Gezondheid en Voeding

Leefstijl en voeding als medicijn

Leefstijl en voeding als medicijn

Leefstijl en voeding hebben een grote invloed op de onze mentale en lichamelijke gezondheid. Voeding en leefstijl zijn dus niet alleen bepalende factoren voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Andersom klopt het ook, wie zich prettig voelt kan makkelijker gezonder leven, dus meer bewegen en gezonder eten. Dus we gaan in de nabije toekomst de medicijnen afbouwen en gebruiken leefstijl en voeding voortaan als medicijn, want dat is iets wat echt werkt, dus geen symptoombestrijding en is ook nog eens zonder bijwerkingen.

Wanneer je gezond leeft, zit je beter in je vel. Daar hoort onder meer goede voeding en voldoende beweging bij. Een gezonde leefstijl zorgt voor meer energie en je kunt beter met stress omgaan. Door een gezonde leefstijl en voeding voorkom je welvaartsziektes zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Gezonde leefstijl en voeding, is dat wel nodig?

Kijk eens om je heen, we worden wel steeds ouder maar eigenlijk steeds ongezonder en dat heeft alles te maken met hoe wij leven en wat we eten. Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en 15% daarvan heeft obesitas, de ziekelijke vorm. In 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen, dat is 58% van de Nederlandse bevolking. We worden dan misschien wel ouder, maar hebben ook steeds meer gebreken, zo heeft ruim 95% van de mensen van 75 jaar en ouder ten minste één chronische aandoening, dat is dus bijna iedereen!

Leefstijl en voeding als medicijn, dus naast goede voeding betekent dat meer bewegen, voldoende slaap en het voorkomen van stress.

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen, zijn aandoeningen die zowel lichamelijk als geestelijk kunnen zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing, uitgaande van medicijngebruik, je slikt dus eigenlijk je hele leven medicijnen maar je wordt nooit beter. De ziekteduur is meestal lang en heeft een wisselend verloop. De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en COPD. Maar er zijn ook nog reuma, astma, eczeem, migraine, allergieën en chronische vermoeidheid.

We weten eigenlijk allemaal wel hoe dat komt: we eten ongezond, we bewegen te weinig en we hebben te veel stress. De meeste van deze chronische aandoeningen zijn leefstijl gerelateerde ziektes, zijn omkeerbaar en vaak te genezen.

Leefstijlgeneeskunde is leefstijl en voeding

Nu heb je als arts in je de studie geneeskunde tijdens je zesjarige studie gemiddeld nog geen 30 uur onderwijs over voeding gehad. Maar je weet wel precies hoe medicijnen werken, is dat niet de omgedraaide wereld? Er moet dus meer aandacht komen voor voeding en leefstijl. Het gekke is dat uit onderzoek blijkt dat patiënten wel veel vertrouwen in de arts hebben als het gaat om gezond eten, maar die weet er vaak veel te weinig van. Dat moet dus anders, te beginnen in de opleiding, want voedingsadvies vormt een steeds belangrijker onderdeel van hun werk. Artsen krijgen in hun spreekkamer steeds meer vragen over voeding en leefstijl, maar geven aan onvoldoende kennis te bezitten om de patiënt goed te adviseren of door te verwijzen. Leefstijlgeneeskunde in basispakket voor iedereen gratis toegankelijk is een eerste stap.

Voeding als behandeling binnen de reguliere geneeskunde, is nog ff wennen, maar we komen er wel!

Leefstijlgeneeskunde bestrijd de problemen, niet de symptomen zoals bij medicijnen. Medicijnen worden maar zelden gemaakt voor het bestrijden of voorkomen van een ziekte, maar eigenlijk bestrijden medicijnen altijd de symptomen, dus zijn geen echte oplossing, dat is leefstijlgeneeskunde wel. Dat zijn zeg maar de dokters 2.0, deze kunnen niet alleen maar medicijnen uitschrijven maar kijken veel meer naar hoe je leeft en wat je eet, zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Leefstijlgeneeskunde is het voorkomen en behandelen van leefstijlgerelateerde aandoeningen met behulp van een gezonde leefstijl en goede voeding.

Ons lichaam werkt nog hetzelfde als dat van onze voorouders uit de oertijd zeg maar. Het kan goed omgaan met schaarste, omdat we dat gewend waren, maar niet met overvloed, wat we nu hebben. Ongezond eten is overal, ik heb wel eens gehoord dat 85% van de voeding in een supermarkt ongezond is. Bovendien zitten we veel meer en bewegen dus te weinig, slapen minder en slechter en hebben we meer chronische stress. Ons lichaam kan hier niet mee omgaan en wordt ziek, welvaartsziektes.

