Gezondheid en Voeding

Zelfregulering van de voedingsindustrie is een lachertje

Zelfregulering van de voedingsindustrie is een lachertje

De voedingsindustrie heeft maar een doel, welke mooie marketingcampagnes ze ook laten zien, en dat is geld verdienen, hoe meer hoe beter. Gezondheid heeft helaas geen prioriteit, dat blijkt wel uit de praktijk. En natuurlijk komen ze met hele mooie marketingcampagnes om te laten zien hoe goed ze het wel met ons voorhebben. Maar de praktijk laat andere dingen zien en dat is wat telt.

Zelfregulering van de voedingsindustrie faalt: Nog steeds te veel suiker en zout in eten. Onze regering denkt dat de voedingsindustrie aan zelfregulering doet om ons gezonder te krijgen, terwijl ze dan minder geld gaan verdienen. Dat lijkt mij dan niet heel aannemelijk en dat blijkt nu weer uit de afspraken tussen de overheid en de voedingsindustrie over het terugbrengen van de hoeveelheid suiker en zout in onze voeding. Er worden wel stappen gemaakt maar deze  zijn heel erg klein en eigenlijk verwaarloosbaar.

En dat terwijl de inname alleen maar stijgt en mensen steeds meer suiker en zout binnenkrijgen. Nederlanders consumeren nu dagelijks zo’n 8,7 gram zout, zou 6 moeten zijn, en 114 gram suiker, zou 25 gram moeten zijn. Dit is volgens het RIVM veel te veel. Dit meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek.

Het meeste zout krijg je binnen door brood, vlees en kaas. En de meeste suikers via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren. De zelfregulering zou er toe moeten leiden dat het zoutgehalte met 10 % wordt teruggedrongen en de suiker met 5 %, dat natuurlijk veel te weinig is. Maar zelfs dat krijgen ze niet voor mekaar. Zelfregulering van de voedingsindustrie is een lachertje, de voedingsindustrie heeft geen voornemen om dit te verbeteren anders hadden ze dit allang gedaan. Het is nu belangrijk dat onze regering ingrijpt, of zijn zij ook niet geïnteresseerd in onze gezondheid net zoals de voedingsindustrie? Ik denk dat de regering meer op de hand is van de industrie dan van de burgers, dat blijkt keer op keer, het is dus zaak om zelf bewust om te gaan met wat je eet en drinkt.

Zelfregulering van de voedingsindustrie is een lachertje, de voorbeelden

In het verleden heb ik hier al een aantal voorbeelden van gegeven, ik zal deze nog een keer aanhalen zodat je je wat verder kunt verdiepen in de materie.

1. Zelfregulering voedselindustrie, 51 kilo suiker per kind per jaar

2. Blauwe ik kies bewust Vinkje verdwijnt en terecht

3. Voedselfabrikanten overtreden massaal de reclameregels kindermarketing

Ik bespeur toch wel een trend bij de voedingsindustrie, winst boven onze gezondheid. Dat er nu nog iemand is die geloofd in zelfregulering van de voedingsindustrie kan ik me haast niet voorstellen. Zelfregulering van de voedingsindustrie is een lachertje.

Mobiele versie afsluiten