Kokosvet gezond? Nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen andere

Kokosvet gezond? Nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen andereKokosvet gezond of niet, nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen anderen, waaronder ik.

Maar wat ik me dan als eerste afvraag hoe kan het dan dat deze partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, qua advies en zienswijze?

Met deze twee partijen wordt bedoeld het Voedingscentrum aan de ene kant en de voedingsblogs, waarvan er gelukkig steeds meer verschijnen, aan de andere kant.

Wie of wat is het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum staat erom bekend dat het wetenschappelijk onderbouwde en objectieve informatie verstrekt. Het Voedingscentrum is immers verantwoordelijk voor allerlei vormen van onderzoek, voorlichting & onderwijs op het gebied van voeding.

Hiertoe werkt het voedingscentrum samen met uiteenlopende experts binnen de voedingsindustrie en gezondheidszorg.

Dat klinkt goed, de meeste mensen hebben dan ook een blindelings vertrouwen in het Voedingscentrum al is tegen regelmatig niet terecht.

Hoe onafhankelijk is het Voedingscentrum?Gerafineerde koolhydraten en suiker

Bij de meeste van de onderzoeken van het Voedingscentrum waren zogenaamde ‘leerstoelen’ betrokken. Leerstoelen zijn onderzoeksprojecten waarbij een hoogleraar wordt aangesteld als onderzoeksleider.

Sponsors (co-financiering) van het ‘Leerstoelenfonds’ van het Voedingscentrum zijn/waren onder meer:

  • Ahold (Albert Heijn)
  • H.J. Heinz B.V.
  • Kellogs Benelux
  • LU General Biscuits
  • Sara Lee / Douwe Egberts Research
  • Smiths Food Group BV
  • AVEBE Research & Development
  • Nederlandse Zuivel Organisatie
  • Productschap Tuinbouw
  • Productschap Vis
  • Productschap Zaden, Granen en Peulvruchten
  • Roche Vitamins
  • Romi Smilfood BV
  • Stichting ISG
  • Unilever Bestfoods Nederland
  • Voorlichtingsbureau Vlees
  • Wetenschappelijke Stichting NVPG

Salusi wil met dit artikel overigens NIET insinueren dat alle informatie van het Nederlandse Voedingscentrum per definitie gekleurd of onbetrouwbaar is. De boodschap is veeleer dat je als consument zélf moet blijven nadenken en niet blindelings op “autoriteiten” moet vertrouwen. Immers: zou jij grof geld betalen voor onderzoek dat negatief voor je zou kunnen uitpakken?

Toevoeging 07-2014: het Voedingscentrum neemt op dit moment geen geld meer aan van bedrijven voor het leerstoelenfonds

Gevonden feiten over het Voedingscentrum

Voedingscentrum halvarine en halve waarheden
Het Voedingscentrum (on)eerlijk over eten
Het Voedingscentrum vindt aspartaam ongevaarlijk
Productschap Akkerbouw bijdrage 5000 euro per jaar aan Voedingscentrum voor 5 jaar, uitgave 2008.

Kokosvet gezond of niet?

Advies van het Voedingscentrum:
‘Kies liever niet voor kokosvet : Op sommige websites lees je dat kokosvet allerlei goede effecten zou hebben op de gezondheid. Dit is helaas niet bewezen. Het enige wat wel zeker is: kokosvet bevat het meeste verzadigde vet van alle vetsoorten. Daarom kun je kokosvet beter niet te vaak eten’.

Het negatieve effect van kokosvet op je gezondheid staat vast, terwijl eventuele positieve effecten onvoldoende bewezen zijn. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft daarom geen enkele gezondheidsclaim over kokosvet goedgekeurd.

Hun beweringen zijn dus met name afkomstig van de EFSA, zeg maar ‘het Voedingscentrum’ van Europa.

Is het EFSA onafhankelijk?

bestuursleden en wetenschappers geregeld banden hebben met de bedrijven waarvan ze producten beoordelen. Zo is een groot aantal EFSA-experts actief bij het International Life Sciences Institute (ILSI). Dit wetenschappelijk instituut, voor twee derde gefinancierd door bedrijven als Coca-Cola, Danone, Nestlé en Unilever.
Voedselautoriteit EFSA niet onafhankelijk
EFSA is niet onafhankelijk

Update 2016:
Conflicts on the EFSA menu

Mooie animatie EFSA niet onafhankelijk

Kokosvet gezond!

