Melk goed voor elk, maar niet echt. Melk is ongezond en milieubelastend

Melk ongezond milieubelastend calcium lactose fosforMelk goed voor elk, dat is wat nog steeds door mijn hoofd gonst door de vele reclame die er voor gemaakt is.

Ik ben zelf ook lang in de veronderstelling geweest dat dit zo was, ondanks dat ik zelf eigenlijk nooit melk dronk en dat nog steeds niet doe.

Maar wat blijkt ‘Melk is ongezond en milieubelastend’. Reguliere gezondheidsinstanties weigeren ook om te wijzen op de gevaren van groeihormonen en antibiotica die in melk worden gevonden.

De fysieke structuur van met name gepasteuriseerde melk is zodanig veranderd dat het allergieën en problemen met het immuunsysteem veroorzaakt. Lactase wordt vernietigd en dat zorgt ervoor dat veel mensen niet in staat zijn om melk goed te verteren.

Het argument dat melk zorgt voor calcium klopt niet, sterker nog het breekt calcium af.

Je botten en tanden hebben calcium nodig, maar in tegenstelling tot wat de merkfabrikanten je willen doen laten geloven, kan melk je hier niet bij helpen. In een gepubliceerde studie in “The Journal of Pediatrics” kon bij kinderen van 7 jaar of ouder kon niet worden vastgesteld dat meer melk zorgde voor meer calcium.

Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de dierlijke eiwitten in melk de zuurtegraad van het lichaam verhogen. Het verhogen van de zuurtegraad is ongezond. Om dit tegen te gaan onttrekt je lichaam juist calcium uit je botten, om zo de zuurtegraad weer op een normaal niveau te krijgen. Zo zie melk onttrekt calcium i.p.v. dat het dat toevoegt.

Update 2016
Het beste voorbeeld is wel dat Nederland het land is met de hoogste melkconsumptie maar ook het land dat is de top 5 staat met botontkalking.

Bij een onderzoek onder Amerikaanse vrouwen, die 30 x meer melk dronken dan vrouwen in Nieuw-Guinea, bleek dat zij 47 x meer kans hebben op heupfracturen.

Koeien worden steeds meer gevoerd met gemodificeerde (GMO) granen zodat ze nog meer melk geven. Granen zijn niet gezond voor een melkkoe die heeft liever gras en alles wat er verder groeit op een weiland.

Einde update 2016

Goede calcium bronnen

Het is ook helemaal niet nodig om calcium uit melk te halen dat gaat prima uit groenten, noten en gedroogde vruchten. Zoals spitskool, Chinese kool, abrikozen, amandelen, hazelnoten, vijgen, Chia zaden, Quinoa en zeegroenten.

Je kunt ook voedingssupplementen met calcium nemen maar let er dan op dat je oesterschaal calcium en de calcium orotaat versie neemt die zijn namelijk goed opneembaar. Calcium komt voor in relatie met fosfor en magnesium in de balans van 2:1:1. Twee delen calcium ten opzichte van één deel fosfor en één deel magnesium.

Gepasteuriseerde zuivel

Doordat gunstige bacteriën en allerlei andere zaken verloren gaan in het pasteurisatie proces, is gepasteuriseerde melk ongezond. Het pasteurisatie proces vernietigt enzymen, remt de werking van kwetsbare melkeiwitten, vernietigt vitamine B12 en vitamine B6, doodt goede bacteriën en stimuleert ziektekiemen.

Door sommige mensen word rauwe melk als gezonde alternatief gezien voor gepasteuriseerde melk. Rauwe melk is niet gepasteuriseerd en daardoor blijven de voedingsstoffen zoals lactobacillus acidophilus, vitaminen en enzymen behouden. Ik ben zelf geen voorstander van melk, ook niet van rauwe melk, maar rauwe melk is wel gezonder.

Lactose

Melk is bedoeld voor baby’s en koemelk voor kalfjes en volwassenen missen het vermogen om melk goed op te nemen. Melk bevat heel veel vet en weinig suikers. De aanwezige suiker, lactose is uniek voor melk. Lactose kan niet zomaar door onze darmen opgenomen worden. Daarvoor moet het eerst geknipt worden door het enzym lactase, dat bij pasgeboren zoogdieren volop aanwezig is. En je raad het al bij volwassen gaat het aanmaken van lactase vanaf ons 4e jaar verloren. 70% van de wereldbevolking is lactose intolerant. Ze missen het enzym lactase.

Fosfor

Calcium uit koemelk zou goed zijn voor onze botten. Maar koemelk bevat naast calcium ook fosfor en magnesium. Het lichaam neemt calcium, fosfor en magnesium samen op, maar alleen in de juiste verhoudingen. De ideale verhouding calcium: fosfor: magnesium is 2:1:1, dus twee keer zoveel calcium als fosfor en magnesium. Dit is de verhouding die moedermelk heeft. Koemelk bevat echter bijna net zoveel calcium als fosfor. Om daar weer balans in aan te brengen moet je lichaam op zoek naar calcium en die voorraad bevindt zich in je botten, waar dit dus uitgehaald word! Dus je denkt osteoporose, botontkalking, te bestrijden door melk te drinken, maar je maakt het alleen maar erger.

