Mijn moestuin, fruitbomen en hoe ik verder leer

Ik ben nu met het derde seizoen bezig met mijn eigen moestuin, fruitbomen en kleinfruit. Het gaat de goede kant op, ik ben begonnen met stoeptegels uit de tuin te halen en vervolgens heb ik de grond verbeterd, want dat was gewoon zand. Dat verbeteren van de grond is een proces van een aantal jaren. Ik wil dit zo natuurlijk mogelijk doen, het liefst Biologisch Dynamisch.

De basis voor iedere tuin is de grond, hoe gezonder de grond, hoe gezonder de planten. De grond moet voldoende water vasthouden en ook niet te veel. Er moet voldoende voeding in de grond zitten, zoals natuurlijke mineralen, die de planten omzetten in voor ons opneembare mineralen. Dat proces heet cheleren en betekend dat een mineraal gebonden is aan aminozuren, zodat het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.

Niet cheleerde mineralen worden slechts voor 1-10% door ons lichaam opgenomen. Buiten mineralen, die voor ons belangrijk zijn, moet er ook voldoende voeding voor de planten in de grond zitten om sterke, gezonde planten te krijgen. Verder is het bodemleven belangrijk, zoals bacteriën, schimmels en platwormen en het materiaal dat je gebruikt voor je bodem te verbeteren. Daarvoor gebruik ik een composthoop.

De composthoop.

Mijn composthoop is nu 3 jaar oud en werkt prima. Wij gebruiken de groenbak niet meer alles gaat op de composthoop en ook tuinafval, gras, koffie en theezakjes. Ik heb vorig special wormen gekocht, die de compost omzetten, en die doen hun werkt goed. Ik heb in het voorjaar de hoop omgezet en die zat helemaal vol met wormen, perfect!

Ik heb dit jaar ook voor het eerst preparaten toegevoegd dit zijn zeg maar de homeopathische meststoffen, komt voort uit de Biologisch Dynamische landbouw. Een composthoop krijgt een kleine dosis van elk preparaat. Zo krijgt de compost de vitaliteit om de stoffen die hij nodig heeft te behouden en op zijn beurt weer de aarde kan optimaliseren.

Koemestpreparaat

Gebruik: om bodemprocessen te ondersteunen, het is een preparaat voor de aarde. De mogelijkheden zijn: na de winter over alle akkers, weilanden en beplantingen; bij de laatste grondbewerking voor het zaaien, planten of poten; na bemesten; bij het uitstoelen van het graan; na het maaien van grasland; voor het uitplanten van plantgoed.

501 Kiezelpreparaat

Gebruik: Kiezelpreparaat wordt gebruikt tijdens de plantengroei “als datgene zich vormt wat men wil oogsten’. Andere mogelijkheden zijn: in het voor- en najaar op gewassen om de licht-warmteprocessen in de plant te ondersteunen en ook tijdens de groei van het gewas bij aanhoudend donker weer. (Bron)

Fruitbomen en klein fruit doen het uitstekend

bloesem appelboom moestuinDit jaar heb ik echt veel bloesem in zowel de appelbomen als de blauwe bessen en de frambozen. Ik heb ze in de zomer gesnoeid, en dan met name de verticale nieuwe takjes. En in de winter nog een keer, maar dan meer de kruisende en dode takken.

moestuin blauwe bessenIk geef de bomen compost en biologische mest. En zoals je hierboven kunt zien dragen ze veel bloesem. Ik heb dit jaar ook minder last van rupsen, wel wat nestjes maar zo veel als vorig jaar. Als een boom sterk is en op een goede plaats staat komen dit soort dingen minder voor.

Ook de blauwe bessen hebben veel bloesem en inmiddels ook bessen. Net zoals de bramen en Japanse bes. Bij de blauwe bessen, waar de aardbeien onder staan, heb ik zure grond toegevoegd.

Ik heb vorige week 10 nieuwe biologische aardbeienplantjes gezet. En ik heb nog een veldje wilde aardbeien onder een boom staan, deze zijn eetbaar, klein en ik vind het een lekkere smaak hebben.

 

Ongedierte natuurlijk bestrijden, waaronder slakken

Ik heb normaal gesproken niet heel veel last van ongedierte. Maar dit jaar heb ik veel last van luizen en, misschien wel nog meer, slakken. Ik heb omgekeerde bloempotten in de tuin hangen met stro er in omdat daar oorwormen hun eitjes in leggen en zelf ook inzitten. Oorwormen staan er, net als lieveheersbeestjes, om bekend dat ze luizen eten.

Ik merkte in de loop van het seizoen dat er bijna geen kleine, net gezaaide, plantjes opkwamen in mijn moestuin. Wat bleek die werden opgegeten door de slakken. Ik had 2 slakkenvallen gemaakt met bier er in, dat helpt maar nog niet voldoende. Dus ben ik tegen de avond zelf op pad gegaan in de tuin met een zaklamp om de slakken te vangen en elders weer vrij te laten. Dat moet je niet te dicht in de buurt doen want het schijnt dat slakken, net als katten, de weg naar huis weer kunnen vinden. En ze kunnen ook best lange afstanden afleggen.

moestuin natuurlijke ongedierte bestrijding slakkenNou en slakken zitten er, volle potten, maar goed het worden er steeds minder en als het goed is zijn de meeste binnenkort uit de tuin, door puur handwerk. In hoorde dat meer mensen l;ast hebben van veel slakken in hun moestuin, misschien door het weer of de zachte winter.

Mijn moestuin, fruitbomen en de toekomst

Ik ben bezig om eigenlijk alle planten in de tuin op een of andere manier eetbaar te krijgen. Het grootste deel zijn groenten, maar ook fruit en kleinfruit, kruiden, theekruiden en ik ben nu bezig met tropische en subtropische planten, voornamelijk bessen. Deze heb ik zelf opgekweekt vanuit zaadjes en een deel staat nu in de tuin, zo heb ik ondermeer:

  • De Incasbes of Ananaskers, eenjarig, lichtzuur en vol vitaminen
  • Maqui bes, kleine book, tot -5 graden, meeste antioxidanten van alle vruchten
  • Acerola als klein plantje gekocht, meeste vitamine C bevat van alle fruitsoorten, tot -10 graden

Ik zet de planten in de winter binnen omdat ze niet goed tegen de kou kunnen. Ik ben benieuwd of ik hier vruchten aan kan krijgen, lijkt me mooi om dit zelf voor elkaar te krijgen. Maar het zal net zo zijn als met de groenten in de moestuin en het fruit, het zal gaan met vallen en opstaan en uiteindelijk lukt het 😉

2 gedachten over “Mijn moestuin, fruitbomen en hoe ik verder leer”

  1. Het idee is goed, maar wat brengt gezonde voeding als wij al meer dan twintigjaar door chemtrails worden bespoten als insecten met zware metalen, waarvan eigenlijk niemand precies weet wat erin zit.

    Beantwoorden
    • Ja dat is inderdaad een probleem. Maar ik doe wat ik kan doen en voeding is iets wat je voor een groot deel zelf in de hand hebt. En de overige zaken moeten we tegen blijven vechten, mensen bewuster maken en het zelf in ieder geval niet aanschaffen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This