Kokosvet behoort tot de verzadigde vetsoorten wat normaal gesproken ongezond voor je is. In dit geval is kokosvet helemaal niet ongezond want Kokosvet behoort tot de middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Deze zuren zijn heel belangrijk voor je lichaam. Zo bestaat een groot deel van moedermelk uit laurinezuur.

Ook is er wetenschappelijk bewijs dat Laurinezuur antibacteriële eigenschappen heeft en dat het virussen kan helpen bestrijden. Wat ook vaststaat is, dat kokosvet beter is om in de bakken en braden en  frituren, dan in bijvoorbeeld olijfolie, omdat kokos als een van de weinige vetten tegen hoge temperaturen kan, zie vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken.

Update 2016:
Bronnen verzadigd vet en kokosvet gezond.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12975635
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11745-009-3306-6
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880549

Conclusie
In mijn ogen zijn zowel het Voedingscentrum als de EFSA geen onafhankelijke organisaties, als je de stukken doorleest het te nauwe banden met het bedrijfsleven. Ik vind het Voedingscentrum geen betrouwbare partij en gelukkig komt dat ook steeds meer naar buiten.

Lees alles eens door en trek je eigen conclusie, probeer bewust te leven en laat de adviezen van het Voedingscentrum daar zo veel mogelijk buiten. Vorm een eigen mening en probeer zaken uit, zo ben ik ook steeds wijzer geworden. Succes en ik hoor graag wat jullie mening is over dit onderwerp.

Update 2016:
Inzichten veranderen en ook ik leer steeds weer bij, vandaar deze update.
Ik heb inmiddels geleerd dat eigenlijk alle natuurlijke vetten gezond zijn ook de onverzadigde en dat wordt onderbouwd door recent wetenschappelijk onderzoek.

Ik leg hier de nadruk op natuurlijke vetten, zoals dierlijke vetten en die van vette vis, noten en plantaardige oliën. Want dingen gemaakt in een fabriek of laboratorium bedoel ik daar zeker niet mee. Bijvoorbeeld margarine en halvarine die niets te maken hebben met natuurlijke vetten en in mijn ogen zelfs ongezond zijn. Ik kreeg overigens Becel light in het ziekenhuis bij mijn boterhammen. i.p.v. natuurlijke en gezonde roomboter. Raar dat ze in een ziekenhuis geen super gezonde voeding hebben, je ligt daar toch om beter te worden?!

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551671/
http://atvb.ahajournals.org/content/29/11/1944.full

Hoe heeft het bij vet zo fout kunnen gaan?

Ergens in de jaren 50 – 60 is de ban op vet begonnen. Dit kwam door de wetenschappers van die tijd en de tegenwerking van de suikerindustrie. Zo heeft de onderzoeker, Ancel Keys, die zo’n 40 jaar geleden met zijn onderzoek heeft aangezet tot de ban op vet, zelf toegegeven dat het onderzoek niet helemaal zuiver was. Deze wetenschapper gaf advies aan het het Amerikaanse ‘Voedingscentrum’, en iedereen nam dat gewoon over.
Ook Time magazine dat toentertijd uitpakte met een groot artikel op de voorkant ‘Vet is de grote boosdoener
Time heeft, 40 jaar later, toegegeven dat zij en de wetenschap fout zaten met deze aanname. En dit nieuwe artikel heet ‘Ending the war on fat‘ .

Het Voedingscentrum, samen met vele anderen zoals de meeste diëtisten, baseert zich dus op feiten die inmiddels dus achterhaald zijn, maar ik lees dit nog nergens terug op hun site zoals bij Time.

Gerda Feunekes, de huidige directeur van het Voedingscentrum komt van Unilever. Nou hoeft dit niet meteen argwaan te wekken. Maar daar werkte zij bij Unilever Research & Development. En ik denk dat je dan een soort mens bent, een bepaalde denkwijze hebt, en, mede, bent opgevoed door een bedrijf waar je een ‘eerlijk over voeding’ onafhankelijke mening over moet hebben.

Dat verzadigd vet ongezond zou zijn, berust dus op een leugen. Sterker nog de laatste onderzoeken wijzen uit dat verzadigd vet je zelfs helpt bij het afvallen. Dit omdat het veel meer verzadiging geeft dan de meeste andere voeding, zeker als je de koolhydraten steeds meer weg laat.

Geraffineerde koolhydraten en suikers zijn de veroorzakers van de meeste westerse welvaartsziekten, maar door over in een later artikel meer.

Bronnen verzadigd vet gezond:
http://www.bmj.com/content/bmj/351/bmj.h3978.full.pdf

 

Overige bronnen: Kokosvet gezond on niet |Voedingscentrum objectief betrouwbaar

40 gedachten over “Kokosvet gezond? Nee zegt het Voedingscentrum, ja zeggen velen andere”

  1. Ik ben het hier helemaal mee eens. Men gaat ervan uit dat dit soort organisaties altijd de waarheid vertellen en bestempelen deze als betrouwbaar. Ook mijn advies: Ga zelf eens op onderzoek uit en weet in de toekomst waar je op moet letten wanneer er gezondheidsadviezen gegeven worden door dit soort organisaties.

    Danny Delvers
    Delda Sport

    Beantwoorden
  2. Ik ben al jaren boos op het Voedingscentrum omdat ze het gebruik van aspartaam in voedingsmiddelen goedkeuren. Optimel mag gewoon reclame maken met gezond, mager er geen toegevoegde suikers, waardoor kinderen het op school kunnen krijgen. Belachelijk! In sommige landen gebruikt Coca Cola zoetstof van stevia. Hier niet. Ik begrijp nu waarom.

    Het is wat anders dan vetten, maar dit artikel geeft aan dat mijn boosheid terecht is. Waar zou het Voedingsbureau ons nog meer op het verkeerde been zetten?

    Beantwoorden
  3. Er wordt hier een redeneerfout gemaakt, namelijk de volgende: ” omdat de organisaties die beweren dat kokos producten niet zo gezond zouden zijn, niet geheel onafhankelijk zijn, is hun bewering niet juist”.
    En daarom blijft de auteur v.h artikel hangen in zijn confirmation bias.
    Voor onderzoek zijn de voedingscentrums/instituten afhankelijk van (reproduceerbaar) onderzoek.
    Als uit dit onderzoek blijkt dat volgens de huidige kennis kokosnoot producten niet zo gezond zijn, dan kan dit alleen onderuit gehaald worden door wetenschappelijk onderzoek wat het tegendeel bewijst.
    Zolang tot nu toe alle onderzoek de zelfde richting uit wijst, namelijk : niet gezond, lijkt het me verstandig dit oordeel aan te nemen.

    Beantwoorden
    • Het gaat er bij de wetenschap voornamelijk om, wie heeft betaald en wat is het doel van het onderzoek.

      Er is genoeg bewijs dat er moet grote regelmaat wordt gesjoemeld met onderzoeksresultaten of deze worden weggelaten omdat die niet in de lijn van de verwachtingen ligt.

      Als je naar het Voedingscentrum kijkt is dit in mijn ogen een ongeloofwaardige organisatie die maar een doel heeft en dat is de economie van Nederland stimuleren en die gebruiken de zin ‘eerlijk over voeding’.

      En als je goed rondkijkt zie je dat er genoeg wetenschappelijk onderzoek is dat aantoont dat kokos goed voor je is. Kijk maar eens hier onderaan de pagina, wetenschappelijk bewijs kokos gezond, bewijs genoeg, maar je moet het ook willen zien 😉 Ik heb niet zo’n vertrouwen in de huidige wetenschap als het op voeding aankomt. Er is te veel economisch belang te weinig echtheid/eerlijkheid.

      Ik ga uit van mezelf en kijk hoe ik me er bij voel en met voelen daar kan de wetenschap niet veel mee……

      Beantwoorden
  4. Grappig – waar ik ook steeds ’tegen aan loop’ – de bewijzen en beweringen enz. van het voedingscentrum [ en in andere gevallen: van het onderzoek gedaan door de ’tegenpartij’ wordt weggezet als bv. zoals jij doet – of anders: het is een complot om …, of : ze hebben er belang bij dat … – daarentegen wordt de ‘eigen partij’ wél geloofd – die bewijzen en beweringen en wat dies meer zij: daar wordt wél in geloofd, die zijn niet [ volgens de voorstanders dan] vanuit een complot of wat dan ook. A-symmetrisch – noem ik dat. Ofwel: geloof in eigen gelijk. Een ‘normaal’ ‘eenvoudig’ mens kán het niet onderzoeken – immers, alleen een dubbelblind onderzoek kan niet door een ‘gewoon’ mens gedaan worden. Je kunt gewoon zeggen: net als dat jongetje van de pindakaas: ‘ik vind het gewoon lekker!’. Doe maar ! Ons lichaam kan ontzettend veel aan ! Niemand zal wel een liter kokosolie / – vet per dag eten – ik eet al ruim zeventig jaar alles wat los en vast zit, van de straat, beschimmeld enz. Niets aan de hand. Succes met je kokosolie en of -vet.

    Beantwoorden
    • Herman,

      Mooi betoog en helemaal waar, een mens kan veel hebben en iedereen heeft zijn eigen waarheid. Ga voor wat jij voelt en prettig vindt, laat je niets wijs maken, al valt dat soms niet mee..

      Beantwoorden
  5. Helemaal mee eens. Het enige wat ik wel mis, zijn de wetenschappelijke artikelen dat het wel gezond is. Je roept immers dat zij geen wetenschappelijk bewijs leveren, maar ik zie het hier ook niet bij staan… Zou hier graag meerdere artikelen (voor en tegen) over willen lezen…

    Beantwoorden
  6. Een autoverkoper wordt betaald door zijn werkgever. Neem even je favoriete automerk. Hij zegt dat dat een goede auto is. MAAR dat kan niet waar zijn want hij wordt betaald door het automerk wat hij aanprijst. Dat is de strekking van de beredenering van veel mensen als het aankomt op zaken die onze gezondheid aangaan. Ik hoop dat het voorbeeld illustreert dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. De Nederlandse voedingsraad is op dit moment weer alle gepubliceerde literatuur aan het reviewen en er komt volgend jaar een nieuwe richtlijn. Die in Amerika is net gepubliceerd, ook op basis van een systematische review van al het wetenschappelijk onderzoek wat is gedaan. De werkwijze en conclusies staan gewoon op het internet en staan open voor commentaar.
    http://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding
    Zou het nou echt zo zijn dat al die professoren in alle landen worden omgekocht? Dat ze wordt ingefluisterd welke conclusies ze moeten trekken? Als je doorklikt op de documenten en ze download kun je precies zien welke wetenschappelijke studies ze hebben bekeken. Die kun je vinden op Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed om het te controleren.

    Beantwoorden
    • Beste Michel,

      Goed voorbeeld, en ik zeg ook niet dat iedereen wordt omgekocht ik geef alleen aan dat de belangen heel groot zijn om andere dingen te beweren en je dingen niet klakkeloos moet aannemen wie het ook zegt. Ikzelf ben er inmiddels wel achter dat ik de door wetenschap geleverde bewijzen steeds onbetrouwbaarder vindt en de belangenverstrengeling te groot is om die mensen geloofwaardig te maken, maar dat is mijn mening.

      Ik denk dat we zoveel mogelijk eenvoudig biologische voeding tot ons moeten nemen wat de wetenschappers ook zeggen. Kijk om je heen dat in de meest welvarende landen ter wereld waaronder Nederland de gezondheid van de mensen achteruit holt dat heeft een oorzaak en in mijn ogen is een belangrijke oorzaak de ongezonde voeding en daar geef ik informatie over en natuurlijk kan en wil ik daarmee niet alle wetenschappers buitensluiten

      Beantwoorden
  7. Het is wel de moeite om de nieuwe voedingsadviezen voor de Amerikanen op te zoeken. Het advies is zoveel mogelijk plantaardig, niet teveel melkproducten en minder rood vlees en meer vis. De vleesindustrie is woest en slijpt de messen. De eerste berichten waarin het advies wordt afgekraakt verschijnen al. Het lijkt erop dat de voedingsraad in Amerika het goed heeft gedaan.

    Beantwoorden
  8. Om je vraag over kokosvet te beantwoorden: volgens prof. David Katz (schrijver van de leerboeken over voeding voor universiteiten): Saturated fat is not one food component; it’s a category. Just as polyunsaturated fats include the anti-inflammatory omega-3s, and the pro-inflammatory omega-6s (and even that is over simplified), so does the saturated fat class contain a diversity of members. One of them, stearic acid, found in dark chocolate among other places, is now clearly established to be innocuous. Another, lauric acid, predominant in coconut oil among other places, may prove to be as well.
    Het is dus niet zo zwart wit en eenduidig als we misschien zouden willen. En het onderzoek is nog gaande.Dat verklaart ook elkaar tegensprekende instituten. Alles met mate en varieer veel ook met bak en braadproducten die als gezond bekend staan.

    Beantwoorden
    • Michel,

      Je maakt er echt een studie van, bedankt voor al je toevoegingen ik zal kijken of ik dit bericht in de nabije toekomst kan updaten en jouw informatie er in kan verwerken.
      Eerst binnenkort de nieuwe website lanceren en dan de rest 😉

      Robert

      Beantwoorden
  9. Wat een grote onzin staat hier, jij hebt duidelijk geen verstand van voedingsstoffen, metabolisme en biologie.

    Het is overduidelijk dat jij geen flauwbenul hebt van dit soort zaken. Dus ik zou je graag dringend verzoeken om niet mensen te adviseren. Dat je jezelf zulke onzin aan wilt leren, is jou recht. Maar ga niet anderen verkeerd informeren.

    Ik merk gewoon dat je net als al die andere ‘voedingsbloggers’ (of hoe je ze ook wilt noemen), weinig verstand hebben van biologie. Ze horen bepaalde dingen, lezen bepaalde dingen of zoeken bepaalde dingen op en trekken dan verkeerde conclusies.

    Bijvoorbeeld dit stuk van jou:
    ‘Kokosvet behoort tot de verzadigde vetsoorten wat normaal gesproken ongezond voor je is. In dit geval is kokosvet helemaal niet ongezond want Kokosvet behoort tot de middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Deze zuren zijn heel belangrijk voor je lichaam. Zo bestaat een groot deel van moedermelk uit laurinezuur.’

    Alle voedingsstoffen zijn belangrijk, je hebt ze namelijk allemaal nodig. Vandaar ook de naam voedingsstoffen of bouwstoffen.
    Maar om te zeggen dat deze vetzuren heel belangrijk zijn is grote onzin.
    Jij bent er zo eentje (zoals zo velen) die opzoekt wat er in een bepaald product zit en dan apart opzoekt wat de functies zijn van die voedingsstoffen. En dan denkt owh my god, dit is echt super belangrijk voor je lichaam dus dit is echt iets wat we allemaal moeten eten.

    Je vergeet hierbij de volledige stofwisseling van je lichaam. Om nu direct dit voorbeeld te gebruiken over die, volgens jou, heel belangrijke voedingsstoffen. Je hebt deze helemaal niet nodig als inname. Ze zijn namelijk niet essentieel.
    Niet essentieel betekent niet dat je ze niet nodig hebt om te leven, maar het betekent dat je lichaam ze zelf kan aanmaken uit andere voedingsstoffen.
    Zo zijn er essentiele vetzuren en essentiele eiwitten (alle vitamines zijn essentieel) omdat je lichaam die niet zelf kan aanmaken. Je moet ze via voeding binnenkrijgen.

    De vetzuren die jij erg belangrijk vind zoals laurinezuur, maakt je lichaam zelf aan uit andere vetzuren. Je lichaam is namelijk erg goed in het decomponeren van voedingsstoffen en ze weer anders componeren om zo andere benodigde stoffen te krijgen.

    Ik ga hier niet beweren of kokosvet, kokoswater, kokosmelk goed is of niet. Ik zeg alleen dat dingen veel complexer zijn dan jij denkt en je dus niet zo even conclusies kan trekken.
    Van: ow dit zit erin en dat, en dit zijn de functies ervan. Dan moet het wel super belangrijk zijn. Echt een superfood

    Beantwoorden
    • Patrick,

      Ik vind het jammer dat je me gelijk indeelt bij een bepaalde groep en gelijk voor de aanval kiest ipv mij wijzen op mogelijke fouten. Ik denk dat de complexiteit van het lichamen groter is dan wij kunnen bevatten en daarom niemand precies weet hoe het werkt. Ik doe mijn best om de informatie zo goed mogelijk op te schrijven en leer dagelijks bij over voeding. daar om ben ik op moment bezig met een opleiding over orthomoleculaire suppletie en voedingstherapie.

      Laten we er samen een informatief stuk van maken en mensen wijzer maken over voeding ipv elkaar aanvallen op mogelijke fouten.

      Beantwoorden
      • Hallo Robert, ik heb je al eerder proberen duidelijk te maken dat je slachtoffer bent van confirmation bias.
        Dat wil zeggen dat je al een vooringenomen overtuiging hebt over een bepaald onderwerp (in dit geval de gezondheidsclaim betreffende cocosnoot producten).
        De consequenties zijn dat je selectief informatie vergaart die je standpunten bevestigen (cherry picking), informatie die je overtuiging tegenspreken wordt genegeerd of afgewimpeld met “ze zijn niet onafhankelijk”.
        Het zou goed zijn om je eens te verdiepen in wat wetenschap nou eigenlijk inhoud, want wetenschap is (als ze volgens de regels wordt toegepast) namelijk een methode om deze confirmation bias te voorkomen.
        Met wetenschap bedoel ik niet de Orthomoleculaire behandelwijze, deze is namelijk NIET gebaseerd op wetenschappelijke aannames, en is daarom een Pseudowetenschap!.
        Waarschijnlijk komt je interesse voor het volgen van een cursus Orthomoleculaire geneeswijze voort uit het feit dat de standpunten die deze Pseudowetenschap uitdraagt tevens je eigen (ondeskundige) standpunten zijn.

        Beantwoorden
        • Ronald,

          Ik denk dat niet dat wij het ooit eens worden en ik vind dat verder ook geen probleem. Inderdaad ben ik vooringenomen en geloof ik dat de wetenschap op zich best klopt maar maar helaas de uitvoering is verre van objectief en grotendeels achterhaald. Daarom ben ik zoekende naar de, in mijn ogen nieuwe weg, zoals Orthomoleculaire behandelwijze, wat jij noemt Pseudowetenschap. Kijk om je heen en oordeel zelf zijn mensen steeds gezonder en gelukkiger?

          Beantwoorden
      • Ik ben behoorlijk in de war gebracht. De één zegt zus en de ander zo .Ik zou wel eens daadwerkelijk willen weten. of kokosvet nu wel of niet gezond of goed is.

        Met vriendelijke groeten: Ria

        Beantwoorden
        • Beste Ria,

          Als je naar de gevestigde wetenschap kijkt lopen deze achter op de feiten en laatste stand van zaken.
          Er zijn onder de mensen veel ingesleten denkbeelden over voeding vaak ingegeven door mensen die daar baat bij hebben.
          Ook is het dat het allemaal bewijsbaar moet zijn volgens de maatstaven die de wetenschap zelf gecreëerd heeft.
          En deze met enige regelmaat ingaan tegen dat wat mensen zelf ondervinden, zij zijn de connectie met de natuur kwijt.

          De laatste onderzoeken geven aan dat we achterhaald ideeën hebben over vet. Waaronder kokosvet omdat dit een verzadigd vet is.
          Ik, en vele met mij, zien kokosvet als veilig en bovendien gezond. Recht van moeder natuur.
          Ik zou me eerder druk maken over halvarine en margarine, die synthetische vetten bevatten.

          Maar dat is mijn mening.

          Beantwoorden
  10. Ik eet ook het liefst en koop zo min mogelijk fabrieks produkten in de supermarkten, enkel vers dus. 🙂 Maar ik wordt ook soms gestoord van de tegenstrijdigheden op internet. De hartstichting waarschuwt ook tegen verzadigde vetten. De harststichting zal toch niet tegende balangen van haar patienten ingaan? Ik heb de neiging advies van de Hartstichting te volgen. Wie geeft tegenarchument?

    Beantwoorden
    • Ik denk ook niet dat de Hartstichting uit commerciële overwegingen zegt dat verzadigd vet niet gezond is. Maar wel uit oud denken, het zelfde als dat mensen denken dat je cholesterol kunt onderdrukken met medicijnen. Ik sprak laatst een fysiotherapeut en we hadden het over voeding, hij wilde misschien samen gaan werken met een diëtiste. Maar kwam al snel tot de conclusie dat deze mensen die op de hoogte zijn van de laatste feiten en vaak nog een oud denken.

      Met oud denken bedoel ik conservatief denken, ondanks dat er nu meer bewijzen zijn dat het tegendeel waar is, zoals bij verzadigd vet, blijven organisaties als het Voedingscentrum en de Hartstichting, bij hun oude standpunt. Dat is jammer maar ze draaien wel bij in de toekomst, maar ze bewegen veel te langzaam.

      Beantwoorden
    • Ik. Ben hartpatient ze hebben me 8 jaren laten lopen met een hartslag van boven 360 slagen pm.bij bv stofzuigen.afwas.eten koken.hyper zeiden ze niks hart.vaak met spoed naar ziekenhuis.nee hoor niks loos.hyper. mocht geen fietstest doen.
      Na 4 jaar eindelijk een fietstest (na vele jaren zeuren en zeuren).alles in rep en roer paniek in de tent kwamen met 5 man de kamer in gerend omdat het dus wel mn hart was.360 slagen pm.Geen excuus van dokter of ziekenhuis. Kwam hier op neer na vele onderzoeken .niks aan te doen moest er maar met leren leven met zware mediecatie.
      Nou na 5 jaar had ik dat wel gezien.als een kastplantje te leven.door de medicatie.
      Ben veel aan het lezen geslagen en heb ik mn eten veranderd .Geen brood 2x pw aardappelen. En verder groente en vlees melkkefir .kokosvet en superfood fruitpoeder 3xdaags theelepel door mijn kwark. En curcuma.Ben mn medicatie gaan afbouwen zonder artsen. Moest voor controle naar umcg alle onderzoeken waren uitstekend dat ik dus na 7 jaar niet weer terug hoeft te komen voor controle.
      Heb dus aan het einde gezegt dat ik al 2 jaar geen medicatie gebruikte.dat vonden ze echt wel een wonder.
      Zeg erbij het ene hartkwaal is het andere niet.en ik wil hier niemand aanmoedigen om te doen.niet mijn verantwoordelijkheid bij het doen.ik spreek en kan het alleen voor mijzelf beslissen.
      En ja ik denk dus echt dat pure voeding zonder troep de beste medicijn is.
      Ga iedere dag 14 uur per vasten om je lichaam van binnen uit schoon te maken.
      Ik ben nu 55 jaar en 16 jaar terug kwamen de klachten.

      Beantwoorden
      • Greetje bedankt voor je bericht.
        Het zou mooi zijn als we een toekomst tegemoet gaan waarin artsen echt naar je luisteren, je echt beter willen maken en allereerst kijken naar wat je eet en waar mogelijk je eetpatroon aanpassen

        Beantwoorden
    • Ik! De Hartstichting beveelt ook gerechten met bepaalde soorten vlees aan welke ook erg slechte zijn voor hart en vaten! Maar ook zij hebben sponsoren waardoor zij soms tegenstrijdige adviezen geven om de sponsoren als het ware “tevreden te houden”. Bizar, maar helaas waar. Kijk anders eens: What The Health. Deze staat wel op Netflix en Youtube. Hierin wordt alles eigenlijk heel erg duidelijk.

      Beantwoorden
      • Eerlijk gezegd denk ik dat de verstrengeling tussen commercie en onze gezondheid de grootste boosdoener is voor onze gezondheid, we worden bewust voor de gek gehouden. Maar wij laten dat toe, als we bewuster worden hebben wij de macht, niet zij.

        De documentaire What the health

        Beantwoorden
  11. Oud denken, nieuw denken, conservatief of progressief denken……..?
    Daar gaat het helemaal niet om bij het kunnen beoordelen van voedingsmiddelen.
    Betrouwbare informatie verkrijgt men alleen uit wetenschappelijk uitgevoerd onderzoek onder heel veel mensen.
    Dit in tegenstelling tot de anekdotische informatie van een ‘nieuw’ dan wel ‘oud’ denkend zelf benoemd ‘voedingsexpert’.

    Beantwoorden
    • Nou het gaat er wel om op het moment dat de aannames die nu door sommige gemaakt worden, niet kloppen of dit nu gevestigde organisaties zijn of niet.
      Ik vind het woord betrouwbaar onderzoek heel interessant, aangezien wetenschappelijk onderzoek met name gericht op voeding niet erg betrouwbaar is. Vooral omdat diegene die het onderzoek doen vaak direct of indirect betaald worden door dat zelfde bedrijfsleven.

      Ik zeg overigens nergens dat ik een voedingsexpert ben, ik breng alleen informatie en laat zien dat er meer is dan wij te horen krijgen. En dat vooral de commerciële belangen vaak belangrijker zijn dan onze gezondheid en dat is kwalijk.
      Ons menselijk lichaam en de natuur zijn (nog) te complex om doorzien te worden ook door onze wetenschap, die dat zelf ook erkend.

      Beantwoorden
  12. Wat zijn ze toch dom bij het ZGN voedingscentrum!
    Er zit voor hen geen geld in het laatje :-)))
    Vandaar deze domme reactie !
    Ook de consumentenbond laat zich hier in mee slepen!
    Dacht dat die toch nog een beetje verstand van zaken hadden 🙁
    Maar Mensen….we weten wel beter ….
    Laat hun maar al die zgn goede vetten zelf eten…..ze willen alleen maar plastiek boter en olie die sterk verhit zijn geweest!

    Beantwoorden
  13. LS…
    Het moge zo langzamerhand duidelijk zijn dat een zeer groot deel van de levensmiddelen industrie een grote criminele organisatie is waar het grote geld op de eerste plaats staat. Samen met de Farmaceutische industrie zijn het zwendelaars en moordenaars van de ergste categorie !

    Beantwoorden
  14. Reguliere wetenschap negeren is dom . Voedingscentrum is van de voedings universiteit in Wageningen. Toen mensen nog teveel verzadigd vet aten veel meer hart en vaat ziekten. Laat u niet in met charlatans die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld de kokos maffia propaganda. Kokos is zeer goedkoop en er is teveel van..

    Beantwoorden
    • Je hoeft ze niet te negeren, met een korreltje zout nemen is voldoende. Ik vind je moet doen waar jij je goed bij voelt, en wil je geen kokos, prima dan neem je toch iets anders 😉

      Beantwoorden
  15. Beste Robert van Boxtel en anderen,
    Lees dit artikel:

    https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052

    Een zeer gedegen uitgevoerde meta-analyse uit 2019, o.b.v. 16 klinische studies, waarin GEEN bewijs wordt gevonden voor de positieve claims van kokosolie op overgewicht, de bloedsuikerspiegel en ontstekingsziekten. Integendeel, er is juist een negatief effect gebleken op verhoogd LDL- cholesterol (en in mindere mate HDL-cholesterol)! Wees hiervan bewust bij het consumeren van en zeker adviseren over kokosolie! ‘Gevoel’ en anekdotische informatie zijn simpelweg onvoldoende om advies op te baseren. Soms is het zelfs gevaarlijk en kan het gezondheidsrisico opleveren.

    Groet,
    N. de Vries

    Beantwoorden
    • Ik haal hoogstwaarschijnlijk mijn informatie uit andere bronnen dan jij doet, maar ieder heeft zo recht op zijn eigen bronnen en informatie, leef op een manier waar jij je goed bij voelt, dan doe ik het op mijn manier.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This