Gezondheid en Voeding

Voedselleugens ontmaskerd hoe de industrie je misleid UPDATE

light producten wordt je dik van ongezond

Voedselleugens ontmaskerd hoe de industrie je misleid. De levensmiddelenindustrie is gehaaid en probeert u op heel veel manieren voor de gek te houden. Ze doen dit op zo’n manier dat je denkt een goed product te kopen maar ondertussen zijn ze net zo slecht als veel andere.

Een bekende misleiding is het gebruiken van de kleur lichtblauw, dit suggereert namelijk dat dit goed voor de lijn is. Een ander middel is om er minder vet in te stoppen maar darvoor in de plaats gebruiken ze dan meer suiker en/of zout.

De term light moet wettelijk 30% minder suiker of vet bevatten maar zegt eigenlijk niets over het aantal calorieën. Een mooie voorbeeld Calvé pindakaas light. Het product bevat 30% minder maar u krijgt er 60% meer suiker voor terug.

 

Voedselleugen nr 2 verborgen suikers

Bijna alle kant-en-klare producten die u koopt in een potje, pakje of zakje zitten vol suiker. Zo denkt u een gezonde saus of dressing te kopen maar eigenlijk koopt u een pasta of slasausen vol met suikers. In eigenlijk alles wat u voorverpakt koopt zit een flinke schep suiker. En dit wordt bijna nooit op de verpakking vermeld.

Bijvoorbeeld Peijnenburg Complete Start Vezels, wat toch heel goed klinkt. Bestaat voor bijna 30% uit suiker!

Voedselleugen nr 3 gezondheids- en ziekte verminderingsclaims

Je ziet het in alle supermarkten om je heen op heel veel verpakkingen de ene is nog gezonder dan de ander ‘goed voor hart en bloedvaten’ of ‘helpt de weerstand te versterken’. Terwijl je deze producten helemaal niet nodig hebt om gezonder te worden en te blijven. Sterker nog ik denk dat deze onnatuurlijke toevoegingen de mensen alleen maar ongezonder maakt.

Een vers biologisch voedsel en dan blijf je in prima conditie. Ruim 80% van de gezondheidsclaims die momenteel in de supermarkt te vinden zijn, zijn afgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority). Deze moeten daarom dan ook binnen enkele maanden van de verpakking zijn gehaald. Doen de Europese Unie eindelijk iets goeds.

UPDATE
Uit onderzoek blijkt dat eten van bewerkt voedsel met weinig calorieën het lichaam op het verkeerde been zet. Ratten die een dieet krijgen van yoghurt die gezoet is met saccharine, ontwikkelen een grotere eetlust dan ratten die yoghurt met gewone suiker eten, blijkt uit een studie.
De Universiteit van Alberta kwam na onderzoek tot de conclusie dat opgroeiende kinderen niet te veel light-voeding moeten eten. Hun stofwisseling lijkt zich namelijk niet goed te kunnen instellen op laag-calorische voeding. Nou dat zegt in mijn ogen genoeg niet doen dus.

Conclusie

Het is dus niet zo dat light producten per definiete ongezond zijn, maar een verbetering is het in mijn ogen ook niet.
Ik blijf het vreemd vinden dat de levensmiddelenindustrie zijn energie en geld blijft steken in het ontwikkelen en verkopen van oneerlijke en ziekmakende producten. Waarom schakelen ze niet over op eerlijk en verantwoord voedsel, iedereen kan zien dat niet alleen de mens maar onze gehele planeet daaraan onderdoor gaat!

Bron: Foodwatch.nl voor transparantie over voedsel en eerlijk eten
Light producten kunnen flink aantikken

Mobiele versie afsluiten