Gezondheid en Voeding

Dirty Dozen 2023, welke groenten en fruit kun je beter biologisch eten

Dirty Dozen 2023 welke groenten en fruit kun je beter biologisch eten

Dirty Dozen 2023, lijstjes doen het altijd goed, maar deze vind ik zelf ook erg functioneel. Want als je kijkt naar de hoeveelheid pesticiden, voor welke groenten en fruit is het dan nu echt noodzakelijk om biologisch te eten en voor welke niet?

Ik probeer eigenlijk altijd mijn groenten en fruit biologisch te eten, welke het dan ook is. Maar het eten wordt steeds duurder en het is daarom wel fijn om te weten welke niet perse biologisch hoeven te zijn, vandaar dit lijstje.

Deze lijst wordt ieder jaar gemaakt door EWG, een Amerikaanse non-profit organisatie die zich bezig houdt met het verbeteren van onze gezondheid en het milieu. EWG bekijkt hoeveel pesticiden er op groeten en fruit zit, via laboratoriumonderzoeken.

Ik hoor je denken, maar dat is Amerikaans en wij leven in Europa. Dat klopt maar komen deze cijfers voor een groot deel overeen, Zei hebben ook geconstateerd dat de afgelopen jaren het aantal pesticiden in Europa op groeten en fruit flink is toegenomen, zie hieronder meer informatie over dit onderwerp.

Pesticiden – waarvan bekend is dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken

Ook dit jaar blijft het algemene beeld problematisch: Er worden nog steeds te veel, en in te grote hoeveelheden, pesticiden op de producten die wij dagelijks eten.

Wetenschappelijke studies hebben verontrustende verbanden aangetoond tussen pesticiden en gezondheidsproblemen bij de mens. Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat de consumptie van groenten en fruit met een hoog gehalte aan bestrijdingsmiddelen de voordelen van het eten groenten en fruit verminderen.

Door te kiezen voor biologische groenten en fruit kan de hoeveelheid residuen in het lichaam van een persoon vrijwel onmiddellijk verminderen, omdat de schadelijke chemicaliën op biologische groenten en fruit niet voorkomen.

Nieuw in de Dirty Dozen 2023

Bosbessen en sperziebonen staan dit jaar ook in de Dirty Dozen lijst. Beide gewassen hebben nog steeds verontrustende hoeveelheden pesticiden die het menselijk zenuwstelsel kunnen beschadigen, de zogenaamde organofosfaat-insecticiden, de niveaus zijn de afgelopen tien jaar wel gedaald, maar zijn nog steeds verontrustend.

Verschillende monsters van sperziebonen bevatten residuen van acefaat, een giftig bestrijdingsmiddel dat al meer 10 jaar geleden is verboden.

De Dirty Dozen 2023, deze dus vermijden of biologisch eten:

1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Perziken
5. Peren
6. Nectarines
7. Appels
8. Druiven
9. Paprika’s en hete pepers
10. Kersen
11. Bosbessen
12. Sperziebonen

Resultaten van de testen van de Dirty Dozen:

De Clean Fifteen 2023, deze kun je dus veilig eten

1. Avocado’s
2. Maïs
3. Ananas
4. Uien
5. Papaja
6. Doperwten (diepvries)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Mango’s
13. Zoete aardappelen
14. Watermeloen
15. Wortelen

Resultaten van de testen van de Clean Fifteen:

Residuen van giftige bestrijdingsmiddelen in EU-fruit is in tien jaar tijd met 53% gestegen

Als je onderstaand bericht leest zie je dat we nog een lange weg te gaan hebben en lijkt de hoeveelheid pesticiden aangetroffen op groenten en fruit in Europa geen hoge prioriteit te hebben. Ik raad daarom ook iedereen aan om zo veel mogelijk biologisch te eten, of een eigen groenten en fruittuin te beginnen, zodat je zelf kunt bepalen wat je binnenkrijgt.

Ook maakt de Europeesche unie velen afspraken die ze vervolgens zelf niet nakomen.

 

Mobiele versie afsluiten