Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Reclaim the Seeds 2016: in Wageningen (NL) op 13 februari en in Lier (BE) op 27 februari

13/02/2016

Reclaim the Seeds 2016 heeft onder meer aandacht voor het zelf vermeerderen van zaden, en het geplande Monsanto Tribunaal. Ik ben hier zelf de afgelopen 2 jaar naar toe geweest en er is veel informatie te vinden d.m.v. workshops over verschillende onderwerpen. Maar er zijn ook zaden en planten van bijzondere, vaak oudere rassen te vinden. En ieder jaar kom ik weer met een volle zak thuis, dingen om gewoon eens te proberen en ook bijzondere aardappelrassen.

Je kunt er ook zaden ruilen en voor weinig geld nieuwe zaden kopen van de meest uiteenlopende planten.

Het is ook de sfeer die er heerst van gemoedelijkheid met veel vriendelijke mensen die het goed voorhebben met de wereld, gewoon prettig om er te zijn al koop je niets en eet je lekkere, vaak zelfgemaakte, recepten, veel biologisch en verse groenten.

In het gebouw ernaast is op 12 en 13 februari de VoedselAnders-conferentie gaande met nog 70 programmaonderdelen over een duurzame en sociale landbouw. Daarbij zijn ook workshops over de Europese zaden- en patentregelgeving en de rol van professionele tuinders in alternatieve zadennetwerken.

Een andere bedreiging is het groeiend aantal patenten op gewassen. Steeds meer zadenreuzen als Syngenta en Monsanto patenteren gewone voedselgewassen en hun eigenschappen. Daarmee blokkeren ze dat andere veredelaars rassen met vergelijkbare eigenschappen ontwikkelen, frustreren ze de noodzakelijke agrarische biodiversiteit en versterken ze hun greep op de landbouw.

Recentelijk zijn er patenten verleend op conventionele broccoli, tomaat en paprika, maar het Europees parlement heeft in december een motie aangenomen waarin het deze toe-eigening van levend materiaal afwijst. Dit moet nog wel door middel van beleid en regelgeving worden afgedwongen. Meer hierover in het workshopprogramma van Reclaim the Seeds.

Dat is natuurlijk te triest voor woorden dat dit kan alles vanwege het geld. Je zal toch werken voor zo’n bedrijf! Kortom Reclaim the Seeds

 

Robert van Boxtel
Volg mij

Robert van Boxtel

Schrijft gepassioneerd nieuws, informatie en interessante artikelen over gezondheid en voeding. Ik sta bewust in het leven en probeer onderwerpen van alle kanten te bekijken.
Robert van Boxtel
Volg mij

Gegevens

Datum:
13/02/2016
Evenement Categorie:

Locatie

Forumgebouw Wageningen
Droevendaalse Steeg 2, Gebouw 102
Wageningen,Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.kraaybeekerhof.nl

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest