niet de oplossing. Want als je mentaal, fysiek, emotioneel en geestelijk uitgeput bent, zal meer tijd je niet helpen.

Bij het uitvoeren van je to-do lijstjes hoeft er maar een kleine verandering plaats te vinden, zoals een e-mail of telefoongesprek, en je kunt je lijstjes weer aanpassen. Door het beheer van je energie, kun je de beste prestaties leveren met elke activiteit die je op dat moment gaat uitvoeren. Of dat nu is om 100% aanwezig te zijn in gesprekken, of het hebben creatieve ideeën, of de aandacht voor je kinderen of partner. Je kunt dat bereiken door meer/voldoende energie te hebben, i.p.v. time management technieken te verbeteren.

Dus meer energie is de oplossing

Dus hoe kunnen we productiever worden zonder gevaar voor zowel onze mentale en fysieke gezondheid? Focussen op hoe je meer energie krijgt of deze juist behoud, in plaats van geobsedeerd om te gaan met je tijd.

Om jezelf in topvorm te houden, eet je gezond en probeer je voldoende te bewegen. Maar hoe precies, kun je je energie beheren? Begin met deze tips.

Welke vormen van energie zijn er en hoe kun je deze verbeteren?

Fysieke Energie

Je kunt het beste beginnen met de fysieke energie. Slechte energie gewoonten zoals het overslaan van je ontbijt, weigeren om tijd te nemen voor reflectie, of met regelmaat te rusten zullen allemaal leiden tot een lager energieniveau. We hebben allemaal voeding, lichaamsbeweging, slaap en rust nodig om onze fysieke energie hoog te houden. Als je je fysieke energie systeem redelijk onder controle hebt ben je ook beter in staat om je emotionele kant te beheersen.

Wat kun je doen om je fysieke energie te beheersen?

Stoppen met het drinken van alcohol, in ieder geval door de week. Ik heb zelf gemerkt, door bijna geen alcohol meer te drinken, dat ik meer energie heb en frisser uit bed kom.  Ook heb ik helemaal geen behoefte meer aan snoepen, al deed ik dat al niet heel veel. Een ander bijkomend voordeel is dat veel mensen gewicht verliezen als ze stoppen met alcohol drinken. De aanbevolen alcoholconsumptie is pasgeleden ook bijgesteld door de gezondheidsraad voor mannen van twee glazen naar maximaal één glas alcohol per dag. Helemaal niets drinken, is het beste. Dus geen alcohol drinken is ook nog beter voor je gezondheid, je lever, je huid, je conditie en je gewicht.

Nog even wat motivatie waarom het beter is om minder of helemaal geen alcohol meer te drinken:

Vroeger naar bed gaan is ook belangrijk, begin de volgende dag weer fris, en dat uurtje TV kijken helpt daar niet aan mee en voegt ook bijzonder weinig toe. Het vergt allemaal wat discipline maar probeer het eens een week en kijk hoe je je voelt. Als het verbetering geeft waarom dan niet?

 • Stress verminderen door te bewegen, cardiovasculaire activiteiten ten minste drie keer per week, zoals wandelen of een andere sport die je hartslag verhoogt en probeer ook 1 x kracht
  training te doen, omdat dit weer andere systemen in gang zet.
 • Leer de tekenen van een laag energieniveau te begrijpen, daar vallen onder, rusteloosheid, geeuwen, honger en
  moeite met concentreren.
 • Neem korte maar regelmatig een pauze, weg van je bureau of dat waar je mee bezig bent, doe dit om de 90- tot 120-minuten gedurende de
  dag. Als je dit regelmatig doet ben je weer verfrist, meer creatieve en klaar om dat te doen wat je op dat moment moet doen.
 • Voeding, eet regelmatig kleine maaltijden gedurende de dag, ongeveer om de 3 uur.
 • Power nap dat helpt om stress te verminderen en herbouwt energie.
Emotionele Energie

Als je lekker in je vel zit, zowel fysiek als mentaal merk dat alles beter verloopt. Dus om je energie systemen onder controle te hebben is een belangrijke taak. Ongeduld, angst en onzekerheid gedurende de dag kosten niet alleen energie maar leiden ook tot wrijving. Bekijk waardoor deze emoties boven komen drijven en geef daar aandacht aan.

Wat kun je doen om je emotionele energie te beheersen?

Diepe buikademhaling, helpt bij het verspreiden van negatieve emoties zoals prikkelbaarheid, ongeduld, angst en onzekerheid. Het helpt om spanning in je lichaam los te laten, adem gewoon diep en rustig in, in je onderbuik.

Uit je waardering. Of je dit nu doet met dat wat je zegt of via e-mails, het stimuleert de positieve energie in jezelf en anderen.

Mediteren is de manier om je emotionele energie een boost te geven. Maar ook om jezelf echt leeg te maken. Meditatie klinkt redelijk zweverig of moeilijk maar is dat eigenlijk niet. Denk eens aan een visser die uren naar zijn dobber zit te staren zonder veel te doen, dat is ook meditatie. Meditatie is eigenlijk concentratie, concentratie op zo min mogelijk en die rust in je hoof kun je creëren door je te concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling, die in en uit je neus gaat.

Hier volgt een eenvoudige geleide meditatie, luister en voer uit wat er gezegd wordt en ook jij zal kunnen mediteren. En het hoeft echt niet in 1 x perfect te zijn, al lukt het maar 20 seconden en de volgende keer 30 seconden om je hoofd leeg te laten.

Deze ontspanning en meditatie wordt verkregen met behulp van de zee. Heel effectief en doeltreffend, maar ook erg rustgevend. Dus heel goed om te gebruiken als je even helemaal in jezelf wilt zijn. Door regelmatig te oefenen kom je steeds meer en makkelijk tot rust. Oefen dus regelmatig voor een goed resultaat.

 

 • Maak negatieve emoties zoals prikkelbaarheid, ongeduld, angst, onzekerheid onschadelijk door diepe buikademhaling.
 • Uit je  waardering voor anderen in gedetailleerde, specifieke termen d.m.v. e-mails, gesprekken, of gesprekken.
 • Probeer met regelmaat te mediteren, hoe meer je het doet hoe makkelijker dit verloopt
 • Gebruik een aantal vragen om jezelf op dit moment te bekijken:
  Wat zou de andere persoon in dit conflict denken en zeggen?
  Hoe zou ik deze situatie over 6 maanden graag willen zien?
  Hoe kan ik groeien en leren van deze situatie?”
Mentale energie

Verminder het aantal onderbrekingen tijdens de dag door bijvoorbeeld alleen je e-mail op bepaalde tijden te checken. Door dit te doen kun je je beter concentreren op het werk wat je aan het doen bent en kun je dit ook in een kortere tijd realiseren.

Veel managers hebben geleerd om multitasking te zien als een noodzaak, maar eigenlijk ondermijnt het je productiviteit. Afleiding kost tijd: een tijdelijke verschuiving van de aandacht van de ene naar de andere taak om bijvoorbeeld een e-mail te beantwoorden of een telefoontje. Als je dit niet doet en doorgaat met je primaire taak verhoog je je productiviteit met maar liefst 25%. Het is veel efficiënter om je volledig te iets richten voor 90 tot 120 minuten, neem daarna een echte pauze, en je dan volledig richten op de volgende activiteit.

Zodra mensen zien hoeveel ze worstelen om zich te concentreren, kunnen ze de technieken uit dit artikel gaan gebruiken om de niet aflatende onderbrekingen te verminderen.

 • Verminder onderbrekingen door het uitvoeren van high-concentratie taken weg van telefoons en e-mail.
  Reageer op e-mails en bijvoorbeeld telefoontjes op aangewezen momenten van de dag.
 • Bedenk elke avond, wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de volgende dag en maak deze dan je eerste prioriteit wanneer je aankomt op het werk of gewoon bij het beginnen van de dag.
Spirituele energie

Om je spirituele energie te beschermen begin je met zelfbewustzijn. Weten waardoor je je goed voelt en wanneer niet. Waar ben je wel en waar ben je niet goed in, kun je delegeren, of om hulp vragen? Hoe beter je deze vragen kunt beantwoorden, hoe spiritueler je kunt zijn in je dagelijkse werkzaamheden. Wat geeft je een gevoel van waardering en wat geeft je betekenis en vooral wat is je doel?

Als het werk echt belangrijk voor je is, ervaar je dat doorgaans meer positieve energie, kun je je beter concentreren en heb je meer doorzettingsvermogen. Helaas is het wel zo dat hiervoor in het dagelijkse leven niet veel tijd voor is. Alles moet in volle vaart, maar wanneer je je bewust wordt van dit soort zaken, zul je zien dat de dagelijkse activiteiten ook makkelijker verlopen.

 • Geef tijd en energie aan dat wat echt belangrijk voor je is. Breng bijvoorbeeld een deel van de avond bewust door met je partner en of gezin al is het maar 30 minuten per dag
 • Leef vanuit je kernwaarden en pas die ook toe. Bijvoorbeeld, als je altijd te laat komt, neem je voor om nu eens 5 minuten te vroeg te zijn en houdt dit vol
 • Bewust tijd en energie besteden aan dingen die belangrijk voor je zijn zoals familie, gezondheid en dienstbaarheid aan anderen
 • Ga sporten, dat helpt je om je sterker te maken zodat je beter weet wat je wilt of maak gewoon een stevige wandeling, dat verfrist je geest

Dan nog wat tips om het allemaal wat aangenamer te maken

Inplannen. Het maakt niet uit of je denkt dat je een pauze nodig hebt, of je je schema leuk vindt of de ontspanningsactiviteiten wel aangenaam vindt. Plan deze van te voren en vooral houd je eraan.

Verdubbel de pauze je denkt dat je nodig hebt. Ik weet hoe het gaat: “nu ben ik zo goed bezig, nu heb ik geen pauze nodig, dat doe ik straks wel” Dat is niet goed genoeg, neem de pauze op gezette tijden. Je onderschat vaak hoeveel energie het harde werk kost en welke invloed dit heeft op lichaam en geest – zelfs als je plezier hebt.

Een beroep doen op familie en vrienden. Plan een weekend weg met familie of vrienden, dan heb je geen excuus meer. Familie en vrienden kunnen van groot belang zijn in de pauzes die je neemt even afstand doen van je dagelijkse beslommeringen.

Zelfs als je met tegenzin een pauze neemt zul je merken dat je je daarna frisser en creatiever voelt. Het maken van een lijst met voordelen van deze pauzes zal je helpen om je te motiveren om de pauzes daadwerkelijk te nemen.

Maak ook een lijst van alle activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen. Voor mij is dat bijvoorbeeld, hardlopen, yoga, luisteren naar muziek en soms het kijken naar een goede film. Verdeel deze activiteiten in delen die je kunt behappen en beloon jezelf als het goed gaat

Dus de volgende keer als je op weg bent om jezelf weer voorbij te lopen of als je te weinig energie ervaart, lees dit stuk dan nog eens en nog belangrijker voer het uit, het zal je helpen om de dag beter door te komen met meer energie en wie weet waar dat toe leidt.

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This