Update 2016, melk is ongezond en milieubelastend

Er zijn nog meer zaken die de gangbare koemelk veroorzaken en mensen krijgen uit steeds bredere hoek te horen dat het beter is om koemelk te negeren.

  • Candida voorkomen: mijd suiker, gist en koemelk
  • Ontstekingen tegengaan: koemelk en andere gepasteuriseerde zuivel van met name de koe
  • Koemelk wordt steeds vaker in verband gebracht met een lekkende darm
  • Het calcium van melk (calciumcarbonaat) is slecht opneembaar door het lichaam.
  • Het drinken van melk verlaagt de zuurgraad (pH waarde) van ons bloed.
  • Kalk wordt pas goed opgenomen bij een verhouding tussen calcium en magnesium, van 2 : 1. Bij koemelk is de verhouding 4 : 1. Er zit dus te weinig magnesium in koemelk, waardoor er magnesium aan de botten wordt onttrokken op dit verschil weer in balans te brengen.

Einde update 2016

Tegengeluiden Melk je kan zonder

Melk, Je Kan Zonder! | Nederlandse Vereniging voor Veganisme start campagne tegen zuivelindustrie.
De zuivelsector krijgt miljoenen euro’s subsidie voor de promotie van zuivelproducten. Dit ondanks een waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie dat dit beleid weleens duizenden extra doden per jaar kan veroorzaken. Steeds meer onderzoeken laten een verband zien tussen de consumptie van zuivel en verschillende vormen van kanker.

Zuivel zorgt voor dierenleed

  • De meeste koeien worden binnengehouden en de dieren moeten elk jaar kalveren.
  • De meeste kalfjes worden gelijk bij de moeder weggehaald. Een deel van de kalfjes gaat op een ijzerarm dieet zodat hun vlees lichter van kleur wordt.
  • Na ongeveer zes maanden gaan deze kalfjes op transport naar het slachthuis.
  • Melkkoeien op relatief jonge leeftijd naar de slacht gebracht. Hoewel een koe een leeftijd van twintig jaar kan bereiken worden ze tegenwoordig gemiddeld maar vijf à zes jaar.

Melk is ongezond en milieubelastend. Zuivel is ongezond voor het milieu

  • Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 500 liter water nodig. Omdat er 10 liter melk in 1kg kaas gaat, is er 5000 liter water nodig om 1 kg kaas te maken.
  • Een melkkoe eet dagelijks zo’n 70 kilo aan voedsel. Het krachtvoer bestaat uit soja. De Nederlandse melkveehouderij gebruikt jaarlijks ruim 200.000 ton soja als veevoer.
  • Voor soja worden regenwouden gekapt zodat deze soja verbouwd kan worden. Veel unieke natuur gaat hierdoor dus verloren.
  • Dierlijke mest brengt schadelijke stoffen zoals stikstof, fosfor, zware metalen, ammoniak en diergeneesmiddelen in het milieu en grondwater

Onderzoek toont aan dat melk ongezond is, zie de video:

 

Conclusie:
Zuivelconsumptie is niet nodig voor een goede gezondheid en kan er zelfs negatieve effecten op hebben. Ik zou zeggen drink geen, of in ieder geval minder, melk. Je hebt het niet nodig en er zijn genoeg alternatieven.

  • Het blijkt dat je voldoende calcium uit groenten kunt halen, daar heb je geen melk voor nodig. Ik zie Sojamelk niet als alternatief, wel notenmelk of kokosmelk en groenten.
  • In Amerikaans onderzoek onder ruim 121.000 verpleegsters laat zien dat de vrouwen die het meeste melk dronken 45% meer kans hadden op een gebroken heup dan vrouwen die maar weinig of geen melk dronken.
  • De reden dat wij melk drinken is dus niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
  • (Koe)melk is van nature alleen bedoeld voor kalveren en niet voor mensen en al helemaal niet voor baby’s.
  • Wie botbreuken wil voorkomen kan beter „zijn koe niet meer melken en haar mee uit wandelen nemen”. Amerikaanse voedingsepidemioloog Walter Willett

Bronnen: Sciencepalooza.nl, Melkjekanzonder.nl, Veganisme.org

7 gedachten over “Melk goed voor elk, maar niet echt. Melk is ongezond en milieubelastend”

  1. Deze site gaat lijnrecht in tegen de adviezen van het KWF kankerfonds en het voedingscentrum!
    Ik sta er van te kijken dat dit soort misleiding mag en er dan een sausje van wetenschap over te gooien door 1 studie uit de 1000-den te selecteren en dat als waarheid aan te nemen is juist het bewijs dat er geen goede onderbouwing voor de beweringen van deze site is.

    Beantwoorden
    • Best Harrie,

      Dat zou kunnen dat andere partijen zeggen dat het wel gezond is, maar recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat melk van de koe niet gezond is en zeker niet hoe het tegenwoordig gefabriceerd wordt.
      Ja mag zelf je conclusies trekken, maar steeds meer mensen worden er van bewust dat de officiële instanties vaak de economische belangen belangrijker vinden dan onze gezondheid.

      Heel veel mensen hebben een:
      koemelkintolerantie
      70% van de wereldbevolking is lactose-intolerant

      Osteoporose:

      De ideale verhouding calcium: fosfor is 2:1 zoals in moedermelk.

      In koemelk is deze verhouding bijna 1:1 om de balans te herstellen onttrekt het lichaam calcium aan de botten.
      Met als gevolg botontkalking

      Melk ongezond:
      Melk bevat veel pus deeltjes door ontstoken uiers.
      Melk bevatten hormonen, koeien worden preventief met hormonen behandeld
      Melk is zo goed als dood, door de behandeling in de fabrieken.

      Commercieel belang
      De belangen van de Nederlandse veehouders zijn groot, ik denk dat het daarom ook veel aan de man gebracht wordt, of dit nu gezond is of niet, economische belangen staan voorop

      Wetenschappelijk onderzoek melk is ongezond:
      http://www.nu.nl/gezondheid/3915089/veel-melk-drinken-helemaal-niet-zo-gezond.html
      Radar
      https://www.youtube.com/watch?v=WTQhoaMcU4w
      Zweeds onderzoek
      https://www.youtube.com/watch?v=ciM8-GeZQQo
      Het voedingscentrum van Nieuw Zeeland:
      http://www.foodsafety.govt.nz/elibrary/industry/beta_casein-report_reviews.pdf

      Beantwoorden
      • Beste Robert,

        Het KWF kankerfonds en het voedingscentrum kwalificeren als ” andere partijen” en schrijven dat zij economische belangen boven die van de gezondheid van hun achterban stellen gaat wel erg ver.

        Daarbij heb ik de geboden links gevolgd en ben allerminst overtuigd van de door jou geponeerde stellingen. Sterker nog, in alle van de links wordt op zijn minst gesteld dat verder onderzoek naar de veronderstelde rol van melk op diverse gezondheidsproblemen verder onderzocht moet worden. De studie in opdracht van het voedingscentrum van Nieuw Zeeland (alweer uit 2004) geeft zelfs aan dat mensen zich moeten realiseren dat de vermeende effecten van het reduceren of elimineren van de inname van A1 β-caseine zeker niet voldoende onderbouwd zijn (there is substantial uncertainty about the benefits of such an approach).

        Mbt de ideale verhouding van Ca en P (2:1), in een gevarieerd dieet zal naast melk als leverancier van Ca (en P) ook voldoende extra P geleverd worden door andere voeding (vis, vlees (ook met mate), peulvruchten en volkoren producten) om rond de ideale verhouding uit te komen.

        Enkele nuancerende links
        https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/standpunt-kwf-melk.aspx

        http://www.gezondheidsnet.nl/zuivel-en-zuivelvervangers/kan-melk-slecht-voor-de-gezondheid-zijn

        http://annonc.oxfordjournals.org/content/23/1/37.full.pdf+html

        Het advies; zorg voor een gebalanceerde voeding en voldoende beweging!

        Beantwoorden
        • Ik heb niemand met name genoemd en met ‘anderen partijen’ bedoel diegene die wel zeggen dat melk gezond is, verder niets. Ik zeg ook ‘vaak de economische belangen belangrijker vinden’ en dan met name het Voedingscentrum, KWF heb ik verder nergens benoemd.

          Met de verhoudingen van fosfor en magnesium wil ik alleen maar aantonen dat dat bij melk niet orde is en melk daardoor stoffen aan je lichaam onttrekt. Het zou vreemd zijn dat je deze stoffen moet gaan toevoegen door andere voeding om melk wel gezond te maken.

          Ik heb dit artikel niet geschreven om mensen te overtuigen maar om de andere kant van het verhaal te laten zien. Mijn doel is om meer bewustzijn te creëren t.o.v. gezondheid en voeding en daar valt nog heel wat te halen. Want we zijn lang voor de gek gehouden en daar spelen economische belangen een hoofdrol in.

          Beantwoorden

Plaats een reactie

PureSupplementen

Natuurlijke vitaminen en mineralen, waar mogelijk van biologische oorsprong. Zonder hulpmiddelen of kunstmatige toevoegingen en goed opneembaar door ons lichaam.

Bestel natuurlijke vitaminen en mineralen >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This