Zelfdiagnose in de gezondheidszorg een voor of nadeel?

In de gezondheidszorg gaat veel geld om, alleen in Nederland 70 miljard per jaar. Het is dus voor elk bedrijf interessant om een graantje mee te pikken. De automatisering in de gezondheidszorg is in opkomst en gaat hard. Van operaties door een robot tot zelfdiagnose met een app op je telefoon.

Zelfdiagnose in de gezondheidszorg een voor of nadeel??

De groei van de apps is enorm. Zo kun je zelfdiagnose toepassen en je eigen gezondheid in de gaten houden. Nog voor het internet tijdperk was het nagenoeg onmogelijk om informatie te vinden, je was dus volledig afhankelijk van een arts maar die tijd is aan het veranderen.

Inmiddels leven we soms in de omgedraaide wereld en weten patiënten beter wat ze hebben dan de arts zelf. Of hebben in ieder geval veel informatie tot zich genomen via internet.

De patiënt die zelf meet en een zelfdiagnose stelt

Door de opkomst van apps kun je zelf steeds meer doen. Een diagnose stellen d.m.v. de symptomen die je hebt. Maar ook het meten van je bloedwaarden of het testen van je urine, alleen heb je hier meer voor nodig dan alleen de telefoon. Dit geeft heel veel nieuwe en verbeterde mogelijkheden. Je kunt jezelf in de gaten houden en al in een vroeg stadium dingen vaststellen. En met de verzamelde data kunnen steeds beter diagnoses gesteld worden.

De nadelen van zelfdiagnose in de gezondheidszorg.

De app kan een fout maken en de verkeerde diagnose stellen, waar je dan vervolgens de verkeerde actie op zou kunnen nemen. Of aangeeft dat het in orde is terwijl dit niet zo is. Het is belangrijk dat er een soort van keurmerk komt zodat er een bepaalde kwaliteit gegarandeerd wordt.

De ultieme stap, self-treatment

Een app die een diagnose stelt en vervolgens een QR-code presenteert waarmee je bij de apotheek het juiste medicijn haalt dan zou de toekomst kunnen zijn. Maar dan moet de app die je gebruikt wel een bepaalde zekerheid bieden. Dus dan valt de arts er tussenuit, maar dit is nog niet mogelijk, maar wie weet in de nabije toekomst.

Conclusie

Ikzelf vind het wel prettig om dingen te kunnen onderzoeken maar ik zie ook de gevaren van het maken van fouten omdat je geheel afhankelijk bent van het apparaat dat je gebruikt. Ik denk dat dit soort dingen nog in de kinderschoenen staat maar dat we er in de toekomst niet meer omheen kunnen. En mijn leefregel blijft voorkomen is beter dan genezen.

Overzicht van apps voor zelfdiagnose in de gezondheidszorg

Thuisarts.nl app

Met deze app kunt u het bezoek aan de huisarts goed voorbereiden, doorlopen en afsluiten.

Wat kunt u zoal met de Thuisarts.nl app?

  • Zoeken op Thuisarts.nl en de gevonden informatie opslaan in een persoonlijk profiel
  • Vóór het huisartsbezoek: klachten en vragen aan de huisarts of praktijkondersteuner noteren ter voorbereiding
  • Tijdens het huisartsbezoek: behandelafspraken en medicijnen invullen en zoekopdrachten voor thuisarts.nl toevoegen
  • Na het bezoek aan de huisarts: een eventuele vervolgafspraak plannen in de iOS-agenda en medicatieherinnering instellen

Download de app Thuisarts.nl via iTunes
Download de app Thuisarts.nl via Google Play Store.

Moet ik naar de dokter app

Ontdek het hulpmiddel dat u verder op weg helpt bij beginnende gezondheidsklachten. U krijgt direct advies over uw eigen klachten of bijvoorbeeld van uw kind. Moet u naar de dokter? De app antwoordt en weet bovendien waar u bent en hoe laat het is. De app toont direct de gegevens van uw eigen huisarts of dichtstbijzijnde huisartsenpost.Bij het gebruiken van de app geeft u aan wat de klachten zijn. Vervolgens worden u een aantal eenvoudige vragen gesteld die u met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. U krijgt advies op basis van uw antwoorden. Direct de huisarts bellen? Kan het wachten tot morgen? Of kunt u ook afwachten om te zien of de klachten verminderen? En wat kunt u zelf doen om de klachten te verlichten?

Geruststelling en gemak.

  • Start de app op bij beginnende gezondheidsklachten.
  • Beantwoord een aantal eenvoudige vragen met ‘ja’ of ‘nee’.
  • Verkrijg antwoord op de vraag: ‘Moet ik naar de dokter?’
  • Zo ja, dan kunt u via de app direct de dokter bellen.

Zelfzorgadvies. Wat kunt u zelf doen?

  • De app geeft aan wat u zelf kunt doen om de klachten te verlichten.
  • Ook wordt aangegeven in welke gevallen u alsnog de dokter moet bellen.

Hulp. Hoe laat het ook is en waar u ook bent.

  • De app weet altijd en overal waar u bent met GPS.
  • De app weet altijd en overal waar de voor u dichtstbijzijnde huisartsenpost is.
  • Met de app heeft u direct de contactgegevens van de dichtstbijzijnde huisartsenpost bij de hand.

Download app Moet ik naar de dokter via Google Play
Download app Moet ik naar de doktert via Itunes

BMI index Berekenen app

Deze App bevat berekening van:

  • BMI index Berekenen
    De BMI of Body Mass Index is een eenvoudige manier om te berekenen of je gewicht gezond is in verhouding met je lengte, leeftijd en geslacht. BMI test kunt u uitrekenen of u ondergewicht of overgewicht heeft.
  • Dagelijkse calorie-inname
    Bereken je BMR of Body Metabolism Rate en je weet hoeveel calorieën je lichaam verbruikt als het in rust is. U zult in staat om te weten hoeveel calorieën je nodig hebt om elke dag te eten om in staat om te behouden of om gewicht te verliezen.
  • Uitrekenen Vetpercentage
    Bij het uitrekenen van je BMI wordt alleen gekeken naar je lichaamsgewicht, maar houd verder geen rekening met je lichaamsvet. Door het uitrekenen van je vetpercentage kan je meten of je een gezond vetpercentage hebt.
  • WHtR (Verhouding Taille-Lengte)
    Recent onderzoek suggereert dat berekenen verhouding Taille-Lengte een betere voorspeller van risico’s is dan de gebruikelijke meetmethode voor obesitas, de BMI index test. In het ideale geval zou iedereen moeite moeten doen om de omvang van hun taille lager te houden dan de helft van hun lengte.

Download app BMI index Berekenen via Google play
Download app BMI index Berekenen via iTunes

SkinVision opsporen van melanoom huidkanker app

SkinVision is een mobiele applicatie die helpt bij het opsporen van melanoom huidkanker en mogelijk in de toekomst ook bij andere vormen van huidkanker. Door een foto te maken van een verdacht plekje op de huid en deze te analyseren met behulp van een algoritme, wordt een advies gegeven om al dan niet een arts te raadplegen of de plek te vervolgen in de tijd. Gebruikers kunnen de foto’s opslaan, vergelijken in de tijd en via de app delen met een dermatoloog of huisarts.

Download Skinvision app via iTunes

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This