Noodoproep glyfosaat gevaar voor onze gezondheid

Wordt het landbouwgif glyfosaat nog tien jaar in Europa toegelaten? Begin maart valt de beslissing, dan horen we of de Europese Commissie heeft besloten of glyfosaat nog tien jaar lang op onze velden mag worden gespoten. Dat betekent: nog tien jaar lang gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die een werkzame stof bevatten die de Wereldgezondheidsorganisatie als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens beoordeelt.

Nog tien jaar lang glyfosaat dat in zeer giftige cocktails wordt verwerkt die in gigantische hoeveelheden op ons land worden gespoten. En dan te weten dat Nederland voorop loopt in het gebruik van glyfosaat. Dat mogen we absoluut niet laten gebeuren, want glyfosaat gevaar voor onze gezondheid.

>> Onderteken, net als ik, de noodoproep!

Glysofaat is een gevaar voor onze gezondheid

Glyfosaat is een fosforverbinding die sinds 1974 op grote schaal wordt gebruikt als herbicide (onkruidbestrijder). Het is het actieve bestandsdeel in RoundUp, de bekende onkruidbestrijder van Monsanto. Om aan te geven hoe krachtig dit goedje is het verschrompelt een plant (onkruid) tot en met de wortels.

glyfosaat gevaar voor onze gezondheidWetenschappers hebben 1995 aangetoond dat blootstelling aan lage doseringen glyfosaat verminderd aantal spermacellen veroorzaakt en het beschadigde zaadcellen bij konijnen, daardoor ontstond er een een significante daling van de vruchtbaarheid.

Uit een studie uit 2005 bleek dat het blootstellen van menselijke embryonale cellen van de placenta aan uitzonderlijk lage dosissen Roundup celbeschadiging veroorzaakt of die cellen liet afsterven. Landarbeiders, die regelmatig blootgesteld worden aan Roundup, krijgen meer kinderen met een laag geboortegewicht, of hebben last van onvruchtbaarheid en/of miskramen.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor de mens.

Voor de goede gezondheid van het milieu, het grondwater en de grond waarin de bomen, struiken en planten groeien is het belangrijk dat we helemaal geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. Uiteindelijk wordt het milieu onherstelbaar beschadigd en dat is ook voor de mens catastrofaal. Het gevaarlijk onkruidbestrijdingsmiddel Glyfosaat ofwel Roundup moet verboden worden.

Glyfosaat of Roundup wordt onder diverse merknamen verkocht. De werkzame stof glyfosaat blokkeert de vorming van enzymen, wat onmisbare bouwstenen van de plant zijn. Een deel van de Glyfosaat bindt zich aan bodemdeeltjes en breekt niet meer goed af (net als DDT destijds). Omdat Glyfosaat al langdurig in voedselproductie wordt gebruikt en ook mensen hoge doses binnen krijgen zijn in de toekomst grote problemen te verwachten. Het bodemwater raakt verzadigd. Kikkers gaan er aan dood en vissen lopen immuunschade op. Het middel is ook een groot toxicologisch risico voor algen. Glyfosaat geeft volgens onderzoek verhoogde risico’s voor lymfklierkanker, miskramen, oogproblemen, diaree, ADHD etc.

Genetisch gemanipuleerd voedsel wordt wereldwijd met Glyfosaat bespoten.
Er is een snelle toename van resistentie tegen Glyfosaat waardoor er alleen maar meer wordt gespoten, dat is een catastrofale ontwikkeling. Zo komt er ook steeds meer resistente onkruid soorten, zogenaamde superonkruid, die eigenlijk niet meer bestreden kunnen worden, waar zijn we mee bezig!

Zelfs het CBS is niet eerlijk over Glyfosaat

Hoe kan het toch dat een organisatie als het CBS informatie achterhoud. Dat zou toch een neutrale organisatie moeten zijn waar je van op aan kunt! Nee dus, zie onderstaande cijfers, die naar voren zijn gekomen uit een gelekt rapport. Zo gaat onze overheid dus om met zijn burgers. Economisch belang wederom boven onze gezondheid!

  • Glyfosaat blijkt 5 keer zo veel te zijn verkocht dan er volgens de cijfers van het CBS is gebruikt.
  • Het bijengif imidacloprid werd ruim 2 keer zo veel verkocht als gebruikt volgens het CBS.
  • Het grondontsmettingsmiddel metam-natrium, waarvan in 2013 nog meer dan 1500 ton werd verkocht, wordt in het geheel niet meegenomen in de CBS-gebruikscijfers. Bron (3)

Glyfosaat is kankerverwekkend volgens de WHO

Nederland is recordhouder in het gebruik van landbouwgif. Maar er zijn groeiende zorgen over de gevolgen hiervan voor mens, dier en milieu. Volgens de Europese instanties BFR en EFSA is het gebruik van het middel volkomen veilig. Maar afgelopen jaar komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend. Bron(2)

Ook de Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses maakt zich zorgen over het middel. Zoals gezegd wordt in Nederland glyfosaat veel gebruikt in de landbouw en komt het gif in het drinkwater terecht. Waterbedrijven hebben meerdere malen alarm geslagen over glyfosaat omdat de norm zeer zwaar werd overschreden.

Zie hier de hele aflevering: Glyfosaat: omstreden gif

Glysofaat verboden voor gewone gebruiker

Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen. Vanaf maart mag het alleen nog maar worden gebruikt in de landbouw. Het is verboden om bijvoorbeeld op stoepen en in parken te gebruiken en mag niet meer verkocht worden aan de gewone consument.

Vanaf eind 2017 geldt het verbod ook voor parken, plantsoenen en andere onverharde gronden.

De Tweede Kamer heeft een verbod ingesteld op de verkoop aan particulieren per november 2015. De motie was een initiatief van de Partij van de Dieren en werd ondersteund door de PVV, PVV, CU, 50+, D66, GroenLinks, PvdA en de SP. Tegen waren het CDA, VVD, SGP en Bontes, deze vinden het blijkbaar niet zo erg dat er gif in ons eten zit.

Dit vind ik echt vreemd! Volgens de EFSA is glyfosaat veilig. Maar toch mag het niet meer verkocht worden aan consumenten. De reden; glyfosaat gevaar voor onze gezondheid.

Glysofaat aangetroffen in 14 bekende Duitse biermerken

Uit recent onderzoek is gebleken dat er in 14 bekende Duitse bieren glyfosaat aanwezig is. In Duitsland geldt 0,1 microgram glyfosaat als limiet voor de maximaal toegestane hoeveelheid in een liter drinkwater. De onderzochte bieren overschreden die norm echter met tenminste een factor 4 tot bijna een factor 300! Onder de geteste bieren zijn de bekende merken Krombacher, Bitburger, Beck’s, Veltins en Warsteiner. Ze hadden allemaal meer glyfosaat dan toegestaan is voor drinkwater. In één geval was het zelfs driehonderd keer meer.

De Duitse autoriteiten nemen geen maatregelen. „Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer duizend liter bier per dag drinken”, aldus een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit. En ze hanteren zelf die limiet voor drinkwater, maar dat geld blijkbaar niet voor bier. En buiten dat is het toch helemaal niet zo vreemd dat er een onkruidverdelger in ons bier zit?!

Hoe pak je onkruid aan zonder gif?

Je hebt geen glyfosaat nodig om onkruid op je stoep, oprit of in je gazon tegen te gaan. De beste manier om je terras, oprit of tuinpad in klinkers of tegels onkruidvrij te houden, is niet meer verharding aanleggen dan je werkelijk gebruikt. Op ongebruikte verharding krijg je namelijk kruidgroei. Betreding is het beste beheer!

Toch kruidgroei? Met een harde borstel kun je jonge plantjes wegvegen. Heb je te lang gewacht? Gebruik een voegenkrabber om de begroeiing uit de voegen van verhardingen te krijgen.

Heb je véél te lang gewacht? Dan zijn drastische middelen nodig. Met een brander kun je planten een hittestoot geven waardoor de celwanden barsten en de plant sterft. Omdat je alleen de bovengrondse delen verbrandt, kan het gebeuren dat de wortels opnieuw uitlopen.

Een gazon bestaat altijd uit meer dan alleen maar gras. Brunel, madeliefjes en klavers bijvoorbeeld zijn geen onkruiden, maar bloeiende graslandplanten die thuishoren in het gazon. In een gazon op zandgrond is mos normaal. In een gazon op zwaardere grond, voorkom je mosgroei door te verticuteren. Bron(4)

Help jezelf en de rest van de wereld voor een betere gezondheid en breek de macht van de alleen geld gerichte bedrijven als Monsato, dit is je laatste kans om dit tegen te houden. Doe nu mee en teken voor deze noodoproep aan Eurocommissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis:

>> Onderteken, net als ik, de noodoproep!

Vergeet niet om deze belangrijke oproep te delen met uw vrienden en kennissen! Glyfosaat is al langere tijd een zeer controversieel middel.

Een nieuwe vergunning voor nog eens tien jaar glyfosaat op onze velden moet de politiek daarom alleen toelaten wanneer wetenschappelijke is bewezen dat het risico op kanker ongegrond is. Dat is nu niet het geval!

Daarom vragen wij jou met ons mee te doen – help ons de Europese Commissie ervan te overtuigen dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast. Wij eisen: geen hernieuwde toelating voor glyfosaat!

1. http://aadvanuffelen.blogspot.nl/2012/05/sluipmoordenaar-actief-in-westland.html
2. http://zembla.vara.nl/seizoenen/internationaal/afleveringen/24-02-2016
3. https://zembla.vara.nl/seizoenen/internationaal/afleveringen/24-02-2016/verkoop-glyfosaat-vijf-keer-hoger-dan-aangenomen
4. http://www.greenpeace.org/belgium/nl/glyfosaat/

1 gedachte over “Noodoproep glyfosaat gevaar voor onze gezondheid”

Plaats een reactie

deLuchtfilter

Luchtfilter voor in huis, de luchtkwaliteit binnenshuis is lang niet altijd even goed. Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig zelf oplossen door een luchtfilter aan te schaffen, die meer voor je gezondheid doet dan jij denkt.

Bekijk deLuchfiter, specialist in luchtreiniging >

deWaterfilter

Heerlijk gezuiverd drinkwater voor thuis, of op kantoor. Veel water drinken is gezond, daarom is het belangrijk dat je water van optimale kwaliteit is en dan kan met onze waterfilters.

Bestel een Waterfilter >

Pin It on Pinterest

Share This