Gezondheid en Voeding

Onkruidverdelger Roundup met glyfosaat is gevaarlijk

Onkruidverdelger Roundup met glyfosaat is gevaarlijk

De onkruidverdelger Roundup met de werkzame stof glyfosaat is zeer omstreden. Maar door de macht van de grote bedrijven is dit product nog steeds op de markt en is dit ook nog steeds de meest gebruikte chemische onkruidverdelger ter wereld. Er is al heel lang discussie over glyfosaat maar tot nu toe is er eigenlijk weinig verandert.

Maar het machtsbolwerk, zoals vele andere, begint langzaam af te brokkelen. Bayer gaat er onderuit op de beurs, verliest rechtszaken en glyfosaat is aangetoond kankerverwekkend. De Europese unie heeft het vorig jaar nog wel even goedgekeurd en natuurlijk gaat Nederland daar in mee.

Uit een onderzoek bij 65.000 deelnemers blijkt dat mensen die regelmatig in aanraking komen met glyfosaat en verhoogde kans, 40%, op niet-Hodgkin lymfekanker (NHL) hebben. In deze studie zijn alle gepubliceerde studies rondom glyfosaat meegenomen. (bron) Het balletje gaat rollen, inmiddels zijn er 2 rechtszaken gewonnen waarin er, volgens de rechter, bewezen is dat glyfosaat, kanker veroorzaakt en er volgen er nog zo’n 9,000.

Alle planten die niet resistent zijn worden gedood. Roundup is een merknaam van Monsanto, een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. Het middel wordt vaak aangeboden en gebruikt in combinatie met soja-, tarwe en maïsvariëteiten die met behulp van genetische manipulatie resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat. Dat maakt het cirkeltje rond, koop onze gemanipuleerde zaden en spuit alles daaromheen dood met onze glyfosaat.

Aandeel Bayer onderuit na nieuw oordeel over onkruidverdelger Roundup

Monsanto is inmiddels een van de meest omstreden bedrijfsnamen ter wereld, daarom is er een truc bedacht en is Monsanto opgegaan in Bayer. Maar dat mocht niet baten nu is de naam Bayer ook gesmet. Het aandeel Bayer ging woensdag met ruim 12% onderuit nadat voor de tweede keer een jury oordeelde dat onkruidverdelger Roundup kanker veroorzaakt.De 1e keer is al een schadevergoeding toegekend, dat moet ik deze 2e zaak nog gebeuren. En dan te weten dat er nog zo’n 9000 staan te wachten, zou dit wel eens de terechte ondergang van Roundup en misschien zelf Bayer kunnen zijn.

Chemieconcern Bayer heeft een nederlaag geleden in een zaak over onkruidverdelger Roundup. Een Amerikaan had de zaak aangespannen, omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van het middel.

Update 3-2019, Bayer verliest opnieuw een rechtszaak

Bayer moet ruim 70 miljoen euro betalen omdat een man kanker heeft opgelopen door onkruidverdelger Roundup. Dat besliste een Amerikaanse jury. Edwin Hardeman, 70, uit Californië gebruikte de onkruidverdelger jarenlang rondom zijn huis en bij hem is nu een zeldzame vorm van lymfeklierkanker ontdekt. In de VS lopen inmiddels al 11.200 zaken tegen Bayer, allemaal m.b.t. Roundup.

In de EU woedt ook al jaren ook discussie over glyfosaat

In de EU wordt ook al jaren gediscussieerd over het gebruik van glyfosaat. Het Europees Parlement besloot pas geleden een speciale commissie op te richten die zal analyseren hoe pesticiden precies worden toegelaten op de Europese markt. Maar heeft ondertussen wel de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger verlengd met 5 jaar. Dat is mede gedaan omdat de Europese toezichthouder EFSA oordeelde dat de stof niet kankerverwekkend is.

Het vreemde is wel dat dit rapport geheim is gehouden, lang leven de democratie. Maar inmiddels heeft het Gerecht van de Europese Unie dit besluit teruggedraaid. De studies over de mate van giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat en hoe kankerverwekkend dat mogelijk is, moeten openbaar worden gemaakt. Wat toch eigenlijk niet meer als normaal zou moeten zijn, als een middel toch zo omstreden is kun je een rapport, wat ons allemaal aan gaat, toch niet geheim houden. Dat zegt voldoende over de werkwijze van de EFSA en ik denk de gehele Europese Unie.

Update 16-4-’19 | Vergunningen omstreden pesticiden weer verlengd

Op 15-4-2019 heeft de Europese Commissie heeft in een extra vergadering en natuurlijk met steun van Nederland, de vergunning voor een groot aantal omstreden pesticiden verlengd. De verlenging gebeurt zonder enig onderzoek of inhoudelijke onderbouwing omdat de Europese beoordelingsinstanties, waaronder EFSA, onderbezet zeggen te zijn. Hierbij is de procedureel vastgelegde wetenschappelijke veiligheidstoets niet uitgevoerd. De instanties die de veiligheidstoetsen zouden moeten uitvoeren beroepen zich al enige tijd op tijdgebrek. (bron)

Voor een deel van deze stoffen is al wetenschappelijk bewijs dat deze gevaar voor mensen opleveren, maar toch wordt de verlenging aangenomen. Dit zegt in mijn ogen alles over de werkwijze  van de Europese Commissie, die de bedrijven in Europa belangrijker dan de mensen die er in wonen!

Nederland heeft het middel niet verboden

Nederland inmiddels het meest vervuilde land van Europa is tegen een verbod op glyfosaat, hoe kan het ook anders. Maar zegt wel dat de vergunning glyfosaat moet worden ingetrokken als definitief blijkt dat het kanker veroorzaakt. Verschillende tuincentra hebben het middel uit de verkoop gehaald. De overheid geeft wel het advies om het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuinen te gebruiken, dat is toch tegenstrijdig.

Nederland. In 2012, gebruikten Nederlandse boeren 150.000 kilo glyfosaat. Nederland staat daarmee wereldwijd in de top 3 met het hoogste gifgebruik per hectare .

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gelogen over de verkoop van het middel glyfosaat. Ze hebben cijfers bekend gemaakt die in werkelijkheid 5X zo hoog zijn! Hoe ‘onafhankelijk’ is het CBS dan eigenlijk? Zou de macht van Monsanto zover reiken? Een ander interessant detail is dat de huidige directeur van het CBS, Tjin-a-Tsoi, eerder actief was in de olie-industrie en was daarvoor een bankier.

Ruim een miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief getekend voor een verbod op glyfosaathoudende onkruidverdelgers. Dat gebeurde in een recordtijd van minder dan vijf maanden. De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel in behandeling nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal een miljoen steunbetuigingen zijn.

Feiten over glyfosaat

Mobiele versie afsluiten