Gezondheid en Voeding

Minister Schippers gelooft in zelfregulering voedselindustrie

zelfregulering voedselindustrie

Minister Schippers gelooft in zelfregulering voedselindustrie. Als je om je heen kijkt in een supermarkt is 1 ding duidelijk, zelfregulering van de voedselindustrie is een lachertje. De voedselindustrie heeft totaal geen belang bij gezonde voeding, voor de voedselindustrie telt maar 1 ding en dat is maximale winst. Als ze meer winst kunnen maken door een natuurlijke toevoeging te vervangen door een synthetische, dan doen ze dat.

Natuurlijk heeft de voedselindustrie een hele sterke marketingafdeling die er niet voor terugdeinzen om ons voor de gek te houden, alles is geoorloofd voor een goed imago. Een goed voorbeeld is het veel te hoge suikergehalte in drinkpakjes. Ik dacht altijd dat Cola het meeste suiker bevatte, maar daar komen de drankjes die onze kinderen drinken dicht in de buurt en bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola!

Frisdrank    Per 250 ml    Suikerklontjes
Chocomelk 29,75 g 7
Capri Sun 25,00 g 6
Vifit 20,25 g 5
Coca Cola 26,50 g 6
Roosvicee (aangelengd) 23,75 g 5,5
Redbull 27,50 g 6,5
Fristi 20,50 g 5

Zelfregulering voedselindustrie, 51 kilo suiker per kind per jaar

Een kind van acht consumeert jaarlijks ruim zijn eigen gewicht aan suikers, namelijk 51 kilo. De helft daarvan is gewone tafelsuiker.

50% van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag. Dat zijn gemiddeld 12 suikerklontjes per dag! De gevolgen voor hun gezondheid zijn ernstig.

Door deze drankjes lopen kinderen een verhoogd risico op diabetes type 2, hartziekten en beroertes. Maar ook overgewicht en steeds slechtere tanden, nee maar er is zelfregulering in de voedselindustrie.

Morele verantwoordelijkheid over onze gezondheid

Natuurlijk zijn het allereerst de ouders die de verantwoordelijkheid dragen over hun kinderen. Maar het word ze niet makkelijk gemaakt, de verleiding van de voedselindustrie is groot. En daar komt nog bij dat ze ons steeds meer bewust voor de gek te houden, door bijvoorbeeld geen E-nummers meer op de verpakking te zetten maar andere moeilijke benamingen of benamingen die suggereren dat het een natuurlijke toevoeging is.

Zelfregulering voedselindustrie, waar minister schippers het over heeft. Dus de voedselindustrie heeft ook zeker een verantwoordelijkheid, maar die nemen ze niet, dat zegt zelfs de minister

Zelfregulering voedselindustrie faalt. Zelfs de minister gaf afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de door de fabrikanten voorgestelde maatregelen ‘niet erg ambitieus zijn’.

Dus als de voedselindustrie het niet doet dan komt de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze kinderen bij minister Schippers te liggen, dat geeft mij geen fijn gevoel. Want zij zegt te geloven in zelfregulering van de voedselindustrie.

Schippers erkent dat het suikergehalte in veel producten naar beneden moet, maar vaart blind op de loze beloftes van de voedselindustrie. Ze blijft heilig geloven in zelfregulering. En juist daar gaat het vreselijk mis.

Echtgenote minister Schippers belangenverstrengeling

Minister Schippers die onder meer moet waken over onze gezondheid heeft een echtgenote die dingen doet die volgens mij belangenverstrengeling zijn. Ik vind dat de echtgenote van een minister dit niet zou moeten doen, deze minister heeft het dan over zelfregulering voedselindustrie.

Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, wil opheldering. “Ik vind het zeer onverstandig dat de echtgenoot van een minister, die gaat over de toekomst van ziekenhuizen, de top van een ziekenhuis adviseert. De schijn van belangenverstrengeling kan daardoor opspelen en vragen over integriteit moet je als bewindspersoon vermijden. (Bron)

Sander Spijker, de man met wie minister Edith Schippers al twintig jaar getrouwd is, helpt zorginstellingen ‘slimmer’ declareren. Lucratief advieswerk dat in strijd lijkt met de ‘zinnige en zuinige zorg’-agenda van zijn vrouw. (Bron)

Mobiele versie afsluiten