Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Reclaim the Seeds 2017

04/03/2017 -10:30 - 05/03/2017 -17:00

Gratis

Evenement Navigatie

Reclaim the Seeds 2017

Een aantal organisaties organiseren op 4 en 5 maart in Nijmegen de jaarlijkse zadenmarkt Reclaim the Seeds 2017 om mensen te stimuleren zelf zaden te winnen en uit te wisselen. Op deze manier gaan we naar voedselsoevereiniteit, waarbij mensen minder afhankelijk worden van multinationals voor hun voedsel.

Het belangrijkste onderdeel van de dag blijft toch de markt waar bijzondere zaden, knollen en stekjes kunnen worden geruild, weggegeven of gekocht. Zo hopen de organisatoren te stimuleren dat steeds meer mensen zelf zaden gaan winnen en uitwisselen.

Ik ben er zelf nog ieder jaar geweest en vind er altijd weer bijzondere rassen en soorten en mensen die echt verstand van zaken hebben. Ook heb ik vele interesante lezingen bijgewoond, boeiend en voor iedereen met interesse voor (groenten) tuinen een aanrader.

De jaarlijkse zadenbeurs vindt plaats in De Vasim in Nijmegen, een culturele broedplaats in een oude spinnerij aan de Waal biedt voldoende ruimte voor een grote zadenmarkt en workshops. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel. Tegelijkertijd zijn er lezingen en workshops over het bewaren van zaden, permacultuur, zadennetwerken, meerjarige eetbare planten en bedreigingen door Bayer/Monsanto en andere grote zaadbedrijven. Tijdens de dag is er extra aandacht voor patenten op gewassen. Deze dreigen steeds meer afgegeven te worden maar er zijn op het moment ook goede mogelijkheden om deze ontwikkeling te stoppen.

Reclaim the Seeds 2017 Zaterdag 4 maart – zadenbeurs en workshopprogramma

Aanvang markt en programma: 10:30. Einde: 16:45

Je hoeft je voor de workshops op zaterdag NIET op te geven. Dit programma vindt plaats in hetzelfde gebouw als de zadenruilbeurs. We vragen aan de deelnemers een donatie. Houd er rekening mee dat we dit allemaal vrijwillig organiseren, maar dat we wel kosten hebben!

Er zijn meerdere lezingen o.a: Patenten op zaden, Landbouw en klimaatverandering, Bijzondere granen, The 15th Garden, een Syrisch netwerk van stadstuinen en seed savers, Agro-ecologie en voedselbossen, Update over grote zaadbedrijven, Diverse nieuwe soorten gentech, wat moet je ermee? en een Wilde-plantenwandeling.

De zadenmarkt

Het belangrijkste onderdeel van de dag blijft toch de markt waar vele bijzondere zaden, knollen en stekjes kunnen worden geruild, weggegeven of gekocht. Zo hopen we te stimuleren dat steeds meer mensen zelf zaden gaan winnen en uitwisselen. Elders op deze website staat een kramenverzicht.

Doorlopend (kinder-)programma

Cityplot zal op zaterdag verschillende doorlopende activiteiten organiseren. Bekijk hun wormen en zie hoe zij je keukenafval omzetten in goede compost. Samen met kinderen gaan ze een Rangoli maken: een mooi patroon met verschillend gekleurde bonen en linzen. De volgende dag gaan de bonen in de soep voor de lunch voor de meewerkers aan het eetbare groen in Lent.

Ook kan je bij hen zaaibakjes maken van kranten en deze vullen met zaden. Je kan wat bakjes mee naar huis nemen voor je eigen tuin, balkon of vensterbank. En je kunt weer zaadbommen maken. Deze met zaden gevulde kleiballen kunnen gebruikt worden voor het opfleuren van kale, saaie plekken in Nijmegen of thuis in je eigen wijk.

Bij de kraam van fruitkweker Floris kun je zien hoe fruitbomen worden geënt. Als je wilt kun je zelf ook meehelpen. Als je thuis nog een bijzondere of lekkere fruitboom hebt waar je er nog wel eentje van wilt hebben (bijvoorbeeld omdat hij al erg oud is) dan kun je een tak meebrengen om deze ter plekke op een nieuwe onderstam te laten zetten.

Reclaim the Seeds 2017 Zondag 5 maart – meewerken en excursies

Zondag kan je meehelpen met het planten van fruit- en notenbomen en bessenstruiken bij de ecologische woongemeenschappen IEWAN en Eikpunt te Lent (dichtbij Nijmegen), onder leiding van Wouter van Eck, bekend van voedselbos Ketelbroek. Wouter zal de dag starten met een korte workshop over Permacultuur.

Robert van Boxtel
Volg mij

Robert van Boxtel

Schrijft gepassioneerd nieuws, informatie en interessante artikelen over gezondheid en voeding. Ik sta bewust in het leven en probeer onderwerpen van alle kanten te bekijken.
Robert van Boxtel
Volg mij

Gegevens

Begin:
04/03/2017 -10:30
Einde:
05/03/2017 -17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
http://reclaimtheseeds.nl/index.htm

Organisator

Reclaim the Seeds
E-mail:
info@reclaimtheseeds.nl
Website:
http://www.reclaimtheseeds.nl/

Locatie

De Vasim
Winselingseweg 41 – (entree terrein via Latensteinweg)
Nijmegen,Gelderland6541 AHNederland
+ Google Maps
Telefoon:
024 – 388 6246
Website:
http://devasim.nl/

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest