Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Bouw mee aan de toekomst van biologisch

10/10/2015

Bouw ook mee aan de toekomst van biologisch op de Bio1000
Met 1000 mensen gaan we in één dag gezamenlijk de dialoog aan over belangrijke thema’s en toekomstplannen binnen ons landbouw en voedselsysteem met als resultaat een actielijst: wat gaan we nu doen om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen! En jij kunt hier bij zijn!

Toekomstagenda
De biologische landbouw en voeding groeit spectaculair en de verwachting is dat die groei de komende tien jaar onverminderd aanhoudt. De Bio1000 is een gesprek waarin  samen antwoord gegeven wordt  op de vraag: ‘Waarom biologisch?’ Het doel van de dag is om de 10 hoofdthema’s van biologische voeding, die door de zaal als meest urgent worden ervaren, vast te stellen en concreet invulling te geven.

Waarom een Bio1000?
Wat vinden we het belangrijkste voor biologisch in 2030 en hoe zien we de toekomst van ons voedsel? Tijdens de Bio1000 bespreken de duizend deelnemers wat zij belangrijk vinden voor de biologische beweging. In de zaal zijn alle doelgroepen die betrokken zijn bij bio, vertegenwoordigd: consumenten, boeren, handel en verwerking, overheid, onderzoekers, banken en belangenorganisaties. Met elkaar zullen ze praten over de grote uitdagingen van de sector. Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: “De tijd van de grote roergangers die vanuit een ivoren toren bepalen welke kant het op moet is voorbij. We gaan gezamenlijk bouwen aan de toekomst, via verbinding, lokale structuren en draagvlak: samen bedenken en samen dóen!”

Hoe het werkt
De dialoog vindt plaats aan honderd dialoogtafels, van elk tien personen. Aan elke tafel zitten bij voorkeur drie consumenten, drie boeren, één afgevaardigde vanuit de handel en verwerking, één winkelier of horeca- ondernemer en één iemand uit de groep overheid (landelijk/provinciaal/gemeentelijk), onderzoekers, banken en Ngo’s. Daarnaast wordt elke tafel begeleid door een secretaris. In deze groepjes gaan de deelnemers aan de hand van vragen drie keer de dialoog aan. Uit deze gesprekken komen trefwoorden voort op basis van een gedeelde visie en een gezamenlijk doel. Vanuit deze trefwoorden bepalen de deelnemers met elkaar de 10 thema’s, die ’s middags worden uitgewerkt tot concrete plannen.

En dan?
De belangrijkste vraag ’s middags is: Wat ga jij zelf doen? De deelnemers nemen de uitdaging aan om aan de slag te gaan met één van de thema’s. Harm van Dijk, begeleider van de Bio1000: “De Bio1000 doet zijn werk, want de mensen doen het zelf. De mensen zijn zelf eigenaar van de uitkomsten van de dag. Niks wordt opgelegd. Voor 10 thema’s faciliteren we het vervolg door middel van natrajecten. De energie die vrijkomt tijdens de dag wordt uiteraard ook omgezet in individuele acties.”

Natrajecten
In de natrajecten, ook wel ‘werkplaatsen’ genoemd worden in 3 bijeenkomsten een projectplan verder uitgewerkt. Hiervoor wordt een format aangeboden, een zogenaamd Plan van Aanpak. Van Dijk: “We helpen de groep om het oorspronkelijke enthousiasme over de inhoud te behouden. Je zult zien dat het hechte groepen worden, zij zijn de cultuurbewakers die het mandaat van de Bio1000 krijgen. Tijdens de Bio-beurs (20-21 januari 2016) presenteren de werkgroepen hun uitkomsten en adviezen. Na verloop van tijd, als de taken zijn ondergebracht in bestaande structuren, kunnen de werkplaatsen worden opgeheven.”

Hier wil ik bij zijn!

Robert van Boxtel
Volg mij

Robert van Boxtel

Schrijft gepassioneerd nieuws, informatie en interessante artikelen over gezondheid en voeding. Ik sta bewust in het leven en probeer onderwerpen van alle kanten te bekijken.
Robert van Boxtel
Volg mij

Gegevens

Datum:
10/10/2015
Evenement Categorie:

Locatie

Plantion
Wellensiekstraat 4
Ede,GelderlandNederland
+ Google Maps
Website:
http://www.bio1000.nl/over-bio1000/programma/

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest