Slimme meter gevaarlijk UPDATE nieuwe feiten en wat te doen

slimme meter update verbruikSlimme meter, er is veel over te doen blijkt wel uit ons voorgaande bericht over ‘Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk’. Waar het onderwerp ‘Slimme meters’ eigenlijk maar een klein onderdeel van was, is toch veel response op gekomen. Het bericht is 11 x getweet, 82 x geliked via Facebook en 2 x via Google+ en er zijn tot nu 38 reacties op gekomen.

Uit de reacties komt het volgende naar voren.

Hoe kan ik een slimme meter weigeren?

 Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik een slimme meter weigeren?

Ja, dit dient u bij uw netbeheerder aan te geven zodra u bericht krijgt dat uw reguliere meter vervangen wordt door een slimme meter.

Ik heb al een slimme meter. Kan ik het uitlezen blokkeren?

Ja. Als u al een slimme meter heeft kunt u voorkomen dat deze wordt uitgelezen door bij uw netbeheerder de slimme meter “UIT” te laten zetten. U kunt het uitlezen van uw slimme meter door energieleverancier ook laten blokkeren door dit telefonisch of via uw online dossier aan ons kenbaar te maken. In dit laatste geval kan uw netbeheerder of eventuele toekomstige leveranciers nog steeds uw slimme meter uitlezen.

Is al het dataverkeer gestopt als ik de slimme meter heb laten uitzetten?
Dat is dus niet duidelijk en is ook moeilijk te achterhalen. Bericht van Liander “uitzetten van het op afstand lezen” geen effect heeft op de straling, dat de enige oplossing is, het vervangen van de meter….

Slimme meter zit in alle nieuwbouwwoningen kan ik deze weigeren of laten verwijderen?

Inge komt er achter dat zij een slimme meter heeft zonder dat ze dit weet, zij wil dit niet en geeft dit aan bij Liander haar netwerkbeheerder, die speelt de bal door naar de verhuurder en die geeft de bal weer aan Liander. Uiteindelijk weet Liander te vertellen dat dit de slimme meter verwijdert kan worden maar dan moet je een medische verklaring hebben anders kost het 80 euro.

Wat zegt de wetgever hierover?
Je mag ten alle tijden de slimme meter weigeren. Alleen is er geen duidelijkheid over nieuwbouwhuizen waar een slimme gas en elektriciteitsmeter standaard ingebouwd worden.

Inge schrijft een klachtenbrief naar Liander, evenals een uitgebreide brief gericht aan de Tweede Kamer (Ik kreeg vandaag bericht van Inge dat de brief op 11-11-2013 behandeld is) en het Directoraat-Generaal Energie van het min. van EZ, als reactie op de kleinschalige uitrol slimme meters (mijn bezwaren tegen het plaatsen, m.n. bij nieuwbouwwoning geen keuzemogelijkheid en dat er voor achteraf vervangen kosten aan verbonden zijn dan wel een medische verklaring nodig is).

Kort daarna werd Inge gebeld door de klantenservice van Liander om een afspraak te maken voor kosteloze vervanging van zowel de slimme elektriciteitsmeter als de slimme gasmeter.
De medewerker wist niets af van een benodigde medische verklaring en blijkbaar had een collega mij dus verkeerd voorgelicht! Twee dagen later zijn beide meters vervangen door digitale “domme” meters.

Overige zaken die je moet weten over je slimme meter:

Ik heb mijn oude Ferrarismeter (oude zwarte meter met wieltje) laten zitten, scheelt met saladeren. Ik neem af en lever terug voor de zelfde prijs 0,23 cent! Als je een slimme meter laat installeren dan neem je af voor 0,23 cent en leverd terug voor een tarrief van 0,07 cent. Dat scheelt aanzienlijk in de terugverdientijd 🙂 Die houdt namelijk precies bij wat je afneemt en terugleverd, bovendien is deze digitaal en software bepaald. Ferrarismeter werkt puur alleen op weerstand verschil (magnetisme). Kijk en dat bedoel ik nu, met kopen op prijs! Als je een elektricien in de buurt vraagt om je te adviseren met zonnepanelen, dan verteld hij jou zulke dingen. Slimme meter duurder bij zonnepanelen

Slimme meters zijn natuurlijk prachtig, maar als er bij de netwerkbeheer de sprake zou zijn van of gammele automatisering of menselijke fouten zonder fatsoenlijke controles op handmatig ingrijpen in meterinstellingen, dan kan ook je beste nieuwe gadget rare kuren vertonen, waar je eerder geen moment aan gedacht hebt.

Lees hier over ervaringen met de slimme meter, die niet altijd even goed zijn. Met name door fouten van de netwerkbeheerder die nu allerlei zaken kan aanpassen en veranderen op afstand en wie gaat dat controleren?

Gebruikers leken na het plaatsen van slimme meters ineens meer energie leken te verbruiken zonder dat er meer apparaten werden aangesloten. Dit schijnt te kunnen door het zogenaamde blind vermogen. Soms betalen mensen tot 30% meer terwijl ze gewoon het zelfde doen als anders.

Een verhaal van een klant: een monteur wist te vertellen dat voor hun de slimme meter wel handig was, omdat er steeds meer mensen zijn die de rekening niet kunnen betalen, kunnen ze nu de aanvoer afknijpen of helemaal stopzetten op afstand!

De kosten voor het invoeren worden geschat op 180 miljoen euro en de consument gaat dat betalen, dus hoezo een gratis slimme meter?

2 gedachten over “Slimme meter gevaarlijk UPDATE nieuwe feiten en wat te doen”

  1. helaas zitten wij hier met een slimme meter, het verbruik is aanzienlijk gestegen, zonder een goede rede, alles is hetzelfde, eigenlijk nog zelfs minder moeten verbruiken. Wel al laten uitzetten voor het uitlezen.
    Graag zou ik deze meter weer weg hebben, maar kan hiervoor geen 80 euro betalen.
    Hoe kan je nu medische urgentie krijgen?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This