Foodtrends 2017, wat willen we nu echt?

Foodtrends 2017, het gaat de goede kant op, we worden bewuster en zien dat voeding de basis van ons zijn is, dat de juiste voeding ziekten kan genezen en voorkomen. Door bewust gezonde voeding tot ons te nemen. Denk aan natuurlijke antibiotica, of door je immuunsysteem te versterken met voeding. Ik wil dat bewustzijn graag een handje helpen door veel onderbouwde informatie op deze site te plaatsen, die voeding aan onze gezondheid koppelt.

Misschien is niet alles wat ik hieronder opsom genomineerd voor foodtrends 2017, ik heb er ook mij eigen ‘wishful thinking’ doorheen gemixt. Maar dat het trends zijn, dat is zeker, maar misschien niet al in 2017. Wij, als Nederlanders, blijven ver achter bij de Amerikaanse voedseltrends, maar goed dat hoeft niet altijd slecht te zijn, wij volgen onze eigen weg. Een van die trends was vorig jaar het recept van Gouden Melk, een mix van het uber gezonde kurkuma en plantaardige melk wat je kunt drinken. In heb het recept geplaatst omdat ik denk dat het dit jaar ook een trend wordt in Nederland.

Verder is het vooral bewust worden, bewust van wat we eten, waar het vandaan komt, het moet verser en vooral echter. Echter zoals in echt verse groenten en fruit, niet die kunstmatige supermarkt voeding. We gaan bijvoorbeeld de natuur in op zoek naar kruiden, eetbare bloemen, wild fruit en noten. Gezond buiten zijn, bewegen en deze voeding bevat veel energie, ben wel bewust van wat wel en wat niet eetbaar is.

Steeds meer aandacht voor gezonde voeding

Niet het hypergezonde, maar gewoon verse voeding, zelf klaargemaakt. Niet uit de supermarkt, maar van de markt of bij de boer in de buurt. En ook minder, want minder is meer als je echt gezonde, verse voeding eet. Vooral minder vlees, al is het maar 1 x in de week minder, dat zou al een heleboel uitmaken voor de gezondheid van onze aarde.

Eet bewuster, eet langzaam in een rustige omgeving, omgeven door mensen waar je om geeft, zonder afleiding. Daarmee komt de smaak weer terug en wil iedereen binnenkort weer biologische voeding ;). Een trend is nu ook om geen calorieën meer te tellen, dat werkt misschien voor de korte termijn, het gaat helemaal niet om de calorieën, maar meer om wat je binnenkrijgt. Als je gezond eet, dus de suikers zo veel mogelijk weglaat, en geen light producten eet, kun je eten zonder zorgen of tellen.

Minder suiker, suiker is het asbest van deze tijd. Iedereen weet dat het ongezond is, maar nu er nog los van komen. De voedselproducenten moeten ook bewuster worden en zien dat mensen ziek worden van hun ongezonde voeding. Zwaarlijvigheid en diabetes zijn aan het exploderen, er zijn op dit moment  1.637.421.910 mensen met overgewicht in de wereld, en 750.592.673 ondervoede mensen en 670.685.840 mensen zijn obese. Dat betekend dat er op dit moment meer dan 2 x zoveel mensen overgewicht hebben dan er ondervoed zijn?!

Suiker blijkt bitterzoet

Tot voor kort werd vet gezien als de grote boosdoener, maar zolang je natuurlijke vetten gebruikt is er eigenlijk niets aan de hand, natuurlijke vetten zijn gezond. Nu wordt suiker (bijna) algemeen aanvaard als de echte boosdoener en terecht. Suiker is het tabak van de komende jaren. Gesteund door machtige suikerlobby’s, inmiddels verankerd in ons leven, maakt het ons ongezond en ziek.

In de Paleo leefstijl roepen ze het al langer, suiker is de grote boosdoener en wij worden daar steeds bewuster van. We zijn heel lang voor de gek gehouden door een aantal goed betaalde Harvard wetenschappers die in 1967 iedereen voor de gek wisten houden, tegen beter weten in, door het verband tussen suiker en gezondheid van het hart te minimaliseren en de schuld te geven aan vet. En vervolgens is de gehele wereld over gegaan op light, vetarme producten en is er steeds meer suiker in onze voeding terecht gekomen.

Probeer zo veel mogelijk om suiker uit je dieet te krijgen, door vooral gezonde verse voeding te eten en minimaal gebruik te maken van voorgefabriceerde voeding, hoe mooi de verpakking ook is.

Duurzaamheid in de voeding, wat is dat nu echt?

