Hoe is de kwaliteit van het drinkwater in Nederland?

Drinken van voldoende water is belangrijk voor je gezondheid. Nou hoor je altijd om je heen dat Nederland het schoonste drinkwater van de wereld heeft, dus zou water uit de kraan prima moeten zijn om je dorst te lessen, maar is dat ook zo? Dus is het beeld wat wij over het algemeen hebben correct? Heeft Nederland gezond drinkwater? Wordt dit drinkwater goed genoeg gefilterd, zodat er geen gevaarlijke reststoffen meer inzitten? Of heb je toch een extra waterfilter nodig?

Genoeg vragen, die hieronder beantwoord gaan worden en ik kan je nu alvast verklappen dat het beeld wat ik had, niet klopt, en dat de kwaliteit van ons drinkwater steeds meer gevaar loopt.

Dit kwam ik op een forum tegen bij een discussie over waterfilters, ik denk dat dit een beeld is wat veel mensen hebben, het zal allemaal wel meevallen.

Waterfilters voor huishoudelijk gebruik is in vrijwel alle gevallen totale onzin!
In Nederland hebben we echt top drinkwater t.o.v. de rest van de wereld en daarom zijn filters geldklopperij voor de gewone burger.

Maar in werkelijkheid hebben de drinkwaterbedrijven de grootste moeite om aan de minimum kwaliteitseisen te voldoen, kwaliteit drinkwater gaat achteruit. De toenemende verontreiniging van grond- en oppervlaktewater is daar de voornaamste oorzaak van, lees hier onder hoe wij er voorstaan.

Nederland is een van de meest vervuilde landen van Europa

Wat feiten op een rij, want dan kun je een objectief beeld vormen. Wij, waaronder ikzelf, hebben altijd gedacht dat het er fantastisch aan toegaat in Nederland, maar niets is minder waar. Nederland behoort tot de meest verontreinigde landen van Europa, dat blijkt uit een rapport van Natuur en Milieu. De hoge milieudruk in Nederland in vergelijking met andere EU-landen kan deels worden verklaard doordat Nederland een dichtbevolkt land is met relatief veel vee, energie-intensieve industrie en auto’s.

Nederland is inmiddels het afvoerputje van Europa geworden, en dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van Nederlanders en onze leefkwaliteit. Verontreiniging van het oppervlaktewater leidt ertoe dat het drinkbaar maken van ons kraanwater een steeds duurder proces wordt, wat bijna niet meer vol te houden is.

De hoofdpunten uit het rapport:

  • De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot de slechtste van Europa.
  • De Nederlandse bodem is het meest verontreinigd met stikstof en fosfaat van alle Europese landen.
  • Nederland heeft het meest vervuilde oppervlaktewater van Europa.
  • Wat betreft de bescherming van belangrijke natuurgebieden scoort Nederland als een van de laagste in Europa.
  • De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is boven het Europese gemiddelde en de trend is stijgend. Nederland haalt het Kyoto-doel alleen door aankoop van buitenlandse emissierechten.

Het is duidelijk en gaat niet goed met onze lucht, bodem en oppervlaktewater en die hebben alle drie invloed op de kwaliteit van ons drinkwater.

Het RIVM constateert dat de kwaliteit van ons grondwater en oppervlaktewater, onvoldoende is.

Bij alle locaties waar oppervlaktewater wordt gewonnen voor drinkwater, staat de waterkwaliteit onder druk. Veertig procent van het Nederlandse drinkwater is afkomstig uit oppervlaktewater. De vervuiling is een van de gevolgen van klimaatverandering. Dit schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM ) in een dinsdag verschenen rapport.

Het RIVM constateerden vorig jaar dat de kwaliteit van de helft van de grondwatervoorzieningen, net als de kwaliteit van het oppervlaktewater, onvoldoende is. De kwaliteit van het grondwater is achteruit gegaan als gevolg van intensieve landbouw, rioleringen, vervuilende industrie en nog bestaande oude bodemverontreinigingen.
De kwaliteit van het oppervlaktewater gaat achteruit doordat er steeds  meer resten van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes in het water zitten en deze er (bijna) niet uit te halen zijn.

