3D printer eten, een goede of slechte ontwikkeling?

3D printer eten of voeding, is dat een goede of slechte ontwikkeling? De technologische ontwikkelingen zijn niet te stoppen. Zolang dat in ons voordeel werkt en in het geval van de voeding, gezonde voeding oplevert is dat natuurlijk geen probleem. Maar de vraag is, is voeding uit de 3D printer gezond?

3D printer eten, hoe werkt het?

Het is nu nog enigszins beperkt welke capsules met basisproducten die er op de markt zijn maar dat zou in de toekomst uitgebreider worden en je kunt je eigen capsules maken. Het eten wordt niet gekookt maar meer in een leuke vorm geprint en kan uit verschillende materialen bestaan, die vervolgens kunt koken of afbakken in de bijvoorbeeld de oven.

In de toekomst moet het zo zijn dat je een persoonlijke dieet of leefwijze ingeeft in een besturingssysteem en elke maaltijd zal hier dan perfect aan voldoen. De Foodini, de bekenste machine in 3D printer eten op dit moment, werkt met of bestaande capsules of capsules waar verse ingrediënten in kunnen worden gestopt.

De 3d-printer maakt vervolgens één ingrediënt per keer, maar je kunt ze combineren. Je kunt dus een bord met diverse ingrediënten bereiden en zo kun je bijvoorbeeld een pizza laten uitprinten.

3D Printer Foodini hoe werkt het

Je kunt dus zelf de ingrediënten kiezen en eventueel koken maar in ieder geval pureren en vervolgens stop je deze in een capsule. De capsule gaat in de machine en die print het eten uit in de gewenste vorm. Vervolgens kun je het geprinte eten koken, als dat nodig is, en anders gelijk opeten.

3d printer etenTegenwoordig eten heel veel mensen voorgefabriceerd eten en weet je eigenlijk niet wat er precies inzit. En vaak is dit eten geen voeding maar vulling. Op deze manier kun je zelf bepalen wat er in komt te zitten en kun je je eten zo gezond maken als je wilt.

Een ander voordeel is bereidingstijd, je kunt de machine programmeren zodat deze precies op tijd klaar is. Het is wel zo als je niet kiest voor de bestaande capsules moet je de basispuree nog zelf maken en dat kost ook tijd.

3d printen kunst voeding eten creatief

Eten wordt kunst en je kunt je creativiteit kwijt door allerlei vormen en constructies te maken. Dit geeft allerlei nieuwe mogelijkheden en geeft een hele dimensie aan onze voeding, ook leuk voor je kinderen.

3D printer eten een Revolutie

3D printer eten is daarmee een revolutie. Gezonde verse producten gebruiken en die vervolgens in de meest prachtige vormen uitprinten in plaats van kant-en-klaar maaltijden.”

Foodini beschikt over een 7 inch touchscreen en draait op Android. Gebruikers krijgen via een speciale applicatie en het scherm op de printer zelf toegang tot een sociaal netwerk waarop instructies staan en recepten gedeeld kunnen worden.

Ook wordt er een zogeheten api uitgebracht waarmee ontwikkelaars hun eigen apps kunnen bouwen rond de 3d-printer.

Beperkingen van de technologie 3D printer eten

Momenteel kampt het 3D-printen van voedsel nog met een aantal beperkingen. Het printproces van eten is namelijk nog te lang, zo duurde het één uur om het kleine chocolaatje te printen.

Ouderen eten uit de 3d printer

Ouderen die niet goed kunnen kauwen zijn vaak veroordeeld tot een fijngestampt prakje dat er niet heel aantrekkelijk uitziet. Dankzij een nieuwe vinding van TNO hoeft dat niet langer. Ouderen hebben vaak moeite met slikken en zijn daarmee veroordeeld tot gepureerd materiaal. Dat gaat na een paar weken vanzelf vervelen. De eetlust verdwijnt snel als je aan tafel moet zitten met mensen die wel vast voedsel kunnen eten.

Samen met Europese partners werkt onderzoeksinstituut TNO aan een project waarbij mensen in de zorg eten op maat kunnen krijgen dankzij een 3D-printer. Het Performance-project moet zorgen dat mensen die moeite hebben met eten ook een aantrekkelijke maaltijd voorgeschoteld kunnen krijgen.

Tegelijkertijd presenteerde TNO deze week een pastaprinter op de wereldtentoonstelling in Milaan.

Bronnen: rtlnieuws.nl, tno.nl, 3dprintingindustry.com

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This