Gezondheid en Voeding

Mijn moestuin, de composthoop en de grond verbeteren

Het is weer even geleden dat ik een bericht geplaatst heb over mijn moestuin. De moestuin loopt heel erg goed, eigenlijk hebben alle groentes het goed gedaan afgelopen jaar. Nu komt er langzaam maar zeker weer rust in de tuin en staan er steeds minder planten in.

Daarom heb ik mijn composthoop overhoop gehaald en deze grond gebruikt om te grond te verbeteren. Ik denk dat de grond wel 10 cm hoger is geworden en deze ziet er goed uit, los en bijna helemaal verteerd.

Composthoop

Wij gooien eigenlijk alles op de composthoop, als het maar niet gekookt heeft en het van planten afkomstig is. Uitgezonderd de koffiefilter + koffie en theezakjes. Wij hebben dit jaar de groene bak eigenlijk helemaal niet gebruikt. De hoop blijft maar slinken hoeveel je er ook opgooit.

Begin dit jaar heb ik een kilo speciale wormen gekocht, die verteren het materiaal van de composthoop beter. Het was alleen ondoenlijk om de uit de compost te verwijderen, dus die zijn nu in de tuin beland. Er zit veel leven in zo’n composthoop, pissebedden, heel veel worden, spinnen en nog heel veel andere beestjes. Je hoort ze gewoon bewegen door de hoop heen.

De grond verbeteren

Zoals je in een ouder bericht over de moestuin kunt zien, ben ik begonnen met zand wat onder tegels lag. Wit zand waar eigenlijk niets inzit. Als je dan nu naar bovenstaande foto kijkt, ziet het er een stuk beter uit.

De grond is echt verbeterd. Dat komt door de compost die ik er jaarlijks opgooi en de extra voedingstoffen die ik in de grond aanbreng.

Deze voedingstoffen zijn altijd biologisch, zodat ik mijn grond niet vervuil en er voor zorg dat er zo veel mogelijk mineralen in de grond terecht komen. Deze mineralen kunnen dan weer door de planten die er in staan omgezet worden in opneembare mineralen voor ons. En zo is de cirkel rond.

Een groot probleem van deze tijd is dat planten steeds minder mineralen bevatten doordat de grond arm is aan mineralen.

Mobiele versie afsluiten