Leefstijlgeneeskunde is een opkomend beroep. Steeds meer mensen willen weten of ze ook hun leefstijl als medicijn kunnen gebruiken in plaats van hun leven lang medicijnen te slikken, die vaak veel bijwerkingen hebben.

Wat zijn dan de basisprincipes van een gezonde leefstijl?

Leefstijlziekten zijn te voorkomen en te genezen

Het blijkt uit steeds meer studies; leefstijlziekten zijn omkeerbaar door tijdige en ingrijpende leefstijlverandering. Mensen met leefstijlziekten kunnen veel hinder van hun ziekte hebben. En het kost de maatschappij veel geld. Voorbeeld: iemand met diabetes type 2 kost in totaal meer dan 130.000 euro, 50% daarvan zijn zorgkosten. De andere 50 is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk. Als je diabetes type 2 dus weghaalt door gezond te gaan leven, ben je niet alleen gezond maar bespaar je de maatschappij ook nog eens veel geld. waarom doen we dit niet allemaal, met alle welvaartsziektes?

Leefstijlgeneeskunde: nodig voor fundamentele omslag in de zorg

Zorgverleners worden nu betaald voor ziekte en medicatie, maar niet voor genezing en advies over een gezonde leefstijl.  Dat moet anders, praat met je zorgverlener over leefstijl, geef aan dat je die wilt aanpassen i.p.v. medicijnen. Het grote probleem is dat er heel veel geld verdient wordt in de zorg met name aan medicijnen. Er kan ontzettend veel bespaard worden als we het systeem zouden omgooien. Alleen al voor diabetes type 2 kun je zo’n 2,7 miljard euro besparen in 5 jaar tijd. Zo ga je van zorg naar genezing en gezondheid. Het wil niet zeggen dat we het huidige systeem moeten opdoeken, maar dit kan en moet bestaan naast leefstijlgeneeskunde. Het huidige systeem kan prime overweg met spoedeisende hulp en trauma, voor de rest moet leefstijlgeneeskunde de doorslag geven.

Nu wordt er veel geld verdient door de farmaceutische industrie, de zorgverleners en de verzekeraars. Binnenkort zijn dat de leefstijlcoaches (of artsen die daarvoor zijn omgeschoold), de ontwikkelaars van online cursussen voor gezondheid en de biologische boer. Het is de missie van Arts en Leefstijl om leefstijl als medicijn over 10 jaar volledig te hebben geïmplementeerd in de gezondheidszorg, zodat patiënten een bewuste keuze kunnen maken tussen medicijnen of een gezonde leefstijl, ik sta daar volledig achter, jij ook?

Leefstijl en corona

Ja ik weet het, het is een gevoelig onderwerp. Maar ik blijf me verbazen over het feit dat bij alle maatregelen die bedacht zijn door onze overheid geen zaken als gezonde voeding en leefstijl zitten, die zijn namelijk de basis van onze gezondheid, geen medicijnen of vaccinaties. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen onder meer het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.

Vraag en antwoord via de tweede kamer

In een vragenrondje kwam het onderwerp corona aan de orde, uit deze vragen en antwoord blijkt dat ongezonde mensen veel sneller corona krijgen.

Conclusie en zo

Als je dit zo leest, weet je al hoe ik over leefstijl en voeding denk, ik doe er zelf ook veel aan om gezond te blijven. Ik eet gezond, beweeg genoeg en zorg dat er rust is in mijn lichaam en geest. Wil jij dat ook en wil je je vicieuze cirkel doorbreken? Neem dan het heft in eigen hand. Ga anders eten, beweeg en ontspan meer, zowel geestelijk als lichamelijk.

Nu alleen nog even doen. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een lijstje met tips die ik vaak geef om anders en gezonder te eten en te leven. Pas deze langzaam maar zeker toe en niet allemaal tegelijk, want dat werkt meestal niet. Pak er 1 of 2 uit en verdiep je daarin, maak je leven beter!

Mijn tips voor jou leefstijl en gezondheid te verbeteren

Leefstijl:

Voeding

Succes met jou leefstijl en voeding, en heb je vragen of wil je iets kwijt, doe dat dan hieronder!

 

Mobiele versie afsluiten