Consumenten lezen steeds vaker de verpakking en vragen om meer informatie over wat er in hun voedsel zit, ze willen ook weten over hoe het is geproduceerd. Over bijvoorbeeld hoeveel water en land er gebruikt wordt om het te produceren, en ook hoeveel er wordt weggegooid. En dat is veel, eigenlijk wordt 1/3 van alle voeding weggegooid, dat kan echt niet meer. En natuurlijk zijn er eenvoudige oplossingen, die moeten alleen nog toegepast worden. Daarom moeten wij als consument weten hoe dit werkt en wat wij, en vooral ook de bedrijven, kunnen doen om dit te verminderen, wordt bewust en doe mee.

En dat de echte foodtrends voor 2017

Zeewier
Zeewier is in Amerika al geruime tijd hot, een echte trend. Maar wij als nuchtere Nederlander lijken niet echt voor deze foodtrend te zwichten. We moeten op zoek naar alternatieve bronnen van voedingsstoffen, om te voorkomen dat we onze natuurlijke bronnen uitputten. En zeewier is hoogwaardige voeding en wordt ook wel het voedsel van de toekomst genoemd. Het is heel voedzaam, duurzaam te verbouwen en zit vol belangrijke voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vissoep met zeewier en zeewiersalade, die maak ik zelf vaak. Ik kook zeewier en doe dit in een salade, eenvoudig en snel hoogwaardige voeding.

Zeewier is rijk aan licht verteerbare eiwitten, bevat veel jodium en heeft meer calcium dan andere planten en tot wel 10 x zoveel als melk. En verder veel mineralen, vitaminen en sporenelementen.

Insecten
Tja dat is wel een dingetje, insecten eten blijft toch een raar ding, waarschijnlijk omdat ze er vaak ook uitzien als insecten. Ik zeg, gewoon malen, meel van maken, en mooie vegaburgers of pannenkoeken van maken. Insecten zijn goedkoop en in grote hoeveelheden te maken en duurzaam te produceren. Ze kunnen ook de traditionele eiwitbronnen zoals vlees (deels) vervangen. Er zitten veel wat mineralen in, zoals ijzer en zink. De vetzuren in insecten zijn zelf gezonder dan die in vlees.

Zoals ik al eerder vertelde moeten we met zijn allen minder vlees gaan eten, insecten zijn dan een goede, gelijkwaardige en duurzame vervanging. Ik eet zelf, zelden tot nooit vlees, dus ik ben altijd op zoek naar goed vleesvervangers en insecten zouden dat kunnen zijn.

Wecken, fermenteren en tuinieren
Terug naar vroeger lijkt wel, gewoon weer dichter bij de natuur en de mensen vroeger wisten nog hoe je gezond moest eten. We leven in steeds meer comfort en luxe, maar wat doet dit met onze gezondheid? Moeten we niet actiever zijn, bijvoorbeeld in je eigen biologische moestuin.  Ons eten weer zelf fermenteren en wecken, omdat dat hele gezonde voeding maakt. Het zijn de gezonde en duurzame manieren om onze voeding te bewaren, i.p.v. allerlei chemische stoffen die ons alleen maar ongezond maken.

Gefermenteerde voeding is heel gezond voor je darmen. Mensen beginnen met experimenteren, fermenteren, en maken er hun eigen yoghurt, paneer, en tofu thuis. Je kunt allerlei groenten wecken zoals zuurkool, aardappels en boontjes.

De doe-het-trend reikt verder dan de keuken en verplaatst zich naar ons balkon en/of achtertuin, waar we steeds meer onze eigen groente, fruit en kruiden kweken. Ook het opzetten van je eigen composthoop, zoals ik doe, eigenlijk hebben wij geen groenbak meer nodig alles komt bij ons op een hoop te liggen en zet zichzelf om in uitstekende compost voor de tuin. Scholen hebben moestuinen en ik stap zelf dit jaar in een hele nieuwe trend genaamd Aquaponics.

Aquaponics, vissen en planten kweken in één systeem:

  • vissen worden opgekweekt in een tank
  • het water met vissenpoep uit de vistank wordt opgepompt naar de planten (groenten en kruiden)
  • bacteriën zetten ammonium en nitriet uit de vissenpoep om in nitraat
  • planten nemen vervolgens het nitraat op als voedsel
  • het door de planten gefilterde water en loopt terug naar de vistank, als schoon water

Een gesloten en duurzaam ecosysteem voor het kweken van vis en groeten. Ik wil dit gaan doen met tilapia vissen (een planteneter), die het afval uit de groentetuin eten. Ik kom hier later op terug omdat dit nog in de kinderschoenen staat.

Wat denk jij dat de foodtrends van 2017 ons zullen brengen?
Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This