Gezondheid en Voeding

Aspartaam, is de kunstmatige zoetstof E951 gevaarlijk en giftig?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 x zo zoet is als suiker en bevat nauwelijks calorieën. Aspartaam staat ook bekend onder de naam E951 en zit in meer dan 6000 voedingsmiddelen en in meer dan 500 medicijnen. Verder is het makkelijk en goedkoop te produceren, goed verwerkbaar en zonder veel kosten op te slaan.

Aspartaam is de meest gebruikte zoetstof te wereld, 43% van alle zoetstoffen is aspartaam.

Als je aspartaam intoetst in Google zie je op de eerste pagina al volledig tegenstrijdige berichten. Heel veel negatieve berichten en een aantal die tegenspreken dat aspartaam ongezond en gevaarlijk is. Voorstanders zijn onder meer het Voedingscentrum, die stellen dat aspartaam volledig ongevaarlijk is.

Ik vind het Voedingscentrum niet echt een geloofwaardige partij, en gesteund door de overheid, zou je verwachten dat ze veel objectiever en veelzijdiger nieuws brengen. Verder zijn daar Skepsis, dat ik eigenlijk nooit lees, ik vind dat een ongeloofwaardige website, ik vraag me alleen af wie daar achter zit. En vreemd genoeg ook de Volkskrant zegt dat Aspartaam echt niet gevaarlijk is.

Ik denk dan, waar rook is, is vuur en als je de rest van het artikel leest kom je toch tot de ontdekking dat aspartaam op zijn minst discutabel is. En ik vind dat als een voedingsstof discutabel is, je hem moet weglaten, want voeding moet ons voeden en gezonder maken. De discussie lijkt met name te gaan hoeveel aspartaam iemand mag nuttigen en wanneer het punt komt dat het ongezond is.

Hoeveel aspartaam mag ik gebruiken en wat is echt ongezond?

Volgens het Voedingscentrum en EFSA, de Europese voedselveiligheidsautoriteit, mag je 40 milligram per kilo lichaamsgewicht gebruiken. Dat betekend dat een gemiddeld persoon die 65 kg weegt per dag ongeveer 4,3 liter aan frisdrank, dat gezoet is met aspartaam, zou mogen drinken.

Nu is het de vraag of je met 40 milligram per kilo lichaamsgewicht wel aan de veilige kant zit, het Ramazzini instituut voor kankeronderzoek heeft in 2005 namelijk aangetoond dat het kantelpunt ligt bij 20 mg per kilogram lichaamsgewicht en als je meer gebruikt er een significante toename werd gemeten in lymfomen, leukemie en hersentumoren.

En in 2007 is aangetoond dat aspartaam voor jonge kinderen nog veel gevaarlijker is omdat die minder gewicht hebben. Het kantelpunt bij kinderen zou al beginnen bij 5 mg per kilogram lichaamsgewicht. De zoetstof industrie voelt waarschijnlijk de hete adem van de anti-aspartaam beweging en komt met websites die vertellen dat aspartaam geen enkel gevaar oplevert; zoals zoetstoffen.nl en zoetstoffen.eu.

De goedkeuring van de zoetstof aspartaam door de Amerikaanse Voedsel en Waren Dienst (FDA) was de meest omstreden goedkeuring ooit. Maar niet vreemd dat dit uiteindelijk goedgekeurd werd. De oorspronkelijke eigenaar Donald Rumsfeld verkocht, als Searle directeur, het merk Aspartaam aan Monsanto. En zoals we weten is Donald Rumsfeld mede grondlegger geweest van de oorlog tegen Irak, die bewezen gestart is om redenen die verzonnen zijn. Meer dan 80% van alle klachten ingediend bij de Amerikaanse Voedsel en Waren Dienst (FDA) zijn klachten over aspartaam!

Er worden wereldwijd honderden miljoenen dollars verdiend aan aspartaam door bedrijven als Monsanto

Nog wat cijfers:

Soort kanker: Dosis kankerverwekkend vanaf:
Kwaadaardige hersentumoren 2500 mg/kg
Kwaadaardige tumoren 100 mg/kg
Nieren, bekken, urineleider 4 – 20 mg/kg
Olfactory epithelium 20 mg/kg
Leukemie / lymfomen 4 – 20 mg/kg

Bron: Aspartaam, de onderzoeken | Wetenschap | Onderzoek Ramazzin

Wat is Aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die onder meer is gemaakt van uitwerpselen van de genetisch gemanipuleerde E. colibacteriën. Aspartaam bestaat uit de chemische stoffen asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Wanneer aspartaam in het lichaam wordt opgenomen wordt de methanol omgezet in formaline en mierenzuur.

Aspartaam (E951) is een zoete chemische stof die vele gezondheidsproblemen veroorzaakt waaronder obesitas, diabetes, verschillende vormen van kanker, ADHD en migraine.

Waar zit aspartaam in?

Aspartaam zit voornamelijk in ongezonde light producten. Mensen worden juist hongerig van light producten, omdat hun insuline-niveau er door wordt beïnvloed.

Zoals je kunt zien zijn dit sowieso producten die je beter kunt vermijden als je gezond wilt leven, nog afgezien van de aspartaam die er in zit

Is Aspartaam gevaarlijk en wat kun je er van krijgen?

Wetenschappelijk onderzoek laat o.a. de volgende klachten zien: leerproblemen, hoofdpijn, migraine, depressie, angstaanvallen, chronische vermoeidheid, verlammingen, beschadiging van oogzenuw en netvlies, diabetes, vetzucht, epileptische aanvallen en hartkloppingen.

Ook de wetenschap zit niet stil en heeft, zoals gewoonlijk, felle voor en tegenstanders. Wetenschappelijk bewijs dat aspartaam gevaarlijk is voor je gezondheid

Andere benamingen of soortgelijke producten als Aspartaam

Je zou denken dat als aspartaam veilig is je niet zoveel verschillende namen nodig hebt, al weet ik niet of dit allemaal andere namen zijn voor aspartaam of dat het soortgelijke producten zijn. Maar het systeem is eenvoudig ze verzinnen zo veel namen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, daar komen ze; Aminosweet, Sucralose,  Splenda E955, Nutrasweet, Candarel, Equal Neotaam, Tagatesse, Nevella Advantaam, E-951, Phenylalanine, Natrena, Hermesetas en sacharine.

Conclusie over Aspartaam:

Het lijkt mij wel duidelijk dat aspartaam in ieder geval niet gemaakt is om je gezondheid te verbeteren en daarom net zoals E621 vermeden dient te worden, wat de officiële instanties ook zeggen. Ik denk sowieso dat je light producten moet vermijden, daar zit de oplossing niet, dat doet meer kwaad dan goed. Eet gewoon je fruit en groenten het liefst biologische en laat zoveel mogelijk snoepgoed en andere onzin uit de supermarkt staan. Drink zoveel mogelijk, gezuiverd, water en laat de frisdranken in welke vorm dan ook zo veel mogelijk staan.

Aspartaam = Geld boven Gezondheid.

Bronnen: Aspartaam.nl, Wanttoknow.nl

Toevoegen aan Anti-Banner
Mobiele versie afsluiten