Het RIVM-onderzoek geeft aan dat het aantal chemische stoffen in het grondwater veel groter is dan de reguliere monitorprogramma’s aangeven. De reguliere monitorprogramma’s meten ons drinkwater om zo de kwaliteit te bepalen. Maar deze metingen gebeuren maar op 30 van de in totaal 1800 werkzame stoffen in ons drinkwater! Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er zo’n 290 schadelijke stoffen in ons drinkwater zijn gevonden.

Het RIVM geeft ook toe dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties niet in staat zijn om deze stoffen goed kunnen verwijderen, zodat ze dus ook (deels) in ons drinkwater terecht komen.

Er zitten resten van geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, meststoffen en landbouwgif in ons drinkwater.

Bij het gebruik van medicijnen komen medicijnresten vooral via de urine in het riool terecht. De rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ingericht om deze resten uit het rioolwater te verwijderen. Deze zelfde restanten van geneesmiddelen voor mensen en dieren zijn ook in het grondwater gemeten. Naar schatting wordt in Nederland per jaar minstens 140 ton geneesmiddelresten via de rioolwaterzuivering op het oppervlaktewater geloosd. Dat is echt een bizarre hoeveelheid, kun je nagaan hoeveel medicijnen er geslikt worden in Nederland, een land dat langzaam steeds zieker wordt.

Zo zitten er 10 x meer geneesmiddelen in het oppervlaktewater dan gewasbeschermingsmiddelen, 17 ton t.o.v. 140 ton geneesmiddelresten. Door deze grote hoeveelheid worden veel normen overschreden.  In Nederland zijn 2 van de 4 onderzochte antibiotica in het uit oppervlaktewater gewonnen drinkwater aangetroffen, dus al slikt je geen medicijnen, zoals ik, krijg je deze troep toch binnen! Mogelijke effecten van deze resten van geneesmiddelen zijn gedragsverandering, weefselschade en effecten op de voortplanting van waterorganismen waardoor het ecosysteem als geheel verstoord kan raken. (bron)

Bestrijdingsmiddelen en meststoffen worden met name door de intensieve landbouw en veehouderij in het grondwater geloosd. Wij als consumenten lozen daarentegen weer  cosmetica. Door deze troep voldoet de  helft van de bronnen voor het winnen van drinkwater in Nederland niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Met name nitraat uit mest is een toenemend probleem. Omdat er soms echt te veel nitraat in het grondwater zit en de stations het echt niet meer aankunnen zijn er al 2 gesloten, in Boxmeer en Vierlingsbeek.

Een ander steeds groter wordend probleem is de toename van het landbouwgif imidacloprid, dat 7000 x giftiger dan DDT! Hoewel de meeste Europese landen kiezen voor hun gezondheid doet Nederland dat niet en mag imidacloprid voor bijna alle gewassen nog steeds gebruikt worden.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=h8dWASoyWy0[/embedyt]

Waterbedrijven kunnen ons kraanwater niet meer gezond houden

Vind je het gek dat de waterbedrijven niet 100% van alle troep die er inmiddels inzit uit het water kunnen filteren? Dat is technisch erg moeilijk, gezien de grote hoeveelheid water die er gebruikt wordt en de kosten van drinkwater zouden dan onbetaalbaar worden. De overheid heeft in het drinkwaterbesluit aangegeven dat er van de giftige stoffen slechts uiterst minieme concentraties zijn toegestaan en zegt ook dat deze geen kwaad kunnen. Dat zeiden ze ook over asbest, E-nummers en fluor, dat ooit aan het kraanwater werd toegevoegd, maar jaren later is dat verboden, vanwege de ernstige impact op onze gezondheid.

Wil jij ook je kraanwater verbeteren?

Ik drink zelf ongeveer twee liter water per dag en vind daarom de kwaliteit van mijn drinkwater belangrijk. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat er te veel stoffen in ons drinkwater zitten die het ongezond maken daarom ben ik overgegaan op filteren. Zodat ik er zeker van ben dan de grote hoeveelheid water die ik drink zo zuiver mogelijk is. Er er geen medicijnen, gifstoffen en andere rotzooi inzit.

Kraanwater is ongezond, daarom filteren. Ik heb er dus voor gekozen om thuis een waterfilter te gebruiken en mijn kraanwater nog eens extra te filteren. Het is niet alleen belangrijk om zuiver water te hebben, maar ook water wat vitaal (levend) is, hierdoor kan het beter door je lichaam worden opgenomen en kan het doordringen tot in de cellen. Er worden ook nog mineralen toegevoegd, daar kun je overigens voor kiezen, waardoor ons kraanwater nu veel gezonder is en overigens ook zachter en lekkerder.

Ik heb gekozen voor de Aqualive AQV 5 waterfilter, maar er zijn ook een 10 en 12 liter. De Aqualive AQV waterfilter is een watersysteem dat filtert, mineraliseert, vitaliseert en je water alkalisch/basisch maakt (een lagere PH waarde). Je kunt deze waterfilter los op je aanrecht zetten en die neemt niet te veel plek in. Het keramisch filter zorgt o.a. voor het uitfilteren van medicijnresten maar ook andere ongewenste stoffen. Het valt me altijd op dat er allerlei gele troep aan die filter zit als we die een tijdje gebruikt hebben. Mineraalstenen zorgen er voor dat er 18 mineralen aan het water worden toegevoegd. Je kunt er zelfs sloot of regenwater in filteren, mocht dit ooit van pas komen.

20 gedachten over “Hoe is de kwaliteit van het drinkwater in Nederland?”

  1. Wij hebben 3 ‘soorten’ water. Kraanwater voor het handen wassen, toilet e.d.
    Reversed osmose voor koken/stomen en gedistilleerd water om te drinken/thee/soep e.d.
    En als je ziet wat er uit 4 liter gedistileerd kraanwater overblijft als je in de kan kijkt, wordt je daar idd niet vrolijk van.

    Beantwoorden
    • Wij hebben al sinds meer dan een 14 jaar een brita waterfilterkan op het aanrecht staan. Alleen al de thee is zóveel schoner en lekkerder. Apparaten zoals waterkoker en senseo heb ik nog nooit (!) hoeven ontkalken. Groente laat ik de hele dag in “schoon water” staan voor ik het kook. Na 1 maand is het filter uitgewerkt. Op internet kun je véél en véél goedkoper aan filters komen. wij vinden thee bij “iemand anders” nooit lekker..

      Beantwoorden
      • Ik ben zelf ook begonnen met een Brita filter, maar die blijkt niet echt goed te filteren dus ben ik overgestapt op een Aqualive AQV 5 waterfilter. Die filtert niet alleen, maar vitaliseert het water ook. Heerlijk schoon drinkwater zacht van smaak en PH neutraal.

        Beantwoorden
    • waterbedrijven werken er hard aan om de (grondwater)bronnen schoon te houden, Niet zozeer omdat de bedrijven anders de verontreinigingen er niet uit gezuiverd krijgen, maar om voor onze kinderen en achterkleinkinderen een bron achter te laten waarbij zuivering zo min mogelijk nodig is.

      Laat u geen onzin verhaal aanpraten, eindigend met een tip welk apparaat u dient te kopen. De Europese Commissie gaf onlangs nog aan dat het nederlandse kraanwater veruit tot de wereldwijde top behoort. Toepassing van chloor is niet nodig en de kennis om te zuiveren is een nederlands export product. VRaag uw waterbedrijf naar de kwaliteit en welke mineralen er bij u in het kraanwater zit.
      Wist u dat bij diverse bronnen in Nederland zuivering zelfs niet nodig is?

      Beantwoorden
      • Ik vraag me af of bovenstaand stuk wel hebt gelezen? Je kunt dan toch niet blijven beweren dat ons kraanwater schoon is? Die vergelijkingen met andere landen is niet helemaal fair, want waar is naar gekeken?!

        De vervuiling is er, meetbaar, dus ontkenning is zinloos. En natuurlijk zullen de waterbedrijven de geweldige kwaliteit beamen. Maar ik vind dat je op de hoogte moet zijn van alle informatie om zo een beter oordeel te kunnen maken en dat mag iedereen voor zichzelf doen.

        Kijk of je vervolgens wel of niet je water wilt filteren moet je natuurlijk zelf weten maar ontkennen is volgens mij niet de weg.

        Beantwoorden
        • Dag Robert,
          Kraanwater wat je drinkt is regenwater dat honderden jaren geleden als regen neerkwam op aarde. De bodempassage door dikke Nederlandse kleilagen kost op sommige plekken zelfs duizenden jaren. Voordat verontreinigingen op die plekken de bron bereiken ben je nog wel even zoet. Dat water is zo zuiver als maar kan. Enige nuance in je stuk zou welkom zijn, want dat kraanwater onder de maat is en dan maar een brita filter kopen, tja… Volgens mij geloof je dat zelf ook niet.

          Dat vervuiling van bronnen een probleem is wil niets zeggen over kraanwater dat na zuivering uit de kraan komt. Door dit soort verhalen gaan mensen nar de supermarkt om een voorverpakt fles mineraalwater aan te schaffen.

          Overigens beamen niet alleen de waterbedrijven de kwaliteit, maar ook RIVM, I&M en Europese comissie. Het is van groot belang de natuurlijke samenstelling intact te laten. Brita filters kosten je geld, maar gaan je qua gezondheid eerder negatief dna positief helpen. Je wilt zo min mogelijk kans op bacteriologische besmetting. Bovendien, mocht er een stof inzitten waarover jij het hebt (heb je een bron?) dan gaat zo’n filter het niet winnen van de miljoenen kostende zuiveringsinstallatie van een groot waterbedrijf.

          Maak er geen alu hoedjes verhaal van. Feiten zijn goed om te delen, maar conlusies zoals de kop die je schrijft boven het stuk trekt mensen die daar bevattelijk voor zijn. Als journalist zou ik vooral ook wederhoor meenemen van hoe een waterprofessional hieriover denkt.

          vr gr

          Beantwoorden
          • Kraanwater wat je drinkt is regenwater dat honderden jaren geleden als regen neerkwam op aarde. De bodempassage door dikke Nederlandse kleilagen kost op sommige plekken zelfs duizenden jaren. Voordat verontreinigingen op die plekken de bron bereiken ben je nog wel even zoet. Dat water is zo zuiver als maar kan.
            40% van ons kraanwater komt uit oppervlaktewater, dus dat klopt niet helemaal.

            Enige nuance in je stuk zou welkom zijn, want dat kraanwater onder de maat is en dan maar een brita filter kopen, tja… Volgens mij geloof je dat zelf ook niet.
            Misschien lees ik er langs, maar ik zie nergens een Brita filter voorbij komen, overigens zijn dit geen goede filters omdat deze maar beperkt filteren.

            Overigens beamen niet alleen de waterbedrijven de kwaliteit, maar ook RIVM, I&M en Europese comissie.
            Ook hier heb je het stuk niet helemaal goed gelezen, want de waterbedrijven hebben onlangs 2 bedrijven moeten sluiten omdat het niet rendabel meer was om de vervuiling uit het water te halen. Ook is het zo dat er maar beperkt gemeten wordt op een klein aantal van de vervuilende stoffen. Hert RIVM geeft zelf aan dat het niet mogelijk is om alle vervuiling uit drinkwater te halen.

            • Het RIVM-onderzoek geeft aan dat het aantal chemische stoffen in het grondwater veel groter is dan reguliere monitorprogramma’s aangeven.
            • De kwaliteit van de bronnen van drinkwater is deels onvoldoende, door toedoen van menselijk handelen. De helft van de grondwaterwinningen voldoet nu niet, net als de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
            • Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort stoffen nog niet goed verwijderen, waardoor ze in het milieu komen en ook in bronnen van drinkwater (Bron: RIVM).
            • De Europese commissie heeft Nederland op de vingers getikt omdat wij inmiddels een van de meest vervuilde landen van Europa zijn.

            Bovendien, mocht er een stof inzitten waarover jij het hebt (heb je een bron?) dan gaat zo’n filter het niet winnen van de miljoenen kostende zuiveringsinstallatie van een groot waterbedrijf.
            Ja die bron heb ik, hetzelfde RIVM geeft het volgende aan: Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen residuen van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes nog niet goed verwijderen, waardoor ze in het milieu terecht komen en dus ook in bronnen van drinkwater. Drinkwaterbedrijven gebruiken steeds geavanceerdere zuiveringstechnieken om deze stoffen te verwijderen. De resterende, zeer lage concentraties vormen geen gevaar voor de volksgezondheid. Het feit dat een waterbedrijf die misschien wel kan maar niet doet heeft te maken met wat meet je en waar moet je aan voldoen, en ten tweede zou het drinkwater onbetaalbaar worden.

            Maak er geen alu hoedjes verhaal van. Feiten zijn goed om te delen, maar conclusies zoals de kop die je schrijft boven het stuk trekt mensen die daar bevattelijk voor zijn.
            het is jammer dat je over alu hoedjes begint, want daarmee zeg je dat bovenstaande feiten, opgegeven door het RIVM, niet kloppen en wil je mensen belachelijk maken. Dat er troep in het drinkwater zit staat vast, dat jij vervolgens bepaald dat dit niet erg is, is natuurlijk prima, dan is dit stuk niet voor jou geschreven. Dit is meer voor de mensen die bewuster en gezond leven en niet alle verhalen die de overheid en Main stream media vertellen voor vol nemen.

  2. Ik had dat precies het zelfde, dat gevoel dat we in Nederland goed bezig zijn. Maar de afgelopen 10 jaar is dat gevoel steeds verder weggezakt en maakt het nu steeds meer plaats voor ongeloof. Wat doen we onze kinderen toch aan, wat laten we voor hen achter. EEn verziekte wereld, waarin het alleen nog maar om geld verdienen gaat.

    Sorry, maar dat lijkt nog het enige wat telt, dat is waar het beleid op gericht is, zeker met deze partijen aan de macht. Mensen denk toch eens na, het gaat om ons, hoe goed de gewone mens het heeft, hoe goed we met elkaar omgaan, zonder honger, armoede of oorlog.

    Marjo

    Beantwoorden
  3. Dat klinkt serieus, ik heb er zelf wel aan gedacht maar het nooit gedaan. Misschien is het wel verstandig om je water te filteren. En voor de mensen die denken dat hun drinkwater schoon genoeg is, prima drink je toch gewoon uit de kraan, dat scheelt weer in de kosten.

    @Robert, waar en welke filter heb jij nu in gebruik?

    Beantwoorden
    • Belinda,

      Je hebt gelijk als er mensen zijn die het huidige kraanwater prima vinden, dat is natuurlijk helemaal oke. Ik denk dat dit stuk meer bedoeld is om je bewust te maken en dan kun je zelf bepalen wat je vervolgens gaat doen.

      Ik heb de volgende waterfilter: Aqualive AQV 5 te koop via http://dewaterfilter.nl/

      Beantwoorden
  4. Ik heb van Brabant Water begrepen dat ze 300.000 metingen doen per jaar rechtstreeks uit de kraan bij de huishoudens zelf. Het blijkt dat wanneer mensen een filtersysteem hebben, het water van dermate slechte kwaliteit is dat Brabant Water het niet meer zou mogen verkopen. Het probleem is dat je die dure filters veel en veel vaker moet vervangen dan de verkopers van filters aangeven. Vervuiling en bacteriën hopen zich op in de korrels en komen juist met grotere hoeveelheden mee met je water na korte tijd. Ik koop dus flessen water van bedrijven die duidelijke kwaliteitsrapporten publiceren. Spa bijvoorbeeld doet dit niet en beantwoord ook geen vragen, dat koop ik dus niet meer. Ik drink nu Fiji water, hier zit zo goed als geen vervuiling in, hoge gehaltes aan mineralen en vooral veel SiO2 (dat haalt aluminium uit je hersenen!). Dat water is helaas wel door een UV filter gegaan, dus ik ga dat hier thuis weer zitten “vitaliseren”.

    Beantwoorden
    • Saskia,

      Als je een goede waterfilter koopt wordt de kwaliteit hiervan ook gemeten. En ik kan me voorstellen dat Brabant water liever niet toegeeft dat hun waterkwaliteit achteruit gaat, dat doen andere wel waar onder het RIVM. De filter die ik zelf heb vervang ik 1 x per jaar als set, kosten ongeveer 40 euro. De filter is ook behandeld met colloidaal zilver wat juist juist bacteriegroei tegengaat. Verder moet iedereen zelf weten hoe die zijn water drinkt, als je dit maar voldoende doet en het liefst zo schoon mogelijk.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This