Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Nieuwe Bodem | Stichting Voedselbosbrigade Limburg

20/06/2015 -10:00 - 17:00

Stichting Voedselbosbrigade Limburg organiseert i.s.m. Stichting CULON en CAH-studenten zaterdag 20 juni De Nieuwe Bodem conferentie in De Robijn Swalmen.

Sprekers als Anton Nigten (mineralen en bemesting), Birgit Spoorenberg (nutrienten in bodem en voeding) en Marijke Stokking (wild superfoods) komen aan het woord. Stefan Muijtens deelt zijn ervaringen met wet- en regelgeving en Marc Siepman vertelt over humus en het bodemvoedselweb.

De film Bodemboeren wordt vertoont met aansluitend een discussie over agrarisch bodembeheer. Bodemboeren is nog niet in Limburg vertoont en volgt vijf boeren die op een ongebruikelijke manier met de bodem omgaan.

‘s Middags gaan er speurtochten en begeleide wandelingen door Nederlands oudste voedselbos: Sualmana. Hier bekijkt men de bodemkwaliteit ontwikkeling van voormalige stuifzandgrond inclusief grond-monster analyse (B-ware Radboud Universiteit Nijmegen).

De Nieuwe Bodem vindt plaats op 20 juni 2015 tussen 10.00 en 17.00 in Gemeenschapshuis de Robijn Swalmen, tevens het beginpunt voor de tochten naar Voedselbos Sualmana. Om 17.00 wordt afgesloten met een borrel.

Lezing Dr. Birgit Spoorenberg: Salutogenese.

Hoe voed je mensen zodat hun oorsprong voor gezondheid optimaal wordt ondersteund? Er wordt dieper in gegaan op de relatie tussen een gezonde bodem en de gezondheid van de mens.

Docent aan de huisartsopleiding van de universiteit Maastricht en voormalig huisarts.Daarnaast consultatief arts in praktijk Salutogenese, een praktijk voor psycho neuro immunologie en orthomoleculaire geneeskunde.

Meer informatie www.heelgezonder.nl

Lezing van Anton Nigten

In de landbouw geven we de bodem als meststoffen teveel kalium en stikstof, en verhoudingsgewijs te weinig natrium en magnesium en sporenelementen. We geven (als mest) ook te weinig CO om het bodemecosysteem van energie te voorzien. Het gevolg is dat de planten uit balans raken en ziek worden. De dieren en de mensen eten dus zieke planten, en dat is schadelijk voor hun gezondheid.

Maar je valt niet gelijk dood als je zieke planten eet. Wel moeten we allerlei kunstgrepen toepassen om de zieke planten, de zieke dieren en de zieke mensen in leven te houden. Bij de planten doen we dat door bestrijdingsmiddelen te gebruiken (insecten en schimmels en bacteriën zijn immers gek op zieke planten). Bij de dieren geven we antibiotica en andere geneesmiddelen, en voedingssupplementen. En dat doen we ook bij de mensen. Dit hele systeem om planten, dieren en mensen in de benen te houden is niet alleen riskant, maar ook erg kostbaar. Daarom zoeken we naar betere manieren om gezonde gewassen te telen. Alles moet daarbij gericht zijn om de plantenvoeding weer in balans te brengen. Alleen met gezonde gewassen kunnen mensen en dieren ook gezond worden.

Robert van Boxtel
Volg mij

Robert van Boxtel

Schrijft gepassioneerd nieuws, informatie en interessante artikelen over gezondheid en voeding. Ik sta bewust in het leven en probeer onderwerpen van alle kanten te bekijken.
Robert van Boxtel
Volg mij

Gegevens

Datum:
20/06/2015
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

‘Gemeenschapshuis de Robijn Swalmen
Robijnstraat 3
Swalmen,6071VJNederland
+ Google Maps
Telefoon:
0475-503371

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest